Budućnost Libije ‘je na kocki’, upozorava šef UN-a, pozivajući države neka prestanu naoružavati suparničke vlade

Libija
14 komentara

Svjetske sile i države uključene u građanski rat u Libiji trebale bi prestati slati oružje suparničkim vladama te zemlje, rekao je glavni tajnik UN-a António Guterres.

Govoreći na virtualnom sastanku na visokoj razini u Libiji u ponedjeljak, Guterres je prekršaje zemalja, koje i dalje pružaju potporu kroz oružje i na druge načine, opisao kao “skandal”. Pozvao je na “potpunu i bezuvjetnu provedbu” embarga Vijeća sigurnosti UN na oružje u pogledu Libije.

Turska je 22. rujna optužila Europsku Uniju za pristran stav, nakon što je Bruxelles uveo sankcije turskoj tvrtki, koja je navodno prekršila UN-ov embargo na oružje za Libiju. Teretni brod Avrasya Shipping Cirkin sudjelovao je u pomorskom incidentu između članica NATO-a Francuske i Turske u lipnju, priopćila je EU, tvrdeći da je Avrasya brod koristila za krijumčarenje oružja u Libiju. Ankara je negirala tu tvrdnju, rekavši da je brodom dostavljala humanitarnu pomoć.

Šef UN-a također je u ponedjeljak rekao da je “budućnost Libije na kocki” i pozvao sve Libijce neka nastave raditi na trajnom prekidu vatre. Treba iskoristiti “rijetku priliku” za mir, rekao je, pozivajući sve strane na razgovor o vojnim pitanjima pri UN-u, u Ženevi, koji se trebaju održati u idućim tjednima.

Upravljanje Libijom podijeljeno je između Libijske nacionalne vojske (LNA) i UN-ove Vlade nacionalnog sporazuma (GNA), koja ima sjedište u Tripoliju. Istočne snage LNA, predvođene Khalifom Haftarom, pokrenule su napad na Tripoli u travnju 2019., no to je završilo u lipnju, nakon što je Turska intervenirala na strani GNA.

U nedjelju se premijer GNA, Fayezal-Sarraj, susreo s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je rekao da će Ankara nastaviti s podrškom “libijskoj stabilnosti”.

Prošli je tjedan Guterres registrirao sporazum između Turske i Libije o razgraničenju područja pomorske jurisdikcije na Sredozemlju, usred sporova koji su nastali između Ankare i Atene te Cipra.

GNAlibijaLNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bart
3 godine prije

Ali danas Libijci imaju demokreaciju! Vidis kako im je lijepo. Imaju toliki izbor ubojica, lopova, bandita koji ce im sje… zemlju. Sve u ime demokracije

fbslo
3 godine prije

Da li ima uopšte neko u Europi muda, da Erdoganu kaže barem “stani sultan” ?

Okupirao dio Sirije, šalje oružje i vojnike u Libiju, Azerbajđan,…

A Rusima sankcije zbog, jebote, nikad dokazanog Novičoka..

Da sam ja Merkl, vie bi se bojao sledećih zima, a ne turške diaspore..

laziobmana
3 godine prije

Vidi ovog sto se zabrinuo. Ne spava nocima.

Busola
3 godine prije

Budućnost Libije ovaj fantazira… 🙂

Budućnosti za Libiju odavno od smrti Gadaffija , privatizacijske pljačke i uništenjem njegovih suradnika nema!

PS. u biti sada ovi iz UN-a su zabrinuti a tko će uopće raditi i sitne poslove na naftnim poljima zapadnih korporacija… kada svi žele pobjeći iz pakla kojeg je Zapad stvorio.

Max
3 godine prije

Oni se sad sjetili da Libija propada koje licemjerje nazovi demokratskog Zapada.

fbslo
3 godine prije

Čitao nekdje, da Francuska duguje 16 mrd eur Libiji(još pod Gadafijem) za plin..i mislim, da na ovom portalu,.. zna li netko nešto o tome ?

Kile
3 godine prije

Nema tu budućnosti

Zadranin
3 godine prije

Kako je ta zemlja bila super dok je na vlasti bio Gaddafi.. a gle je sad nakon intervencije zapadnokenjskih “heroja dobra i mira”.

Koje budale.. i gamad.

P***!

Kajzer Soze
3 godine prije

Budućnost Libije ‘je na kocki’…..koje Libije 🙂 Libija je sad već davno izgubila budućnost kada je srušila Gadafija .

Nbl
3 godine prije

Zanimljivo, kako u zadnjih par dana o Libiji ovdje puna usta…a NagornoKarabah …muk..kao da se ne dešava, pokoji članak i to vidno nezainteresirani,bez neke analize,čak ni nekog prevoda iste…or is it me?

Bosanac
3 godine prije

Ajd barem kod njih nema Chemrailsa u zraku ….u svakom zlu ima i neceg dobrog.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI