Ubistvo Gadafija bila je ‘ozbiljna greška’

Muammar Gaddafi
61 komentar

Zapadne sile počinile su veliku grešku pomažući u svrgavanju libijskog lidera Muamera Gadafija u operaciji promjene režima 2011. godine, rekao je visoki italijanski diplomata, priznajući da je njegova smrt pokrenula godine haosa i sukoba u toj afričkoj zemlji.

Govoreći na marginama događaja u Toskani u srijedu, talijanski ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera Antonio Tajani opisao je probleme u Libiji otkako je Gadafi svrgnut i ubijen, rekavši da je “sigurno bolji od onih koji su stigli kasnije”.

“Bila je veoma ozbiljna greška dozvoliti da Gadafi bude ubijen. Možda nije bio šampion demokratije, ali kada je završio, politička nestabilnost je stigla u Libiju i Afriku”, rekao je . Zvaničnik je napomenuo da je Rim održao dogovor sa liderom koji je “blokirao migratorne tokove i situacija je bila mnogo stabilnija”.

Gadafija su brutalno pogubili pobunjenički borci usred NATO bombardovanja, vođene pod izgovorom nametanja “zone zabranjenog leta” tokom građanskog rata u Libiji 2011. godine. Iako su Washington i njegovi saveznici opisali misiju kao “humanitarni” napor da se okončaju vladini napadi na civile, istraga koju je sproveo Donji dom Ujedinjenog Kraljevstva kasnije je otkrila da je “prijetnja civilima bila prenaglašena” i da su zapadne sile ignorirale “značajan Islamistički element” među anti-Gadafijevim militantima.

Nakon operacije promjene režima, Libija je podijeljena između nekoliko konkurentskih vlada, od kojih je svaka zahtijevala legitimitet da vlada. Frakcije su nastavile da se bore u godinama nakon toga, konsolidujući se pod dva tabora predvođena Vladom nacionalnog jedinstva koju podržava UN i snagama lojalnim generalu Khalifi Haftaru i Zastupničkom domu Libije.

Terorizam je također doživio oživljavanje širom Sjeverne Afrike nakon Gadafijeve smrti, a Islamska država (IS, bivši ISIS) i grupe povezane s Al-Kaidom uspostavile su uporišta u Libiji i šire. Do jula 2014. godine, procjenjuje se da je u zemlji bilo aktivno 1.600 militantnih frakcija, što je veliki porast u odnosu na 300 koliko ih je bilo 2011., prema Američkom institutu za mir.

Iako su dvije zaraćene vlade posljednjih godina bile u pat poziciji, Libija se i dalje suočava s periodičnim napadima nasilja, sa sukobima između rivalskih oružanih grupa u kojima je 27 mrtvih i preko 100 povrijeđenih ranije ove sedmice. Ponavljajući prethodne izjave, Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost zbog “sigurnosnih incidenata i razvoja događaja” u Libiji, dok je Washington pozvao na “deeskalaciju” kako bi se “održala nedavna dostignuća Libije u pravcu stabilnosti”.

GadaffiItalijalibija
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
8 mjeseci prije

Bio je to težak zločin.

netko
8 mjeseci prije

“Visoki talijanski diplomata” s malim pimpekom. Uvijek je posebno gadljivo kad se ovi potrošni miševi aka političari posipaju pepelom. Kao on se za nešto pita pa je bila greška. Ista stvar s Irakom…greška jebiga nismo znali da Saddam nema šta ono?! kemijsko ili biološko naoružanje ma greška oprostite nam… Gadafi je tražio NOVAC od nafte koji su mu dugovali dulje vrijeme i dobio je odgovor. Plus sad ima migranata. Sve zbog ” greške”. Meloni sada ” greškom” poziva migrante u Italiju a dobila ” izbore” suprotnom pričom. Također ” greškom” Eu ROPSKI političari zovu afričke predsjednike i traže ” greškom” da u EU šalju OSUĐENE KRIMINALCE. Pa se afričke vođe u čudu pitaju ZAŠTO? ništa im nije jasno!! Ma greška ljudski je griješiti.

Darko
8 mjeseci prije

Zato da ubiju Bidena to bi bila najveća pohvala čak za Nobela..

mileni
8 mjeseci prije

Zbog nafte.

Otpornik
8 mjeseci prije

Fascinira kako ovi pametni zapadnjaci namjerno gurnu neku zemlju u kaos, da bi 10-20 godina poslije, kada je ogroman broj ljudskih života izgubljen, a zemlja unistena “shvatili” da je to bila greška. Iako ljudi koji razmišljaju svojom glavom vide u startu da je to pogrešno. Kladim se da će i nakon 20-tak godina shvatiti da je i huškanje Ukrajine protiv Rusije bila pogreška.

M.r H.F
8 mjeseci prije

Naravno da je bila greška ,pljačka tisučljeća ali karma je kuja!!!🫵🫵😡😡

Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Pod Gadafijem, Libija je imala 11.000 dolara prihoda po stanovniku godišnje, peta u Africi. Dvanaest godina nakon izvoza američke demokracije, toliko je procvjetala da sada ima 6.500 dolara. Dvanaest godina nakon izvoza američke demokracije, Libija je podijeljena, raseljena, u poluratnom stanju. Iz pisma Gadafija nekoliko mjeseci prije svoje smrti 2011. godine, kada je bio proganjan kao zvijer od NATO-a u vlastitoj zemlji: “Now listen you, people of NATO. You’re bombing a wall which stood in the way of African migration to Europe, and in the way of Al-Qaeda terrorists. This wall was Libya. You‘re breaking it. You’re idiots, and you will burn in Hell for thousands of migrants from Africa and for supporting Al-Qaeda. It will be so. I never lie. And I do not lie now” Godinu dana prije svoje smrti tražio je od Europske Unije da plaća Libiji 5 milijardi eura godišnje da spriječi ulazak ilegalnih imigranta iz… Čitaj više »

NOVI STARI
8 mjeseci prije

širili su domokraciju

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Isto tako je Tony Blair tek nakon uništenja Iraka priznao da Saddam Hussein ipak nije imao “oružje masovnog uništenja” – kao “Oprostite, zabunili smo se!”.

Гавран
8 mjeseci prije

Sve što je radio, a mnogo je radio, GADAFI je uložio u svoj narod.
Postojanje takvog lidera je za zapad nepodnošjivo.

Slava Gadafiju.

Šteta što što su izvori za članak zapadni, ali za sada drugih i nema.

R M
8 mjeseci prije

Greška?! Čovek na pravdi boga ubijen, a uzdigao Libiju da ne zavisi od zapada. Koliko je on tu zemju podigao, neverovatno, ali smetalo im je. Moamere, laka ti zemlja, šta god, učinio si za dobro naroda

Mrdomir
8 mjeseci prije

Gadafi je bio Titov učenik. Zato je Libija bila tako dobra za život pod njegovom upravom. Onda dođoše civilizovani i kulturni zapadnjaci i donesoše demokratiju…

Bondone
8 mjeseci prije

Sarkozy smece ljigavo, dabogda te Moamer docekao s druge strane!

Ziv je Geza
8 mjeseci prije

Nema vecih supaka od onih sto glasaju u UN, cak je i nato manje pokvaren od tih stvorova.
Prvo uvedu sankcije, onda daju zeleno svijetlo za nato agresiju na jednu drzavu, onda prikazu neke bacve iz satelita u kojima “diktatori” drze kemijsko oruzje, i onda kad sve spale i razruse , kao npr u libiji, iraku,afganistanu izraze zabrinutost.

žile29
8 mjeseci prije

Uuu mamicu vam pokvarenu,kad zapadni politacri naprave zločin je uvjek greška jebo vam sve po spisku!!Putine samo deraj ove licemjere do zadnjeg bice puno ljepsi svjet

estra
8 mjeseci prije

Ubojstvom Gadafija Libiji se dogodio slican sljed dogadaja kao Yugi. Raspadom Yuge nestala je ekonomska, vojna i politicka samodostatnost. Izgubljen je mir. Izgubljen je lagodan zivot. Izgubljena je industrija. Nekoc snazna i politicki jaka zemlja, danas hrpa klosara i prodanih dusa. Izgubljeno je previse stvarnih vrijednosti a unjeto zapadnih smeca. Ali neka su nama Ameri i Nato pomogli uvest DEMOKRACIJU. Sada u demokraciji nam je extra ! Radimo za strance i turiste, mladi zive i ovise o roditeljima. Od prosjecne place nema nicega bez kredita… Prava zapadna demokracija.

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Kada je srednjevekovni Turski kalifat koji je postojao u južnoj i istočnoj evropi izgubio dominantnu ulogu u svetskoj trgovini, centar trgovačke moći se preselio u London, krajem 17 veka. Čitava Evropa, SAD, Indija, Japan i Afrika postali su nakon toga robovske države kojima su upravljali katolički iluzionisti puneći zlatom džepove i trezore londonskom trgovačkom kartelu. Zato je danas čitav svet u teškim dugovima. Otkrićem nafte na Srednjem istoku evropski lihvari su videli odličan biznis. Veštim podmićivanjem lokalnih efendija bankari su ušli s a njima u partnerski biznis sa naftom (ali i bračne veze), i to tako da su najlakovernijim efendijskim porodicama garantovali moć, nezavisnot, crtali im granice i darivali ih kraljevskim titulama, obećavajući im velike investicije i veliki preporod zemlje. Glava pogate porodice iz plemena Sanusi, Muhamed Idriz 1951. sklopio je, naivno kao i mnogi u Arabiji i Persiji, jedan takav dil. Uz podršku SAD i Britanije on je dobio “nezavisnost” i… Čitaj više »

Sanyar
8 mjeseci prije

Uopće nije bila greška.
Bila je to serija pomno planiranih istodobnih državnih udara u cijeloj Sjevernoj Africi i Bliskom istoku.
Tzv. Islamsko proljeće služilo je dovođenju na vlast proameričkih kadrova koji su svi odreda slučajno tamo i školovani.
Trebala je pasti i Sirija, ali onda se umijesao Putin….
Tada je krenuo plan B i poceli su neredi u Donbasu sto je kulminiralo ratom u Ukrajini.
U međuvremenu je ciljano organizirana migrantska kriza koja je trebala posluziti destabilizaciji Europe, a nastavak je uslijedio u obliku covid tiranije u cijelom svijetu…
To je opet bila uvertira u klimatsku histeriju, a nastavak slijedi…

Biti-ili-ne-biti
8 mjeseci prije

Koliko je “lud” Moemer el Gadafi (kako ga Zapad stalno prikazuje), vidi se iz toga da je veoma brzo ujednio sva plemena, posebno dve velike libijske etničke grupe zbog kojih je Libija uvek morala da bude podeljena na dva administrativna dela. Gadafi je napravio jaku unitarnu državu. Naftne ugovore sa stranim kompanijama je napravio tako da je najveći deo novca od nafte ostajao Libiji i to na korist narodu, tako što je glavna naftna kompanija bila 100 posto u vlasništvu države. Proizvodnju nafte sveo je na samo jedan dolar po barelu, dok je kod drugih zemalja cena išla i preko 100 dolara. Ogromnu zaradu od nafte Gadafi je koristio za kupovinu oružja i formiranje vojske, što su i drugi radili i u čemu im je Zapad obilato pomagao uzimajući im tako dobar deo novca od prodate nafte. Dok je Izrael još bio u povoju, kao hram u koji danas dolaze… Čitaj više »

Ivan Bgd
8 mjeseci prije

Njima odgovaraju samo slabe drzave gde postavljaju marionetsku vlast koja ce im sluziti.
Drugi ce biti razoreni.

Red Dog
8 mjeseci prije

Laik im je mogao reci to vec tada.
Africki lideri su videli sta ih ceka ako veruju zapadu. Zapravo, svi su videli, i rusi i kinezi.
To je bila francuska operacija. Uvukli su ostale da spase ugled NATO-a, jer su francuzi gubili.
Da Afrika bude sigurna u buducnosti, neka nestane svaki trag Francuske iz Afrike.
Francuzi pokusavaju isto i u Nigeru, ali sad ni USA ne naseda vise.

VENTILATOR
8 mjeseci prije

Bagra. Ubiju karizmatika doticne drzave, uniste drzavu, a onds postave mafijase, pljackase i probisvjete na celo te drzave. Nakon toga po lijepom krscanskom obicaju otidju u crkvu i izmole tri ocenasa, gurnu popovima dio opljacksnog novca da bi im ovaj za uzvrat dao oprost i savjest je opet cista.Da cista ali ona negdje burgija u mozgu i onda se jednog dana sjete da je to bils pogreska. Miliboze koja fantasticna kombinatorika. Ni izmisljeni perpetummobile nije joj ravan

Mario
8 mjeseci prije

Italija je bila dužna gadafiju 50,francuska 80 a Amerika 30 milijardi eura.gadafi je tražio 100 za polog jer pokrenuo panafričke banku
znači ipak im se ubojstvo isplatilo

Moje Ime AD 1995
8 mjeseci prije

Libijske milijarde u Belgiji
Belgija je pet godina – protiv sankcija UN-a – pustila ukupno 1 do 2 milijarde eura da se ulije u Libiju: kamate i drugi prihodi od više od 12 milijardi libijske imovine koja je zamrznula našu zemlju nakon pada lidera Moamera al-Gaddafija. De Standaard tri dana istražuje kako je to funkcionisalo (DS 28. februar, 1. mart) Današnja poslednja epizoda: U čijim rukama je završila kamata na zamrznuti novac? Za kompletan clanak vidi: www_standaard_be/cnt/dmf20190301_04220734

Zoro
8 mjeseci prije

čemu prenositi izjave potpuno nebitnih likova kao evropskih nazovi ministara prisidnika i premijera, ka da oni šta odlučuju, okolo pričaju pizdarije koje niko ne sluša niti ga je briga, za plaču zaradit nešto moraju laprdat lakše nego sadit kumpire, imaju utjecaj na svjetska zbivanja kao i lokalni pijanci šta isprid samoposluge piju pivo,
osim toga otkuda im pravo da uzimaju ime Pukovnika Gadafija, Heroja, u svoja prljava usta

Ogina
8 mjeseci prije

Gadafi je svijet izmislio za ove pacovcice.

Rimtutituki
8 mjeseci prije

Bilo je to ubistvo jednoga covjeka da mu se ne vrati dug od 200milijardi. Antonio Taiani to zna odlicno,jer ga je slao Berlusconi kao svog covjeka od povjerenja da proba zaustavit francuze.Nemoguca misija. Sarkozy je pozajmio taj novac od Gaddafija za izbore i onda je bilo srasno razmisljat da mu vrati. Mada Moamer nije trazio nazad,nego htio da ga drzi kao pod pritiskom. Privatno rjesavanje dura,pokrenu citavo ovo sranje( mada je ispod bila igra oko zlatnog africkog dinara,ka zajednicke valute) Gaddafi nije mogao prezivjeti.

Rimtutituki
8 mjeseci prije

Pukovnik Moamer El Gaddafi zivi u svima nama. Je suis Moamer.

Sara
8 mjeseci prije

Neumrli Pukovnik je građanima Libije dao standard prema kojem su Švicarci bili sirotinja. Školstvo, zdravstvo – sve je bilo besplatno. Libijski studenti su mogli studirati gdje su, i što su htjeli u cijelom svijetu. Čim su završili školu čekali su ih kuće, posao, sve besplatno…A tek veličanstveni projekt : The Great Man-Made River of Libya……pustinja bi postala rajski vrt i izvozila povrće u Europu. Nešto slično planira danas MBS sa Saudijsku Arabiju.

Kancer
8 mjeseci prije

Zlatni dinar kao zajedničke valute Afrike ugrozio bi fedov $ i to mu anglosaksonska duboka država nije mogla oprostiti. Rusija danas plaća slični scenarij zapada s tom razlikom što Rusija ima nuklearno oružje…

Zvrk
8 mjeseci prije

Kadafi je umro kao izbjeglica u Alžiru. Ona osoba koja je viđena na kamerama je bio dvojnik.

Buničar
8 mjeseci prije

Oh boze, kada si stvarao, jesi li greskom stvorio covjeka? Ili ti je to bila namjera….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI