Američki dronovi nemaju posla u blizini Rusije

Anatoly Antonov
50 komentara

Moskva incident od utorka u kojem se američka dron srušila u Crnom moru smatra provokacijom, rekao je ambasador Anatolij Antonov nakon što je pozvan u State Department u Washingtonu.

Antonov se sastao sa pomoćnicom državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid, koja je protestovala zbog “nebezbednog i neprofesionalnog presretanja” drona koje je dovelo do njegovog gubitka.

“Smatramo ovaj incident provokacijom”, rekao je Antonov novinarima nakon sastanka. Rekao je da je Donfriedu rekao da američki dronovi, avioni i brodovi nemaju posla da budu tako blizu ruskih granica.

“Možete li zamisliti kakva bi bila reakcija američkih medija ili Pentagona da se takav dron pojavi u blizini New Yorka ili San Francisca?” pitao.

Antonov je razgovore s Donfriedom opisao kao “konstruktivne” i rekao da obje strane dijele zabrinutost. SAD i Rusija moraju biti “izuzetno oprezne” kako postupaju, s obzirom na trenutnu situaciju u istočnoj Evropi, dodao je. On je takođe rekao Donfridu da Moskva traži “pragmatične odnose” , a ne sukob sa SAD.

Prema američkoj vojsci, dva ruska presretača Su-27 proletjela su opasno blizu MQ-9 Reaper u utorak ujutro, prosuvši gorivo na dron i u jednom trenutku oštetivši njegov propeler, uzrokujući da se UAV srušio. Dron je, kako su rekli, bio u mirnoj misiji osmatranja u međunarodnim vodama.

Kao odgovor, rusko Ministarstvo odbrane je saopćilo da je UAV zastala nakon izvođenja drastičnih manevara, te da presretači “nisu došli u kontakt sa UAV-om”.

Antonov je istakao da je dron tipa koji može da nosi više projektila i bombi. MQ-9 je razvijen kao varijanta “lovca-ubice” MQ-1 Predatora.

SAD lete dronovima i osmatračkim avionima u blizini ruske granice više od godinu dana, pružajući obavještajne i ciljane informacije ukrajinskoj vladi – zajedno s oružjem, municijom i novcem – istovremeno insistirajući da nije strana u sukobu.

Nijedna vlada nije navela tačnu lokaciju incidenta. Ruski mediji izvještavaju da je posljednja lokacija Reapera bila oko 60 kilometara jugozapadno od krimske luke Sevastopolj.

dronReaperrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Znači Suhoji “zapišali” dron :)))))))))))))))))))))
Odavno se nisam ovako smejao…

noppo
1 godina prije

Srušili so ga na “soft” mode. Da izgleda kao “accident”.

AJeTo
1 godina prije

Bilo bi nezgodno da je zbog kvara na elektronici uslijed prodora goriva dron ispalio raketu na suhoja.

Ivan
1 godina prije

Rusi derite sve sto doleti izvan ovog kontinenta. Americke svinje su prevrsile svaku mjeru..

Dragačevac
1 godina prije

Srušen je još jedan tabu oboriti američku bespilotnu letelicu i to priznati javno.
Sada neće tako lako slati dronove gde im nije mesto da ne bi došlo do gubitka prestiža.

eks
1 godina prije

Amerikanci, marš napolje iz Ukrajine. Američki vladari psihopate će, kad – tad, morati da priznaju poraz. Amerika je imperija zla .

tihobl
1 godina prije

Zasto amerikanci salju dronove u podrucje gdje rusi uvjezbavaju ispustanje goriva i prinudno slijetanje?

Vojni analitičar
1 godina prije

Američki dronovi nemaju posla u blizini Rusije
Pa dobro, kakvo je to razmišljanje? Što ti Rusi sebi umišljaju? Najprije su onu svoju zemljurinu postavili u zoni leta miroljubivih i demokratskih američkih dronova a sada se još i žale pa i ruše ih. Stvarno ne možeš pojmiti to izopaćeno rusko razmišljanje.

hiber
1 godina prije

O cemu se ovdje priča. Američko oružje je iskopalo grob jedno 200.000 rusa, a raspravlja se o nekakvoj kanti. Sada ce im Ameri udariti zabranu prilaza na par kilometara i sto se onda rusi kad im sruše avion. U ovih godinu dana je u okolne zemlje NATOa dotegljeno toliko krstarećih raketa da bez problema konvencionalno mogu vratiti Rusiju u srednji vijek, bas kako je to Putin pokusao sa Ukrainom. Sada se jos jedino ceka rezultat izbora u Turskoj.

Lopatar
1 godina prije

Procurile su informacije da su Rusi zbog nedostatka raketa i ostale municije srušili dron tako da ga je kopilot udario par puta lopatom.

Max
1 godina prije

Bolje prevedeno nemaju tamo što tražiti.

BanOvan
1 godina prije

‘bem ti ovu tehnologiju, Rusi malo zapišali dron i ovaj se ukakio u more. Kako su Rusi mogli da zapiške ovako miroljubiv drončić koji je krenuo da snima crnomorske plaže za nationl geographic ili je sa bombama krenuo negdje na svadbu.

Gojko
1 godina prije

Puštali gorivo na dron. Borbeni avion se sudario s dronom. Ovo je tragikomično. Toliko o visokotehnološkoj borbi Rusa. Doktrina ratovanja s početka 20. stoljeća. Aono elektronsko ometanje, preuzimanje nadzora nad dronom. Ne ide. Ajmo udri motikom po dronu. Kad mislim da ne mogu niže i primitivnije, Rusi me uvijek iznenade s novom gluposti.

nekoime
1 godina prije

Rusi ostaju bez municije! Ruše dronove sudaranjem! Idućeg če zatući lopatama.

tihobl
1 godina prije

Главнокомандујући НАТО снага у Европи отказао је неколико налета извиђачких беспилотних летелица МК-9, од којих је један дан раније оборен изнад Црног мора.

Један јутарњи лет је био предвиђен из Италије према Криму, други из Литваније према Калињинграду.

Отказан је и вечерњи лет из Румуније у правцу украјинске границе.

Koje kukavice, ne smiju letiti dronom, kako bi tek onda avionom.

abc
1 godina prije

Sve više je jasno, da je američka vojna tehnologija izuzetno slaba.

Buničar
1 godina prije

ameri uporno tvrde da je ruski zrakoplov UDARIO u njihovog drona. Cak i kada objave video na kojem je vise nego vidljivo da NIJE bilo fizickog kontakta izmedu zrakoplova i drona. Kao sto pise Shumadinac@ rusi su ga samo “zapisali” 😮😂

gjuro
1 godina prije

Nema vas trktorce da se muva oko nasa plota!!
Kako bi reag da je Ruski bio u setnji po Mex zalivu??
sta ima da rade kraj tarabu!!
Rusi to Vlado!

Vibor
1 godina prije

Dron namjerno srušen u međunarodnom zračnom prostoru. Putinu želim Sadamovu sudbinu, a Zelenom overdose.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI