Iran predstavlja napredne dronove

Mojaher-10 Iranski dron
13 komentara

Iranska odbrambena industrija predstavila je najnoviju državnu bespilotne letjelice, najmodernije domaće proizvodnje, Mojaher-10, izvještavaju nacionalni mediji u utorak. Bespilotna letjelica (UAV) predstavljena je na ceremoniji u Teheranu kojoj je prisustvovao iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Prema pisanju iranskih medija, Mohajer-10 može ostati u zraku 24 sata i letjeti na visini od sedam kilometara, odnosno nešto više od četiri milje. UAV ima operativnu težinu od 300 kilograma (nešto više od 660 funti) – tri puta više od prethodnog iranskog drona sličnog dizajna – Mohajer-6. Novi dron ima operativni radijus od 2.000 kilometara, navodi se u izvještajima.

Snimak koji su objavili iranski državni mediji prikazuje bespilotnu letjelicu koja pomalo podsjeća na američke bespilotne letjelice MQ-9 Reaper. Na snimku se vidi kako letelica uspešno uzleće i sleće na pistu. Takođe pokazuje nekoliko tipova projektila i opreme koju može nositi. Prema videu, do tri projektila mogu se postaviti ispod svakog njegovog krila. Dron je opremljen elektronskim ratnim i obavještajnim sistemima i može letjeti brzinom od 210 kilometara na sat (130 milja na sat), objavili su iranski mediji.

Iransko ministarstvo odbrane saopćilo je da se bavi razvojem, kako je nazvalo petu generaciju strateških bespilotnih letjelica, u okviru svog programa “doskoka dronom” . Projekat navodno takođe uključuje razvoj relevantnog softvera i veštačke inteligencije za dronove.

Najava dolazi usred pojačanih tenzija između Teherana i Washingtona, posebno u Hormuškom moreuzu. Iran je početkom avgusta opremio svoje pomorske patrole u tom području dronovima i raketama većeg dometa.

Taj potez uslijedio je usred izvještaja da američka vojska razmatra mogućnost postavljanja naoružanih trupa na komercijalna putovanja koja prolaze kroz moreuz. Prošlog mjeseca Pentagon je najavio raspoređivanje dodatnih borbenih aviona i pomorskih sredstava u Perzijski zaljev kao odgovor na, kako je rekao, “alarmantne događaje” u tom području, uključujući zapljenu komercijalnih brodova od strane iranske vojske.

U utorak je iranski ministar odbrane brigadni general Mohammad Reza Ashtiani rekao da su domaći inženjeri također uspjeli smanjiti grešku udara iranskih balističkih projektila na manje od 35 metara i povećati njihov domet na 2.000 kilometara.

Napetosti između SAD-a i Irana su porasle otkako se Washington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. Napori da se oživi sporazum, koji je službeno poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), propali su, uprkos promjeni američkog vodstva kada je Joe Biden uspio Donald Tramp kao predsednik u januaru 2021.

droniranMojaher-10
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Po svemu do sad … Neki vele da su njihovi najbolji , dokle drugi vele da su to – Turski … Ne znam … Ima li vojnih stručnjaka ?!

Max
8 mjeseci prije

Iran stalno jača svoju obranu i ostvaruje tehnološki napredak.

Dawor
8 mjeseci prije

Nesposobni može jedino sam sebi da se posere u usta …. za drugo nisu

Faust
8 mjeseci prije

Zašto se onda vrli novi svijet ne usudi napasti?Pa Iran ih otvoreno sprda još od 1979.

Roccos
8 mjeseci prije

Elektronsko ometanje daje nekakve bolje rezultate,ali zbilja ubuduće tko naštanca savršenije dronove dobiva rat.

Malcom
8 mjeseci prije

Naprijed IRAN

Malcom
8 mjeseci prije

Koja si ti budala

Malcom
8 mjeseci prije

Zamrznes gps iliti glonas, svejedno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI