UN se moraju prilagoditi novom svijetu

Vijeće sigurnosti UN
12 komentara

Postojeći sistem međunarodnog prava se koprca, dok je savremeni svijet opterećen nizom sukoba, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je to rekao u intervjuu za RT Arabic u sredu, pozivajući UN da se prilagode svetu koji se menja.

“Evidentno je da svijet trenutno prolazi kroz dramatične tektonske promene. Promjene su u toku, to zahtjeva određenu adaptaciju od strane UN; pre svega njenog glavnog tijela – Savjeta bezbjednosti”, rekao je Peskov.

Međutim, Peskov je odbacio mogućnost stvaranja nove međunarodne organizacije koja bi zamjenila UN, navodeći da umesto toga treba “razvijati i usavršavati alate međunarodnog tela”.

“Još je rano govoriti o tome. Za sada je glavni organ UN, drugog nemamo. A u sadašnjoj situaciji, kada je ceo svet prožet sukobima, kada se gazi međunarodno pravo, a ekonomski odnosi, sistem odnosa Bretton Woodsa de facto se urušava, mislim da ne možemo reći da ćemo moći da stvorimo neki drugi sistem. To je jednostavno nemoguće”, objasnio je Peskov.

Vijeće sigurnosti trenutno se sastoji od 15 članova, od kojih deset imaju dvogodišnji mandat i ne mogu staviti veto na rezolucije. Samo pet stalnih članica – SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska i Rusija – imaju takvu moć. Rusija se godinama zalaže za raznovrsnije Vijeće sigurnosti, tvrdeći da se telo može demokratizovati samo povećanjem zastupljenosti afričkih, azijskih i južnoameričkih država.

Nedavno su brojni svjetski lideri i najviši zvaničnici pozvali na reformu Vijeća sigurnosti UN-a, kritikujući tu instituciju kao nefunkcionalnu i nedostatku poštenog predstavljanja vodećih nacija svijeta. Probleme sa kojima se Vijeće suočava priznao je i generalni sekretar UN-a Antonio Guterres, koji je rekao da je reforma odavno zakasnila kako bi bolje odražavala “stvarnost današnjeg svijeta”.

rusijaUNVijeće sigurnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

To je sve točno – no – sve to NE MOŽE – BEZ NOVA SVJETSKA RATA .

Captain
7 mjeseci prije

Apsolutno, geopolitička slika Svijeta se promijenila,stalnih 5 članica ne može više zanemarivati ekonomski porast nekih država i političku moć istih.
Upravo porast broja stalnih članica bi demokratizirala UN,koliko to žele SAD i zapadne sile to je upitno.
Ovakav UN na Rockefeller Plazi je stvoren njima na sliku i određenim zapadnim elitama.
Bilo kakvom demokratizacijom gube moć te iste elite i tzv duboka država SAD-a.
Neminovno je da se čak i unutar UN-a vidi puknuće zapadne kohezije i mora doći do promjena.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Pet stalnih članica Vijeća sigurnosti trebale bi biti izabrane po jačini svog gospodarstva, po nuklearnom naoružanju i broju stanovnika.

Ako ćemo gledati po snazi gospodarstva, Top 5 su SAD, Kina, Japan, Njemačka, Velika Britanija.
Nakon njih slijede Indija, Francuska i Italija.

Ako ćemo gledati po nuklearnom naoružanju, Top 5 su Rusija, SAD, Kina, Francuska, Velika Britanija. Nakon njih slijedi Pakistan, Indija i Izrael.

Ako ćemo gledati po broju stanovnika, Top 5 su Indija, Kina, SAD, Indonezija, Pakistan, a nakon njih slijede Nigerija, Brazil i Bangladeš. Francuska je na 23. mjestu, Rusija na 9.

Iz navedenoga se vidi da bi Francusku trebalo torpedirati iz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i na njezino mjesto staviti Indiju.

SFRJ-SANU
7 mjeseci prije

trebalo bi (ali neće ići) promjeniti arhitekturu organizacije UN. Vjeće sigurnosti treba ukinuti a uvesti tjela i mehanizme koji će svaku državu i vladu te države izložiti izolaciji (političkoj i ekonomskoj) koja provodi vojnu agresiju prema drugoj državi. Nadalje treba postaviti regulatorne mehanizme koji će sprečavati multinacionalne korporacije (a zna se zašto) da provode eksploataciju i djeluju iznad nacionalnih i državnih pravnih okvira. Naravno kripto globalne elite (plutokracija međunarodna) to gledaju kao terorizam i revoluciju potrošača (financiskih robova)

Max
7 mjeseci prije

Ne znam zašto Rusija i dalje potpisuje memorandume tih organizacija.

borjana
7 mjeseci prije

Upravo se pod okriljem un-a, koji je pod apsolutnom kontrolom raznoraznih globalista i nedodirljivih korporativnih moćnika koji su iznad svih zakona, uoravo se tu ozakonjuje i u djelo sprovodi najgori i najmračniji mogući scenario po pitanju cjelokupnog stanovništva ovog planeta, a po uputama WEF kao glavnog kreatora.
Uoravo je un najgora moguća zamišljena zločinačka organizacija koju svijet do sada još doživio nije.
Izjava peskova nedvojbeno svjedoči o rusiji kao aktivnom članu te organizacije.

Jomla
7 mjeseci prije

Kada kupite ruševnu kuću, isplatnije je porušiti je do kraja i napraviti novu, nego obnavljati tu ruševinu. Tako je i s un: projektirati novu na osnovnim postulatima, a staru ukinuti. Točka!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI