fbpx

Glasnogovornici kažu kako je libijska narodna vojska najavila ”zone bez letenja” u područjima oko grada Sirtea

Zabrana leta iznad grada Sirtea

Libijska nacionalna vojska stacionirana na istoku (LNA) u nedjelju je uvela zonu zabrane leta oko grada Sirtea, rekao je glasnogovornik LNA-e, general-pukovnik Ahmed Mismari, također pozdravljajući najavu Kaira da je spreman poslati svoje snage.

“Područje od naselja As Sultan istočno od Sirtea pa sve do sela Al Heesa na zapadu proglašeno je zonom ”bez letenja”, u kojoj su zabranjeni letovi bilo kojeg zrakoplovstva, osim zrakoplova LNA”, rekao je Mismari u dobivenoj izjavi od Sputnika.

Prema glasnogovorniku LNA-e, zona zabrane leta se proteže na 200 kilometara (124 milje).

U subotu je egipatski predsjednik Abdel Fattah Sisi rekao da Egipat ima međunarodno legitimno pravo intervenirati u Libiji i rekao je vojsci da se spremi boriti se u inozemstvu, u slučaju potrebe. Egipatski predsjednik također je rekao da je libijski Zastupnički dom s istoka jedini legitimno izabran među libijskim moćnim subjektima i ponudio je pomoć libijskim plemenima, obukom i opremanjem, kako bi se mogla oduprijeti inozemnim vojnim intervencijama.

Sisi je naglasio da ako bi grad Sirte, koji je nazvao “crvenom linijom” za Egipat, pao u ruke vlade Nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju, Egipat bi bio legitiman u slanju vojske za obranu.

Mismari je pozdravio subotnju najavu egipatskog predsjednika rekavši na nedjeljnoj konferenciji za novinare da Kairo djeluje u interesu nacionalne sigurnosti i da se unutarnji sukob u Libiji proširio izvan granica zemlje i regije. Glasnogovornik LNA-a optužio je skupine, koje je podržala GNA, za eskalaciju unutarnje krize u Libiji i utvrdio je da se Turska miješala u situaciju kako bi se domogla libijskih resursa.

6. lipnja Sisi je održao sastanak s feldmaršalom Khalifom Haftarom, zapovjednikom Libijske nacionalne vojske (LNA). Nakon razgovora, egipatski predsjednik najavio je takozvanu ”Kairsku inicijativu”, koja je iznijela uvjete političkog naseljavanja u Libiji i odredila da zaraćene strane prekidaju vatru 8. lipnja. Inicijativu su podržale Rusija, Sjedinjene Države i nekoliko arapskih nacija, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, dok ju je Turska te suparnička libijska administracija, vlada Nacionalnog sporazuma (GNA) na čelu s Fayezom Sarrajjem odbacila.

Već više od godinu dana Haftarova vojska pokušava osvojiti glavni grad Libije. Obje strane sukoba optužile su jedna drugu za primanje pomoći u oružju i radnoj snazi iz inozemstva. Proteklih tjedana, snage GNA ostvarile su veliki vojni pothvat protiv LNA te su najavile svoju namjeru za nastavljanjem na to uspjehu, uspostavljajući kontrolu nad gradom Sirte, koji je trenutno pod kontrolom Haftarovih snaga.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
12 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
alex
Gost
alex
8 mjeseci prije

Batina ima dva kraja…ratna sreća se okrenula. Sirijski sindrom i u Libiji, ponajviše zahvaljujući apetitima turskog vođe. Koji će, ako ovako nastavi, protiv sebe ujediniti cijeli arapski svijet.

Fenix
Gost
Fenix
8 mjeseci prije

Heben Faraon srusi Turske računice.

Mujaga
Gost
Mujaga
8 mjeseci prije

Nema Egipat šanse protiv Turske Egipat je zemlja trećeg svijeta a Turska veoma razvijena. Egiptu u tom sukobu dajem najviše 24 sata a onda Turci uzimaju i egipat jer narod ne voli Sisija već Erdogana vodju svih Muslimana.

Jozo
Gost
Jozo
8 mjeseci prije
Reply to  Mujaga

Veliš tvoj idol mudliman je najjači a ti ćeš mu sag ćilim isplest 😍

Zagor
Gost
Zagor
8 mjeseci prije

Nemamo se što čuditi. Uz svu moguću čistku u generalskom zboru, Turci još uvijek imaju vrlo dobru vojsku. To su već nekoliko puta i dokazali.
Nemojte misliti Zagor je promijenio stranu.
To je činjenica, i ako bih se trebao kladiti na pobjedu u sukobu u između Egipta i TR, ja bih izabrao TR, pogotovo ako uspiju kvalitetno riješiti logistiku.

Fenix
Gost
Fenix
8 mjeseci prije
Reply to  Zagor

Tesko se Turska igdje dokazala za Afrin im je trebalo 3 mjeseca za bitku u Al Babu Isis ih je rasturio pa je u pomoć moralo doci Rusko zrakoplovstvo. U Idlibu u blickrigu izgubili Seraqib i pristali na ponizavajuci Moskovski memorandum. A izgleda da se sprema nova ofenziva u Idlibu jer nije osigurana autocesta. A za Libiju ce mi da vidimo ako neuzmu naftna polja ostaje im samo Libijski pijesak a to je trosak.

gost
Gost
gost
8 mjeseci prije
Reply to  Zagor

Jedino da Turska i Egipat kopneno graniče. U tom slučaju Egipat nema šanse. U ovom slučaju Egipat je u puno boljoj poziciji.

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije
Reply to  Zagor

Turska i dobra vojska :D:D:D

Pobogu oni su se za grad srednje veličine u Siriji mučili tjednima, a neki misle da mogu kontrolirati jednu afričku državu. Daj se saberi. Ne moraš baš svaki NATO-ov pamflet gutati kao istinit.

Zagor
Gost
Zagor
8 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

@zvrk, ako izuzmemo neosnovane provokacije o širenju natovih pamfleta,
živi bili pa vidjeli.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Egipatska intervenija će spasiti Haftara

Jozo
Gost
Jozo
8 mjeseci prije

Libija još +10tak godina rata. U stvari ništa novo od kad su ubili Pukovnika puše sve više svaki dan. Karma je to nije mi žao isilovaca.

Bosanac
Gost
Bosanac
8 mjeseci prije

Haftar nabavio novu opremu, skida nevidljive letjelice….ni ne vidis kad ih skine

POVEZANE VIJESTI

Izbornik