SAD nastavljaju letove dronova na Crnom moru, ali drže distancu

Global Hawk dron
37 komentara

Američka vojska poslala je u petak još jedan špijunski dron iznad Crnog mora, držeći se podalje od ograničenog zračnog prostora u kojem se ranije ove sedmice srušio dron MQ-9 nakon što su ga presreli ruski avioni.

Stranice za praćenje letova pokazale su bespilotnu letjelicu s pozivnim znakom Forte10, identifikovanu kao RQ-4 Global Hawk, kako kruži iznad rumunskog vazdušnog prostora prije nego što je letjela na jug i istok. Dron je kružio iznad istočnog dijela Crnog mora, ali se Krimu nikada nije približio na 100 kilometara.

Crnomorski dio misije trajao je samo dva sata, umjesto uobičajenih 12, tvitovao je jedan proukrajinski posmatrač, nazvavši to “definitivno najčudnijom rutom koju sam ikada vidio da je RQ-4 prošao”.

Neimenovani američki zvaničnici kasnije su potvrdili misiju Reutersu, rekavši da je to prvi takav let od incidenta u utorak. Međutim, Pentagon je ranije rekao da je još jedan dron poslat da nadgleda moguću operaciju spašavanja od strane ruske mornarice.

U utorak ujutro, dva ruska aviona presrela su američki MQ-9 Reaper koji se nalazio unutar ograničenog zračnog prostora bez transpondera, prema ruskom ministarstvu odbrane. Moskva je saopštila da je dron izgubio podizanje zbog neredovnih manevara i pao u vodu. Incident se dogodio oko 60 kilometara jugozapadno od Sevastopolja.

Evropska komanda američke vojske optužila je ruske pilote za “nesigurno i neprofesionalno” letenje, na kraju je objavila video na kojem se vidi kako avioni više puta polivaju dron gorivom. Prema SAD, dron se srušio nakon što je ruski mlaznjak udario u njegov propeler. Ruska vojska je saopćila da nijedan avion nije uspostavio kontakt sa bespilotnom letjelicom.

Nakon incidenta, najviše vojno i civilno rukovodstvo Pentagona prvi put nakon nekoliko mjeseci kontaktiralo je svoje ruske kolege, dok je State Department pozvao izaslanika Moskve u Washington .

Ambasador Anatolij Antonov je kasnije rekao da je svojim domaćinima prenio stav da američki dronovi nemaju posla da lete tako blizu Rusije. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će oba pilota dobiti nagradu za svoje akcije.

Američka vojska je u četvrtak saopćila da “vaga troškove i koristi” daljih operacija bespilotnih letjelica i “pomno pregleda” njihove rute kako bi smanjila rizik od novih incidenata.

Washington je priznao da je Ukrajini pružao obavještajne, nadzorne i izviđačke informacije u sukobu protiv Rusije, istovremeno insistirajući da ona nije strana u neprijateljstvima. Špijunski avioni SAD i NATO-a rutinski lete iznad Crnog mora i približavaju se Krimu, ponekad neposredno prije nego što ukrajinske snage započnu napade na rusko poluostrvo.

dronReaperRQ-4 Global HavkrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
37 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Nakon sto su im rusi srusili 2 (dva) drona (MQ-9 i MQ-4) sad se drze podalje od zabranjene zone. Lete duz turske obale nad plicakom (za svaki slucaj).

tihobl
1 godina prije

Ima nesto sto stalno zaboravim da napisem:
Krajem prosloga mjeseca ukropi su digli sve mostove u regiji Bahmuta. Prepali su se napredovanja vagnerovaca i sve su mostovo porusili. Pa su onda skontali da su sebi presjekli komunikacije i da su im trupe osjecene. Ima snimaka kako stave ranjenika na splav pa konopcem ga prevlace na drugu obalu (nije cudo sto im je toliko visoka smrtnost). Ina snimaka kako postavljaju njemacke pontonske mostove, ali nijih su istrosili pa sad cekaju da im stignu holandski.

Oliver
1 godina prije

Seymour Hesh kaze da je plinovod ispod Baltika dignut u zrak po naredbi Bidena, on kaze da on zna mnogo vise nego sto je dao u javnost, kaze da je skoro 50 godina po novinarski radio s CIA a juicer rekao I to da ce Rusija pobijediti u Ukrajini, ima toga jos a triba se traziti po internet. Nego sto ce biti s nama koji smo u drzavama koje su sve metnule na kartu da ce Rusija biti porazena?

zagorye
1 godina prije

Marija Zaharova…Za postizanje održivog mira potrebno je postići prekid opskrbe Ukrajine oružjem i plaćenicima, prekid neprijateljstava, povratak Ukrajine u neutralni izvanblokovski status, međunarodno priznanje novih teritorijalnih realnosti koje razvili su se kao rezultat ostvarenja prava naroda na samoodređenje”, rekla je, prema Interfaxu

Max
1 godina prije

Shvatili su upozorenje.

hiber
1 godina prije

Od idiota koji se sudare sa drugim zrakoplovom svakako treba održavati veću distancu. A Ameri ce se već snaći. Daleko su vazniji izbori u Turskoj. A ako već zele oboriti par Rusa mogu dati odgovatajući broj Fova ukraincima da se zabavljaju.

Ivan
1 godina prije

Srusiti svaki koji posalju a ruske dronove poslati da vrsljaju oko Amerike pa da vidite kako ce se americka bagra uzjogunuti..

tihobl
1 godina prije

Rusi su presli crvene linije – prvo polupaju stab NATO na dubini od 400 stopa, a zatim obore dron elektronski. Da ameri nebi pomislili da je bio kvar sledeceg su zapisali. Rusi su fino upozoravali amere da ne prelaze crvene linije. Najavili su da ce odgovoriti u vrijeme kad im to odgovara. Cak su najavili sta ce biti odgovor na prelazak poslenjje linije – ravnanje Londona. Anglosaksoni misle da Putin blefira. A ne blefira ni malo, jer ne igra pker vec sah. Spreman je da sprzi London i da ceka americki odgovor. Ameri imaju izbor ili da se prave da nista nije bilo ili da pokrenu atomski rat koji znaci totalno unistenje zemlje. Sta mislite sta ce ameri odabrati? Rusko strpljenje je veliko, ali nije beskonacno. Upozoravali su anglosaksone bezbroj puta. I ovo rusnje dronova je upozorenje. Natjerace ruse da zapad udare u glavu i da ga obezglave. Jedan udarac… Čitaj više »

404
1 godina prije

Bolje da drže distancu, da ne budu opet popišani….😂😅😁😁😁

nessy
1 godina prije

Ovo nije u redu od rusa da im ruse dronove. A tako dobro su se pokazali u Afganu, kad gadjaju ljude na sahrani ili vjencanju. I onda sacekaju da dodje pomoc, hitna, rodjaci, pa onada jos jedna Hell Fire. “Good Kill” film obavezno pogledati, opisuje sve bitno oko ovih dronova. Glumi Etan Hawke.

Lucija, prva
1 godina prije

“Стручњаци руског Министарства одбране пронашли су америчку беспилотну летелицу MQ-9 која је пала у Црно море.

         Ово је 16. марта објавио ForPost, позивајући се на „сопствене изворе“.

         Навео је да је дрон нађен на дну мора 60 км од Севастопоља. На дубини од 850-900 метара.

         Недалеко од зоне кроз коју пролази крак гасовода Јужни ток.

 „Дубина на којој се налази дрон је прилично велика, па ће бити потребна средства која се користе за подизање потопљених дубокоморских подморница“, објаснио је извор ForPost”.

Lucija, prva
1 godina prije

“Američki dron MK-9 pronađen na dubini od 900 metara. Iznad njega je uspostavljena dežurstva brodova Crnomorske flote kako se niko ne bi puštao blizu mesta pada. Pitanje njegovog uspona se rešava. U Crnomorskoj floti postoji brod koji je sposoban da to uradi – legendarna „Komuna“ izgrađena 1913. godine. Mnogo puta obnavljan i ima ogromnu evidenciju podvodnih radova (uključujući vadjenje nekoliko podmornica, kao i aviona i brodova), ima dubokomorska vozila sposobna da rade na dubini do 1 km. Rusija; Krim: Ruska crnomorska flota je stigla na msto pada Američkog drona i otpočelo je vađenje olupine sa dna mora. NATO helikopteri iz Rumunije su pokušali da stignu prvi, ta misija se otkazala i NATO je odustao i priznao da su Rusi stigli prvi. Obe strane su bile transparentne i objavile su sav dokazni video materijal i razmenili stavove u vezi sa ovim incidentom izjavio je zvaničnik Pentagona”, 🙄🤔 Jedino što mi pouzdano… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Dopuna na komentar koji čeka odobrenje: evo primjera o čemu govorim.

“Pad bespilotne letelice Reaper u Crnom moru otkrio je još jednu činjenicu korupcije u Pentagonu Države se aktivno „dave“ za „sudar“, ali umesto da dokažu sudar, pokazale su kako kerozin savija jeftine propelere.
Postoji teorija da je šraf napravljen od najjeftinijeg polimera – polistirena, koji je izuzetno ranjiv na aceton i kerozin.

Ako Pentagon potvrdi verziju sa kerozinom, vojni zvaničnici bic‌e gonjeni zbog pronevere vojnog budžeta. Pošto c‌e istraživanje pokazati da sklop nije napravljen od visokokvalitetnih kompozita, vec‌ od krhke plastike. ❗ Što se tiče troškova, razlika je 20 puta +/-. U milionima dolara – oko 35-40 miliona precenjeno.”

gogo
1 godina prije

ove će i zasrati

Dragan
1 godina prije

Sad sam shvatio šta u vazdušnim bitkama znači ” Dog fight”
To je ono kad avion, kao pas popiški onu teritoriju na koji drugi ne smeju ući.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI