Washington optužuje Moskvu za obaranje drona

Mq-9 Reaper bespilotna
34 komentara

Osmatračka bespilotna letjelica američkog ratnog zrakoplovstva MQ-9 Reaper oborena je u utorak ujutro iznad Crnog mora, nakon što je njena evropska komanda (EUCOM) opisala kao ” nebezbedno i neprofesionalno presretanje” od strane dva ruska aviona.

Platforma “obavještajne, nadzorne i izviđačke” “radila je u međunarodnom vazdušnom prostoru” kada su se avioni približili, navodi se u saopćenju EUCOM-a . Jedan od Su-27 je “udario u propeler MQ-9”, pa su operateri bacili dron u more.

“Nekoliko puta prije sudara, Su-27 su bacali gorivo i letjeli ispred MQ-9 na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način”, požalila se američka vojska, optužujući Ruse za “nesposobnost”.

General Džejms Heker, komandant američkih vazdušnih snaga u Evropi i Africi, rekao je da je dron “izvodio rutinske operacije u međunarodnom vazdušnom prostoru” i da je pad rezultirao “potpunim gubitkom” MQ-9.

EUCOM je rekao da SAD “rutinski” obavljaju letove dronova u međunarodnom zračnom prostoru kako bi “pojačali kolektivnu evropsku odbranu i sigurnost” i “podržali savezničke, partnerske i američke nacionalne ciljeve”. Heker je rekao da će se letovi nastaviti, pozivajući Ruse “da se ponašaju profesionalno i bezbedno”.

Kremlj i rusko Ministarstvo odbrane još nisu komentarisali navodni incident.

SAD su priznale da su Ukrajini pružale obavještajne, nadzorne i izviđačke informacije u sukobu protiv Rusije, istovremeno insistirajući da ona nije strana u neprijateljstvima. Špijunski avioni SAD i NATO-a rutinski lete iznad Crnog mora i približavaju se Krimu, ponekad neposredno prije nego što ukrajinske snage započnu napade na rusko poluostrvo.

Prošle sedmice, američki strateški bombarder izveo je vježbu za raketni napad na Sankt Peterburg, boraveći u međunarodnom i NATO vazdušnom prostoru.

Pentagon rutinski koristi frazu “nesigurno i neprofesionalno” da opiše incidente kada presretači otjeraju američke bespilotne letjelice, špijunske avione ili borbene avione koji se previše približe ruskoj granici.

dronReaperrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kiza
1 godina prije

Šta li će Greta reći na ekološki neispravno letenje ruskih pilota?

Гавран
1 godina prije

Спалили су га издувним гасовима

Amar
1 godina prije

Jako bitno za amere da mogu uperiti prst i sada rusi trebaju dobro da se paze izgubit ce niz stvari u narednom periodu. Da dron je oboren ali su ga ameri skinuli imaju i snimci no rusi ce to platiti sve trebali su misliti o tome i ne prilkaziti preblizu i glumiti silu..

Ziv je Geza
1 godina prije

Rusi da ruse sve sto leti iznad crnog mora i to bez ikakvog objasnjenja, jer svaki taj izvidjacki dron salje podatke ukropima na terenu, sto u konacnici znaci vise mrtvih Ruskih vojnika.

Ne znam sto se vise ceka po tom pitanju.

OKO
1 godina prije

Navodno su ga Rusi izvadili iz mora.

NOVI STARI
1 godina prije

miroljubivi pruža logistiku neprijatelju svog prijatelja i nije umiješan? molim?

tuf
1 godina prije

Ono kada Pentagon, kao najveći entitet po zagađenju okoliša na svijetu, ide nekome prigovarati oko ekologije.
Inače, taj dronček je tijekom rušenja bio u NOTAM zoni. Legitimna meta uslijed nepoznatih namjera.
Dobro je rekao Antonov, zamislite preslikanu situaciju blizu američke obale. Ameri inače sebi dozvoljavaju zone rušenja od mislim barem 200km od obale. Trebali bi Rusi, Kinezi i Iranci malo profurati svoje dronove prema NY-u, da vidimo kako ih Top Gun ruši na ekološki način.
Usput, komentiraju neki da ovo nije slučajno, gledajući izravnu putanju drona prema Krimu. Ameri vole koristiti ovakve ekscese za prikrivanje drugih tema. Nemojte se začuditi da priče poput kineskih balona, meksičkih kartela i sada ovoga drona služe za prikrivanje domaćeg smrada. Samo moraš imati sinkroniziranu medijsku mrežu koja zapljuskuje valovima dezinformiranja.

Ivan
1 godina prije

Sto Ameri imaju traziti u ovom dijelu svijeta? Krajnje je vrijeme da im se kaze: Mars doma..

Dux
1 godina prije

Opa, ekološki neprihvatljivo….., top izjava, a eto rusi kao oštetili propelere drona, a suhojima ništa, da se smrzneš kakvi su piloti ti rusi, kažu da to nije prvi dron što ga rusi obaraju, a koštaju jako puno, navodno iz ovog zadnjeg pokupili i sve snimljeno…..pa ti leti….

eks
1 godina prije

Ne znam zbog čega se ne piše o raketiranju jednog NATO komandnog štaba u Ukrajini ( ne znam da li je u pitanju Harkov, ili Kijev, ali poginulo je više NATO oficira visokih činova, medju kojima i nekoliko američkih ). To se dogodilo pre 6 -7 dana, radili su Cirkoni . Oči gledno je da Rusi neće više trpeti američko licemerje i glumu naivne pariske sobarice. Vest je potvrdjena na Telegram kanalu i na Yutube .

tihobl
1 godina prije

Avion kad ispusta gorivo mlaz se zbog turbulencija raspe kao kisa.
Kisa je oborila americko visokotehnolosko cudo.

Max
1 godina prije

Smišljena provokacija koja je naišla na odlučan odgovor.

Karma
1 godina prije

Leti kuci majmune. Leti do New Yorka.
Podrska Texasu za nezavisnost

hiber
1 godina prije

Što sr žestite, kao u svakom sudaru treba malo vike da se poveća cijena. Sad ce im poslati račun na jedno 20-30 miliona dolara za rabljeni, skoro novi dron.🤣🤣🤣 Rusi ce to naravno platiti i čića mića gotova priča.

Perun
1 godina prije

pilot lt col johnatan greene so brian labounty..bespilotna padalica ….koliko je meni poznato Russi su ih popišali fluroscentnom tekućinom … i kada se sruše lako ih je pronaći..svijetle ko novogodišnja jelka u Crnom moru….P.S…Pentagon rutinski koristi frazu “nesigurno i neprofesionalno napravljeno” za vlastite vojne resurse koje pokusava progurati kao zadnju rijec vojne tehnike….

tatamata
1 godina prije

dok su oni rusili balone bilo je ok ,sad kad im rusi ruse dronove ,,nije posteno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI