General Haftar rekao uvjete pod kojima pristaje na primirje u borbama za Tripoli

Khalifa Haftar Libija
16 komentara

Zapovjednik Libijske nacionalne armije, general Kalifa Haftar, rekao je da su mir i primirje u Libiji mogući samo nakon „eliminacije“ terorista i oružanih skupina, kao i protjerivanja plaćenika iz zemlje, koje šalje i financira Turska.

U svom govoru upućenom prosvjednicima protiv turske invazije koji su se okupili u Bengaziju i brojnim istočnim gradovima Libije, obećao je turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu da će „Libija postati grob za teroriste i njegove plaćenike“, podsjetivši na sudbinu terorista u Bengaziju i na obalama zaljeva Sirte.

„Mir neće doći u našu zemlju sve dok oružane milicije i plaćenici koje je Erdogan poslao u Libiju ne budu poraženi, razoružani i protjerani. Čak i ako izdajnici pozovu sve plaćenike na svijetu, Libijska nacionalna armija neće stati dok Tripoli ne vrati natrag u domovinu. Nećemo ignorirati činjenicu da zbog toga živote žrtvuju naši sinovi i nećemo odstupiti od svojih principa dok Tripoli ne bude slobodan, siguran i miran grad svih Libijaca“, rekao je general Haftar, prenosi TASS.

“Nećemo prestati boriti se protiv terorističkih skupina i protjerat ćemo ih iz zemlje, i samo u tom slučaju najavit će se trajni prekid vatre. Naše trupe su u samom srcu Tripolija. Oslobođenje glavnog grada nije daleko“, dodao je vođa Libijske nacionalne armije.

Podsjetimo, krajem siječnja je potvrđeno da Turska planira graditi vojnu bazu u blizini Tripolija. Zatim su se dvije fregate turske mornarice približile Tripoliju i iskrcale turske vojnike i oklopna vozila, iako je Ankara izjavila da nema namjeru povećavati kontingent u Libiji.

Podrška Moskve

Za ovakvu je izjavu bila presudna podrška Haftaru od strane Moskve u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, gdje je Velika Britanija predstavila rezoluciju o nametanju primirja u Libiji. Dokument je sastavljen nakon pregovora u Berlinu 19. siječnja, ali ruski suzdržani glas dokument ne čini obvezujućim. Neposredno prije glasanja, Rusija je pokazala oklijevanje.

“Libijci nisu spremni provesti rezoluciju”, rekao je ruski predstavnik u Ujedinjenim narodima, Vasilij Nebenzija, bez puno pojašnjavanja.

Prema Moskvi, nametanje primirja od strane UN-a neće gurnuti libijske sukobljene strane da pokušaju pronaći  političko rješenje.

“Ultimatumi poput ovih nemaju moć da prisile Libijce na što skoriji početak pregovora. Ako se ta rezolucija ne provede, podsjetit ćemo vas na ono što smo danas rekli”, rekao je Nebenzja na glasanju 12. veljače u Vijeću sigurnosti UN-a.

Međutim, Rusija nije spriječila odobrenje rezolucije. Moskva ima pravo veta unutar Vijeća sigurnosti, kojeg nije koristila, ali se suzdržavanjem Kremlj distancirao od sadržaja rezolucije, što je London protumačio kao svoju pobjedu. Međutim, na terenu rezolucija ne mijenja ništa.

U satima nakon usvajanja rezolucije Vijeća sigurnosti, Ujedinjeni narodi su u Libiji demantirali da više nije u moguće prikupljati sredstva za Tripoli. Iz sigurnosnih razloga, povezanih sa zračnim napadima Haftara na područje zračne luke Mitiga, neki letovi s osobljem Ujedinjenih naroda nisu mogli sletjeti u libijsku prijestolnicu.

Iz sjedišta Libijske nacionalne armije je glasnogovornik Haftara pozvao je Ujedinjene narode da za dolazak u Tripolitaniju koriste samo aerodrom u Misrati.

“Turska koristi zračnu luku Tripoli kao bazu za dovođenje oružja i milicija. Dakle, to je područje ratno prozorište i ne možemo nikome jamčiti sigurnost“, rekao je general Ahmed Al-Mismari na konferenciji za novinare u Bengaziju.

Prema Haftarovim ljudima, razlog za poteškoće UN-a da dođe u Tripoli je vezan isključivo za dinamiku ratnih operacija koje su u tijeku u gradu, gdje je Libijska nacionalna armije već nekoliko puta nametala zonu zabrane leta.

Međutim, postoje oni koji vjeruju da su posljednji potezi Haftara u Tripoliju reakcija na odobrenje rezolucije o prekidu vatre. Uz ruski suzdržani glas, general Haftar je na ovaj način poručio da ne prihvaća rezoluciju i pokazao se kao jedini koji može stvarno kontrolirati nebo glavnog grada.

UN

LNAVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crodaemon
4 godine prije

Da je Rommel ima Toyote s protuavioncima doša bi do Sueza hehehe

4 godine prije

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

Siniša
4 godine prije

Pošto se radi o Libiji, zemlji bogate naftom i gasom link i neće biti preveliki off…
https://www.intermagazin.rs/rusi-oborili-najvecu-laz-u-istoriji-sveta-evo-sta-se-iza-svega-krije/

Pero
4 godine prije

Turci ce jos malo glođati psece kosti, erđo se razmaho kao da ima USA proracun.
Jadan posteni dio turskog naroda sa ovakvim sotonistima u svojim redovima.

Ora
4 godine prije

Erdy će izgubiti u Tripoliju isto kao što je izgubio u Alepu.

Siniša
4 godine prije

Zbilja neznam kako mi je promaklo da je odlučeno da Uljanik ide u likvidaciju!!?

tango
4 godine prije

SLUGIĆ

Ivan
4 godine prije

Sta li planira Haftar, nije bas u cvetu mladosti…

Max
4 godine prije

Dobro Haftar kaže nema stajanja dok se posao ne završi i Libija ne bude slobodna.

Janko
4 godine prije

Brodogradnja je mogla funkcionirati samo u Jugi,jer je postojao savezni fond iz kojeg se kreditiralo gradnju brodova sa obrtom kapitala preko godinu dana.Hratska takve kreditne potencije nema i zato brodogradnja u Hrvatskoj mora zatvoriti vrata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI