Nova propaganda Zapada protiv Irana

propaganda Zapada protiv Irana
22 komentara

Ranije ove sedmice, glasine na društvenim mrežama o “smrti” 11-godišnje djevojčice u centralnom iranskom gradu Qomu uslijed “trovanja” kružile su vrtoglavim tempom i dospjele na naslovne strane širom svijeta.

U izvještaju France 24, koji su prenijeli mnogi drugi zapadni mediji, citirani su anonimni “iranski aktivisti” koji tvrde da je Fatemeh Rezaei “umrla nakon što je bila otrovana u školi”.

Takozvani Centar za ljudska prava u Iranu (CHRI) sa sjedištem u New Yorku tvrdio je da je djevojčica umrla nakon što je stotine studenata bilo podvrgnuto “namjernom trovanju”, nazvavši to “čin terorizma”.

Italijanski novinski portal Agensir citirao je predstavnika Iranskog udruženja mladih u Italiji koji je rekao da je Rezaei izgubila život kao rezultat “trovanja koje je sproveo barbarski režim”.

Web stranica povezana s terorističkim kultom MKO opisala je djevojku iz Qoma kao prvu žrtvu “bioloških terorističkih napada na srednjoškolke” koji su zapravo  “osveta režima za njihovo aktivno učešće u pobuni”.

Tada je otac žrtve, Abolqasem Rezaei, rekao lokalnim medijima da prerana smrt njegove kćeri nema nikakve veze sa serijskim trovanjem koje je izazvalo šok širom zemlje.

„Bol i infekcija moje ćerke su počeli nedjelju dana prije njene smrti. Čak i prije bolova, nije išla u školu oko tri sedmice”, rekao je otac, razotkrivajući toksične dezinformacije.

U subotu je putem društvenih mreža objavljena još jedna glasina o “smrti” učenice u gradu Pakdasht, 25 kilometara jugoistočno od Teherana.

Jedan korisnik Twittera, “novinar i društveni reporter”, tvrdio je da je studentica “ubijena” “otrovnom supstancom” u Pakdashtu, poredeći učionice sa “plinskim komorama”.

Anonimna stranica pod nazivom “LiveIranNews” navodi da su učenici u školi u Pakdashtu “hemijski terorisani” i da je jedna učenica “ubijena”.

Ispostavilo se da je i ovo bila prevara. U izvještaju od subote uveče, citirajući lokalne zvaničnike, navodi se da je 60 učenica hospitalizirano u Pakdashtu zbog “blagog trovanja” i da niko nije umro.

Prema izvještajima dobijenim sa terena, do sada nije bilo smrtnih slučajeva od serijskih trovanja, a uzrok je i dalje obavijen velom misterije, a istražuju ga nadležne organizacije.

Ali već je dao hranu za mlinove antiiranske propagande na Zapadu za raspirivanje haosa u zemlji, u nastavku njihovog višestrukog hibridnog rata protiv Islamske Republike.

Misteriozni talas bolesti, koji je prvi počeo u Qomu u novembru prošle godine, posljednjih nedjelja se alarmantno proširio na druge gradove, uključujući i glavni grad Teheran.

Predsjednik Ebrahim Raisi prošle sedmice naredio je detaljnu istragu o ovom pitanju i naložio ministru unutrašnjih poslova Ahmadu Vahidiju da vodi istragu uz pomoć drugih ministarstava.

Izneseno je nekoliko teorija o uzroku misteriozne bolesti, zbog koje su stotine učenica u različitim iranskim gradovima hospitalizovane, iako sa blagim simptomima.

Iranske vlasti, međutim, tvrde da postoji nešto duboko zlokobno u ovom ludilu.

Govoreći u petak na javnom skupu u gradu Bushehr na jugu Irana, predsjednik Raeisi opisao je serijska trovanja kao “dio hibridnog rata” protiv Irana koji je osmišljen da “stvori nemire i probleme”.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian također se oglasio na Twitteru kako bi osudio zapadne zemlje zbog “prolivanja krokodilskih suza” zbog serijskih trovanja u Islamskoj Republici.

“Intervencionistička reakcija nekih zapadnih vlasti na pitanje sumnje na trovanje dragih iranskih studentica je nastavak hibridnog rata neprijatelja”, tvitovao je iranski ministar, dodajući da to pitanje “ozbiljno prate” relevantne institucije.

Njihove primjedbe uslijedile su nakon što su Sjedinjene Države i Njemačka, opet, dale “intervencionističke” primjedbe u vezi sa unutrašnjim pitanjima Irana.

“Duboko zabrinjavajuće vijesti dolaze iz Irana.Šta bi moglo biti trovanje ovih djevojaka koje tek idu u školu”, rekao je portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, komentarišući na Twitteru, rekla je da “djevojčice moraju bez straha ići u školu” i “da svi slučajevi moraju biti u potpunosti istraženi”.

Kao odgovor, glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani je u nizu tvitova osudio opaske najvišeg njemačkog diplomate kao “licemjerne i nametljive”, podsjetivši je na ulogu Njemačke u hemijskim napadima na narod Irana tokom rata Saddama Huseina protiv Irana 1980-ih.

Kanaani se 28. novembra, uoči dana sjećanja na žrtve hemijskog rata, pojavio na sedmičnoj press konferenciji  sa maskom koja se nosi prilikom hemijskih napada.

Bio je to simboličan protest protiv njemačkog snabdijevanja hemijskim oružjem bivšem iračkom vojnom diktatoru Saddamu Huseinu tokom njegovog osmogodišnjeg rata protiv Irana 1980-ih, neposredno nakon što je Islamska revolucija okončala višegodišnje uplitanje Zapada u zemlju.

“Jedna od gorkih činjenica koje još treba razjasniti su hemijska trovanja toksičnim gasovima njemačke proizvodnje tokom Saddamovog nametnutog rata Iranu koji i dalje odnosi živote”, napisao je Kanaani na Twitteru petak.

Požurio je da doda da je iranska vlada “veoma ozbiljna” u pogledu “identifikacije kriminalaca i iskorjenjivanja zla” i da neće dozvoliti drugima da “podstiču nesigurnost” “političkim motivima”.

SAD i Njemačka su posljednjih mjeseci poprilično predvodile krstaški rat bez ograničenja protiv Islamske Republike, koji je na kraju propao. Čini se da su trovanja novo poglavlje.

U saopćenju kasno u subotu, ministar unutrašnjih poslova rekao je da su “sumnjivi uzorci” otkriveni tokom istrage i da se ispituju u glavnim laboratorijama u zemlji.

Od izbijanja ovih trovanja, tvrdi Vahidi, počinioci hibridnog rata protiv Irana nastojali su da podstaknu “mentalno-psihološko zagađenje” u društvu i da prisile vlasti da zatvore škole.

“Uvjeravamo naše drage ljude da je zdravlje učenika bilo i ostaje glavni prioritet za (državne) službenike i oni će se truditi da im stvore mir i udobnost”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Vahidi.

Izvor: PIS Journal

iranteherantrovanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Blaza
1 godina prije

Bave se drugima a ne sobom. 100 vlakova koji su prevozili opasne terete u SAD iskočili iz tračnica u zadnjih godinu dana. Zatrovali su milijune ljudi, vodu i zemlju po kojoj su te otrovne supstance razlivena. PVC je samo zadnji u nizu.

nekoime
1 godina prije

Koliko je ono Pfizer pobio svojim “cjepivom”.

eks
1 godina prije

Imperija zla potkopava miran život mnogim ljudima na planeti. Vladari USA (psihopate) lažima i dezinformacijama šire strah i nesigurnost, jer drže pod kontrolom globalne – korumpirane medije i novinare u drugim državama.

tuf
1 godina prije

Ajmo politizirati pitanje samoubojstava u SAD-u pa pozvati na promjenu režima, ako treba i vojnu intervenciju jer američki narod naočigled pati pod vladajućom čizmom. 10 milijuna amerikanaca razmišlja o samoubojstvu. 1.5 milijuna amerikanaca godišnje pokuša samoubojstvo.
Samoubojstva su vodeći uzrok smrti u SAD-u. Ako njihov narod osjeća tako malo sreće i volje za životom očigledno su uvjeti življenja gori nego u mnogim drugim državama. Za to je odgovorna vladajuća struktura koju treba rušiti jer dovodi milijune ljudi u opasnost od gubitka života.
Jednostavna konstrukcija, zar ne?

Гавран
1 godina prije

KOSOVAPRESS
“Na Kosovu je tokom 1990 otrovano 8000 učenika i odraslih. To je prethodilo događajima koji su prerasli u borbu za oslobođenje Kosova od Srpskog okupatora.”

Opšta dijagnoza bi bila: borba za oslobođenje može da se pokrene i trovanjem.

Odisea
1 godina prije

Moguće da se iranski dužnosnici izvlače na račun spec. rata zspada.A moguće da ti zapad stvarno to i radi.Ubijeđen sam da je desetinama puta ZAPAD dokazao da ne bira sredstva i da mu životi ne predstavljaju prepreku u njihovim naumima.Ali , ali stoljetnom pljačkanu slabijih dolazi kraj i zapad se guši u sopstvenim zlobama.Sada je na redu zapad da okusi slasti nesreća i propadanja koje su drugima priređivali za njihovu dobrobir.Banke su samo vrh ledenog brijega jer su one moralni vrh zapadne civilizacije.
Žao mi djece i životinja !!!

Max
1 godina prije

Odmah sam rekao da je to tipičan primjer zapadnih dezinformacija.

Гавран
1 godina prije

KOSOVAPRESS
“Na Kosovu je tokom 1990. godine otrovano 8000 učenika i odraslih. To je prethodilo… oslobađanju Kosova od srpskih okupatora.”

Sir Oliver
1 godina prije

Zaboli ih neka stvar za djevojčicu iz Irana. Koliko su mlađih pobili širom svijeta. Koliko je bila stara ona iz Vijetnama koja je trčala stazom a krpe spaljene kože vise ( Napalm )
Bitno je da je iz Irana……..

Dokurčilomi
1 godina prije

A što bi s onom ubijenom curicom u Palestini od strane okupatorske izraelske vojske? Što bi s onom novinarkom ubijenoj na zapadnoj obali opet od strane istih? Važe li zakoni i progoni za sve ili samo za neke?

404
1 godina prije

U percepciju razmišljanja prosječnog zapadnjaka je zapadna propaganda desetinama godina upisivala mržnju i kritiku do Irana, Kine, Rusije, Kube i još ponekih država. Na takvoj propagandi je odraslo desetine zapadnih generacija, koje nisu sposobne realne procjene i koje ni ne pomisle kritikovati zapadnih (ne)vrijednosti.

nessy
1 godina prije

Danas, za nekoliko clanaka izvor je “PIS Journal”. Osnivac ovog digitalnog izdanja je Iranski institut u BiH, Ibn Sina. Koliko sam brzinski vidio, clanci su dobri, pismeni cak.
P.S.Izvinite na fontu slova, greska,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI