Američke zračne snage otkrile status prizemljene bespilotne letjelice

Bespilotna letjelica MQ9 Reaper
14 komentara

Glasnogovornik priznaje da američke snage još nisu pronašle krhotine

Američka bespilotna letjelica MQ-9 Reaper, srušena u Crnom moru u blizini ruskog Krima u utorak, još nije pronađena, ali je to i dalje na vrhu dnevnog reda za vojsku, priopćile su američke zračne snage u Europi (USAFE).

“Zaštitu i izvlačenje ovog zrakoplova shvaćamo vrlo ozbiljno, ali zrakoplov u ovom trenutku nije izvučen”, rekao je glasnogovornik USAFE-a u izjavi u četvrtak za The Hill. Glasnogovornik je odbio otkriti konkretne detalje operacije potrage, ali je rekao da lociranje onoga što je ostalo od 32 milijuna dolara vrijedne bespilotne letjelice ostaje “prioritet” za Washington. Kada je dobio pitanje o tome hoće li sama Rusija pokušati povratiti američku bespilotnu letjelicu, tajnik za tisak Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će ruska vojska “odlučiti da je to potrebno za naše interese i sigurnost i da će tako postupiti”.

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev ranije je rekao da će Moskva “sigurno pokušati” podići bespilotnu letjelicu s dna Crnog mora. Patrušev je priznao da će to biti prilično teško izvesti, ali je dodao da se ipak nada uspješnom ishodu.

Hill je primijetio da će Rusiji biti “lakše” tražiti MQ-9 Reaper nego Sjedinjenim Američkim Državama, jer je letjelica pala u blizini Krima, dok je također upozorio da bi “rusko izvlačenje bespilotne letjelice moglo predstavljati ozbiljne obavještajne probleme za Washington”.

Načelnik Združenog stožera američkih snaga general Mark Milley rekao je tijekom brifinga u srijedu da je američka vojska poduzela neodređene “mjere ublažavanja” kako bi smanjila mogućnost Rusije da prikuplja obavještajne podatke iz drona. “Prilično smo uvjereni da ono što je bilo vrijedno više nije vrijedno”, rekao je.

Milley je također sugerirao da je bespilotna letjelica potonula u području mora s dubinom od oko 5000 stopa (oko 1,5 km) i “vjerojatno se raspala”, što znači da ionako nema mnogo podataka koji bi se iz nje mogli izvući.

Pentagon tvrdi da se njegov MQ-9 Reaper srušio u Crno more kao rezultat nesigurnog presretanja ruskih borbenih zrakoplova Su-27. Zrakoplovi su letjeli blizu bespilotne letjelice nekoliko puta i izlili gorivo na nju, a jedan od Su-27 na kraju je udario i oštetio repni propeler letjelice, navodi se.

Rusko ministarstvo obrane zanijekalo je da je došlo do sudara, rekavši da su se njegovi piloti ponašali profesionalno i da je američka bespilotna letjelica zastala nakon izvođenja opasnog manevra. Incident se dogodio samo zato što je bespilotna letjelica izvršila upad u zonu koja je proglašena zabranjenom, zbog tekuće ”vojne operacije” koja se odvija u Ukrajini, rekla je Moskva.

dronReaperrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Neće se nitko opterećivati vaditi potonuli američki dron ako je stvarno potonuo na 1,5 km dubine.
Ovo je bila poruka Rusa izuzetnima.

Pretpostavljam da je uzrok ovakvom približavanju drona Krimu što izuzetni to još uvijek smatraju ukrajinskom priobalnom teritorijom, iako ona to desetak godina već nije.

Zanimljivo je da su izuzetni dali i snimak gdje se vidi kako dva ruska zrakoplova polijevaju gorivom američki dron. Trenutak udara zrakoplova u propeler drona, naravno, nismo vidjeli na toj snimci.
Ponižavaju sami sebe tom objavom, ali valjda je i to napravljeno sa razlogom.

eks
1 godina prije

Našli su Rusi ostatke drona. Nalaze se na dubini 850 – 900 metara u Crnom moru , 60 kilometara od Sevastopolja. Rusi su osigurali ceo pojas i vrše nadzor šire oblasti pada drona. Prave se planovi za izvlačenje drona, ali se mora uzeti u obzir da Amerikanci mogu aktivirati samouništenje drona, ukoliko sistem samouništenja još uvek funkcioniše.

eks
1 godina prije

Bivši savetnik Pentagona i ambasador USA u Nemačkoj, Daglas Mekgregor , objavio je na svom Yutube kanalu da je USA 8 godina pripremala Ukro vojsku za udar na Rusiju. Rekao je i ovo: ” Proveli smo 8 godina na tom zadatku , ali nismo razmišljali o posledicama naših akcija. Nastavili smo da pogrešno smatramo Rusiju dobro naoružanom benzinskom pumpom . Reč je o neprijatelju koji ima napredne sisteme PVO . Vremena kada je američko vazduhoplovstvo moglo nekažnjeno da leti su prošla.”

Mahatma
1 godina prije

Vjerojatno je već u Iranu na analizi.

Max
1 godina prije

Strateški dobitak za Rusiju.

gargamel
1 godina prije

Ruska mornarica je navodno locirala američku dron MQ-9 Reaper u blizini luke Sevastopolj na Krimu na dubini od 900 metara, oko 50 nautičkih milja od Sevastopolja, i postavila blokadu oko mjesta nesreće. Ruski spasilački brod Kommuna je na putu do lokacije. Navodno će pokušati da izvuče dron, koji je oko 900 metara pod vodom. “Podvodni robot se spustio na dno mora i otkrio MQ-9 Reaper na dubini od oko 850-900 metara. Nedaleko od ove zone nalazi se dubokomorski krak gasovoda Južni tok”, rekao je za ForPost izvor iz ruske odbrane. Ruski ratni brod trenutno dežura na površini vode u području gdje se srušio američki avion, a perimetar mjesta pada je pod nadzorom. Sada se čeka konačna odluka o narednim radnjama u vezi sa operacijama izvlačenja drona sa dna mora. Kako isti izvor tvrdi, rusko Ministarstvo odbrane zainteresovano je za pronalaženje “mozaga” i motora MQ-9 za njihovo proučavanje. Ako operacija lifta… Čitaj više »

jupiter
1 godina prije

meni nesto govori da je ta skalamerija bila upucena prema tzv. turskom toku pa je presretnuta

tihobl
1 godina prije

Руски министар одбране генерал армије Сергеј Шојгу уручио је за државна признања пилоте ловаца Су-27 који су 14. марта спречили кршење граница области затворене за летове америчког дрона МК-9 Реапер.

Ori Mile, al' duboko
1 godina prije

Izlili gorivo?! Pa znate li vi da je kerozin zapaljiv, i da je, sudeći po snimku, ta tečnost bila u kontaktu sa izduvnim gasom, koji ima nekoliko stotina stepeni Celzijusa – i nije se zapalio!? Dakle, pojma oni nemaju o čemu se radi, a ja mislim da je u pitanju tečni azot/dušik, koji je dronu hebao nanu naninu.

CSI Miami
1 godina prije

Šta li će “obdukcija” u Teheranu pokazati, kakva čudesa je pokojnik nosio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI