fbpx

Budućnost Libije ‘je na kocki’, upozorava šef UN-a, pozivajući države neka prestanu naoružavati suparničke vlade

Libija

Svjetske sile i države uključene u građanski rat u Libiji trebale bi prestati slati oružje suparničkim vladama te zemlje, rekao je glavni tajnik UN-a António Guterres.

Govoreći na virtualnom sastanku na visokoj razini u Libiji u ponedjeljak, Guterres je prekršaje zemalja, koje i dalje pružaju potporu kroz oružje i na druge načine, opisao kao “skandal”. Pozvao je na “potpunu i bezuvjetnu provedbu” embarga Vijeća sigurnosti UN na oružje u pogledu Libije.

Turska je 22. rujna optužila Europsku Uniju za pristran stav, nakon što je Bruxelles uveo sankcije turskoj tvrtki, koja je navodno prekršila UN-ov embargo na oružje za Libiju. Teretni brod Avrasya Shipping Cirkin sudjelovao je u pomorskom incidentu između članica NATO-a Francuske i Turske u lipnju, priopćila je EU, tvrdeći da je Avrasya brod koristila za krijumčarenje oružja u Libiju. Ankara je negirala tu tvrdnju, rekavši da je brodom dostavljala humanitarnu pomoć.

Šef UN-a također je u ponedjeljak rekao da je “budućnost Libije na kocki” i pozvao sve Libijce neka nastave raditi na trajnom prekidu vatre. Treba iskoristiti “rijetku priliku” za mir, rekao je, pozivajući sve strane na razgovor o vojnim pitanjima pri UN-u, u Ženevi, koji se trebaju održati u idućim tjednima.

Upravljanje Libijom podijeljeno je između Libijske nacionalne vojske (LNA) i UN-ove Vlade nacionalnog sporazuma (GNA), koja ima sjedište u Tripoliju. Istočne snage LNA, predvođene Khalifom Haftarom, pokrenule su napad na Tripoli u travnju 2019., no to je završilo u lipnju, nakon što je Turska intervenirala na strani GNA.

U nedjelju se premijer GNA, Fayezal-Sarraj, susreo s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, koji je rekao da će Ankara nastaviti s podrškom “libijskoj stabilnosti”.

Prošli je tjedan Guterres registrirao sporazum između Turske i Libije o razgraničenju područja pomorske jurisdikcije na Sredozemlju, usred sporova koji su nastali između Ankare i Atene te Cipra.

4.5 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
23 dana prije

Eto sada vide koliko im je vrijedio Gadafi,jest da je bio mali “drugotan”,ali im je dao besplatno školstvo,zdravstvo,od siromašne pustinjske zemlje napravio skok od tri milje,sjetite se onih grandioznih vodoprivrednih i poljoprivrednih projekata,ali eto NATO-u je smetao i nije im bio po volji!!!Ali ostalo ono Gadafijevo prokletstvo s izbjeglicama,i dandanas se mnogi sjećaju te kletve !!!!icama

Bart
Gost
Bart
23 dana prije

Ali danas Libijci imaju demokreaciju! Vidis kako im je lijepo. Imaju toliki izbor ubojica, lopova, bandita koji ce im sje… zemlju. Sve u ime demokracije

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
23 dana prije

Da ,baš im je super,idu u rikverc,sve siromašniji i gladniji,državom im harače horde ubojica,lopova i raznoraznih plaćeničkih milicija,naravno u korist stranih jebivetra !!!!Katastrofa koja se ne može opisati niti usporediti s Gadafijevom vladavinom,naravno da on nije bio cvijeće i demokrata,ali taj SARAJEVSKI ZET je bar radio u korist svoga naroda !!!!

Busola
Gost
Busola
23 dana prije

Ne treba Hollywoodu studio za filmove preživljavanja , ode samo u Libiju. Mad Max 6 dio se odvija već par godina u Libiji…

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
23 dana prije

Da,ali navodno je libijska nafta među najkvalitetnijima na svijetu i one crpne stanice za vodu onog grandioznih vodovoda iz pustinje na obalu sve uništeno i razjebano,kada i taj raspašoj jednom prođe libijci će umirati od gladi,a Gadafi imao planove da od Linije napravi izvoznicu hrane,nešto kao Izrael u pustinji !!!

Daniel Plainview
Gost
Daniel Plainview
23 dana prije

Jedna u nizu blagodati demokracije je povratak robovlasništva u Africi, nakon Gadafijevog svrgavanja tržnice su reaktivirale trgovinu robljem. Zapadnjačka vizija slobodnog svijeta u punom sjaju.

fbslo
Gost
fbslo
23 dana prije

Da li ima uopšte neko u Europi muda, da Erdoganu kaže barem “stani sultan” ?

Okupirao dio Sirije, šalje oružje i vojnike u Libiju, Azerbajđan,…

A Rusima sankcije zbog, jebote, nikad dokazanog Novičoka..

Da sam ja Merkl, vie bi se bojao sledećih zima, a ne turške diaspore..

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
23 dana prije

Bravo,ali pobogu kojeg novičoka,koji je izrazito i dugo otrovan,ovo je nešto razrijeđenom ili kupljeno na sajmu ,a onda još.optuže FSB i Putina i nađe se budala koji u to povjeruju,i ima ih masovno(?!?!?),a sultan koristi priliku što ima Bospor i Dardanele koje može kontrolirati pištoljima i praćkom,inače bi već davno dobio po repu !!!?

laziobmana
Gost
laziobmana
23 dana prije

Vidi ovog sto se zabrinuo. Ne spava nocima.

Busola
Gost
Busola
23 dana prije

Budućnost Libije ovaj fantazira… 🙂

Budućnosti za Libiju odavno od smrti Gadaffija , privatizacijske pljačke i uništenjem njegovih suradnika nema!

PS. u biti sada ovi iz UN-a su zabrinuti a tko će uopće raditi i sitne poslove na naftnim poljima zapadnih korporacija… kada svi žele pobjeći iz pakla kojeg je Zapad stvorio.

Max
Member
Famed Member
Max
23 dana prije

Oni se sad sjetili da Libija propada koje licemjerje nazovi demokratskog Zapada.

fbslo
Gost
fbslo
23 dana prije

Čitao nekdje, da Francuska duguje 16 mrd eur Libiji(još pod Gadafijem) za plin..i mislim, da na ovom portalu,.. zna li netko nešto o tome ?

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
23 dana prije

I ne samo to a što sa Libijskim zlatom i Gadafijevom računima po zapadnoeuropskim bankama o kojima sada navodno nitko ništa ne zna,a dokazano.je da je Gadafi surađivao sa CIA-om i ostalim zapadnim službama i za njih radio ” prljave ” poslove,a ovi ga maknuli ko psa na ulicu za zahvalu !!!!

Kile
Gost
Kile
23 dana prije

Nema tu budućnosti

Zadranin
Gost
Zadranin
23 dana prije

Kako je ta zemlja bila super dok je na vlasti bio Gaddafi.. a gle je sad nakon intervencije zapadnokenjskih “heroja dobra i mira”.

Koje budale.. i gamad.

P***!

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
23 dana prije

Ali eto ,zapad im uveo demokraciju u tržišno gospodarstvo,coca-cola i hamburger demokraciju zapadnog blještavila,a ono gore od divljeg zapada,divljaštvo kao u kamenom dobu !!!! A Gadafi bio okrutni tiranin ????

Zadranin
Gost
Zadranin
22 dana prije

Sve si dobro rekao. 👍

Pas im (libijski..) mater.

P***!

Kajzer Soze
Member
Kajzer Soze
23 dana prije

Budućnost Libije ‘je na kocki’…..koje Libije 🙂 Libija je sad već davno izgubila budućnost kada je srušila Gadafija .

Nbl
Gost
Nbl
23 dana prije

Zanimljivo, kako u zadnjih par dana o Libiji ovdje puna usta…a NagornoKarabah …muk..kao da se ne dešava, pokoji članak i to vidno nezainteresirani,bez neke analize,čak ni nekog prevoda iste…or is it me?

Bosanac
Gost
Bosanac
22 dana prije

Ajd barem kod njih nema Chemrailsa u zraku ….u svakom zlu ima i neceg dobrog.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
20
0
()
x