Teheran tvrdi kako europske države žele kupiti iranske bespilotne letjelice

Iranski dron
22 komentara

Iransko Ministarstvo obrane priopćilo je da zapadni kupci žele ostati anonimni

Nekoliko europskih država anonimno želi kupiti iranske bespilotne letjelice, rekao je državnim medijima glasnogovornik Ministarstva obrane te zemlje. Ranije ovog tjedna, Iran je predstavio svoju najnoviju napadnu bespilotnu letjelicu domaće proizvodnje. Brigadni general Reza Talaee Nik rekao je da Teheran dobiva upite od mnogih potencijalnih kupaca, što je izvijestio i Tasnim News u subotu. General je rekao da je Iran spreman izvoziti svoje bespilotne letjelice (UAV), ali samo nakon procjene “političkih i sigurnosnih razloga” za svakog kupca i nakon što Iran bude siguran da se letjelica neće koristiti na neodgovarajući način. General nije imenovao potencijalne kupce, no napomenuo je da je među njima niz zapadnih i europskih država.

Iranski program bespilotnih letjelica brzo je napredovao posljednjih godina, a iranska obrambena industrija predstavila je svoj najnoviji Mohajer-10 UAV na izložbi u Teheranu u utorak. Prema iranskim medijima, Mohajer-10 može ostati u zraku 24 sata i letjeti na visini od sedam kilometara, odnosno nešto više od četiri milje. Bespilotna letjelica može nositi teret oružja od 300 kilograma (660 lb); tri puta više od prethodne generacije iranske bespilotne letjelice sličnog dizajna, Mohajer-6. Prema izvješćima, nova bespilotna letjelica ima operativni radijus od 2.000 kilometara.

Bilo kakva odluka europskih država u vez kupnje bespilotnih letjelica iranske proizvodnje vjerojatno bi izazvala gnjev Washingtona, koji je opsežno sankcionirao teheransku bespilotnu industriju. Osim sankcioniranja proizvođača, SAD su uvele ekonomske kazne iranskim tvrtkama, koje su optužene za tajnu nabavu komponenti bespilotnih letjelica, uključujući “motore europskog podrijetla”, navodi se u priopćenju američkog Ministarstva financija u ožujku. SAD su optužile Iran za isporuku bespilotnih letjelica, ‘kamikaza’ serije Mohajer-6 i Shahed Rusiji. Teheran i Moskva su odbacili optužbe, iako su ruske snage koristile očigledne analoge bespilotnih letjelica Shahed za napade na ukrajinske vojne i infrastrukturne ciljeve od kraja prošle godine.

Bespilotne Letjeliceiranteheran
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MNK
8 mjeseci prije

Mađarska? 😀

Ivek
8 mjeseci prije

eu licemjeri i onda bi ih odma uputili na ruse.

toncibalonci
8 mjeseci prije

Metohija!

Koja
8 mjeseci prije

Srbija, odavno u pregovorima!

Max
8 mjeseci prije

Iran ima vrlo napredna sveučilišta koja rade kao vojno znanstvene organizacije i proizvode jeftinu a naprednu vojnu tehnologiju koju nemaju ni mnogo bogatije zapadne zemlje pa interes ne čudi a sankcije su bajka.

gigi pinna
8 mjeseci prije

Ajde, ajde ne pravite se i vi u Teheranu bedasti, kao da ne znate gdje će ih većina završiti. BRICS ispada Monty Python udruga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI