U Libiji bi trebalo formirati specijalno predsjedničko vijeće nakon ostavke Sarraja

Fayez al-Sarraj Libija
4 komentara

Aref Ali Nayed, izaslanik libijske vlade sa sjedištem na istoku, rekao je u četvrtak da bi u zemlji trebalo hitno formirati predsjedničko vijeće i izabrati novog premijera zbog ostavke Fayeza Sarraja, šefa libijske vlade nacionalnog sporazuma (GNA).

Sarraj je u srijedu saopštio da namjerava da prenese ovlaštenja na novu izvršnu vlast do kraja oktobra.

“Sada je izazov da „libijski dijalog” koji UN provodi u Ženevi brzo izabere predsjedničko vijeće i premijera. Najbrži i najustavniji i najzakonitiji put je sljedeći: Stvaranje predsjedničkog vijeća koje se sastoji od, po dužnosti, šefa parlamenta i njegovog zamjenika, plus zamjenik šefa državnog vijeća. Takođe, odabir premijera sa liste od 14 imena koja je Parlament prethodno provjerio i odobrio u punom zasjedanju u septembru 2015. godine” rekao je Nayed, specijalni izaslanik Predstavničkog doma vlade sa sjedištem na istoku u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji i Afričkoj uniji.

Zvaničnik je takođe primjetio da je Sarraj pristao da preda svoja ovlaštćenja novom vijeću” nakon što je iskoristio puni predsjednički mandat od pet godina, a da nije izabran, a da ga nije imenovao ni pravilno izabrani parlament”.

“UN ne smiju ponoviti grešku prkoseći volji izabranog zakonodavnog tijela Libije. Libijci su platili tragičnu cijenu za nametanje Sarraja izvan prvobitne liste parlamenta”, naglasio je Nayed.

Sarraj je u srijedu saopštio da namjerava da prenese ovlaštenja na novu izvršnu vlast do kraja oktobra.

U Libiji se nastavlja sukob između GNA, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i LNA, pod komandom maršala Khalife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zasjeda na istoku. GNA podržavaju Turska i Katar, a LNA podržavaju Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Fayez Al-Sarrajlibijaostavka
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
3 godine prije

Jos jedna specijalna ‘karina’ za jebanje Libijskog naroda u mozak
….. ili u prevodu dodjem ti ja sa strane uzmem ti sve pare i onda ‘tvojim’ parama koje na kasikicu dajem ‘tvojim’ korumpiranim politicarima, uticem da te jebu u zdrav mozak

3 godine prije zadnji put uredio Bosanac
Max
3 godine prije

Ta vlada je nelegalna i podržava teroriste.

Putnik57
3 godine prije

Kada će ovi na istoku ukapirati da nema razgovora sa teroristima? Jednom su vas ubijali, ubijaće ponovo sve dok vas ne istrebe. Pamet u glavu dok ne bude kasno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI