Teheran upozorava Izrael da ne poduzima „vojnu avanturu“ zbog hvalisanja IDF da mogu pogoditi nuklearna postrojenja

Iran
22 komentara

Nakon što Izrael sve više priča o svojoj spremnosti da sam napadne Iran kao posljednje sredstvo za zaustavljanje nuklearnog programa zemlje, Teheran je poslao pismo Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSC) u kojem se Izrael upozorava zbog “vojne avanture” protiv Islamske Republike.

Dostavljeno u četvrtak i štampano u iranskoj novinskoj agenciji Tasnim, pismo stiže u vrijeme priprema Irana za povratak u Beč radi pregovora o oživljavanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za 2015. (JCPOA) sljedeće nedjelje.

„Upozoravamo cionistički režim protiv bilo kakvog pogrešnog proračuna ili vojne avanture protiv Irana i njegovog nuklearnog programa“, napisao je Madžid Takht Ravanči, iranski ambasador u Ujedinjenim nacijama, ciljajući na Izrael.

Ravanči je rekao da je Izrael posljednjih mjeseci svoje “provokativne i avanturističke prijetnje doveo na alarmantan nivo”, pogotovo jer Bajdenova administracija u Vašingtonu nastavlja polako napredovanje u pregovorima u Beču. Rekao je da “sistematske i eksplicitne prijetnje cionističkog režima dokazuju da je odgovoran za terorističke napade na iranski mirnodopski nuklearni program u prošlosti”.

Izraelska obavještajna agencija Mossad posljednjih godina okrivljena je za niz misterioznih bombaških napada i nesreća u Iranu koje su sve bile usmjerene protiv iranskog nuklearnog programa, uključujući i drsko ubistvo Mohsena Fahrizadeha, jednog od najstarijih iranskih nuklearnih naučnika, na autoputu ispred Teherana prošle godine u novembru.

Izraelska vlada bila vrlo kritična prema nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, rekavši da to neće spriječiti Iran u nabavci nuklearnog oružja, i upozorila da njegova sve veća količina i čistoća obogaćenog uranijuma ukazuje na sve veću opasnost Teherana. Međutim, izraelska obavještajna služba bila je manje alarmantna, pa su obavještajci Mossada i IDF rekli da Iran nije ni blizu da napravi bombu i izgleda da se ne trudi mnogo.

Osim toga, Teheran je zabranio upotrebu nuklearnog oružja i drugog oružja za masovno uništenje, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei presudio je da to krši islamski zakon.

Prošlog mjeseca, načelnik štaba IDF Aviv Kočavi rekao je da „IDF i obavještajna zajednica znaju prilično mnogo o onome šta se dešava u Iranu i rade protiv iranskog učvršćivanja na Bliskom istoku. Operacije za suzbijanje ugrožavajućih iranskih sposobnosti nastavit će se u različitim arenama i u bilo koje vrijeme.”

„Operativni planovi protiv iranskog nuklearnog programa nastavit će da se razvijaju i poboljšavaju. Šta god da se desi – naša je dužnost da pružimo efikasan i blagovremen vojni odgovor“, dodao je Kočavi.

Uprkos retorici, nova administracija premijera Naftalija Beneta pokazala se fleksibilnijom u svom pristupu Iranu od njegovog prethodnika, Benjamina Netanjahua, koji je na čelu vlade bio više od jedne decenije. Takođe prošlog mjeseca, izraelski ministar odbrane Benni Gantz rekao je američkom časopisu Foreign Policy da bi Izrael mogao prihvatiti JCPOA ako bi Bajdenova administracija pokazala da ima održiv „plan B“ u slučaju neuspjeha pregovora.

Ipak, u srijedu je izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid rekao svom američkom kolegi, Antoniju Blinkenu, na konferenciji za novinare u Vašingtonu, da Jerusalim “zadržava pravo” da prvi napadne Iran ako bude potrebno.

„Druge opcije će se naći na stolu ako diplomatija ne uspije“, rekao je Lapid. „Govoreći o drugim opcijama, mislim da svi razumiju – ovdje, u Izraelu, u Emiratima i u Teheranu – na šta mislimo.“

Povjerenje izraelske vlade u njenu sposobnost da napadne iranska nuklearna postrojenja, iako se mnoga nalaze duboko u zemlji i zakopani u planinama, proizlazi iz legendarnog napada 1981. godine na irački nuklearni reaktor Osirak. Nedovršenu nuklearnu elektranu, za koju su se mnogi u regionu plašili da će pomoći Sadamu Huseinu u izgradnji nuklearne bombe, uništili su borbeni avioni IDF koji su preletjeli više od 2.000 milja kružno. Ironično, Iran je tajno pomogao Izraelcima u planiranju udara.

IDFiranIZRAELteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Udarili bi izraelci da nije uzvratnog udara po njihovim nuklearnim objektima i po uskladistenim izraelskim bombama. Nezgodno je to kad imas malu drzavicu gdje je sve u dometu neprijatelja. Ako udare Izrael ce biti 10.000 godina nenastanjiv.

Xam
2 godine prije

iran je pomogao izraelcima uništiti irački reaktor, sada će iračani pomoći uništiti iranski reaktor, jedan prema jedan za izrael.

postenlopov
2 godine prije

Iran je kupio nuklene bojeve glave od Ukrajine jos prije nego sto su preostale ukrajinci poslali u Rusiju. Ukrajinci su to pravdali da su nestale i ne zna se gdje su. Dakle i Iran konja za utrku imade, samo mudri Perzjanci sute, cuvaju to kao faktor iznenadjenja.

Sparkling
2 godine prije

Podsjetite se kako “izuzetni” zajedno s policajcem B.I. započinju s.anja tj. provocirane ratove. S jedne strane pregovaraju a s druge strane provociraju maximalno. Upravo se to događa i Iran ako dođe do rata nema baš neku veliku šansu (budimo realni) odbiti dalekometne “pametne bombe”. Naravno da ni napadačima ne bi bilo svejedno jer je u dometu cijela infrastruktura naftnih bušotina i plovni putevi koji bi momentalno bili zatvoreni. S kolikim rizikom bi agresori ušli u potencijalni sukob, to je pitanje za generale. A oni su kao vojnici odavno (još dok Iran nije bio toliko opremljen) rekli da je sukob potencijalno visoko rizičan i nepredvidljiv. Mislim da neće doći do nekog otvorenog napada na Iran ali to prvenstveno ovisi o Rusiji i Kini. Interesi dvije super sile koje stoje na strani Irana itekako su važne i nitko neće krenuti u takav sukob ako Iran otvoreno bude podržan a bilo kakav napad… Čitaj više »

gigi pinna
2 godine prije

Da su mislili udariti po Iranu, već bi udarili. Čekaju da to Ameri naprave umjesto njih – ali čak i ti prekomorski tupavci znaju da Iran nije Irak (za razliku od nekih na HTV-u), Libija, Sirija ili Afganistan.

ledeno doba
2 godine prije

beskonačni sitcom komedija igara geopolitike za naivce

svaki dan najmanje jedna epizoda

Iran kao nešto upozorava Izrael i SAD, ali istovremeno je onaj njihov glumac novi predsjednik naručio vakcijanid Johnsona & Johnsona, da malo prorijedi vlastito stanovništvo

Max
2 godine prije

Ako Izrael napadne Suočit će se s odgovorom koji će ga zbrisati s lica zemlje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI