Egipatski parlament odobrava raspoređivanje trupa u inostranstvu, te otvara put intervenciji u libijskom ratu

Egipatska vojska
20 komentara

Egipatski parlament odobrio je raspoređivanje oružanih snaga u inostranstvu za borbu protiv “terorističkih grupa” i “kriminalnih milicija”. Taj potez dolazi usljed ponovljenih prijetnji Kaira da će se otvoreno umiješati u sukob u Libiji.

Raspoređivanje trupa na „strateški zapadni front“ u ponedeljak su rasvijetlili zakonski predstavnici te zemlje. Vojska bi bila korištena za zaštitu nacionalne sigurnosti i borbu protiv “terorističkih grupa” i “kriminalnih milicija”, kažu u izjavi.

Ranije tokom dana, predsjednik Abdel Fatah el-Sisi i njegov američki kolega Donald Trump u telefonskom su se razgovoru složili o potrebi održavanja primirja u Libiji i izbjegavanja eskalacije između snaga koje se tamo bore, saopštilo je predsjedništvo u Kairu.

U odobrenju parlamenta nije naveden vremenski okvir niti je izričito pomenuta nijedna zemlja, posebno one u kojima bi snage mogle biti raspoređene. Međutim, situacija na egipatskom “zapadnom frontu” – u Libiji – u posljednje vrijeme je posebno eksplozivna.

Susjedna sjevernoafrička država zaključana je u stalnom ratu otkako je njen vođa Muammar Gadafi srušen i brutalno ubijen tokom ustanka podržanog od NATO 2011. godine. Od tada su se pojavile dvije glavne rivalske snage: Nacionalni sporazum koji podržava UN. (GNA) u Tripoliju i Libijska nacionalna armija (LNA) sa sjedištem u Tobruku, na čelu sa feldmaršalom Khalifom Haftarom.

Dok su LNA i GNA mjesecima bili u pat poziciji, situacija se počela mijenjati nakon što je Turska otvoreno podržala GNA. Ankara je prošle godine potpisala bezbjednosne i pomorske sporazume sa vladom sa sjedištem u Tripoliju i od tada je obezbijedila vojne specijalce i hardver.

Podrška Turske pomogla je GNA da odbaci Haftarove snage dalje od Tripolija, uvelike proširi zonu kontrole i čak prijeti osvajanjem strateškog lučkog grada Sirta. Ofanziva GNA razljutila je strane pristalice LNA, a egipatski predsjednik el-Sisi je čak razmišljao o vojnoj intervenciji kako bi zaustavio napredovanje GNA. Ankara je sa svoje strane pozvala sve strane sile da prestanu da pomažu „pučisti Haftaru“ insistirajući da podržavaju međunarodno priznatu vladu kako bi obezbijedili „mir, spokoj, bezbjednost i teritorijalni integritet“ Libije.

EgipatKairolibijavojne trupe
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
david
3 godine prije

Na ovu temu se mogla napisati opsirna studija.
A tko ce pisati?
Vanka vrucina, ljeto a gazda ne placa.

A Putin jede kokice.
To je sve bilo predvidivo.

Nije kupio Erdogan suvremeno oruzje od Rusije da mu stoji u skladistu vec da promice turske nacionalne interese.
Erdoganu je dodijalo da sluzi Americi za americke ciljeve kao statista u NATO.
Mislim da ce Erdo uspiti da napravi Tursku znacajnim faktorom u regiji.

Ovdje je gubitas EU.
EU nije u stanju da se ujedini i da stiti svoje interese, ako nece EU hoce Turska.

fbslo
3 godine prije

Muslimansko bratstvo s Turskom i Katarom širi teritorije…Egipat nije glup, tjera terorističke milicije Muslimanskog bratstva prije one dolaze do Egipta..

Max
3 godine prije

Jaka i dobro uvježbana Egipatska vojska , Mogla bi promijeniti tijek rata u Libiji.

Mirkec
3 godine prije

Jednostavnije je obuzdati ovog kera Erdu i sve pada u vodu i Libija i Sirija. Problem je šta ga je Putler spasio…? EU bi prodisala bez tog kera a i Grčks Bugarska Srbija itd… Ne kužim žašto ga štite.

Pero
3 godine prije

Dolazi trenutak istine, da vidimo ko je baja.

bwe
3 godine prije

haha procitao si erdogenovog igraca

PiriReis
3 godine prije

@guest_452334 Površno si analizom preletio preko bitnih stvari i događaja koje si komentarisao. Egipatske vlasti i generalštab su izdale svoje vojnike u Arapsko-Izraelskom ratu. Poslali su im pune sanduke pijeska umjesto oružja i municije. Henry Kisindzer je diplomatski obrlatio Envera Sadata ko zadnjeg balavca i tako preveslao komplet arapski korpus. Sadat je za šaku .ovana otkantao najjaču podršku – SSSR, a prihvatio “pomoć” USA. Zapadni front je time za Izrael bio rješen pa se mogao posvetiti drugdje što je i uradio. Što se tiče R. Turske, njeno vodstvo nije isto kao ono kad su kemalisti radije gubili tradiciju i povijest da se dolažu zapadu …itd. A kad je Mursi u pitanju, pa eto baš su se USA & co. pretrgli u podržavanju istog i to do te mjere da su pustili Sisija da ga ubije. Da, Sisi jest američko-cionistički ker itekako.

PiriReis
3 godine prije

Opterecen si Osmanskim carstvom i revanšizmom se vodiš.

SIN BOSNE
3 godine prije

Tako je slazem se potpuno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI