Ankara sprječava njemačke snage, koje se koriste pri libijskoj misiji embarga na oružje, u provjeravanju turskog broda

njemacke snage
8 komentara

Turska je spriječila njemačke vojnike u vojnoj misiji EU-a na Sredozemlju u provođenju cjelovite pretrage turskog teretnog broda, za kojeg se sumnja da je dopremio oružje u Libiju, rekli su u ponedjeljak dužnosnici u Ankari i Berlinu.

Njemački vojnici s fregate Hamburg ukrcali su se preko noći na turski teretnjak, priopćilo je Ministarstvo obrane u Berlinu. Kasnije su bili prisiljeni napustiti pozicije i povući se, nakon što je Ankara prosvjedovala protiv misije EU.

Fregata je bila dio misije EU-a Irini, čiji je cilj bio zaustaviti oružje koje je pod embargom, koje bi stiglo do Libije. “Prije nego što su vojnici napustili brod, nisu pronašli ništa sumnjivo”, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva obrane.

Kontejnerski brod težak 16.000 tona presretnut je oko 200 km (125 milja) sjeverno od libijskog grada Benghazija u nedjelju navečer. Prije ukrcaja, Hamburg je slijedio standardnu proceduru čekanja od četiri sata, prije nego što se posada ukrcala na turski brod, rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova rekao je da su “svi postupci ispravno poštivani”.

U Ankari su u ponedjeljak dužnosnici prosvjedovali zbog “neovlaštene” pretrage obavljene na turskom brodu, “koji je prevozio humanitarnu pomoć” u Libiju.

“Žao nam je zbog zadržavanja našeg broda, koji nije prekršio embargo na uvoz oružja, kao i zbog činjenice da je osoblje broda tijekom inspekcije bilo tretirano kao da su kriminalci”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy. “Svake vrste prava na odštetu bit će pravovremeno zatražene.”

Snimke objavljene na internetu navodno pokazuju njemačke mornare u akciji.

Aksoy je Irini opisao kao “pristranu” operaciju, koja nema za cilj kontrolu isporuke oružja snagama libijskog zapovjednika Khalife Haftara.

Francuska je ranije optužila tri broda turske mornarice za “uznemiravanje” francuske fregate u lipnju. Naime, tada su pripadnici francuske mornarice pokušali pregledati teretni brod, koji je plovio pod zastavom Tanzanije, a koji je bio osumnjičen za krijumčarenje oružja u Libiju, kršeći pritom embargo UN-a. Turska je osporila optužbu i odbila trgovinu oružjem s Libijom.

libijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
3 godine prije

Turci i jesu glavosječe i kriminalci. Kakve bi uljudne i kulturne pregovore vodili. Nabijali ste ljudenakolac???? WTF curuk Turci!!!!

Max
3 godine prije

Ako embargo vrijedi za sve Vrijedi i za Turke.

pozitivan pesimista
3 godine prije

eu, tigar od papira, mi cemo ovo, ono – ajde sad!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI