Preokret? Teheran podržava vladu u Tripoliju, a ne generala Haftara

60 komentara

Brigadni general Hossein Dehghan takođe je izrazio spremnost Teherana da pregovara s Rijadom bez ikakvih preduslova i u isto vrijeme kritikuje politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa u Perzijskom zaljevu.

Vojni savjetnik iranskog vrhovnog vođe Sardar Ayatollah Ali Khamenei-a, Hossein Dehghan, nazvao je primjedbe oko podrške Teherana Libijskoj nacionalnoj armiji (LNA) na čelu sa terenskim generalom Khalifom Haftarom “smiješnim”.

Govoreći za Al-Jazeera u ponedeljak, Dehghan je rekao da Iran podržava Vladu nacionalnog sporazuma (GNA) u Tripoliju, koja je priznata na međunarodnom nivou i pozvao sve strane da potraže političko rješenje sukoba.

Libija je zahvaćena građanskim ratom otkako je njen lider Muamer Gadafi svrgnut i ubijen 2011. Zemlja je podijeljena između dva centra moći – izabranog parlamenta na istoku zemlje, podržanog od Haftarove LNA, i GNA podržane od strane UN na zapadu. Obje strane u sukobu optužuju jedna drugu za primanje oružja i vojnika iz inostranstva.

Vojni savjetnik je takođe govorio o predsjedniku Trumpu, nazivajući ga “zločincem”, i rekao da će Iran reagovati na bilo kakve vojne akcije u Perzijskom zaljevu, dodajući da Teheran neće razgovarati o svom raketnom programu i regionalnoj politici sa drugima.

ayatollah ali khameneiGNALNAteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malo istine
3 godine prije

Dobar si :).

Nije Teheran ubio Gadafija, već Haftar zajedno s ovima protiv kojih se sada tuče.

Zvrk
3 godine prije

Znači nakon zatvaranja zemlje slijedi podrška MB u Libiji. Evidentan pokazatelj da se Iran prodao kabali! Sarkazam na stranu, razlozi su u pukoj geopolitici. Ova podrška je zapravo deklarativne prirode. Vjerojatno igraju dvostruku igru. Razlog podrške je ta što je Egipat u dobrim odnosima sa SA-om. Dok je recimo u podosta lošim odnosima s Egiptom. To je još od vremena Sadama kada su on i Mubarak bili u odličnim odnosima. Poznata je ona priča da su Egipćani slali radnu snagu u Irak, a Iračani u rat. Dok s druge strane, vrlo su jake ekonomske veze s Turskom. Poznato je da Turska ignorira sankcije i nastavlja održavati bilateralne veze kao da nema ničega. Pucanje tih odnosa bi bilo pogubno za oboje. To je primjerice jače od toga što su u Siriji interesi im suprotstavljeni. Onda odnos sa Hamasom. Iranu su neprijatelj u Siriji, ali zato su prijatelj u Gazi. Bio je… Čitaj više »

Komentator
3 godine prije

BREAKING NEWS.- ĐOKOVIĆ POZITIVAN NA KORONU!

qints
3 godine prije

Ime siguran sam 100% da si nosonja/chifut

Armagedon
3 godine prije

Ovde ce jos biti svasta ..Koliko god ga pokusavaju drzad razijedinjenog Bliski Istok ide prema svom ujedinjenju polako ali sigurno , jer dok god su razijedinjeni ,ratovace ce izmedu seba medzutim , izgleda mi da to polako dolazi kraju.
Onog dana kad se Bliski Istok ujedini , Napast ce Evropu a Izrajel ce dozivit katastrofu .
Savez Turske i Irana , dize alaarm na najveci nivo .
Sam General Haftar mi izgleda nesposoban , A posto je udario na svog presijednika mozemo zakjucit i kavog je karaktera .
Citam pre neki dan , Egipad grupira velike snage na Libiskoj granici .

vinko
3 godine prije

Danima su blatili Rusiju
a Rusija nema veze.
Nek ovaj problem rijesavaju oni koji su ga stvorili, tzv. zapad, EU

Jomla
3 godine prije

Zašto nitko ovaj stav na gleda kao stvar principa: oni šup.i u Tripoliju su mađunarodno i od UN-a priznati. To što su takvi kakvi jesu, je nešto drugo. Ako podrže LNA i Haftara, moraju odustati od podrške Siriji (Assadu) i Venecueli (Maduru). Sve jasno.

puki
3 godine prije

@Komentator, radujese li se to? pa naravno, da je pozitivan, ja sam to i ocekivao, to je i bio plan kabale.. kada oni zele da netko “bude pozitivan”, onda ce taj i biti pozitivan. Ti su testovi, kako rekoh, sa medicinskog stanovista, potpuno bezvrijedni. taj aparatic je djavolska izmisljotina za manipulaciju bez kraja…za drzanje ljudi u zatocensitvu za vijeke vjekova sada imaju Djokovica u saci… to je to.. najprije je Bugarin odigrao svoju ulogu i sve sabotirao, onda su upecali i djokovica.. koji je bio cilj cijelog spina I zato je morao biti POZITIVAN.. Evo vec sada vidim komentare na portalu Indexa, Jutarnjega i ostale lazljive gamadi i zluradost: Aha!, Sto ces sad Djokovicu!, protivnik cjepljenja ima koronu! Javit ce se gamad Zeljko Porobija, Gordan Duhacek, Ante Tomic, Jurica Pavicic, Nenad Jaric-Dauenhauer, Davor Ivankovic,… Tomislav Krasnec i ostali placeni lazovi i naravno onaj balkanski krkan i Gatesov placenik Gordan Lauc,… Čitaj više »

Lucija
3 godine prije

“Ашраф Синжар, професор међународне политике на Универзитету Порт Саид, рекао је у понедељак да је “Египат рационална сила и не жели непријатељства, а да међународна заједница разуме њихов став.”
Међутим, професор је рекао да уколико снаге Владе националноиг споразума (ГНА) подржане од стране Турске заузму либијски Сирт, да ће у том случају Египат војно интервенисати.

Професор је рекао, да је египатска црвена линија град Сирт; то је такође поткрепљено изјавом највишег каирског руководства. Истакао је да Египат има војну силу коју треба узети у обзир, а да силе изван Средоземља неће моћи да угрозе његову безбедност.

У суботу је египатски председник Абдел Фатах Ал-Сиси објавио да Каиро има “међународни легитимитет” да интервенише унутар Либије.”, pravda.rs

Max
3 godine prije

Iran sigurno u Libiji ne podržava isilovce i al qaidu

alex
3 godine prije

Što znači da će se Saudijci, a možda i Izrael uključiti na strani feldmaršala Haftara. Bit će veselo i dugotrajno. Sirija će uskoro past u zaborav.

onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Sve do nedavno predsjednica jedne siromašne zemlje je obilazila globus. Neumorno, a danas se vidi i besmisleno. Pa se nekom zgodom, nekako našla i u Teheranu. Čuli ovdje za to neki čudni ljudi, koje zovu novinarima, pa je po povratku saletjeli pitati koješta…. Imaju li i tamo ograde ispred kuće? Jel’ se zabranjeno slikat ispred ograde ispred kuće? Ko im sukreira vanjsku politiku? Samo se neki pripravnik sjetio pitat o čemu se tamo u stvari razgovaralo? ”O odnosima između dvije zemlje”. I to ”vrlo otvoreno”. ”Kakvi su odnosi između dvije zemlje?” Pitao je novinar – pripravnik ostale kolege. Oni su se pravili da ga ne čuju, a samo je jedna simpatična cura sa kosom svezanom u rep, u trapericama poderanim na koljenima, nehajno slegnula ramenima. Pripravnik željan dokazivanja, nije imao mira dok to nije izguglao. I uvidio da su odnosi u stvari nikakvi. Kakve odnose može imati zemlja koja je… Čitaj više »

Šule
3 godine prije

Iranci nemojte tražit vraga u saveznicima kao što je Turska jer će vas izdat kad dođe red da vas Izrael napadne.To bi se moglo desit ove godine poslije aneksije zapadne obale i ostalih enklava arapskih.normalno da je SAD spreman zaštitit svog mezimca od bilo koga pa makar bio proglašen rat velikih razmjera.Izrael će to napravit jer oni prate proročanstva i žele sve okolne zemlje okupiran kao veliki Izrael..sad neka me proturiječe PUKI i Istražuj dupelizac subarov

Alen
3 godine prije

Moguć dogovor , libija , egipat idu turskoj , od teherana do mediterana ide Iranu tj dio sirije , irak pola -pola , kurdi u karantenu , a naftni prinčevi nek uzivaju dok još mogu , broje sitno…
Kad se samo sjetim romatičnog navijanja 😁😂

mane
3 godine prije

arapski svet politike je luda kuca.

*Ime
3 godine prije

Zato jer ti je Putin košer…

hAZE
3 godine prije

Rusija se stavila na stranu svojih interesa. Nekad se ti interesi poklapaju s nečijim tuđim (turskim, izraelskim, egipatskim, iranskim,..)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI