Iran poriče da je pomagao Hamasu u planiranju napada na Izrael

Napad na Izrael
61 komentar

Teheran je odbacio optužbe da je pomogao palestinskim militantima da planiraju iznenadni napad na Izrael koji je pokrenut u subotu ujutro.

“Odluke palestinskog otpora su žestoko autonomne i nepokolebljivo usklađene s legitimnim interesima palestinskog naroda”, navodi se u izjavi za medije iz iranske misije pri UN-u. “Nismo uključeni u odgovor Palestine, jer ga preuzima isključivo sama Palestina.” U nedjelju je Wall Street Journal citirao nekoliko izvora, uključujući neimenovane članove militantnih grupa Hamasa i Hezbolaha, koji su rekli da su oficiri iz iranske Islamske revolucionarne garde pomogli u planiranju napada na Izrael od avgusta.

Takođe je “dala zeleno svjetlo” za operaciju na sastanku u Bejrutu u Libanu prošlog ponedjeljka. Gazi Hamad, portparol Hamasa, rekao je za BBC da militanti imaju “direktnu podršku” Irana. Međutim, Ali Baraka, drugi zvaničnik Hamasa, insistirao je u intervjuu za NBC News da Teheran nije prethodno obaviješten o ‘Operaciji Al-Aqsa Flood’. “To je bilo iznenađenje za sve, uključujući Iran,” rekao je.

Iako je američki državni sekretar Antony Blinken rekao da Bijela kuća još nije vidjela dokaze o umiješanosti Teherana, neki izraelski i američki zvaničnici optužili su Islamsku Republiku za dosluh s Hamasom. Palestinski militanti i savezničke grupe izveli su iznenadni napad na Izrael iz Gaze, istovremeno ispalivši rakete i uputivši trupe da se infiltriraju u izraelska naselja.

Izraelska vlada je odgovorila objavom rata Hamasu i izvođenjem zračnih napada na Gazu. Iran je podržao napad i pozvao druge muslimanske zemlje da podrže Palestince protiv Izraela. Više od 700 Izraelaca i najmanje 436 Palestinaca ubijeno je od subote.

HamasiranIZRAELteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
6 mjeseci prije

Pazi molim te, islamistička država zagovara nacionalna prava. Loš vic. S obzirom da su to islamističke grupe, upravo su izgubile pravo na Gazu. Zanimljivo je da ce izbjeglice, među kojima veliki broj islamista, nekim čudom završiti svi u Europi. Malo tko ce završiti u Iranu.

tihobl
6 mjeseci prije

A sta ce drugo WSJ, NYT i WP nego pokusati umjesati Iran kako bi rasirili sukob.
A bivsu Ukrajinu vise ne pominju. Zelenski koji je godinu dana bio primadona i umislio da je pupak svijeta osjeca se odbaceno ko iskoristeni WC papir. U Kijevu vlada panika.

Darko 7
6 mjeseci prije

Ovaj sukob će opet imati pozadinu istu kao i gotovo svi sukobi – SAD kao inicijatora. Ukrajina je izgleda ispunila svoju svrhu i sada se pokrenuo sukob u Izraelu. Nedužni i pošteni ljudi gube živote i doživljavaju velike patnje kreirane od strane psihopatske vladajuće elite. Izraelci godinama ubijaju nedužne Palestince i svijet protiv tih zločina nije ništa poduzeo, a sada kada su poginuli Izraelci osude od svih plaćeničkih medija. Ironično je prozivati Iran da je pomogao u zločinu, a Amerikanci već desetljećima brane Izraelce u njihovim zločinima i nikome ništa.

hiber
6 mjeseci prije

Iranci su se usrali. Oni kao da su prespavali bit sukoba u Izraelu. Sada se odriču HAMASa i Gaze. Gazi nema spasa.

Rovad
6 mjeseci prije

Svi su oni samo rogovi na istoj zvijeri. Zvijer je drevni kult koji potječe iz Babilona i Egipta te je danas porobio cijeli svijet. Njihovi simboli kulta su posvuda,od istoka do zapada od sjevera do juga. Ta zvijer je struktura koja je prodrla posvuda: religija,trgovina(bankarstvo), politika, vojska, mediji, školstvo,sudstvo… To što s vremena na vrijeme izbije poneki sukob između rogova, odnosno nacionalnih struktura ne znači da to nisu predstave koje su odigrane od igrača iza kulisa, đavolskih slugu, stvarnih moćnika svijeta,kako bi gurali čovječanstvo prema vladavini UNa i elita, globalnoj supranacionalnoj vladi globalnog kulta. Ta struktura je proročanski opisana kao Zvijer u knjizi proroka Danijela 7 poglavlje i Otkrivenju 13 i 17 poglavlje… Bog nam je unaprijed otkrio razvoj đavolske organizacije na Zemlji i njen konačni pad od Njega osobno. Političari država ne vode nikakvu bitnu politiku , niti smiju voditi ratove bez da su na lancu svojih gospodara. Narodi… Čitaj više »

Koča Popović
6 mjeseci prije

Uloga Irana u podršci HAMAS-u je simbolična. Ne bi bila niti takva da sa druge strane nije Izrael. HAMAS je sunitska organizacija!

Max
6 mjeseci prije

Pa jasno.

Jomla
6 mjeseci prije

Hamas je CIA-Mosad ispostava, i rade to što rade po nalogu svojih gazda, Iran ih samo verbalno podržava (jbg palestinci su) jer zna kako stoje stvari. Vjerujem da nije imao ništa s ovom idiotarijom od napada, a neće se ni miješati (nisu izgorili po glavi 😛 ).
Koliko primjetim, svi podržavatelji Palestine i palestinaca drže se vrlo uzdržano, jer nisu budale! E sad, to što je smješteno Gazi i narodu tamo, imat će neke vrlo ružne posljedice, možda je Izrael odlučio da zatvori taj nacistički konc-logor, i tim povodom organizira veliku igranku SAD-Rusija-Iran-Sirija…
Mislim da neće upaliti! Zapravo se najtoplije nadam, jbg… 😛

Sojic
6 mjeseci prije

Ako npr. BiH ili Kosovo imaju pravo bit suverene drzave koje nikad nisu bile (za razliku od Palestine)zasto onda Palestna nebi imala pravo na to ?
Osobno Arape ne simpatiziram niti najmanje,ali ih apsolutno podrzavam u borbi za JEDNAKO pravo svih drugih naroda.diljem kugle zemaljske!
Zao mi je zbog obostranih zrtava, ali bar Izraelci bi trebali znati da “kako posijes-tako ces i znjeti” !
Misljenja sam da je ovo sve anglosasonska rezija poput 11 rujna gjde su Ameri oborili svoje zgrade, pobili svoje civbile da bi imali “opravdalnje” napasti Afganistan (gdje su izgubili rat od polunaoruzanih vojnika u papucama) e sad je dosao trenutak da se ZIdovi rasire, stoga treba Palestince protjerati a KAKO ? Jednostavno.. Isceniraj kao sto si vec iscenirao u NY 11/9 i onda kreni u brisanju jednog naroda.

Fulbi
6 mjeseci prije

Iako amerikanci nemaju dokaze u umjesanost Irana u akciju palestinaca, svi svjedocimo u dokaze umjesanosti amerikanaca u akciju izraelaca u sravnjavanju Gaze kao odgovor na indijanski besciljni ulet palestinske cete u Izrael u koji insekt ne moze uci bez znanja Mosada, pogotovo u pojasu Gaze gdje naoruzani zveckaju oruzjem svakodnevno. Toliko smrdi na isceniran povod ravnanja Gaze i sirenja teritorije uz dogovor sa Arapskim plemenom Saud. Jadan narod strada, a zapad likuje uz podrsku Izraelu. Tuzno, koliko mainstream mediji drze zapad koji uskoro vise ni za sta nece biti relevantan kada se zabavi dobro dobro o sebi. Ocito da sav uvoz migranata u EU za sobom nosi i povod za obracun sa islamom od strane elita, ateista i kabale.

Ada Pajnić
6 mjeseci prije

Iranci svrgnuli onog šaha Pahlavija koji je od njih napravio gospodu, doveli ludog Homeinija, a i ovaj sad nije bolji jer napaljuje te jadnike na džihad i vjerski fanatizam. Ne bori se taj Hamas za nikakvu slobodu nego za nametanje svoje vjere i zakona, a svi ih tetoše i razumiju i osjećaju empatiju dok ne dođu našu djecu ubijat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI