Libija naredila zapadnim ambasadorima da se vrate kući

Libija
12 komentara

Ambasadori zemalja koje podržavaju Izrael trebali bi “hitno” napustiti Libiju i treba uvesti embargo na isporuke nafte i gasa ako se “masakri” u Gazi nastave, saopćio je libijski parlament u saopćenju u srijedu.

Legislatura je osudila “kampanju genocida sionskih bandi” protiv Gaze, namijenjenu “ubijanju palestinskog naroda i uništenju njihovog legitimnog prava na otpor i izgradnju njihove neovisne države.”

Dom predstavnika (House of Representatives – HoR, Majlis al-Nuwaab) kritikovao je posjete lidera Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Francuske Izraelu i zahtijevao od Izraela da odmah prekine svoju agresiju na Gazu, čije stanovništvo “pod nikakvim okolnostima” ne bi smjelo biti protjerano s tog područja.

Libijski zakonodavci također zahtijevaju hitne sastanke Arapske lige, drugih islamskih organizacija i Opće skupštine UN-a kako bi se riješila ova stvar. Trenutni “rat genocida” protiv Gaze je neuspjeh arapskog sistema, izjavili su zakonodavci, jer je trend normalizacije odnosa s Izraelom onemogućio da se izrazi “hrabar stav koji izražava volju naroda.”

200 članova HoR-a posljednji su put izabrani 2014. godine, prije drugog građanskog rata u Libiji koji je podijelio zemlju između Libijske nacionalne vojske (LNA) pod vođstvom feldmaršala Khalife Haftara i Vijeća za visoku državu (HSC) sa sjedištem u Tripoliju. HoR se trenutno nalazi u Tobruku, pod kontrolom LNA-e.

Libija je potonula u građanski sukob nakon što je NATO podržao pobunu 2011. godine koja je svrgnula dugogodišnjeg vođu Muammara Gadafija.

gazaHamasIZRAELlibija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FATIH
6 mjeseci prije

GOVNO HAZARSKO.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

…” New Slovak Prime Minister Robert Fico : “Slovakia suspends any form of support to Ukraine made by the previous government. The war in Ukraine is the fault of the Ukrainian fascists.”… 😳 😁 🤣 👍 🍸

Max
6 mjeseci prije

Razoreni ali ponosni.

Yugo 45 neregistrovan
6 mjeseci prije

Mišo,može li se nekako objaviti video sa današnjeg sastanka Putina i vjerskih poglavara Rusije a vezan za događanja u Svetoj zemlji i kompletnom Bliskom istoku
hvala

gargamel.
6 mjeseci prije

Šta kaže, trebali bi. Valjda se u takvim situacijama jednostavno naloži, da u tom i tom roku napuste državu.

nepoželjni
6 mjeseci prije

Dug je put iz gu zice u glavu, samo polako…

Zorule
6 mjeseci prije

Tko uopće sad upravlja Libijom? Kako stoji general Haftar?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI