Nijedna pretnja SAD neće ostati bez odgovora

Iran i SAD
31 komentar

Iran neće dopustiti da bilo kakva prijetnja iz SAD ostane “bez odgovora”, rekao je u srijedu šef Korpusa garde islamske revolucije (IRGC). Saopćenje je uslijedilo nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da je sastavio odgovor na napad na američke trupe u Jordanu.

Biden je u utorak rekao novinarima da je odlučio kako će odgovoriti na napad dronom, u kojem su u nedjelju poginula tri američka vojnika, a na desetine je povrijeđeno. Bijela kuća je okrivila napad na iranske militante koji djeluju u Iraku i Siriji, dok je Biden rekao da smatra da je Iran odgovoran za smrt, “u smislu da oni isporučuju oružje ljudima koji su to učinili”.

Američki predsjednik nije otkrio kakav je odgovor planirao.

“Čujemo prijetnje koje dolaze od američkih zvaničnika,  i kažemo da su nas već testirali i da se sada poznajemo, nijedna prijetnja neće ostati bez odgovora”, rekao je general-major Hossein Salami na događaju u Teheranu, prema iranskom Novinska agencija Tasnim.

“Mi ne tražimo rat, ali se ne bojimo ni rata”, dodao je komandant IRGC-a.

Iranski izaslanik pri UN-u Amir Saeid Iravani izdao je slično upozorenje u utorak navečer. “Islamska Republika će odlučno odgovoriti na svaki napad na ovu zemlju, njene interese i građane pod bilo kojim izgovorom”, rekao je Iravani, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Teheran je negirao da je organizovao fatalni napad na američke trupe. Dok Iran naoružava i obučava brojne šiitske milicije u Iraku i Siriji, iransko ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak saopćilo da ti borci “ne primaju naređenja od Islamske Republike Iran”.

“Ove grupe odlučuju i djeluju na osnovu vlastitih principa i prioriteta, kao i interesa svoje zemlje i naroda”, rekao je portparol ministarstva.

Militantne grupe pokrenule su više od 150 napada na američke baze na Bliskom istoku posljednjih mjeseci, ali je nedjeljni incident označio prvi put da su američke trupe u regiji ubijene od neprijateljske vatre od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru.

iranJordanSADteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Iranci su vec ispraznili bazu T4 u Siriji.
Da se kladimo da ce je Bajden usoro tomahavciti, a Debeli Djuro slaviti ostar odgovor.

Max
2 mjeseci prije

To je Iran više puta dokazao.

Anis
2 mjeseci prije

Pa svaka budala zna da je Americi rat u interesu, ali sto kraci rat da traje dva tri dana da oni mogu bombardirati iranska nuklearna postrojenja i da se odma zavrsi, ali je problem sto Iran nece tako nego im Kaze ako krenete na nas onda cemo dugo ratovati e to jedino dosad sputava Amerikance pa vec dosad nisu izmislili neki ko fol razlog i onda bombardovali

Nekoime
2 mjeseci prije

A koga sve naoružava i trenira USA?

borjana
2 mjeseci prije

 “u smislu da oni isporučuju oružje ljudima koji su to učinili”.

Pa dobro, najvjerojatnije da ja Iran isporučio oružje kojim je izvršen napad. I šta sada s tim?!?
Iran i dalje nije učesnik u sukobu i zadržava prvo isporučivati oružja svim njihovim saveznicima. Apsolutno isto kao kada usa/nato/euposlušnici isporučuju oružje njihovim ukrajinskim parrtnerima i zahtjevaju da ne učestvuju u sukobu.
Iskreno se nadam da će te iranske isporuke oružja biti učestalije i više, jednako kao i napada na usa okupacionu silu, gdje god da je.

Jomla
2 mjeseci prije

Opet “u Jordanu”!
Koliko podriguše se dobije za ovakvo “pisanje”?

Gad
2 mjeseci prije

A ovi se danima spremaju za napad. Smrdi na dogovor.

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Iran mora vratiti zaplijenjeni naftni tanker. – State Department.
Amerikanci su Irancima zaplijenili tanker pun nafte odlukom američkog suda.
Godinu dana kasnije Iranci Amerikancima zaplijenili taj isti tanker pun nafte odlukom iranskog suda…

Kruže glasine da su Amerikanci preko švicarskog veleposlanstva Irancima poslali poruku u smislu: “Nemojte ništa poduzimati nakon američke odmazde!”
A da su Iranci uzvratili porukom: “Iran će vojno odgovoriti SAD-u ako dođe do i najmanjeg napada na
iransko tlo, sa ili bez ljudskih žrtava”.

Čekamo rasplet događaja…

P.S.
”Zajebani oni Perzijanci ” – Baba

Motorola
2 mjeseci prije

Irancima bi poručio, da se strpljivo pripreme i sačekaju da jim jenkiji doči što bliže, a onda samo pali bez milosti.

Гавран
2 mjeseci prije

Za to vreme u Americi:
:
Stotine hiljada američkih građana iz drugih američkih država organiziralo je konvoje podrške koji su krenuli u Teksas kako bi pomogli Teksašanima i njihovoj državnoj administraciji da zatvore granicu i spriječe uplitanje federalnih vlasti. Konvoji su slični onima iz Kanade tokom ere korone, ali u znatno većem broju. Broj kamiondžija koji se uputio u Teksas, prema nekim procjenama, kreće se od nekoliko desetina hiljada do nekoliko stotina hiljada. Podržavaju ih i teksaški farmeri, koji su pokrenuli mehanizaciju prema granici s Meksikom. Podrška iz drugih zemalja
i organizacija “Božja vojska”, koja ne samo da je krenula u Teksas, već pokušava i da blokira granicu s Meksikom u svojim državama

Motorola
2 mjeseci prije

A i trebalo bi kojih stotinjak raketa pasti na veče američke gradove. Nek i oni sami vide, da nisu nedodirljivi.

burt
2 mjeseci prije

kad su osjetili da se sprema američka vojna intervencija iranski dužnosnici su brzo poručili da nemaju nikakve veze sa proiranskim milicijama u Iraku i Siriji a Kataeb Hezbollah su obećali da će prestati napadati američke baze, to pokazuje da je jedno kad su ratoborni na riječima a drugo kad ih pritisnu vojne sile SAD-a i Izraela jer znaju da nemaju obrane protiv B-2, B-1, F-22, F-35, F-15, F-16

goran
2 mjeseci prije

pa šta ste očekivali ameri a?
okupirali ste pola islamskog svijeta,i sad kad vam obični ljudi uzvračaju udarac sad se još čudite.
mislim stvarno ste malo previše umišljena nacija.
ali malo po malo se točno vidi tko ste i što ste,vi ste najveće zlo ove planete,hitler je bio mala beba u odnosu na vas.
vaši bogataši ili takozvana elita je financirala hitlera za vrijeme 2 svj rata,ali njihova imena niste nabili na stup srama nego ste im dali svu moć koju imate.
ja ne bih htio biti u koži vaših vojnika na bliskom istoku upravo sada,pomalo se budi islamski tigar,kad ga probudite bit če bježanije vaših vojnika četveronoške sa bliskog istoka

Josip
2 mjeseci prije

Potrebno je otvoriti sezonu lova na sve Americke stetocine u uniformaka koji se zateknu izvan granica USA i njihovog rezervata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI