Da li je ovo najveća greška ukrajinskog predsjednika?

Valodimir Zelenski
41 komentar

Život je bio lakši borbenom ukrajinskom predsjedniku kada je samo glumio šefa države u TV komediji, a prije njegove uspješne izborne kandidature.

To je rekao političar Jevgenij Murajev, govoreći u petak na ukrajinskom TV kanalu Nash, čiji je vlasnik. Biznismen vodi istoimenu opozicionu stranku.

Murajev je rekao da je najveća greška u životu predsjednika Vladomira Zelenskog što je odustao od glume i započeo u ozbiljan politički posao.

„Ne zavidim Zelenskom“, rekao je. „Bio je heroj komedije, voljen od svih, bukvalna zvijezda. Mogao je mirno da se kreće između gradova i vlada, i svuda je bila samo pozitiva.”

Otkako je Zelenski stupio na dužnost 2019. godine, većina Ukrajinaca je prestala da mu pruža podršku, a neki ga sada čak i mrze, tvrdi Muraev, predviđajući tužan kraj njegove političke karijere.

Prije nego što je izabran za predsjednika, Zelenski je glumio u satiričnoj TV emisiji „Sluga naroda“, gdje je igrao nastavnika istorije koji je neočekivano izabran za predsjednika Ukrajine. Serija je bila hit, a kada je Zelenski odlučio da se stvarno kandiduje za predsjednika, 2019. godine, nazvao je svoju političku partiju po toj emisiji.

Iako je pobijedio na izborima sa više od 70 odsto glasova, popularnost Zelenskog je od tada pala, a novembarska anketa je pokazala da ga podržava samo 23 % Ukrajinaca. Dmitrij Razumkov, njegov nekadašnji saveznik koji je ranije ove godine izbačen iz stranke Sluga naroda, imao je podršku 25 odsto ispitanika.

Zelenski se takođe našao na udaru kritike jer je naizgled ciljao vodeće političke protivnike, uključujući Viktora Medvedčuka, lidera najveće parlamentarne opozicione partije u zemlji. Medvedčuka su ranije ove godine pritvorile snage bezbjednosti i od tada je stavljen u kućni pritvor, čekajući suđenje po neutvrđenim optužbama. On je osudio tužilaštvo kao „političko“ i insistira na tome da Zelenski pokušava da stvori „diktaturu“ suočen sa padom popularnosti.

Murajev je bivši član Rade, ukrajinskog parlamenta, kao i vlasnik raznih ukrajinskih medija. U 2019. nije uspio da dobije mjesto u parlamentu kada njegova stranka nije prešla cenzus od 5 % glasova širom zemlje.

Jevgenij MurajevPredsjednikukrajinaVladimir ZelenskyVolodymyr Zelensky
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Joe
2 godine prije

Propala država, gora i od BiH.

Yugo 45
2 godine prije

@Joe,idi druže popij malo vode i umij se,izaperi usta prije nego što pomeneš BiH.
BiH je zemlja starija od Bošnjaka,Srba i Hrvata zajedno ,nadživjet će ih sviju zajedno kao što je nadživjela sve okupatore Rimljane,Turke i Austrougare plus njihove gubave jatake .
Nemožeš ti to pojmiti jer nemaš slobodu uma i poimanja ,zarobljena ti je mržnjom koja je temelj postojanja gore navedenih folklornih skupina .

Trt
2 godine prije

Zelenski + CIA = iskander

UKRAJINKA
2 godine prije

Ovaj komedijaš je na putu da postane tragedijaš.

Krle
2 godine prije

U jednom trenutku sam pomislio da će voditi politiku u pravcu pomirenja i prosperiteta, više okrenut ekonomiji i stvarnim interesima građana. Nešto kao u toj seriji. Naravno, vrlo brzo je raspršio svaku nadu i krenuo sa još radikalnijom politikom nego Porošenko. Lično mislim da je to nametnuto od SAD ali mora i sam biti blizak tome da bi se toliko pustio. Nisam znao kakav mu je rejting u Ukrajini ali s obzirom na vojne izdatke i stanje u ekonomiji nije ni za očekivati neku popularnost. Mislim da put kojim ide vodi Ukrajinu u propast ali vrijeme će pokazati.

Max
2 godine prije

Zelenski je tek lutka.

ledeno doba
2 godine prije

hazarosi tajno vladaju sa SAD-om, Njemačkom, Francuskom, Italijom… Hrvatskom, Srbijom.. i mnogim drugim državama… a sa nakim državama vladaju sasvim otvoreno: Jedna od takvih je Ukrajina ili bolje rečeno “Khazarstan”

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Puno mađioničara, a nigdje magije…

Zelenski je izjavio da će sa Putinom razgovarati ”sa pozicije sile”.
Jеr је ukrajinska vojska među najjačima u svijetu.

“Branićemo teritorijalni integritet Ukrajine.” – rekao je Macron Putinu…
Napoleon ne zna da l’ da se smije ili plače…

”Već sada mnogi Rusi sanjaju da žive kao Ukrajinci.”
‘Ukrajina je sada na valu nacionalnog jedinstva, a sama zemlja ide putem pravde i demokracije. Mnogi Rusi bi htjeli živjeti u zemlji poput vaše.”
Rekla je Victoria Nuland tijekom Kijevskog sigurnosnog foruma
Šta uradiše krafne…

P.S.
“Ukrajina je siromašna nevjesta koja traži bogatog mladoženju. Ali umjesto da se oženi njome, redovito je siluju.”
Rekao je prije nekoliko godina jedan izraelski političar…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI