Haftar je Erdogana bacio na koljena – Turska je u dva dana izgubila tri drona

Boeing 737 AEW&C Turska
24 komentara

Turska vojska je ovog tjedna u 48 sati u Siriji i Libiji izgubila tri velike bespilotne letjelice. Prvi dron oboren je u utorak, 25. veljače, iznad južnog Idliba. Nekoliko sati kasnije, postrojbe Libijske nacionalne armije (LNA) pod zapovjedništvom generala Kalife Haftara potvrdile su uništenje turskog bespilotnog zrakoplova koji je poletio s međunarodne zračne luke Mitiga u Tripoliju.

Kasnije je LNA objavila video s mjesta pada bespilotne letjelice . Sljedećeg jutra, u srijedu 26. veljače, Haftarove trupe izvijestile su o drugim oborenim dronovima turskih oružanih snaga nad Tripolijem.

S tim u vezi, mediji bliski libijskom generalu su se počeli ismijavati s turskom vojskom i osobno sa predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom turskih oružanih snaga Recepom Tayyipom Erdoganom.

„Kratki život turskog bespilotnog zrakoplova. Najgori rekord svih dronova u čitavoj vojnoj povijesti”, stoji u jednoj od poruka LNA na Twitteru.

Ovaj snimak sadrži isječak  na kojem je prikazan Erdogan koji svoj potpis stavlja na turski bespilotni zrakoplov vrijedan nekoliko milijuna dolara. Pretpostavlja se da je upravo ovaj model drona oboren nad Tripolijem. Na kolažu postavljenom pored fotografije, LNA prikazuje kako turski vođa vojni dron potpisuje na krilu. Erdogan je obećao da će “popraviti situaciju”.

U zračnom prostoru sjeverozapadne Sirije turske zračne snage ne mogu letjeti zbog protuzrakoplovnih raketnih sustava dugog dometa raspoređenih u ruskoj zračnoj bazi Hmeymim. Ankara je u svim svojim prethodnim operacijama u Siriji, počevši od kolovoza 2016., kada je turska vojska pokrenula kampanju “Štit Eufrata” u sjevernom dijelu provincije Aleppo, aktivno koristila vojne zrakoplove. Turski generali pokušavaju ovih dana asimetrično odgovoriti na prevlast ruskih i sirijskih zračnih snaga na nebu nad regijom Idliba. Jedna od najvećih „avantura“ među njima je davanje prijenosnih protuzrakoplovnih raketnih sustava, takozvanih  MANPADS, islamističkim terorističkim organizacijama.

Postoji dobar razlog za vjerovati i da to oružje na fronti Idliba izravno primjenjuje turska vojska, jer više izvora potvrđuje nekoliko lansiranja iz promatračkih punktova, iako one okružene štite Rusi, a sirijske snage ih ni ne napadaju.

Turske oružane snage ne trpe gubitke samo u tehnologiji, uključujući bespilotne letjelice, već i osoblju. Jučer je Ankara priznala smrt još tri svoja vojnika u Idlibu.

Turske specijalne jedinice izravno su uključene u neprijateljstva na frontu Idliba i zapravo prikrivaju islamističke militante od ruskih zračnih napada. Upotrebu sirijskog zrakoplovstva komplicira prisutnost sredstava za borbu protiv zračnih ciljeva kod terorista Al-Qaede i drugih skupina, uglavnom američkih sustava „Stinger“. Ranije ovog mjeseca, sirijska vojska već je izgubila dva helikoptera u Idlibu.

Erdogan libija bespilotna
FOTO: Objava LNA na službenom Twitteru
dronLNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zmajčeke
4 godine prije

Što ima u idlibu ?? Poslje ćemo o haftaru!!

Siniša
4 godine prije

Izgleda da Putin više čuva Turke nego Izrael.

Rolling Bluesman
4 godine prije

IWN – Islamic World News 27.2.2020
Our source confirmed the deaths of 67 Turkish forces so far. This number may increase tomorrow…
Naš izvor je potvrdio smrt 67 turskih snaga do sada. Taj se broj sutra može povećati…

Duki
4 godine prije

Pošto kožnjak ??
Sultan je ozbiljno popizdio !
Da ga vidi Sulejman veličanstveni popiš’o bi ga .
Izjava “mi smo ovdje doma (u Siriji) i ne idemo nigdje )! Ko da slušam istočnog- mu susjeda koji je malo “izvisio”👍👍😁

Mlata
4 godine prije

….zbog takvih kao ti su blokirali! Bude li i ovde najezda takvih blokiraće i nas

Poli
4 godine prije

Navodno se teroristi vec povlace iz Saraqiba, a operacija kod Darat Izze (Regiment 111) se obnovila. Lavrov danas dao odlicne izjave, care!! 8)

Arkaj
4 godine prije

Naslov je pretjerivanje i senzacionalizam u punom sjaju, mislim da je to nepotrebno na ovakvom portalu. Gubitak nekoliko dronova i destak specijalaca sigurno nije katastrofa za Erdogana. On pleše na žici i upustio se u rizične poteze ali ovo što sad doživljava u Libiji je samo neugodnost a još uvijek nije katastrofa. Nije da mu ja ne želim propast megalomanskih poduhvata ali ne treba se prerano veseliti i raditi ražanj dok je zec još u šumi. Idlib je puno skliskiji teren i tu su ulozi za Erdogana puno veći….

H'ghar
4 godine prije

Da bi Erdi “zapadna bratja” pomogla morat će u nekoj njihovoj Canossi dobro otklečati.

Max
4 godine prije

Tako i treba. Mislim na naslov.

varjag
4 godine prije

Libija Libijcima!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jojoba
4 godine prije

Tursku treba vratiti u kameno doba….i to juče!!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI