Rusija poziva na reformu Vijeća sigurnosti UN-a: Lavrov kaže da Zapad ima ”pretjeranu zastupljenost” i da bi UN trebao uključiti više nacija

Sergej Lavrov - SAD i EU
11 komentara

“Prekomjerna zastupljenost Zapada” u donošenju odluka trebala bi biti ograničena kako bi se stvorio uravnoteženiji svjetski poredak, s više doprinosa sa svjetskog istoka i juga, smatra ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Pišući za moskovski dnevnik Kommersant, Lavrov je rekao da zapadne države imaju previše moći nad Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda te da će predložena ograničenja demokratizirati međunarodne odnose.

Vijeće sigurnosti, koje čini 15 zemalja, uključuje pet stalnih članica: Kinu, Francusku, Rusiju, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države. Nema stalnih predstavnika iz Afrike, južne Azije ili Južne Amerike. Ostalih 10 mjesta zauzimaju države na rotacijskoj osnovi, s tri člana pozvana da se pridruže iz Afrike, dva iz Azije i Tihog oceana, jedan iz Istočne Europe, dva iz Latinske Amerike i Kariba i dva iz Zapadne Europe. Prema Lavrovu, ova postavka favorizira zapadne države.

„Napori da se više demokracije uvede u međunarodne odnose i afirmira policentrični svjetski poredak uključuju reformu Vijeća sigurnosti UN-a jačanjem s azijskim, afričkim i latinoameričkim zemljama i završetak anomalije pretjeranom zastupljenošću Zapada u glavnom tijelu UN-a”, Napisao je Lavrov.

Postojeći instrumenti dopuštaju Zapadu “određivanje zakona” i prekoravanja svih onih zemalja koje krše nepisana pravila takozvanog “svjetskog poretka zasnovanog na pravilima”, tvrdio je.

Ministar vanjskih poslova također je primijetio da je nova američka administracija, predvođena predsjednikom Joeom Bidenom, obnovila ”stari svjetski poredak” G7 i NATO-a. “Prirodnija platforma” za izradu međusobno prihvatljivih sporazuma između “vodećih gospodarstava, mladih i starih” bio je G20, rekao je, napominjući da je okupio G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD) i BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika).

Lavrov je također izrazio stajalište da Rusija nudi objedinjavajući program u međunarodnim poslovima i da je Moskva otvorena za pošten dijalog s bilo kojom državom koja traži ravnotežu interesa. “Ustrajat ćemo na promicanju pojave kulture međunarodnih odnosa koja se temelji na vrhovnim vrijednostima pravde i omogućava [svim] velikim i malim zemljama da se razvijaju u miru i slobodi”, napisao je.

„Uvijek ćemo ostati otvoreni za iskren dijalog sa svima koji pokažu uzajamnu spremnost da pronađu ravnotežu interesa čvrsto ukorijenjenu u međunarodno pravo. To su pravila kojih se pridržavamo.”

Vijeće sigurnostizapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
piždro
2 godine prije

Tako je Lavrov, potpuno ste u pravu!!

Max
2 godine prije

Nedvvojbeno je u pravu.

ledeno doba
2 godine prije

da je rusija doista neovisna, davno bi izišla iz ove rokijeve tvorevine

UN ne treba reformirati, već ukinuti

Alen
2 godine prije

Moj Lavrov , oni su 70+ godina dizali tu firmu da služi njihovim interesima i sad im ti hebeš posao 😀… A još na to nikako da shvate da im je vrijeme prošlo..
To ćeš samo ratom moći istjerati iz te firme..

Scorpiorex
2 godine prije

Opet rusija kme kme

RENEW
2 godine prije

Rusi želijo tole tudi za vaše otroke. Jaz jih na srečo nimam.
tps://healthimpactnews.com/2021/former-nfl-player-collects-stories-of-lives-destroyed-by-the-covid-19-shots-mother-regrets-putting-12-year-old-daughter-in-pfizer-covid-19-vaccine-trial/

tps://www.rt.com/op-ed/527842-catastrophic-mistakes-covid-government/

Davor
2 godine prije

Doći ćete i vi na red…pisano je u Otkrivenju da će UN,odnosno Zvijer s “deset rogova” ,koja predstavlja ujedinjeni globalni politički aparat prerasti u Svjetsku Vladu i dobiti vlast na “1sat”. Svi zajedno ćete imati jedinstven zadatak,uništiti staru Bludnicu koja vas jaše i koja vas je stvorila…Babilon Veliki…svjetski religijski sistem koji temelj ima u drevnom gradu Babilonu. ( otkrivenje 17 i 18 poglavlje) Nakon toga počinje Nevolja kakve nije bilo od postanka svijeta. (Matej 24 poglavlje)Cijeli svjetski sustav će se porušiti. Tad će početi Harmagedon,odnosno Dan Božjeg Suda.(otkrivenje 16:13-16) Iz toga će izaći vječni Božji poredak,novo ljudsko društvo s vodstvom koje će postaviti Bog. Zemlja će postati rajsko mjesto. Blago onima koji se nađu dostojnima ovog uređenja.(otkrivenje 21 i 22 poglavlje) Knjiga Otkrivenje je pisana u usporedbama i zahtijeva dobro poznavanje cijele Biblije da bi se razumjelo što predstavljaju likovi iz Otkrivenja. Cijela knjiga Otkrivenje ima ispunjenje od 1914.godine(otkrivenje 1:10)(Matej… Čitaj više »

2 godine prije zadnji put uredio Davor
Malimali
2 godine prije

Ima pravo, ali mu na žalost to mnogo ne pomaže. Bojim se, da će za novi svjetski poredak morati pasti opet bezbroj života.

Perun
2 godine prije

Russki ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je van serijski format diplomate ne politicara …Neusporediv je sa zapadnjackim kolegama …Jednostavno on je TITAN u diplomaciji …Intelekt u pravome smislu te rijeci …P.S Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI