Rusija i Iran ‘grade zamah’

Putin i Raisi
5 komentara

Moskva i Teheran su razvili snažne veze proteklih godina i kao rezultat toga ojačali svoje ekonomije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin svom iranskom kolegi Ebrahimu Raisiju. Iranski predsjednik doputovao je u četvrtak u državnu posjetu Moskvi.

Dvojica lidera razgovarala su o bilateralnim odnosima i širim globalnim izazovima, uključujući sukob Izraela i Hamasa.

Rusija i Iran ostvarili su “dobar zamah”  tokom prošle godine, rekao je Putin Raisi, ukazujući na saradnju u oblasti energetike i obrazovanja. Države također ulažu u iranske željeznice, koje su predodređene da postanu dio Međunarodnog transportnog koridora sjever-jug (INSTC).

Mreža morskih, željezničkih i autoputnih ruta u dužini od 7.200 km, INSTC je dizajniran da poveže ruski grad Sankt Peterburg, na Baltičkom moru, sa Mumbajem u Indiji kroz Kaspijsko more i Iran. Projekat, čija nastanak datira iz 2002. godine, uključuje ukupno 11 nacija.

INSTC ima za cilj prepoloviti vrijeme potrebno za otpremu robe s Baltika u Indiju i udvostručiti promet tereta na ruti. Očekuje se da će to biti dvostruko efikasnije od kretanja robe kroz Suecki kanal, navode neki mediji.

U maju 2023. Moskva i Teheran potpisali su sporazum o zajedničkoj izgradnji pruge koja povezuje iranske gradove Astaru, koja ima luku na Kaspijskom moru, i Rašt. To je posljednji preostali dio željezničke mreže koridora koji tek treba izgraditi, pišu ruski mediji.

Prema Putinovim riječima, bilateralna trgovina između dvije zemlje već je porasla za 20% u protekloj godini i dostigla oko 5 milijardi dolara. „Aktivno sarađujemo u čitavom spektru naših bilateralnih odnosa“, rekao je predsednik.

Raisi je takođe pozdravio napredak dve nacije u oblasti energetike, poljoprivrede i obrazovanja, ali je rekao da bi se mogli preduzeti dalji koraci za produbljivanje saradnje u ovim oblastima, što bi bilo “u interesu naših država i naših naroda”. Razgovori u četvrtak takođe će u velikoj meri doprineti ovom procesu, dodao je on.

Ruski predsjednik je izrazio nadu da će Evroazijska ekonomska unija, koja uključuje Rusiju, Jermeniju, Bjelorusiju, Kazahstan i Kirgistan, uspjeti da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Iranom do kraja godine.

Putin se tokom razgovora našalio da je juče razmišljao o sletanju u Teheran tokom posjete Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Predsjednik je rekao da je letio iznad Irana na povratku u Rusiju i mislio da bi mogao sletjeti u Teheran i odmah sresti Raisija. Međutim, prema Putinovim riječima, on to nije učinio jer je bio obaviješten da je iranski predsjednik već krenuo u Moskvu.

Raisi je odgovorio da je Iran spreman da primi Putinov avion u svakom trenutku i pozvao ruskog predsjednika da posjeti Iran. Putin je rekao da je prihvatio poziv i da će iskoristiti priliku kada za to dođe vrijeme.

iranPutinrusijateheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sempre fi
4 mjeseci prije

Nemoj putine da si gomno,daj iranu sve sto treba da razviju nuklearno oruzje,jer je to jedini nacin da se otjera amerika sa bliskog istoka i smiri izraelski cionisticki fasizam.

Just
4 mjeseci prije

UAE, KSA pa Iran…zalit ce EU zato jer je zaratovala na Rusiju

Max
4 mjeseci prije

Strateški logična suradnja.

Nenad
4 mjeseci prije

Mišo jesi stajao dok si IRAN spominjao?!?🤣

Гавран
4 mjeseci prije

Muslimani rame uz rame sa Hrišćanima. Hvala Bogu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI