„Ovo ludilo se ne smije tolerisati“, kaže Teheran nakon što je bivši šef Mossada nagovijestio da je Izrael imao ulogu u eksploziji i atentatu u Iranu

Yossi Cohen
13 komentara

Iranska misija pri UN optužila je Izrael za „bezakonje“, nakon što je novo penzionisani šef Mossada nagovijestio da je njegova agencija stajala iza eksplozije u iranskom nuklearnom postrojenju i ubistva ključnog naučnika.

Komentari koje je Yossi Cohen dao u svom televizijskom intervjuu sredinom nedjelje, odražavali su dugotrajni obrazac “zločinačke” sabotaže Izraela protiv Teherana, rekao je u subotu novinskoj agenciji AP Shahrokh Nazemi, portparol iranske misije pri UN.

„Ovo bezakonje dostiglo je tačku kada bivši zvaničnik ovog režima besramno i bezočno prijeti smrću našim nuklearnim naučnicima“, rekao je Nazemi, insistirajući da „ovo ludilo ne smije da se toleriše“.

Tokom svog intervjua, Koen, koji je bio direktor Mossada od 2016. do prošle nedjelje, izjavio je: „Kažemo vrlo jasno Iranu: nećemo vam dozvoliti da nabavite nuklearno oružje. Šta ne razumijete? ”

Bivši špijun sugerisao je da je Mossad igrao ulogu u eksploziji u iranskom nuklearnom postrojenju Natanz prošlog jula i atentatu na vrhunskog nuklearnog naučnika u zemlji Mohsena Fahrizadeha u novembru.

Koen je izbjegao da direktno prizna oba incidenta, ali se pohvalio da ta ustanova ne „izgleda kao nekada“ nakon što je eksplozija osakatila njene centrifuge. Takođe je potvrdio da je Fahrizadeh bio Mossadov cilj prikupljanja obavještajnih podataka „dugi niz godina“, jer je Izrael „najviše zabrinjavao“ njegov rad.

Teheran je za te incidente, kao i za još jednu eksploziju u Natancu ovog aprila, optužio Izrael.

Nazemi je insistirao da jevrejska država zapravo pokušava da sabotira iranski nuklearni program više od jedne decenije – od sajber napada 2010. koja je uništila centrifuge za obogaćivanje uranijuma na istom mjestu.

iranteheranYossi Cohen
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 godine prije

Ovaj će sad u politiku.
U Bibi jevu stranku. Vjerojatna zamjena.

Irancima se treba čuditi. Novu, ganz- novu kontraobavještajnu trebaju.

Sve to nije niš’ novo.
Ali bi neki mogli obratiti pažnju koliko zapravo i mnogoljudnu zemlje imaju malo vrhunskih stručnjaka …za bilo što.

Isis-Muslimani
2 godine prije

bild.de/video/clip/news-ausland/grausamkeiten-des-is-im-irak-werden-massengraeber-geoeffnet-76729924

Sardelino
2 godine prije

Mosadovi agenti koji rade diverzije po Iranu nisu Židovi. To rade vrbovani plaćeni Iranci.
Očito je da Iranci moraju poraditi na unapređenju svoje tajne službe.

Ukleti Holandjanin
2 godine prije

Mitraljez na daljinski ,kojimje ubijen taj znanstvenik,je sluzbeno najbolja stvar za asasinaciju.Ima kameru,nogare,gps,i zastitu.I sakrije se pored puta.

Mlata
2 godine prije

Iran je veliki i svaki dan sve jaci sto znaci da USrael svakim danom sve manje ima sanse da nanaese neki indirektni udarac naravno direktno nesmije nista. Ubistva su normalna stvar bilo obicnog covjeka bilo naucnika i to se desavalo unazad hiljadama godina pa sta je to cudno .. Iranci su stali na noge i vratit ce istom mjerom u rukavicama siguran sam mozda cak i gore.

Max
2 godine prije

A tko bi drugi mogao to izvesti osim Izraela? Portal Logično i mi komemtatori smo odmah ukazivali na to. Neće njima nitko suditi.. Najbolji odgovor je mudra strategija Irana i osovine otpora.

Weteran
2 godine prije

Teheran nikako ne sme doći u operativni posed nuklearnog oružja !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI