Bivši komandant NATO-a pobjedio na češkim predsjedničkim izborima

44 komentara

Bivši komandant NATO-a Petr Pavel pobijedio je u drugom krugu izbora kako bi postao predsjednik Češke Republike u subotu, pobijedivši bivšeg premijera Andreja Babiša sa 58% glasova u odnosu na potonjeg 42%, prema češkom statističkom uredu. Glasački listići sa 99% od skoro 15.000 biračkih mjesta su već prebrojani.

Predstavljajući anketu kao „ sukob dva sveta “, Pavelova kampanja se izjasnila da se suprotstavlja „ onoj koju predstavljaju Babiš i sadašnji predsednik Miloš Zeman “, koju je opisao kao „ svet haosa, nerešavanja problema, lične koristi, i uticaji iza scene. ”

Pavel je zahvalio biračima na podršci, izjavivši da su “ vrijednosti kao što su istina, dostojanstvo, poštovanje i poniznost pobijedile na ovim izborima ”. On će preuzeti dužnost u martu.

Pavel, koji je predsjedavao vojnim komitetom NATO-a od 2015. do 2018. godine, hvalio je te akreditive i obećao da će „ vratiti integritet “ ulozi predsjednika, optužujući svog prethodnika Miloša Zemana da „ proteže ustav “ i „ dovodi nas na rub s prokineskom i proruskom politiku. ”

Bivši NATO velikaš i njegov protivnik bili su članovi Komunističke partije prije kraja njene vladavine nad bivšom Čehoslovačkom. Međutim, Pavelovo školovanje za špijuna postalo je predmet kontroverzi. Insistirao je da nikada nije dobio priliku da zaista radi u špijunaži.

Babiš, milijarder koji je ranije ovog mjeseca oslobođen optužbi za prevaru, vodio je kampanju uz podršku Zemana. Odlazeći predsjednik služio je zakonski maksimum od dva mandata, porazivši višestruke pokušaje opoziva tokom svog mandata. On je također pozvao na oprez u vezi sa sukobom u Ukrajini kako se ne bi proširio na Treći svjetski rat.

Iako nijedan kandidat nije obezbijedio većinu tokom prvog kruga glasanja, ostalih sedam kandidata okupilo se oko Pavela nakon što su ispali u prvom krugu glasanja. Odziv birača dostigao je viši od uobičajenih 70%. Dok su Babiš i njegova porodica navodno primali prijetnje smrću, sam Pavel je proglašen mrtvim u prijevari u posljednjem trenutku za koju je kampanja njegovog protivnika negirala odgovornost.

Dok se predsjednička uloga u zemlji opisuje kao uglavnom ceremonijalna, ured je odgovoran za formalno imenovanje vlade, biranje guvernera centralne banke i sudija i komandovanje oružanim snagama.

ČeškaNATOPetr PavelPredsjednik
Pretplatiti se
Obavijesti o
44 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Kako se kockice slažu – ovaj ne samo da je NATO, on je i “čvrstorukaš” koji će da “uteruje novu ideologiju”…

Tone
1 godina prije

Toliko o tvrdnjama, da narodi u Evropi, nisu krivi za odluke političara. Kakvi narodi, takva i vlast. “Nećete imati ništa i biti ćete sretni!” Bravo za Schwaba, evropsku komisiju i nato, lako je manipulirati glupim ljudima.

mane
1 godina prije

na ninberskom procesu osudjeno je dvadesetak ljudi.vecina je izasla na slobodu posle pet sest godina.milioni teskih zlocinaca sirom evrope je pomilovano.mnogi od njih postali predsednici ,premijeri,generali,biznismeni,svestenici,predsednici najvecih medjunarodnih organizacija.narod kao narod,samo se iscudjava.nista ne zna,ubedjen da je svet nastao onog trenutka kad se on rodio,ubedjen da on nekim cudom mnogo zasluzuje ,cisto onako svojim postojanjem.savet svim logicarima,sto manje zavisiti od sistema.minimalizovati broj poroka i bezati u sirokom luku od budala i fukara.

Promatrac
1 godina prije

Zanimljivo. Inaće, informacije radi bivši je predsjednik bio pro-ruski orijentiran.
Ne znam kakva je situacija u Slovačkoj ali pararlelno dok je pro-ruski presjednik obnašao dužnost u Čekoj, Slovačka je Vlada također bila pro-ruska.

dona
1 godina prije

nažalost ameri su svoje krakove prošili po cijeloj Europi i s njom dominiraju , narod se tu ništa ne pita izbori su samo neki privid da narod glasuje a nema veze s istinom, prvo NATO treba odj iz EU

burt
1 godina prije

prvo potezi će mu biti najava dostave svog potrebnog oružja Ukrajini i poziv svim dobrovoljcima iz Češke da se prijave za odlazak u Ukrajinu u borbu protiv Rusije a Zeman neka ide svom prijatelju Putinu

Vojni analitičar
1 godina prije

Česi su inače meni drag i simpatičan narod bliske nam kulture. više puta sam bio tamo i uvijek mi je bilo lijepo. Ali Česi imaju jednu vrlo u današnje doba nezgodnu osobinu. Oni stvarno vjeruju u nekakvu demokraciju, vladavinu prava i slične pizdarije iz ljudske mašte kojima nas danas filaju sa Zapada. Iako nisu neki ratnički narod, Česi su poznati po tome da su se često suptostavljali tiraniji i jednoumlju odakle god da je dolazilo. Taj naivni idealizam je njihova nacionalna karakteristika. Jer kao što češki turist vjeruje da se može popeti na Biokovo u kratkim hlačama i papučama za plažu, tako politički Čeh vjeruje da može mirnim i demokratskim putem izboriti demokraciju i pravdu. S podjednakim posljedicama. I baš zbog tog idealizma, zbog te naivnosti i vjere kako je “sve moguće ako se jako želi” (a to je mantra koja nam se prodaje trideset godina na svim područjima života… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Борци ПМЦ „Вагнер“ пронашли су тела страних плаћеника на територији Бахмута код Ватутине улице.

Да би сакрили број и националност, Украјинци су мртвима одсецали главе и руке. Претпоставља се да су према информацијама са телефона плаћеника у Украјину дошли из Пољске и Израела.

Ukri su napravili jedan kiks – nisu isjekli tetovaze.
Fotke leseva bez glave i saka bolje da ne gledate, gadno izgledaju.

tabula
1 godina prije

Malo po malo pa ćemo uskoro u EU državama na vlasti imati vojne hunte. Počelo je sa Češkom… Zapadne “vrijednosti” dolaze sve više do izražaja.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Evo Svejkovaca ponovo u ratu…

Macedon
1 godina prije

U banane drzave kao sto su evropske Nije tesko korumpirati izborni odbor I oni da proglase za pobjednik koga hoces. Narod ovoga klovna nije izabrao.

Red Dog
1 godina prije

Lepe li uniforme, majko mila.
Zadrzali su jednostavnost komunistickih, bez dodavanja previse kica.

BOBUBOB
1 godina prije

Bilo kuda, USA svuda.

Steve
1 godina prije

A koliko je dobio samostalno, u prvom krugu? Meni je to u stvari pravi pokazatelj rating-a. Taj famozni drugi krug je u stvari trange-frange, ti meni-ja tebi, trgovina,…to nije volja naroda. Tako je i Micron u prvom krugu, samostalno, katastrofa. U drugom ,,trgovinskom,, krugu je nažicao. I sada on predstavlja Francusku sa nekih, realnih 24% posto poverenja iz prvog kruga…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI