Gadafijev nasljednik kandiduje se za predsjednika Libije uprkos nalogu za hapšenje

Saif al-Islam al-Gaddafi
13 komentara

Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, podnio je papire za kandidaturu za predsjednika. On je međunarodno tražen zbog svoje uloge u ratu u Libiji 2011. godine, koji je njegovog oca koštao moći i života.

Ovaj 49-godišnjak je registrovan kao kandidat na predsjedničkim izborima 24. decembra, potvrdila je izborna vlast podijeljene zemlje. Lokalni mediji objavili su snimak na kojem se vidi kako Gadafi Mlađi predaje papire u izbornom centru u jugozapadnom gradu Sabha.

Nosio je tradicionalnu beduinsku odoru i turban koji je sličan onome koji je nosio njegov pokojni otac kada je naglašavao svoje plemenske veze. Imao je i dugu prosjedu bradu.

Decembarska anketa je najnoviji pokušaj da se pomiri sjevernoafrička nacija koja je i dalje duboko podijeljena i osiromašena deceniju nakon što je kampanja NATO bombardovanja pomogla antivladinim snagama da svrgnu i ubiju Moamera Gadafija.

Ako glasanje prođe kako je planirano, Saif al-Islam će se boriti protiv kandidata iz različitih frakcija. Među njima su vojni komandant Kalifa Haftar sa istoka, Abdul Hamid Dbeibeh, koji je premijer Vlade nacionalnog jedinstva koju su priznale UN u glavnom gradu Tripoliju i predsjednice parlamenta sa sjedištem u Tobruku, Aguile Saleh.

Saif al-Islam će se kandidovati kao član grupe lojalista svog oca, Narodnog fronta za oslobođenje Libije, koji je formalno osnovan 2016. Očekuje se da će apelovati na nostalgičare za ekonomskim prosperitetom i stabilnošću koji su obilježili dugu autoritarnu vladavinu njegovog oca u Libiji.

Međunarodni igrači podržavaju mogućnost glasanja. U petak su okupili zainteresovane strane na konferenciji u Parizu i uvjeravali ih u svoja obećanja da će podržati ishod izbora. Još uvijek nema dogovora o pravilima po kojima će se održati.

Saif al-Islam je većinu protekle decenije proveo u anonimnosti, djelimično zato što je proveo mnogo godina u zatočeništvu u sjeverozapadnom gradu Zintan. Godine 2015. samoproglašene vlasti u Tripoliju sudile su mu u odsustvu i osudile ga na smrt zbog navodnih zločina počinjenih tokom rata 2011. godine, ali su Zintan milicije odbile da ga predaju na pogubljenje. Navodno je oslobođen 2017.

Njegovu kandidaturu za predsjednika dodatno komplikuje trajni nalog za njegovo hapšenje koji je Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu izdao zbog njegove uloge u ratu 2011. godine.

Gadafijev potomak obrazovan u Velikoj Britaniji, koga su mnogi na Zapadu doživljavali kao poželjnijeg budućeg vladara Libije, stao je čvrsto na stranu njegovog oca kada su pobunjenici koje podržava Zapad podigli oružje protiv njegove vladavine.

Fadi El Abdalah, portparol MKS, je citiran da je rekao da sud „ne komentariše nijedno političko pitanje“, kao odgovor na nedjeljne vijesti, dok je potvrdio da se pravni status Saifa al-Islama u očima MKS „nije promijenio.”

GadafilibijaPredsjednikSaif al-Islam Gadafi
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
petar schroder
2 godine prije

Za vrijeme Gadafija Libiji se dobro zivjelo.Svako domacinstvo je dobivalo 800 dolar mjesecno a kako mi rece prijatelj bili su oslobodeni placanja struje.Imali su svi dobro zdravstveno osiguranje koje nisu placali Gadafi je mozda bio diktatur ali sta je sada u Libiji? Dali sada bolje zive ?Sada dolaze u BIH da se lijece.Puno doktora iz bivse Jugoslavije je radilo u Libiji jer su imali dobra primanja.Gadafi je na zadnjoj UNO konferenciji rekao ako njega ubiju Evropa ce biti puna izbjeglica i to se desilo Nemam pojma zasto su ga ubili?

petar schroder
2 godine prije

Mislim da nebi bio los posto je pola Hercegovac.Njegova majka Sofija dolazi iz Mostara gdje je Gadafi pohadao VOJNU AKADEMIJU, i tu je upoznao svoju drugu zenu Sofiju.Imali su nekoliko djece a jednoga sina su isto ubili , kada su Ubili Gadafija

Max
2 godine prije

Libija je bila bogata i jaka za Gadafija

Zagor
2 godine prije

Nikad više junaka kao Pukovnik!!!
Najveći afrički sin!!!!

2 godine prije

Gaddafi je iskljucivo ubijen – zbog toga sto je htio startovani zlatni Libijski dinar. Dakle valutu – IZVAN – ovog satanistickog Rotschildovog kamatarskog sistema laznog novca iz nicega (“kredita”)… Nacionalnu valutu, koja bi bila vezana za zlato. To bi prakticno bio zemljotres od 15 Richtera za satanisticku Ponzi-piramidu. Da je uspio u nakani – danas ne bi imalu kurtonu, a lesevi “filantropa” satanistickog kulta bi vec strulili do sada… Mislim da je upravo ovaj idiot Saif Gaddafi – direktno kriv kako za smrt oca, tako i za unistenje Libije, a jos gore za unistenje nezavisne valute vezane za zlato… Idiot je “ucio skole” po Engleskoj – a onda je dosao pametovati ocu i onom “vijecu staraca” koje je odlucivalo u zelenoj Libiji. E sad – da li je ovaj idiot dosao do pameti…? Mozda… Vjerovatno je dosao do pameti – cim su ga napali dojucerasnji “prijatelji”… Sad idiot ide na… Čitaj više »

Bosanac
2 godine prije

Gledam malo zastave …sve ove zemlje koje su imale petokraku na zastavi su najebale. SSSr, Ex-Yu, Iraq (zastava iz 1975), Sirija, Libija. Vjerovatno i ove ostale za ptokrakama će doživjet neku promjenu u svojim političkim životima.
Zato pod hitno treba promijenit izgled BiH zastave …opet su nam nekakve petokrake po njoj postavili.

Perun
2 godine prije

Saif al-Islam Gadafi po materi ima pravo na Hrvatsko i BiH drzavljanstvo ….P.S..Da su mom ocu ucinili kao njegovom ,prevrno bih i nebo i zemlju da ga osvetim….OKO za OKO ZUB za ZUB….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI