Glasnogovornici kažu kako je libijska narodna vojska najavila ”zone bez letenja” u područjima oko grada Sirtea

Zabrana leta iznad grada Sirtea
10 komentara

Libijska nacionalna vojska stacionirana na istoku (LNA) u nedjelju je uvela zonu zabrane leta oko grada Sirtea, rekao je glasnogovornik LNA-e, general-pukovnik Ahmed Mismari, također pozdravljajući najavu Kaira da je spreman poslati svoje snage.

“Područje od naselja As Sultan istočno od Sirtea pa sve do sela Al Heesa na zapadu proglašeno je zonom ”bez letenja”, u kojoj su zabranjeni letovi bilo kojeg zrakoplovstva, osim zrakoplova LNA”, rekao je Mismari u dobivenoj izjavi od Sputnika.

Prema glasnogovorniku LNA-e, zona zabrane leta se proteže na 200 kilometara (124 milje).

U subotu je egipatski predsjednik Abdel Fattah Sisi rekao da Egipat ima međunarodno legitimno pravo intervenirati u Libiji i rekao je vojsci da se spremi boriti se u inozemstvu, u slučaju potrebe. Egipatski predsjednik također je rekao da je libijski Zastupnički dom s istoka jedini legitimno izabran među libijskim moćnim subjektima i ponudio je pomoć libijskim plemenima, obukom i opremanjem, kako bi se mogla oduprijeti inozemnim vojnim intervencijama.

Sisi je naglasio da ako bi grad Sirte, koji je nazvao “crvenom linijom” za Egipat, pao u ruke vlade Nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju, Egipat bi bio legitiman u slanju vojske za obranu.

Mismari je pozdravio subotnju najavu egipatskog predsjednika rekavši na nedjeljnoj konferenciji za novinare da Kairo djeluje u interesu nacionalne sigurnosti i da se unutarnji sukob u Libiji proširio izvan granica zemlje i regije. Glasnogovornik LNA-a optužio je skupine, koje je podržala GNA, za eskalaciju unutarnje krize u Libiji i utvrdio je da se Turska miješala u situaciju kako bi se domogla libijskih resursa.

6. lipnja Sisi je održao sastanak s feldmaršalom Khalifom Haftarom, zapovjednikom Libijske nacionalne vojske (LNA). Nakon razgovora, egipatski predsjednik najavio je takozvanu ”Kairsku inicijativu”, koja je iznijela uvjete političkog naseljavanja u Libiji i odredila da zaraćene strane prekidaju vatru 8. lipnja. Inicijativu su podržale Rusija, Sjedinjene Države i nekoliko arapskih nacija, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, dok ju je Turska te suparnička libijska administracija, vlada Nacionalnog sporazuma (GNA) na čelu s Fayezom Sarrajjem odbacila.

Već više od godinu dana Haftarova vojska pokušava osvojiti glavni grad Libije. Obje strane sukoba optužile su jedna drugu za primanje pomoći u oružju i radnoj snazi iz inozemstva. Proteklih tjedana, snage GNA ostvarile su veliki vojni pothvat protiv LNA te su najavile svoju namjeru za nastavljanjem na to uspjehu, uspostavljajući kontrolu nad gradom Sirte, koji je trenutno pod kontrolom Haftarovih snaga.

GNALNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alex
3 godine prije

Batina ima dva kraja…ratna sreća se okrenula. Sirijski sindrom i u Libiji, ponajviše zahvaljujući apetitima turskog vođe. Koji će, ako ovako nastavi, protiv sebe ujediniti cijeli arapski svijet.

Fenix
3 godine prije

Heben Faraon srusi Turske računice.

Mujaga
3 godine prije

Nema Egipat šanse protiv Turske Egipat je zemlja trećeg svijeta a Turska veoma razvijena. Egiptu u tom sukobu dajem najviše 24 sata a onda Turci uzimaju i egipat jer narod ne voli Sisija već Erdogana vodju svih Muslimana.

Zagor
3 godine prije

Nemamo se što čuditi. Uz svu moguću čistku u generalskom zboru, Turci još uvijek imaju vrlo dobru vojsku. To su već nekoliko puta i dokazali.
Nemojte misliti Zagor je promijenio stranu.
To je činjenica, i ako bih se trebao kladiti na pobjedu u sukobu u između Egipta i TR, ja bih izabrao TR, pogotovo ako uspiju kvalitetno riješiti logistiku.

Max
3 godine prije

Egipatska intervenija će spasiti Haftara

Bosanac
3 godine prije

Haftar nabavio novu opremu, skida nevidljive letjelice….ni ne vidis kad ih skine

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI