Libija ima ”konačnu priliku” za izbore

Khalifa Haftar Libija
16 komentara

Političke snage Libije imaju posljednju priliku da postave temelje za izbore u ratom razorenoj zemlji, izjavio je u subotu komandant Libijske nacionalne armije (LNA), feldmaršal Khalifa Haftar. Njegovi komentari uslijedili su godinu dana nakon što su izborne vlasti u zemlji odgodile glasanje zbog sporova između rivalskih frakcija.

U govoru u gradu Bengaziju povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Libije, Haftar, čije snage efektivno kontrolišu istočni dio zemlje, izjavio je da „Generalna komanda [LNA] najavljuje konačnu priliku za sukobljene strane da sastave održivu mapu puta i održati opšte izbore.”

Feldmaršal je napomenuo da su “Libijci jedini sposobni da riješe svoj problem i dođu do jedinstvene libijske države”, prenose lokalni mediji. Haftar je također naglasio potrebu za “pravičnom raspodjelom prihoda od nafte” među građanima zemlje.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je Abdoulaye Bathily, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a za Libiju, pozvao sve čelnike zemlje da riješe krizu i izbjegnu  “eskalacijske akcije koje bi ugrozile ionako krhku stabilnost i jedinstvo Libije”.

Libija je u krizi od 2011. godine, kada je puč koji je podržao NATO zbacio dugogodišnjeg lidera nacije Muamera Gadafija, koji je kasnije ubijen. Nakon nekoliko godina nasilnih sukoba, rivalske istočne i zapadne snage uspjele su uspostaviti prekid vatre i stvoriti privremenu Vladu nacionalnog jedinstva uz dogovor da se održe izbori 24. decembra 2021.

Međutim, glasanje je nekoliko puta odgađano jer su dvije strane i dalje bile zavađene oko tačnih pravila, uključujući ona za provjeru rezultata, arbitražu sporova, provođenje ishoda i podobnost glavnih kandidata, što je uključivalo niz kontroverznih ličnosti .

Među njima je bio i Saif al-Islam Gaddafi, sin pokojnog libijskog vođe. Optužen je za ratne zločine navodno počinjene tokom borbi 2011. godine, za koje mu je suđeno i osuđeno u odsustvu pred sudom u Tripoliju.

IzboriKhalifa Haftarlibija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Vi Libijci ste sve upropastili zapad vam bacio kost i vi sad kad imate manje nego ikada zadovoljni.

Tupko Glupko
1 godina prije

Libija je eklatantan primjer kako završe države u kojoj izuzetni počnu širiti demokraciju.

Ne zaboravimo niti veliku ulogu Francuske i Italije u ovom ratu.

Država razorena i nefunkcionalna, poluratno stanje, politički podijeljena, libijski novci od nafte i plina nepovratno pokradeni, izvoz libijske nafte i plina je poslije rata tek djelić onoga što je bio u doba Gadafija..

Max
1 godina prije

Khalifa Haftar ima šane al kaida i isil ne treba

Umpah Pah
1 godina prije

Nikad od Khalife

iskrena žena !

TomRy
1 godina prije

Koliko god mi se u početku nije dopadao, zbog mrlja u karijeri, zadnjih nekoliko godina ga doživljavam kao autentični autoritet, koji može Libiji donijeti svjetliju budućnost. Iako mislim da bi Saif tu bio uspješniji, ali iza njega ne stoji vojska, na žalost,,

PoljskiWC Analiticar
1 godina prije

Bez nuklearnih raketa sigurnosti nema, zato malog debelog u Koreji nitko ne dira.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Izbori u Libiji…

Svečana večera u pogrebnom poduzeću.

Busola
1 godina prije

Ta zemlja više ne postoji , zamislite scene kada Vam zastavu odrede kolonijalistički vlasnici .

Svakome sa malo razume posve je jasno što je danas “Libija”…

Dali da ih žalim , NE! Većina naroda nije stala uz Gadaffija puškom , bili su prosvjedi podrške , ali su držali figu u džepu mnogi nadajući se nekom naftnom izvoru. Danas nafte izvore jako dobro čuvaju privatne vojske , a u vlasti su Zapada, borci za “demokraciju” su mali psi rata ili su jednostavno otišli iz Libije na Zapad … U toj zemlji prvi cilj mladog čovjeka danas je pobjeći iz Libije…

nessy
1 godina prije

Pokojni pukovnik je mnogima bio kost u grlu. Zatrazio je, bezobraznik, da francuske kompanije plate dug (miljarde $), prije nego im produzi ugovore o eksploataciji nafte. Zamislio je Africki Dinar, valutu sa podlogom u zlatu, cime bi 16 africkih drzava odbacilo francuski Franak, koji im je sada osnova valute. Dao je Sarkoziju, licemjeru, 50 miljuna $, za kampanju, u kesu. Ovaj mu se oduzio poslavsi komandose i avione na Libiju. Napravio je projekt navodnjavanja pustinje (ameri su to zvali ‘ludjakova rijeka’), dok nije sve profunkcioniralo. Tada su umukli. Proveo je direktnu demokraciju, pomirivsi tri glavna plemena, koje ratuju medjusobno, oduvijek. Zamislio je da Libija moze biti samostalna, i u dobrim odnosima sa svima. Kupovao je rusko, a ne americko oruzje. Libijci su tada imali zivotni standard najbolji u Africi, osim mozda JAR, prije Mandele. Ovo je samo mali dio njegovih neoprostivih grijehova, zbog kojih je morao umrijeti. Ubili su ga… Čitaj više »

Davor
1 godina prije

Lijepu su vam demokraciju donjeli Ameri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI