General Haftar rekao uvjete pod kojima pristaje na primirje u borbama za Tripoli

Khalifa Haftar Libija

Zapovjednik Libijske nacionalne armije, general Kalifa Haftar, rekao je da su mir i primirje u Libiji mogući samo nakon „eliminacije“ terorista i oružanih skupina, kao i protjerivanja plaćenika iz zemlje, koje šalje i financira Turska.

U svom govoru upućenom prosvjednicima protiv turske invazije koji su se okupili u Bengaziju i brojnim istočnim gradovima Libije, obećao je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu da će „Libija postati grob za teroriste i njegove plaćenike“, podsjetivši na sudbinu terorista u Bengaziju i na obalama zaljeva Sirte.

„Mir neće doći u našu zemlju sve dok oružane milicije i plaćenici koje je Erdogan poslao u Libiju ne budu poraženi, razoružani i protjerani. Čak i ako izdajnici pozovu sve plaćenike na svijetu, Libijska nacionalna armija neće stati dok Tripoli ne vrati natrag u domovinu. Nećemo ignorirati činjenicu da zbog toga živote žrtvuju naši sinovi i nećemo odstupiti od svojih principa dok Tripoli ne bude slobodan, siguran i miran grad svih Libijaca“, rekao je general Haftar, prenosi TASS.

“Nećemo prestati boriti se protiv terorističkih skupina i protjerat ćemo ih iz zemlje, i samo u tom slučaju najavit će se trajni prekid vatre. Naše trupe su u samom srcu Tripolija. Oslobođenje glavnog grada nije daleko“, dodao je vođa Libijske nacionalne armije.

Podsjetimo, krajem siječnja je potvrđeno da Turska planira graditi vojnu bazu u blizini Tripolija. Zatim su se dvije fregate turske mornarice približile Tripoliju i iskrcale turske vojnike i oklopna vozila, iako je Ankara izjavila da nema namjeru povećavati kontingent u Libiji.

Podrška Moskve

Za ovakvu je izjavu bila presudna podrška Haftaru od strane Moskve u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, gdje je Velika Britanija predstavila rezoluciju o nametanju primirja u Libiji. Dokument je sastavljen nakon pregovora u Berlinu 19. siječnja, ali ruski suzdržani glas dokument ne čini obvezujućim. Neposredno prije glasanja, Rusija je pokazala oklijevanje.

“Libijci nisu spremni provesti rezoluciju”, rekao je ruski predstavnik u Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzija, bez puno pojašnjavanja.

Prema Moskvi, nametanje primirja od strane UN-a neće gurnuti libijske sukobljene strane da pokušaju pronaći  političko rješenje.

“Ultimatumi poput ovih nemaju moć da prisile Libijce na što skoriji početak pregovora. Ako se ta rezolucija ne provede, podsjetit ćemo vas na ono što smo danas rekli”, rekao je Nebenzja na glasanju 12. veljače u Vijeću sigurnosti UN-a.

Međutim, Rusija nije spriječila odobrenje rezolucije. Moskva ima pravo veta unutar Vijeća sigurnosti, kojeg nije koristila, ali se suzdržavanjem Kremlj distancirao od sadržaja rezolucije, što je London protumačio kao svoju pobjedu. Međutim, na terenu rezolucija ne mijenja ništa.

U satima nakon usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti, Ujedinjeni narodi su u Libiji demantirali da više nije u moguće prikupljati sredstva za Tripoli. Iz sigurnosnih razloga, povezanih sa zračnim napadima Haftara na područje zračne luke Mitiga, neki letovi s osobljem Ujedinjenih naroda nisu mogli sletjeti u libijsku prijestolnicu.

Iz sjedišta Libijske nacionalne armije je glasnogovornik Haftara pozvao je Ujedinjene narode da za dolazak u Tripolitaniju koriste samo aerodrom u Misrati.

“Turska koristi zračnu luku Tripoli kao bazu za dovođenje oružja i milicija. Dakle, to je područje ratno prozorište i ne možemo nikome jamčiti sigurnost“, rekao je general Ahmed Al-Mismari na konferenciji za novinare u Bengaziju.

Prema Haftarovim ljudima, razlog za poteškoće UN-a da dođe u Tripoli je vezan isključivo za dinamiku ratnih operacija koje su u tijeku u gradu, gdje je Libijska nacionalna armije već nekoliko puta nametala zonu zabrane leta.

Međutim, postoje oni koji vjeruju da su posljednji potezi Haftara u Tripoliju reakcija na odobrenje rezolucije o prekidu vatre. Uz ruski suzdržani glas, general Haftar je na ovaj način poručio da ne prihvaća rezoluciju i pokazao se kao jedini koji može stvarno kontrolirati nebo glavnog grada.

UN

16
Ostavite komentar

avatar
10000
 
10 Grupirani komentari
6 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
13 Komentatori
JankoMikulaMaliMaxIvantango Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Crodaemon
Gost
Crodaemon

Da je Rommel ima Toyote s protuavioncima doša bi do Sueza hehehe

AffiliateLabz
Gost

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

Siniša
Gost
Siniša

Pošto se radi o Libiji, zemlji bogate naftom i gasom link i neće biti preveliki off…
https://www.intermagazin.rs/rusi-oborili-najvecu-laz-u-istoriji-sveta-evo-sta-se-iza-svega-krije/

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman

Siniša
Ako je tako ovo o nafti, onda smo jos vise nahebali, kao Rusija prije sankcija koja je zivjela od prodaje nafte.
Ja sam se nadao motorima na vodik, steta.

Siniša
Gost
Siniša

Slažem se ali smatram da nije nada u pitanju i da zbilja ppstoje takvi motori ali prosto taj lobi ne da mogućnost omasovljenja, slično Teslinoj “wifi” struji koju ne dadoše za široke mase.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman

Motore je lako napraviti, ali dobiti vodik za rentabilnu cijenu jos nije. O Tesli nebi.

čitalac
Gost
čitalac

To sam pročitao još u bivšoj nam domovini. To sad znaju i na zapadu samo što ne govore o tome.
Inače zbog toga nafta neće biti puno jeftinija jer su sadašnja nalazišta u svijetu najdostupnija, u budućnosti će treba dublje bušiti i u teže pristupačnim krajevima.
Nisam baš veseo ni ja što će sve to pomeriti iskorištavanje nekih naprednih tehnologija u dalju budućnost. Ugljikovodici ipak prljaju.

Pero
Gost
Pero

Turci ce jos malo glođati psece kosti, erđo se razmaho kao da ima USA proracun.
Jadan posteni dio turskog naroda sa ovakvim sotonistima u svojim redovima.

Ora
Gost
Ora

Erdy će izgubiti u Tripoliju isto kao što je izgubio u Alepu.

Siniša
Gost
Siniša

Zbilja neznam kako mi je promaklo da je odlučeno da Uljanik ide u likvidaciju!!?

Siniša
Gost
Siniša

Čudan video…može li mi ko da nešto kaže….
https://youtu.be/DSjGxMgKsys

MikulaMali
Gost
MikulaMali

Da IDS mafija kija krade i mulja po istri tek 28 godina. Pojedini ustoličeni muljatori posjeduju sela i zemljišta tako da je Uljanik tratir za tankanje šolda u njihov žep.

tango
Gost
tango

SLUGIĆ

Ivan
Gost
Ivan

Sta li planira Haftar, nije bas u cvetu mladosti…

Max
Gost
Max

Dobro Haftar kaže nema stajanja dok se posao ne završi i Libija ne bude slobodna.

Janko
Gost
Janko

Brodogradnja je mogla funkcionirati samo u Jugi,jer je postojao savezni fond iz kojeg se kreditiralo gradnju brodova sa obrtom kapitala preko godinu dana.Hratska takve kreditne potencije nema i zato brodogradnja u Hrvatskoj mora zatvoriti vrata.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik