Bivši predsjednik se suočava sa ekstradicijom u SAD

Juan Orlando Hernandez
1 komentar

Vrhovni sud Hondurasa odobrio je izručenje bivšeg lidera zbog optužbi za trgovinu drogom.

Vrhovni sud odbio je u ponedjeljak posljednju žalbu Huana Orlanda Hernandeza, dozvoljavajući izručenje bivšeg predsjednika na zahtjev Washingtona, kako bi se suočio sa nekoliko optužbi za drogu i oružje.

U SAD, Hernandez se potencijalno suočava sa doživotnom robijom po više optužbi, uključujući „zavjeru za uvoz kontrolisane supstance“ i „zavjeru za upotrebu ili nošenje vatrenog oružja“.

Američki savezni sud u New Yorku optužio je Hernandeza da je profitirao od ilegalne trgovine drogom u Hondurasu, koji služi kao glavna tranzitna zemlja za narkotike koji se krijumčare u SAD. Dok je bio na funkciji, navodno je primao aktovke pune gotovine od narko kartela i aktivno je učestvovao u organizovanom kriminalu. Njegov mlađi brat i bivši kongresmen Toni Hernandez služi doživotnu zatvorsku kaznu nakon što ga je prošle godine osudio američki sud.

Bivši lider, koji je vladao Hondurasom između 2014. i januara ove godine, uhapšen je u svom domu u prestonici Tegusigalpi još u februaru, skoro odmah nakon što je Washington zvanično zatražio njegovo izručenje. Prema riječima portparola Vrhovnog suda, Melvina Duartea, bivši lider nema više opcija za žalbu i ostaje samo da se završi papirologija.

Hernandez je negirao sve optužbe protiv njega i rekao da je spreman da se brani u američkom pravosudnom sistemu. U pismu koje je podijelila njegova supruga, bivši predsjednik još jednom tvrdi da je nevin i insistira na tome da je žrtva „osvete i zavjere“ drugih trgovaca drogom koje je ranije izručila njegova vlada.

„Na kraju shvatam da postoji mogućnost suočavanja sa tri doživotne kazne, što bi za mene moglo postati prava smrt“, napisao je Hernandez, a citira Associated Press.

HondurasizručenjeJuan Orlando HernandezPredsjednikSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Dolijao je Jenkijima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI