Teheran ili ništa

Netanyahu - Izrael

“Dečaci idu u Bagdad ali pravi muškarci idu u Teheran”

Medije, koje nikada nisu videle rat koji im se nije dopao, sada liju krokodilske suze za izraelskim žrtvama kopirajući njihovu uhodanu ukrajinsku naraciju: “Ničim izazvan iznenadni napad” izveden od strane zlikovaca protiv nevinih građana zemlje koja je gledala svoja posla – potpuno ignorišući godine zlostavljanja i ubistava autohtonog stanovništva od strane te države koje je kulminiralo u tom napadu. Ti divljaci urođenici su u medijama uvek prikazani kao agresori i nikada kao žrtve, pošto se radi o pripadnicima niže rase koja ne zaslužuje sažaljenje.

Od Balkana preko Ukrajine do Bliskog Istoka – CNN je šampion huškača rata: sada je uhvaćen kako inscenira napad na Izraelce: “Derek, možeš li molim te pojačati zvuk tih eksplozija”

U članku “Licemerje u Srcu Reakcije Zapada na Hamasov Napad na Izrael” izraelski  novinar Jonathan Cook demaskira medijske i političke šarlatane koji traže još više krvopolića:

Licemerje Zapada prema palestinskim borcima koji su ubili i ranili stotine Izraelaca i drže desetine talaca u zajednicama u blizini i unutar opkoljene Gaze je zaista vrlo izraženo. Ovo je prvi put da su Palestinci, zatvoreni u kavezu u priobalnoj enklavi, uspeli naneti značajan udar na Izrael koji je blago uporediv sa divljaštvom sa kojom se Palestinci u Gazi redovno suočavaju otkako su tamo zaključani pre više od 15 godina, kada je Izrael 2007. započeo svoju blokadu na kopnu, moru i vazduhu.

Nikoga nije bilo briga kada je Izrael svakih nekoliko godina bombardovao tu priobalnu enklavu, svaki put ubijajući stotine palestinskih civila. Izrael to jednostavno naziva “košenjem travnjaka“. Uništenje ogromnih područja Gaze, koju su izraelski generali hvalili kao vraćanje enklave u kameno doba, je formalno poznato kao vojna strategija “Doktrina Dahiye“.

Nikoga nije bilo briga kada su izraelski snajperisti gađali medicinske sestre, decu i osobe u invalidskim kolicima koji su izašli da protestuju protiv njihovog pritvora od strane Izraela. Puno hiljada njih su morali imati amputacije, zauvek osakaćeni nakon što su snajperisti dobili naređenje da demonstrantima pucaju u noge ili gležnjeve.

Zabrinutost Zapada zbog smrti izraelskih civila od strane palestinskih boraca teško je podneti. Zar nije više stotina palestinske dece poginulo u poslednjih 15 godina u ponovljenim kampanjama izraelskog bombardovanja na Gazu? Da li se njihovi životi ne računaju koliko izraelski životi – a ako ne, zašto ne?

Žrtve izraelsko-palestinskog sukoba od 2008 godine do 31.08.2023 kao i 152.560 ranjenih Palestinaca i 6.307 ranjenih sa Izraelske strane

Međutim, postoji nekoliko značajnih anomalija u narativu medija vezan za “iznenadni” Hamasov napad na Izrael (analiza @MilitaryChronicles):

Anomalija #1 – Izrael nije znao za pripremu napada.

Gaza je mali komad zemlje, koji se prostire na 365 kvadratnih kilometara. Verovalo se da su ga izraelska vojska i obaveštajne službe opsežno nadzirale i špijunirale, ali je tokom napada postalo očigledno da to nije slučaj. Pretpostavlja se da je Hamas razvio sistem komunikacije i koordinacije koji je isključivao elektronske kontakte, a Palestinci su nekako uspeli sve sakriti od izraelskih obaveštajaca.

Anomalija # 2 – Izrael nije mogao sprečiti napad.

Neposredno pre napada 7. oktobra na kontrolne punktove i veće gradove, Hamas je sistematski premeštao raketne bacače, kopnene snage, paraglajdere i ostalu opremu na položaj. Priprema i inicijalni potezi su prošli nezapaženo, a preventivni udar nije izveden.

Anomalija # 3 – Granični alarmni sistem nije funkcionisao.

Elektronski sistemi na granici, u koje je Izrael uložio milijarde dolara u izgradnju i opremanju, pokazali su se beskorisnim. Brojne kamere i senzori nisu uspeli otkriti i presresti palestinski napad, a neobjašnjivo su izostale čak i borbene patrole. Palestinski dronovi su lako neutralisali automatizovane mitraljeze i senzorske tornjeve, a jurišni timovi Hamasa su probili granicu bez ikakve opozicije. Zbog neispravnog alarmnog sistema, stotine izraelskih vojnika je ubijeno u svojim logorima i na spavanju u kasarnama.

Anomalija # 4 – Taktike Hamasa.

Suprotno preovladajućem mišljenju, Palestinci nisu zaobišli utvrđenja i Izraelske vojne baze. Agresivno su napali i kontrolne punktove i utvrđenja u kojima su bila smeštena oklopna vozila. Zanimljivo je da je Hamas odlučio da ne koristi tenkove, verovatno zbog nedovoljne kvalifikacije njihovih napadača ili zbog nepotrebe. Ostaje nejasno gde su se u to vreme nalazili stražari, dežurni gardisti i jedinice pojačanja.

Anomalija #  5 – spremnost borbenih vozila.

Izgoreli izraelski tenk Merkava Mk. 4, uništen pikiranjem drona, je pogođen u jednoj od svojih najranjivijih mesta – vrh kupole. Štaviše, čini se da je Trophy, njegov elektronski aktivni sistem zaštite, bio onesposobljen. Snimak uništenja tenka i zarobljenja posade jasno pokazuje da je topovska cev bila prekrivena. Ovo sugeriše da posada nije pripremila vozilo za borbu i oslanjala se isključivo na zastrašivanje, što ne samo da predstavlja grubo kršenje procedure, već je i nepromišljeno tokom takvog napada.

Anomalija # 6 – panika u pograničnim naseljima.

U svim naseljenim područjima, posebno u regionu poput pojasa Gaze, trebalo bi da postoje planovi za eskalaciju sukoba. Međutim, nije bilo ni uzbune niti organizovane evakuacije. Lokalne bezbednosne snage su bile toliko oslabljene i slabo naoružane da su ih Palestinci brzo savladali.

➡️Anomalija # 7 – razlika u koordinaciji između IDF i Hamasa.

Sve do podneva 7. oktobra, izraelska vlada nije reagovala na napad. Bila je subota ujutro, Šabat, neradni dan. Tek su oko 14-15h sigurnosne snage počele da prikupljuju rezerve i organizuju kontraoperacije. Međutim, smrt komandanta pešadijske brigade Nahal, pukovnika Jonathana Steinberga, ukazuje na to da je njihov brzi odgovor na napad… inicirao komandant brigade bez direktive Generalštaba.

➡️

Efrat Fenigson je pre 25 godina radila za obaveštajnu službu IDF-a (Izraelske vojske): “…nemoguće je, po mom mišljenju, da Izrael nije znao šta se spremaTu nešto nije u redu”

Takođe je poznato da su Izraelske tajne službe pomogle u osnivanju Hamasa krajem 1970-ih da bi se suprotstavio sekularnoj Palestinskoj Oslobodilačkoj Organizaciji (PLO) koju je vodio Yasser Arafat i imao podršku većine Palestinaca. The Intercept otkriva u Blowback: how Israel went from helping Create Hamas to Bombing It: (Povratni udarac: kako je Izrael stigao od pomoći u kreaciji Hamasa do njegovog bombardovanja): “‘Hamas je, na moju veliku žalost, kreacija Izraela’, Avner Cohen, bivši izraelski zvaničnik za verska pitanja koji je u Gazi radio dve decanije; on je za Wall Street Journal 2009. otkrio da je sredinom 1980-ih čak i napisao službeni izveštaj svojim nadređenima, upozoravajući ih da se ne igraju ‘zavadi pa vladaj’ u okupiranim teritorijama time što se Palestinski islamisti podržavaju protiv Palestinskih sekularista. ‘Ja … predlažem da fokusiramo naše napore na pronalaženje načina da razbijemo ovo čudovište pre nego što nam stvarnost skoči u lice’”

WikiLeaks je otkrio da je 2007. šef obaveštajne službe IDF-a general Amos Yadlin izdao tajnu belešku da bi Izrael “bio sretan” ako Hamas preuzme pojas Gaze kako bi se sa njima moglo nositi kao sa neprijateljskom državom

Uprkos milijardama koje su potrošene na visokotehnološki nadzor i sa doušnicima širom Gaze, Izrael tvrdi da nije znao za višemesečne pripreme invazije od strane Hamasa; Izraelski državni TV kanal 12 je izvestio kako je “zarobljeni Hamasov vojnik priznao da su se ‘pripremali više od godinu dana… masovni protesti [protiv vlade] u Izraelu su nas ohrabrili. Prošlo je pet sati dok [Izraelci] nisu počeli pucati na nas. Bilo nas je opremljenih 1.000 vojnika, stvorili smo 15 proboja kroz graničnu ogradu. Bili smo šokirani da IDF nije čekao na nas.”

To navodi Brian Shilhavya da konstatuje: “Postavlja se pitanje: Da li su snage koje stoje iza Benjamina Netanyahua zapravo sarađivale sa Hamasovim teroristima kako bi izveli ovaj napad pod ‘lažnom zastavom’ za neki viši cilj?”

Dok Izrael gradi impozantne zidove, Bajden drži američku granicu širom otvorenu za potencijalne neprijatelje i za fentanil, drogu koja svakodnevno ubija stotine Amerikanaca dok se milijarde šalju u Ukrajinu i Izrael čije granice i sigurnost SAD moraju štititi

“Mi [SAD] smo kreirali problem u Afganistanu [Mudžahedine, koji su kasnije preobrazili u Talibane] i u Pakistanu da bi se borili protiv Sovjetskog Saveza… Podržavali smo ljude protiv kojih se sada borimo, da bi se oni borili protiv Sovjeta. To je bila brilijantna ideja” – SAD formira terorističke grupe širom sveta da bi destabilizovala države i nad njima vladala

Iako je malo verovatno da je Izrael sarađivao sa Hamasom u izvršavanju njihove misije, svakako je trebao imati izvesna predznanja i definitivno je morao reagovati mnogo brže nakon što je počeo napad – osim ako je cilj bio da se dozvoli da se napad odvije i prouzrukuje mnogobrojne Izraelske žrtve kako bi izazvao šok u narodu i međunarodnu kondemnaciju da bi se dobio izgovor za pokretanje mnogo šireg konflikta. Dok premijer Netanyahu tvrdi da IDF vrši pripreme za invaziju na pojas Gaze kako bi uništio Hamas – što se završilo katastrofom za Izrael kada je to poslednji put pokušano 2014. godine –  Netanyahu na umu ima mnogo krupniji cilj: okupiti koaliciju za napad na Iran.

Uprkos Rezoluciji 2334 UN Saveta bezbednosti kojom se izgradnja izraelskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama osuđuje kao kršenje međunarodnog prava, etničko čišćenje se nesmetano nastavlja nesmanjeno

Bivši izraelski vojnik se sa osmehom priseća napada njegove jedinice na Palestinsko naselje Tantura kada je silovana jedna 16-godišnja devojčica i pobijeni civili po kratkom postupku

Proslavjneni Izraelski general Moshe Dayan je imao strategiju za držanje neprijatelja podaleko: “Izrael mora biti kao besni pas, previše opasan da bi se uznemiravao”

Svi oni koji kritiku države Izraela i njene postupke označavaju kao ‘antisemitsku’ nisu upoznati sa činjenicom  da su Palestinci semitskog porekla a da su moderni Jevreji pretežno evropskog porekla. Prema Gilad Atzmonu, autoru knjige The Wondering Who?: “Savremeni Jevreji nemaju zajedničko poreklo i njihovo semitsko poreklo je mit. Jevreji ne potežu iz Palestine i stoga se njihov čin takozvanog ‘povratka’ u svoju ‘obećanu zemlju’ mora shvatiti kao invazija koju je izvršio jedan plemensko-ideološki klan.”

U knjizi Izum Jevresjkog Naroda, izraelski istoričar Shlomo Sand tvrdi da su Rimljani ostavili autohtono jevrejsko stanovništvo Judeje i Samarije na mestu nakon uništenja Drugog Hrama 70. godine nove ere:

Rimljani nikada nisu deportovali ceo narod. Nije bilo isplativo iskoreniti ljude sa njihove zemlje, poljoprivrednike, poreske obveznike u vreme kada su postojale Jevrejske zajednice od oko četiri miliona u Perziji, Egiptu i Maloj Aziji. Status Palestine kao jedinstvene “Jevrejske pradomovine” stoga se ne može smatrati činjenično tačnom.

Raymond Deane s tim u vezi elaboriše, “Dakle, ako je egzil bio mit koji je raspirivala hrišćanska crkva kao slika božanske kazne (“Lutajući Jevrejin”) – šta se dogodilo sa autohtonim Jevrejima? Sandov odgovor: prešli su u Islam i opstaju kao današnji razbaštinjeni Palestinci. Ovu naizgled radikalnu tezu nekada je delio, između ostalih, David Ben-Gurion, prvi izraelski premijer koji je 1918. još uvek verovao da su ‘drevni judejski seljaci prešli na Islam… iz materijalnih razloga … Zaista, držeći se za svoje tlo ostali su odani svojoj domovini’ (str. 186).”

Sand time odbacuje etnocentrični koncept koji definiše jevrejski narod kao rasu čiji su se potomci vratili iz egzila kako bi uspostavili današnju državu Izrael. Umesto toga, on vidi versku zajednicu koja se proširila po celoj mediteranskoj regiji putm preobraćaja, detaljno pobijajući konvencionalno mišljenje da judaizam nikada nije bio prozelitizirajuća religija. Ti su Jevreji na kraju postali poznat kao Aškenazi Jevreji iz centralne i istočne Evrope, koji će kasnije izmisliti mit Cionizma da bi opravdali kolonizaciju Palestine, zemlje sa kojom nemaju etničku vezu, ali u kojoj sada čine dominantnu elitu, kako izraelski pisac Uri Avnery opisuje u The Great Rift between the two Jewish peoples (Veliki raskol dva jevrejska naroda):

Sada postoje dva jevrejsko-izraelska naroda. Oni se Intenzivno ne vole. Jedan se zove Aškenazi, izvedenica starog hebrejskog izraza za Nemačku. On obuhvata sve Izraelce evropskog i američkog porekla, koji se drže zapadnih vrednosti, ili na to pretenduju.

Drugi se zove Mizrahi (“Istočni”). Nekada su se pogrešno zvali Sefardi (“Španci”), ali samo mali deo njih su zapravo potomci Jevreja proteranih iz Španije pre nekih 700 godina. Velika većina prognanih je izabrala otići u muslimanske zemlje umesto u Evropu. Zajednica Mizrahi obuhvata sve Izraelce čije su porodice došle iz zemalja koje se protežu od Maroka do Irana.

Ako su pretpostavke Sanda, Avneryja i drugih tačne, onda svedočimo etničkom čišćenju i eliminaciji pravog semitskog naroda u njihovoj istorijskoj domovini – od strane convertiti koji su preuzeli njihovu ulogu; to postaje još manje pojmljivo kada se zna da Palestina nije bila jedina opcija kao dom za Jevreje, što je Theodor Herzl, osnivač modernog cionističkog pokreta, potvrdio u svom članku iz 1896. godine “A Solution of the Jewish Question” (Rešenje Jevrejskog pitanja) napisan za londonski nedeljnik Jevrejska Hronika. U njemu Herzl postavlja pitanje: “Hoćemo li izabrati [Argentinsku] [Republiku] ili Palestinu? Uzećemo ono što nam je dato i ono što odabere jevrejsko javno mnjenje. Argentina je jedna od najplodnijih zemalja na svetu, prostire se na velikom području i ima retku naseljenost. Argentinska Republika bi ostvarila značajnu dobit kada bi nam ustupila deo svoje teritorije.”

Ultraortodoksni Jevreji iz SAD većinom odbacuju cionizam smatrajući da je Izraelska država abominacija koja predstavlja pobunu protiv Božje volje

Ne moraš biti beo da budeš Jevrej”

Kao što je to slučaj sa Islamom, Judaizam je religija, a ne rasa i kao što ima Muslimana svih rasa, postoje Jevreji raznih rasa uključujući afrički and azijski Jevreji. Žalosna je činjenica da islamofobi i judeofobi svuda obiluju, zabluđene duše koje povezuju akcije nekolicine sa postupcima celine; te akcije su amplificirane hiljadu puta od strane korumpiranih medija kada to odgovara narativu koji koristi njihovim gazdama, ili su potisnute kada to nije slučaj. Na taj način se manipuliše emocijama i međuljudskim odnosima kako bi se stvorio strah, nesloga i mržnja koja svakog suprotstavlja sa svakim dok svi ne budu iscrpljeni i porobljeni – bez obzira na rasu, boju ili veru.

Ljubav je urođena. Mržnja se uči.

Nažalost, mnogi će opet nasesti na ovaj oronuli scenario pošto je festival mržnje protiv Irana u pripremi zbog navodne pomoći Hamasu u napadu na Izrael, događaj koji su neke medije proglasile kao novi Pearl Harbor i 9/11 spojeni u jedan, što poremećeni političari kao što je senator Lindsey Graham žele da iskoriste kao izgovor za rat protiv Irana.

Iran ima brojne ofanzivne sposobnosti i tvrdi da poseduje hipersoniče rakete Fattah koje su verovatno zasnovane na severnokorejskoj Hwasong-8 na slici, za koje Iran tvrdi da mogi stići do Tel Aviva za 7 minuta u slučaju da je napadnut

Iran ima najveću jevrejsku zajednicu na Bliskom Istoku izvan Izraela i tradicionalno nije nikada bio neprijateljski nastrojen prema Jevrejima pošto njihova zajednička istorija seže do 680. godine p.n.e. kada su Jevreji oslobođeni iz babilonskog ropstva od strane Persijskog kralja Kira Velikog koji je takođe preuzeo obnovu Drugog hrama u Jerusalimu.

Međutim, koristeći dezinformaciju i falsifikaciju događaja, zapadne medije Iran stalno prikazuju kao smrtnog neprijatelja Izraela i jevrejskog naroda. Jedna značajna izmišljotina koja je svojevremeno povećala tenzije datira iz 2005. godine kada su citirane reči iranskog predsednika Mahmoud Ahmadinejad kako “Izrael treba da bude izbrisan sa mape”, ali je izraelski ministar obaveštajne službe i atomske energije Dan Meridor otkrio 2012. da je prevod njegove izjave, koje su mediji širom sveta objvile, u stvari netačan i da je Ahmadinejad nije pretio Izraelu već je citirao ajatole Homeinija, vođu Islamske revolucije 1979. godine: “Imam je rekao, da ovaj režim koji okupira Jerusalim mora nestati sa stranica vremena.”

Bibi već tri decenije diže uzbunu protiv imaginarne nuklerane pretnje

Iran inače poriče da je ikada imao program nuklearnog naoružanja za šta je stalno optuživan od strane Zapada i čije su pretnje ranije zamalo postale casus belli za napad od strane SAD i Izraela. Ajatolah Homeini, osnivač Iranske republike, je čak izdao fetvu (verski ukaz) kojom se oružje za masovno uništenje proglašava suprotno islamskom učenju. Nakon njegove smrti je Iran mogao, da je to hteo, da nabavi nuklearno oružje iz Severne Koreje kojoj su devize i nafta preko potrebne i koja je takođe član “osovine zla” sa kojom Iran ima tesne vojne veze.

Upravo sam upoznao najopasnijeg čoveka na svetu” – Sir Brian Urquhart, generalni podsekretar Ujedinjenih Nacija, posle ručka sa Benjamin Netanyahuom 1984. godine

U članku koji datira iz 2019. godine, Sukob sa Iranom Najavljuje Treći Svetski Rat“, Robert Freeman analizira preovlađujuće geopolitičke tenzije i povlači paralelu sa uslovima koji su doveli do izbijanja Prvog svetskog rata:

Prvi svetski rat se dogodio jer je sila u usponu, Nemačka, ugrozila primat tada vodeće svetske sile, Velike Britanije. Nijedan od njih nije popustio, tako da je ishod bio rat. Važno je razumeti šta se tada dogodilo.

Za SAD je danas problem što je izdubio svoje industrijsko jezgro, prepuštajući svoju nekada dominantnu proizvodnu poziciju Kini kako bi američke korporacije mogle ostvariti što veće profite. To je funkcionisalo za ostvarivanje profita, ali je ostavilo SAD kao šuplju ekonomsku silu koja se može održati jedino tako što se vlada zadužuje 1 bilion dolara godišnje da bi se pokrio deficit, odnosno 21 bilion u poslednjih 40 godina. To nije jaka pozicija, ali nije ni ona koju SAD želi da se odrekne.

Kao i kod Britanije i Nemačke, ako se SAD ne suprotstavi usponu Kine sa nečim značajnijim od dodatnog zaduživanja, biće odbačen kao vodeća svetska sila. Američko vođstvo to zna, ali nije spremno učiniti ništa bitnije da povrati ekonomsku moć u svetu. Dakle, jedino oružje koje im preostaje je rat.

Danas su Kinezi udruženi sa Rusijom, i u manjoj meri sa Iranom, kako bi izazvali moć SAD. Taj savez se proširuje kroz Šangajsku Organizaciju za Saradnju koja je osnovana 1996. da bi se ekonomije Evroazije integrisale u jedinstveno tržište. SAD pokušavaju održati istorijski savez sa Zapadnom Evropom, Japanom, Južnom Korejom i drugim državama kako bi obuzdale Kinu.

Ako SAD ne može pobediti vojne sile drugog, trećeg i četvrtog ranga poput Iraka, Afganistana i Sirije, da li zaista želi započeti rat sa strateškim saveznicima i nuklearnim silama br. 2 i br. 3 u svetu?

Važnost ovoga se ne može preceniti. Moguće je da se radi o životu i smrti planete.

Dečaci idu u Bagdad ali pravi muškarci idu u Teheran” – zvaničnik George W. Busha 2003. pred invazije na Irak, jednu od sedam zemalja – uz Siriju, Libanon, Libiju, Somaliju, Sudan i Iran – koje je Pentagon 2001. imao na spisku za invaziju

Tamne sile koje kontrolišu SAD i njihove saveznike se neće smiriti dok ne dobiju globalni rat koji toliko priželjkuju, ali pošto su im zalihe oružja isrcpljene zbog proxy rata sa Rusijom nisu u stanju pobediti u konvencionalnom ratu i zato će morati da pribegnu aktiviranju nuklearnog arsenala SAD, Velike Britanije, Francuske i Izraela u nadi da će koordinisanim i munjevitom akcijom savladati neprijatelja kojeg su oni sami stvorili.

Poput žohara, uvereni su da će preživeti nuklearni Armagedon.

Original na: vtforeignpolicy.com

IZRAELPalestinaRatteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
172 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nonwo
6 mjeseci prije

Za starkelje,krvopije koji započinju sve ratove svijeta ginuti će bespotrebno mladost svih “zaraćenih” strana.U osvetničkim oko za oko “terorističkim napadima” nastradati će kao i uvijek nevini.Kad bukne “terorizam” u eu gradovima koji vješaju izraelske zastave mimo svake želje njihovih stanovnika započinje opći kaos.Jedan napad u turističkim središtima dosta je za uništiti sezonu-u mnogim državama jedino od čega još privređuju.Bravo političari.
Krvopije će pri tome zarađivati i uživati u krvi žrtava,jer psihopati to vole.
Usput mogu u pozadini kaosa neometani uvoditi fašizam.
Sve je isto “ka i lani”.

Tadija
6 mjeseci prije

Havel to nešto drugačije obrazlaže i čini mi se uvjerljiviji od ove teorije.

Observeterius
6 mjeseci prije

Rijtko me naslov zaintrigira do te mjere da pročitam cijeli tekst, u ovom slučaju izvrstan. Vrijedi baciti oko na vtforegnpolicy(točka)com. Zar ne zaudara sve skupa na još jednu tzv. teoriju zavjere koja se sve više ispunjuje? Mislim naravvno na prepisku Albert Pike-a i Giussepe Mazzini-a. JOš više sve skupa ima smisla ako se pogleda geostrateški konetekst, Ukrajina gubi, dok su se od zapada udaljile vitalne S.Arabija i UAE. Niti s “Bibijem”, nije daleko od još jedne slagalice koja se savršeno poklapa u mozaik: Nakon optužbi za korepciju i negodovanje izraelske javnosti zbog uvođenja autokracije, svi onijavni protesti sada padaju u vodu. Bibi postaje lider zemlje u ratu i uspješno provocira Iran. Nije teško zamisliti da bi Izrael bude li napadnut od Irana upotrijebio Jericho ICBMe. Prvi krug pakla bi započeo luđačkimm skokom nafte, inflatornom reakcijom unatoć zatezanju ref. kam. stopa i priljevom milijuna izbjeglica u EU. Tržište? Deja vu svega… Čitaj više »

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Tko bi rekao da će ukrajinsko nepoštivanje Minskih sporazuma dovesti do ovoga. SAD je svjetski siledžija na izdisaju koji se ne želi pomiriti sa time, nametanje sankcija Rusiji napravilo je kontraefekt od očekivanog – ujedinilo je vojno i gospodarski sa susjedom Kinom, širi se vojna suradnja i sa Sjevernom Korejom i Iranom, gospodarski su jako pojačali i poslovanje sa Indijom, BRICS se širi, a tek 17% svjetskog stanovništva sankcionira Rusiju. Bliski Istok su izuzetni izgubili, čak i najvjerniji Saudijci im okreću leđa, između ostaloga ušli nedavno u BRICS sa mnogo drugih država. Dolar je sve manje zastupljen u svijetu i sa njim pupčanom vrpcom vezan euro u međunarodnim plaćanjima, SAD je uvjerljivo najzaduženija zemlja svijeta, Rusiju nisu niti vojno niti gospodarski niti politički bacili na koljena što im je bio cilj preko Ukrajine, ali su načeli Europu. Ne prolazi im više niti priča o jadnom Izraelu kojega napadaju sa svih… Čitaj više »

Ico
6 mjeseci prije

Legenda, čija ” zvijezda ne tamni “, Jozo Broz – TITO je 1967.g. protjerao iz glavnog grada SFRJ Beograda ambasadora Izraela.

Гавран
6 mjeseci prije

Bog neka čuva prave Jevreje, sledbenike Jednoga Boga.
.
Konvertiti, sledbenici jednookog boga, posle ovih događaja, biće do kraja sveta na stubu srama.
.
Primer šta čovek ne treba da bude, i u šta ne sme da veruje.

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Valjan i analitičan tekst 👍 , samo da dodam da su mi gotovo svi Iranci koje poznam , tvrdili da onaj Khomeini iz Pariza i onaj što se pojavio u Iran — NIJESU ISTI LJUDI 🤔 😳 ?! Pa velim … Pa kako – onda ??. Znaju li to Iranci ??? Vele mi , znaju svi – no što se može !? Počneš li pjevat – raspjevat če te ” čuvari vjere ” … Što se Netanyahu tiče , njegovi brat je jedini poginuo u Operation Entebbe , Uganda kada su Israeli Strike Forces , razbili Palestinian , Plane – Hijackers … Čini se da je od tada postao mrzitelj … Premda ..Nije on sam .. Još je njegovi Likud Party – NAJUMJERENIJI 🤣🙄 !!! Oni dvoje sa njima u koaliciji … Su luđaci , opasni , vjerski – luđaci 👎 👎 👎 … Oni MRZE — SVE !!! I… Čitaj više »

Koja
6 mjeseci prije

I na Balkanu 90-tih su se suze lile za svima izuzev jednog naroda, velikog! Neverovatna je sličnost…hamas, hezbolah sve što rade ide na ruku Izraelu, isto kao što su potezi JNA, Beograda i svih (baš svih) srpskih paravojnih formacija išle na ruku tim narodima za kojim je čitav svet suze ronio! Neverovatna je sličnost…logistika odlično odrađena mnogo ranije od kada je ova kriza oko Palestine počela, isto kao i logistika što je ranije odrađena oko Balkanskih shranja 90-tih! Ne znam, možda grešim al’ ne verujem…ne verujem niti da će mi iko argumentovano opovrgnuti ovakvo moje razmišljanje! Pisaće mi opet svasta o traktorima, mitomanisanjima itd itd

Гавран
6 mjeseci prije

Religije, ili pokreti u religijama, koje previše vrednuju materijalne ostatke duhovnosti,
Isusov grob, Meku, Hram u Jerusalimu, Al Aksu, lako je gurnuti jedne protiv drugih.

Svaki čovek je, sam po sebi, hram u izgradnji.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Kao što je to slučaj sa Islamom, Judaizam je religija, a ne rasa i kao što ima Muslimana svih rasa, postoje Jevreji raznih rasa uključujući afrički and azijski Jevreji”

🙂🙃 Neće biti. Nikako.
Židov je i religijska i etnička odrednica.

Osim onog što Židovi smatraju Židovom.
Mislite da djeca Melanie Trump nemaju semitske gene po ocu?

Jos jucer
6 mjeseci prije

Stanovnistvo Gaze je u enklavi oko koje je Izrael podigao zid dug 65 kilometara i visok 6 metara. Zid koji je opremljen sistemom oružja, radarima, kamerama, senzorima i podzemnim barijerama tako da kontroliraju svaki pokret u Gazi i imaju ih na dlanu.
Izrael kontrolira more ispred Gaze, kopnenu granicu i zračni prostor. Nemaju ni luku ni aerodrom koje im je Izrael porušio. Time se Izrael ponosi? Odmazdom nad civilima? EU građani to podržavaju?

Jadranka S.
6 mjeseci prije

Čovječanstvo se mora probuditi/nanovo roditi/duhovno roditi/kreirati svijet u miru i blagostanju ili će nestati u noćnoj mori ratova…..

držnedaj
6 mjeseci prije

mnogi ortodoksni židovi su na na strani Palestine !
pogledat yt:
“Orthodox Jews show solidarity with Palestinians”

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Rimljani nikada nisu deportovali ceo narod. Nije bilo isplativo iskoreniti ljude sa njihove zemlje, poljoprivrednike, poreske obveznike…”

Nitko nikad nije niti tvrdio da su Rimljani raselili cijeli narod.
Rimljani su također bili narod koji je ZAPISIVAO stvari i znao nešto o upravljanju.

I baš ih je bilo briga za druge Židovske zajednice izvan Judeje i Galileje.

Raselili su i Sarmate. U Britaniju. U Dakiju su premjestili cijelu jednu svoju legiju kojoj su tamo dali zemlju.
Eto ti novih poreznih obveznika.

A i romanskih izraza u Vlaškoj. A i pokoji R1b gen među Slavenskim stanovništvom.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Sefardi su Židovi iz Španjolske.
Tako kažu sami Židovi.

Ali je sasvim očito da su tamo bili prije rimskog raseljavanja.
Druga genetika. Ujedinjavanjem Kastilje i Aragona, nastaje Španjolska.

Iste godine kada je krenuo Kolumbo, naređeno je i Židovima i Maurima da se ili pokrste ili odu iz zemlje. Otišli su ili u Mediteranske zemlje tipa Alžir i Maroko ili u – Osmanlijsko carstvo.
Židovskih gena prema nekom istraživanjima u Španjolskoj ima 20%.

20. Dobro vidite.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Jedan se zove Aškenazi, izvedenica starog hebrejskog izraza za Nemačku. On obuhvata sve Izraelce evropskog i američkog porekla,”

Evo prave svrhe ovog teksta. 🙃🙂

Još maloooo…pa Hazari.

Izraelac je stanovnik države Izrael.

NEMA ŽIDOVA I NE POSTOJE ŽIDOVI “EUROPSKOG I AMERIČKOG PORIJEKLA”. Točka.

Kako to da su za žrtve nekog pokolja u Engleskoj u 13. stoljeću mogli odrediti da su – Židovi?
GENETIKA.

Ovaj tip je mogao možda provući ovaj članak pred 40 godina.
Danas, teško.

U jednom je pisac teksta u pravu: grupa koju su protjerali Rimljani jest bila RELATIVNO mala , pa se točno može pratiti njihovo kretanje po EU.

Rimtutituki
6 mjeseci prije

U desekretovanim dokumentima kaze” napravili smo presedan u medjunarodnom pravu,mozemo ga sada svi koristiti’ A u anglosax zakonu precedent je sve,nebitno koji zakon,ustav,sud itd.ako ima precedent,gazi sve pred sobom,dok ne naletis na seosku lolu da ti skupa zubalo

Jadranka S.
6 mjeseci prije

Prije oko sest tisuca godina izvanzemaljci
Elohimi su okupirali Zemlju, prije nego su se spustili u razna podrucja diljem naseg planeta, glavni Elohim je svakom Elohimu rekao na koje podrucje ce se koji Elohim spustiti. Teritorij El-ohimu (Jahvi) je dodjeljena pustos u odnosu na druga podrucja koja su dodjeljena ostalim Elohimima, cime je bio nezadovoljan, ljubomoran, ljut, zao….
Taj El-ohim(Jahve) je krenuo sa ljudima koji su živjeli na tom teritoriju u osvajanja drugih teritorija uz lazljivu pricu “da su oni izabran narod. Da je on njihov” Bog” i da nemaju drugih “Bogova” (El-ohima) osim njega, da se samo njemu klanjaju itd…..” time krece sa naivcima koji su mu povjerovali u “prisvajanje/osvajanje cijeloga
svijeta samo za sebe” …..

renata
6 mjeseci prije

respect za članak

Otok Mali
6 mjeseci prije

Neće Izrael, a ni USA nikoga napasti. Niti Gazu, a ni Iran. Nihova snaga se pokazala kad gađaju civilne objekte dalekometnim raketama u Gazi ili tepih bombama u Iraku. Ako su Izraelci toliko jaki i borbeni, što ne uđu u Gazu u ulične borbe. Zaboravio sam bila je kiša, a sad je još sve mokro.

Гавран
6 mjeseci prije

Postaje zamorno analizirati “urbane legende” i istorijske spinove jedne male grupacije čovečanstva.
Uskoro ću više znam o njima nego o svom narodu.

Zolja
6 mjeseci prije

Kako zaustaviti buGdale da ratuju koristeci tudju djecu, a svoju drze u izobilju? Gdje se sakriti od rata?

Max
6 mjeseci prije

Što će dovesti do velikog rata.

Herc
6 mjeseci prije

Kad Arapi umjesto 16 djece budu imali 1-3 kao većina civilizovanih uključujući Izraelce neće bit rata,ali dotle treba da prođe 100 godina a za to vrijeme šta ćeš drugo radit nego ih tamanit jer je u pitanju opstanak Kosovo je prije više od 100 godina bilo pola pola ali kad su se Albanci rasprčili došlo 90: 10 i tu je stvar riješena Po bliskom istoku hrišćani su skoro nestali jer su ih divljaci arapski natalitetom i terorom iskorijenili ,najbrojnija zajednica je u Egiptu oko 10% stanovnika su starosjedioci Kopti hrišćani
Evropu čeka ista stvar ako se na granice ne postavi vojska sa bojevom municijom

abc
6 mjeseci prije

svedočimo etničkom čišćenju i eliminaciji pravog semitskog naroda u njihovoj istorijskoj domovini – od strane convertiti koji su preuzeli njihovu ulogu

duki
6 mjeseci prije

Nikoga ne vrijeđajući ,mislim da sa tim narodom(ili vjerom) nešto definitivno nije u redu !
Gdje god su pustili korijenje u svjetskoj povijesti bili su protjerivani,šikanirani i eliminirani ,a što je tome tako valjda njihov Bog zna )??

Jos jucer
6 mjeseci prije

Jedno teško pitanje, bi li Izrael bombardirao Gazu da je Hamas za taoce uzeo djecu Bidena i Netanyahua?

borjana
6 mjeseci prije

Kao i uvijek do sada, izrael okrivljiva iran, podižu se nekakve tenzije, opasno se zvecka oružjem, kuju se planovi i otvorene prijetnje, ali čudom nekim u tim (ne)prijateljskim odnosima i natezanjima sve to nikada dalje od retorike nije otišlo, dočim je uz sve te “napestosti” jedino povjesno činjenično i istinito: tijekom svake “krizne” iran-izrael situacije, istovremeno izrael samo i jedino aktivno napada, ubija, progoni, zatvara i getoizira samo i sključivo Palestinski narod gdje se njegovim konstantnim progonom i čišćenjem, istim tempom širi “država izrael”. Ovaj put je na meti Gaza. Ajde baš da vidimo, kakvo će se opet čudo desiti da poslije čitave “krize”, eto nakim čudom je opet sačuvan mir tako da nije ispaljen niti jedan jedini metak, a kamoli nešto drugo, na relaciji iran-izrael. Čak i kada bi bio neki igrokaz napada na iran, moguće da bi “strašan” odgovor uslijedio od strane irana gdje bi se opet morali… Čitaj više »

hiber
6 mjeseci prije

Kakve veze ovo ima sa suvremenim nacionalnim državama i aktualnim događajima. Oni koji prežive (ako) ionako ce pisati novu povijest, a ranijim glupostima će posvetiti koju fusnotolu. Dakle, da ponovim. Sve je u organizaciji moćnih sila koja imaju malo doticaja sa uključenim akterima. Organizirani napad na civile od strane psihopatskih manijaka izabranih u psihijatrijskoj bolnici Gaza, neminovno dovodi do reakcije psihijatrijskih liječnika lobotomičarskog smjera (ne postoje gore i manikakalnije liječničke procedure od onih u prvobitnim ludnicama). Prva faza traje i ne postoji izraelska vlada koja bi mogla popustiti imalo u odnosu na likvidaciju HAMASA jer bi navedeno popuštanje bilo shvaćeno kao slabost kao sto je slabost protumačena sa zamjenom jednog kaplara za stotine zatvorenika. Druga faza vidjela se kod eksplozije izgreda kod napada na bolnicu. Dakle, ogroman pritisak na vlasti Libanona, Jordana, a zatim Sirije, Egipta i Turske. Daljnji pritisak mogao bi dovesti do velikih nemira i urusavanja okolnih država… Čitaj više »

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Vidi ovo: Neki nebitni Izraelac prijeti Putinu. 😏😏

Ali…poučno

“Izraelski političar poslao je upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu oko ratova Izraelu i Ukrajini.
Amir Weitmann, šef libertarijanskog kluba u izraelskoj stranci Likud, pojavio se ovog tjedna na ruskoj državnoj mreži RT News i govorio o borbama između Izraela i Hamasa, kao i o ratu Rusije s Ukrajinom.

Govoreći o nedavnim tvrdnjama koje se odnose na bolnicu Al-Ahli u gradu Gazi, Weitmann je kritizirao Rusiju rekavši da “ćemo završiti ovaj rat, pobijedit ćemo jer smo jači”. “Nakon ovoga RUSIJA ĆE PLATITI CIJENU, vjerujte mi, Rusija će platiti cijenu”, rekao je.

…doći ćemo, pobrinut ćemo se da Ukrajina pobijedi. Pobrinut ćemo se da platite cijenu za ono što ste učinili, vi kao Rusija”, dodao je.”

💩 ružno gadljivo.
Misliš da netko zaboravlja da ste imali dva bio laboratorija u Ukrajini?

Ico
6 mjeseci prije

luku, ti si notorni luđak

Ico
6 mjeseci prije

Aškenaze su u srednjem vijeku naseljavali u Bosnu da podignu gospodarstvo.
Jer, pa ne možeš od kršćana očekivati da podignu gospodarstvo!

Lucija, prva
6 mjeseci prije

To je sve što imaš za reći o Smoji?

JADAN LI JE TAJ TVOJ SVIJET.

Ma za Smoju svi znaju, a tebe Bogami – nitko.

krivA
6 mjeseci prije

.. .a od kuda vam kompetencija da se “dirate” i Smoju i Split.., ma pitam samo onako… …zivmb…

Sardelino
6 mjeseci prije

Postoji vječna dilema. Da li je čovjek po prirodi dobar ili zao. Neko učenje stare kineske škole tvrdi da je čovjek po prirodi dobar. Pokazuju to primjerom djeteta koje se utapa u vodi.Svi bi skočili u vodu i spasili to dijete od utapljanja. Međutim, ima i onih koji bi se predomislili ako bi prepoznali da je to dijete njegovog neprijatelja.
Dobri se rađamo a loši postajemo.

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

David Icke odlučio je u potpunosti raskrinkati i rasvijetliti sukob u Izraelu i javnosti iznijeti činjenice koje niti jedan mainstream medij neće iznijeti. „Još jednom dolazi do pokolja nedužnih civila s obje zaraćene strane… ovaj put radi se o Izraelcima i Palestincima… a oni koji stoje iza svega nalaze se, kao i uvijek, na sigurnom mjestu. Ništa novo, rekli bi mnogi… Službena verzija priče glasi ukratko: 400-tinjak pripadnika palestinskog Hamasa ušlo je na teritorij Izraela i ispalilo rakete na izraelske civile… Kao prvo, ovdje se ne radi o „iznenadnom napadu“. Da biste povjerovali u tu priču morali biste biti totalni idiot… evo zašto… Izraelske obrambene snage (IDF) imaju jednu od najjačih, najopremljenijih i najspremnijih vojski na svijetu, koja kontrolira relativno maleno područje kao što je država Izrael. Nadalje, Mosad ima jednu od najsofisticiranijih i najraširenijih obavještajnih službi na svijetu, koja posjeduje sve što se može nazvati „zadnjom riječi“ tehnologije. Oni… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
6 mjeseci prije

Iako je povijest sukoba palestinskog naroda i Izraela dugogodišnja, uzrocima tih sukoba i samim sukobima dirigira jedna centralna organizacija, pa bi zauzimanje strana bio samo dodatna voda na mlin ovog globalnog kulta. Nešto slično se događa i u ukrajinsko-ruskom sukobu… No, ono što je naročito bitno je da vrhuška ovog kulta koja kontrolira državu Izrael, zapravo prezire Židove i želi ih uništiti i to je ono što se upravo sada i događa. To je naročito bilo vidljivo tijekom plandemije koronavirusa, kada je država Izrael provodila teror nad „svojim“ stanovništvom, prisiljavajući ih na smrtonosno „cijepljenje“. Sada se to događa na drugi način i to je razlog zašto su dozvolili da se dogodi ovaj napad. U isto vrijeme, globalni kult također kontrolira i suprotnu stranu, odnosno Hamas i na taj način kreira novi sukob. Ovo je koncept na kojem funkcionira naš svijet… primjera je bezbroj… a žrtve su uvijek civili. Moćna elita… Čitaj više »

goran
6 mjeseci prije

stalno jedno te isto ponavljalju ljudi i novinari i alternativni mediji već zadnjih 100 godina u vezi paqlestine i izraela.
ljudi moji svi znamo da je glavni krivac za to amerika.
pa kad znamo zašto se dijelimo izmedju palestinaca i izraelaca?
svi smo mi jedan narod pod jednim Bogom Ocem YAHUAH i Sinom Nebeskim YAHUSHA.
ako vjerujete u njih dvojicu onda morate znati da oni ne žele da im se djeca ubijaju zato jer im sotonisti ispiru mozgove,a oni im to dopuštaju.

Red Dog
6 mjeseci prije

Uprkos verbalnom proseravanju je USA umorna. Nameravala je stvoriti mini-NATO u regionu pobratimljenjem Saudijske Arabije i Izraela, da bi se ona delimicno povukla. Da bi prodao to saudijskim vehabijama je Salman trazio da palestinci dobijaju svoju zemlju.
Netanjahu nije iskljucivao to, ali jastrebovi u vojsci jesu. Kakva zemlja, kad su oni nameravali uzeti i Zapadnu Obalu?
Iran je gledao pokusaje stvaranja mini-NATO-a, sto im uopste nije odgovaralo.
Tako da imamo poklapanje interesa Irana i izraelskih jastrebova da se desi ovo.
Prilicno beznacajni Hamas se kocka da pali varnicu svemuslimanskog ustanka. I izgleda da uspeva. Udruzuju se sijiti i suniti protiv zajednickog neprijatelja. Ako ulazi Izrael u Gazu kopneno ce em imati velike gubitke, em ce cementirati svemuslimanski otpor. Ovo moze postati najveca kriza Izraela ikada.
Pobednik: Iran. Nece biti mini-NATO-a i Iran postaje sve vise predvodnik muslimana.

Miro
6 mjeseci prije

Čim je počela ova lažna zavrzlama odmah sam svima rekao da je cilj Iran i da je Izrael stvorio Hamas da bi rušio Palestince a sad su se dogovorili da Hamas napravi haos da bi Izrael prvo proterao Palestince iz Gaze što će izazvati Iran da deluje da bi na kraju Izrael izveo ograničeni nuklearni udar na Iran.

Cell
6 mjeseci prije

Biden je izjavio u Izraelu da se on rodio u Izraelu. Anglosaksonska medija ne daju tome publicitet.

Goran
6 mjeseci prije

Protiv ratova i krvoprolića sam odgajan,al definitivno EU i Amerika zatvaraju oči nad sudbinom Palestine.Izrael treba nestat zajedno sa svima koji ga podržavaju

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Tko bi pomislio da će 21. stoljeće biti raj za kojekakve prevarante…

6 mjeseci prije

tako dakle. pravi zidovi su presli na islam i danas su palestinci a konverti furaju zidovsko porijeklo.
konverti dolaze iz istocne evrope. moze se vidjeti slicnost u bezobrazluku i agresivnosti ukrajinaca i konverta. mi sa tim moramo zivjeti?

Hattori Hanzo
6 mjeseci prije

Priča mi Ukrajinac koji je pobjegao na početku sukoba da u Ukrajinu masovno naseljavaju ljude iz Izraela i da domaći nisu sretni zbog toga.
Prvi put to čujem.Ne izgleda mi da lik laže.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI