Zapad omogućava ukrajinske napade na ruske civilne ciljeve

Napad dronom na Moskvu
33 komentara

Ukrajina se oslanja na zapadne obavještajne podatke i satelitski nadzor kako bi usmjeravali svoje dronove prema ciljevima unutar Rusije, objavio je Economist u nedjelju. Izveštaj podržava tvrdnje Moskve da je Zapad saučesnik u ovim „terorističkim“ napadima.

Obimni ruski kapaciteti za protivvazdušnu odbranu i elektronsko ratovanje znače da je ukrajinskim operaterima bespilotnih letelica često potrebna pomoć sa strane kako bi pogodili ciljeve duboko u Rusiji, objavio je The Economist, pozivajući se na anonimne izvore u okviru višestrukih ukrajinskih programa dronova. Ova pomoć uključuje “obavještajne podatke (često od zapadnih partnera) o radarima, elektronskom ratovanju i sredstvima protivvazdušne odbrane”, navodi se u izvještaju.

Povratne informacije o uspjehu napada prikupljaju se sa satelita, navodi se u izvještaju. Ukrajina ima samo jedan satelit za nadzor, što znači da sve snimke prikupljene između njenih 15 dnevnih orbita vjerovatno pružaju zapadni sateliti.

Dok Ukrajina često pokušava da pogodi vojne ciljeve unutar Rusije, mnogi njeni udari su fokusirani na civilnu infrastrukturu i stambena područja. U poslednjem incidentu, mali dron udario je u stambeni blok u gradu Kursku, razbio prozore, ali niko nije povređen. Uzastopni talasi napada bespilotnim letelicama bili su usmereni na centralnu poslovnu četvrt Moskve poslednjih nedelja, i iako u udarima na prestonicu niko nije ubio, u napadu na pogranični region Belgoroda ranije ove nedelje poginule su tri osobe.

Moskva je ranije optužila ukrajinske zapadne pristalice za saučesništvo u ovim “terorističkim napadima”. Govoreći nakon što je mali dron pogodio Kremlj u maju, portparol vlade Dmitrij Peskov je izjavio: „Mi dobro znamo da se odluke o takvim akcijama, o takvim terorističkim napadima, ne donose u Kijevu već u Vašingtonu.“ Moskva je takođe optužila Britance i Amerikance specijalne snage koje pomažu u nedavnim raketnim napadima Kijeva na Krimski most.

Prema Peskovu, Moskva na napade gleda kao na “čin očaja”, koji je izveden da bi se kompenzirali neuspjesi Ukrajine na bojnom polju. Na štrajkove se slično gleda na Zapadu, objavio je u petak New York Times. Pozivajući se na američke zvaničnike, list je naveo da su operacije bespilotnih letjelica namijenjene “da ojačaju moral ukrajinskog stanovništva i trupa” i da pokažu da Kijev “može uzvratiti udarac” usred svoje neuspjele kontraofanzive.

dronrusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
plemeniti
8 mjeseci prije

Vi gađate njih, oni gađaju vas…što cviliš onda?

Sparkling
8 mjeseci prije

Iako su Kremlj i sam Putin godinama uveravali ruske građane u postojanje fantastičnih „nepobedivih“ oružja, razvoj letelica sa karakteristikama kao iz filmova naučne fantastike, te posedovanje „tajnih“ oružja kojima je moguće „pokoriti NATO“, ispostavilo se da je u pitanju „stara dobra“ ruska propaganda… Znaci ivane sto su derali derali sada se vale iz govhana.

Sparkling
8 mjeseci prije

Još jednom ruska protuzračna obrana nije uspjela spriječiti napad na vojnu bazu daleko od bojišnice, potencijalna šteta bi mogla iznositi pet zrakoplova, više radara do raketnih sustava S-300 i sustava Pancir-S1

eks
8 mjeseci prije

Sve operacije izvodi NATO , koriste se sateliti, navigacija, specijalci operateri NATO , a pripisuje se Ukrajincima kao nekakav uspeh. To je sve smešno, a služi isključivo u propagandne svrhe. U isto vreme na frontu su gubici NATO snaga Ukrajine kolosalni. To se krije od javnosti, i narativ se usmerava na ove dronove . No, i tome će doći kraj. Bez informacija je protekla odluka (prethodne nedelje) Kijeva da se započnu graditi dva nova vojna groblja sa kapacitetom preko 600.000 grobnih mesta .Obzirom na nedostatak ljudstva u redovima NATO snaga Ukrajine, samo je pitanje vremena kada će Amerikenjci i Englezi ubaciti NATO trupe bez lažnih maski o penzionisanim vojnicima i dobrovoljcima. Zapadni mediji nagoveštavaju da se pripremaju Poljaci i Litvanci za ulazak u Ukrajinu.

Panonicus
8 mjeseci prije

Od sve propagande svih uključenih u sukob,i svih spinova i fejknjuzova,kontam da su slije groblja po Ukrajini najvjerodostojnije.
Isto tako,stara narodna:sile Zla će se boriti do posljednjeg ukrajinca,mi se cini najrealniji u gomili spinovanja.
Sto rece jedan komentator:ukri su 7.put osvojili Rabotino.

Ne mogu šutjeti
8 mjeseci prije

Ne škakljaju oni Ukrajince, nanose im goleme gubitke ali to rade sistematski i planski. Vojno bi imali puno više gubitaka da idu u kontraofanzivu i pitanje koliko bi postigli na taj način. Svaki dan je uništen neki magacin, komandno mjesto ili aerodrom. Ovo što Ukrajinci rade je čačkanje i škakljanje jer vojno ima jako slab efekat a troši im resurse. Više izgleda kao neko osvećivanje i demonstracija nemoći.

Dawor
8 mjeseci prije

Da , i ???
Mi……to sve znamo ….
To je osobna Putinova sramota !!!!
Osramoćen je do kraja života
A nije trebalo tako završiti
Naivnost ga je (pre)skupo stajala
Ali nema veze za njega … on nije bitan
Draga Rusija je ponižena …. to je bitno
😢😢😢😢😢

Max
8 mjeseci prije

To je Logično znalo prije The Economista.

Vukoje 1.
8 mjeseci prije

Rusi su razmisliti i traže od Putina da prestane milovati Kijev i da polete jako

Slavonac
8 mjeseci prije

Miso,jeli istina dasi iti u Bihacu polago novinarstvo.Jer tisi Bosanski fenomen,cujem dasi I piramide pronaso MASALA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI