Zašto je NATO uništio Libiju prije deset godina

Bombardovanje-Napad
80 komentara

Prije deset godina, 19. ožujka 2011., američke / NATO snage pokrenule su bombardiranje Libije s nosača aviona. Rat su vodile Sjedinjene Države, prvo kroz zapovjedništvo Afrike, a zatim NATO pod američkim zapovjedništvom.

U sedam mjeseci američko / NATO zrakoplovstvo izvršilo je 30 000 misija, uključujući 10 000 napada, s više od 40 000 bombi i projektila. Italija – s višestranačkim konsenzusom Parlamenta (Partito democratico u prvom redu) – sudjeluje u ratu sa 7 zračnih baza (Trapani, Gioia deL Colle, Sigonella, Decimomannu, Aviano, Amendola i Pantelleria); s Tornadom, Eurofighterom i drugim borbenim bombarderima, s nosačem aviona Garibaldi i drugim ratnim brodovima. Čak i prije zračno-pomorske ofenzive, plemenski sektori i islamističke skupine neprijateljski raspoložene prema vladi financirane su i naoružane u Libiji, a posebne snage, posebno katarski infiltratori, infiltrirane su kako bi širile oružane sukobe unutar zemlje.

Tako je srušena ova afrička država koja je, kako je dokumentirala Svjetska banka 2010. godine, održala “visoku razinu gospodarskog rasta”, s godišnjim rastom BDP-a od 7,5 %, i zabilježila “visoke pokazatelje socijalnog-obrazovnog razvoja” među kojima je bio i univerzalni pristup osnovnom i srednjem obrazovanju i to za više od 40 % sveučilišta. Unatoč razlikama, prosječni životni standard u Libiji bio je viši nego u drugim afričkim zemljama. Tamo je posao pronašlo oko dva milijuna useljenika, uglavnom Afrikanaca. Libijska država, koja je imala najveće rezerve nafte u Africi, plus ostale u prirodnom plinu, ostavila je ograničenu maržu stranim tvrtkama. Zahvaljujući izvozu energije, trgovinska bilanca Libije imala je godišnji suficit od 27 milijardi dolara. S takvim je resursima libijska država uložila oko 150 milijardi dolara u inozemstvo. Libijska ulaganja u Africi bila su presudna za plan Afričke unije o stvaranju tri financijske organizacije: Afrički monetarni fond sa sjedištem u Yaoundéu (Kamerun); Afrička središnja banka sa sjedištem u Abuji (Nigerija); Afrička investicijska banka, sa sjedištem u Tripoliju. Ta bi tijela poslužila za stvaranje zajedničkog tržišta i jedinstvene valute za Afriku.

Nije slučajno da rat NATO-a za rušenje libijske države započinje manje od dva mjeseca nakon summita Afričke unije koji je 31. siječnja 2011. dao zeleno svjetlo za stvaranje u godini Afričkog monetarnog fonda. E-mailovi državne tajnice Obamine administracije Hillary Clinton, koje je tada istaknuo WikiLeaks, to dokazuju: Sjedinjene Države i Francuska željele su eliminirati Gadafija prije nego što je iskoristio libijske zlatne rezerve za stvaranje panafričke valute alternative dolaru i valuti CFA franak (valuta koju je Francuska nametnula 14 svojih bivših kolonija). To dokazuje činjenica da su, prije no što su bombaši 2011. godine krenuli u napad, banke bile te koje su poduzele mjere: zaplijenile 150 milijardi dolara koje je libijska država uložila u inozemstvo, od čega najveći dio nestaje. U velikoj pljački stoji Goldman Sachs, najmoćnija američka investicijska banka, čiji je Mario Draghi bio potpredsjednik.

Danas u Libiji unose izvoza energije monopoliziraju grupe moći i multinacionalke, u kaotičnoj situaciji oružanih sukoba. Prosječni životni standard većine stanovništva se srušio. Afrički imigranti, optuženi da su “Gadafijevi plaćenici”, zatvoreni su u kaveze zooloških vrtova, mučeni i ubijani. Libija je postala glavni tranzitni put, u rukama trgovaca ljudima, kaotičnog migracijskog toka u Europu koji je prouzročio mnogo više žrtava od rata 2011. U Tawergi islamističke milicije Misrate podržane od NATO-a (oni koji su ubili Gadafija u Listopadu 2011.) proveli su istinsko etničko čišćenje, prisiljavajući gotovo 50 000 libijskih građana da pobjegnu bez mogućnosti povratka. Za sve to odgovoran je i talijanski parlament koji je 18. ožujka 2011. pozvao Vladu da “usvoji bilo koju inicijativu (odnosno ulazak u rat Italije protiv Libije) kako bi se osigurala zaštita stanovništva u regiji”.

AmerikabombardiranjelibijaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
3 godine prije

Zbog Demokracije.
Hahaha.

Lucija, prva
3 godine prije

Zapadni lešinari uništili još jednu državu koju je narod gradio.

I gdje je bila prava demokracija. Npr savjet Plemena/ plemenskih starješina.

Još onda je bilo jasno da svijet ne može nikuda dok neki postoje…

Drago
3 godine prije

Danas u Libiji unose izvoza energije monopoliziraju grupe moći i multinacionalke, u kaotičnoj situaciji oružanih sukoba

Drago
3 godine prije

Dajte molim Vas ovo prevedite. Imolim Vas, sugestija samo, nemojte urušavati svoj kredibilitet na ovakav način.

aSSa
3 godine prije

Strasno, i naravno nitko nije odgovarao kao niti sad sto nitko nece, niti sto nitko nije 2009-e odgovarao…

Novi kolac
3 godine prije

Vaznije je imati demokratiju,nego imati hljeb.Pitajte cemerikance jel tako.

Kometa
3 godine prije

Sad je kasno, izgleda da je ipak bolje imati dobrog autoritativnog vodju nego na desetine terorističkih, plemenskih, diktatorskih, milicija i pokreta koji se bore za prevlast.

Tupko Glupko
3 godine prije

Libija ne samo da ima ogromne zalihe vrlo kvalitetne nafte i plina, već i ogromne zalihe kvalitetne pitke vode koje se isto nalazi pod zemljom. Gadafijeve najveće greške su bile što je Libija počela davati naftne koncesije stranim zapadnim firmama prije dvadesetak godina i što je počela zaradu od prodaje nafte čuvati u zapadnim bankama. A to da je tamo bio neki standard, nije točno. Da, obrazovanje, školstvo, zdravstvo, komunalije, osnovna hrana poput kruha je bilo besplatno ili jako jeftino, i čak i potpuni neradnici bez prihoda su mogli nekako živjeti. Slabe radne navike samih Libijaca, uvoz crne radne snage za fizičke poslove, očekivanja da je im je država dužna dati sve na pladnju je ono što je bio problem. Oni su zapravo živjeli u gospodarskoj iluziji još većoj nego što je bila Jugoslavija 70-ih i 80-ih. Sada su – na žalost – potpuno uništeni, svoj novac iz zapadnih banaka… Čitaj više »

Karma
3 godine prije

SOTONA I NJEGOVI OKOTI SU DEMONTIRALI OVU LIJEPU, SREDJENU ZEMLJU.
MASAKRIRALI GADAFIJA PRED KAMERAMA UZ ORGAZAM KILLARI C. POKRALI ZLATO I VALUTU. MUZEJE, SLIKE.
OSTAVILI SVOJU DEMONKRACIJU.
DABOGDA VAM DUH GADAFIJA MIRA NEDAO.

burt
3 godine prije

Gaddafi je osamdesetih godina bio oličenje terorizma i borbe protiv zapadne demokracije, prije nego što su postojali Al Qaeda i ISIS Gaddafi je podržavao terorističke skupine koje su se borile protiv SAD-a, Izraela i zapadne demokracije od Hezbollaha, Crnog rujna i Abu Nidala do europskih terorističkih organizacija, nakon 11.9 promijenio je ploču, osuđivao teorizam i Al Qaedu, platio odštetu žrtvama u Lockerbiu, ušao u biznis s Berlusconijem i Sarkozyem, odustao od programa oružja za masovno uništenje i tako je mislio da će prevariti sudbinu ali nakon 11.9 Libija se našla na listi sedam država tako da ako su nekoga sa zadovoljstvom uništili to su njega

3 godine prije zadnji put uredio burt
Fitcher
3 godine prije

I onda netko kaže da Imperializam i danas ne postoji.

Kos
3 godine prije

225. SMRT MOG SINA MUAMMARA GADDAFIJA Četvrtak, 20. listopada 2011., 15:15h Moja predraga kćeri, sada će biti uklonjena svaka preostala sumnja koju si povremeno mogla imati u vezi Mojih Presvetih Riječi. Otkrivam proročanstva kako bih dokazao svijetu da se Ja, Isus Krist, Spasitelj čovječanstva, obraćam Mojoj djeci u ovom trenutku. Moja namjera nije da izazivam pažnju, već da osiguram da nitko nije isključen od saslušanja Moga najhitnijeg poziva svijetu. Smrt Moga sina Muammara Gaddafija, za čiju ste dušu ti i oni bliski tebi molili posljednjih nekoliko mjeseci, jedno je od prvih proročanstava koje će dokazati istinitost ovih Poruka. Ovo je Moj znak tebi, Moja kćeri, da se riješiš sumnji koje su se zadržale u tvome umu. (detalji o ubojstvima preostalih dvaju vođa dani su vidjelici još jednom, kao i vrijeme ovih zvjerstava. Izvorna poruka otkrivena je u veljači 2011.) Ti, Moja kćeri, iako te to prilično satire, izabrana si da… Čitaj više »

zabluda
3 godine prije

zbog toga sto je sve placao u zlatu, tako je i htio da mu naftu placaju u zlatu. ali rotschildu je lakse istampat miijarde papira i platit, al nije moglo tako kod gadafija. a onda se ovima vise isplatilo napravit teroristu od njega i rijesit ga. lp

Dokurčilomi
3 godine prije

Imali su puna skladišta starog naoružanja pa da se ne baci demokratski su ga potrošili.

Legendarni Grk
3 godine prije

Malo stariji tekst iz 2012. – John Doe o Libiji: Europska unija suočava se s ogromnim financijskim problemima, a jedna po jedna europska država proglašava stečaj. Zona eura je ozbiljno uzdrmana i u ogromnim problemima. Amerika je sve svoje resurse potrošila 12 godina unaprijed, jer duguje državama u svijetu 36.000 milijardi dolara. Europska unija i SAD duguju Libijskoj državi za isporučenu naftu blizu 200 milijardi dolara. 2012. godine ističu koncesije velikih naftnih tvrtki koje polažu pravo na libijsku naftu. Gadafi je zatražio vraćanje duga ili će sklopiti međudržavne ugovore sa drugim zemljama i tvrtkama. Zbog toga je ovo neviđeno razaranje Libije. A da li je libijski građanin imao razloga da se buni protiv režima Moamera el Gadafija? Ako gledamo standard libijskog naroda i povlastice koje im pruža država, imali su jako lijep i lagodan život, živjeli su kao mali bogovi. Libija ima 6,5 milijuna stanovnika, a ima 14 milijuna registriranih… Čitaj više »

Legendarni Grk
3 godine prije

Koliko je “lud” Moemer el Gadafi (kako ga Zapad stalno prikazuje), vidi se iz toga da je veoma brzo ujednio sva plemena, posebno dve velike libijske etničke grupe zbog kojih je Libija uvek morala da bude podeljena na dva administrativna dela. Gadafi je napravio jaku unitarnu državu. Naftne ugovore sa stranim kompanijama je napravio tako da je najveći deo novca od nafte ostajao Libiji i to na korist narodu, tako što je glavna naftna kompanija bila 100 posto u vlasništvu države. Proizvodnju nafte sveo je na samo jedan dolar po barelu, dok je kod drugih zemalja cena išla i preko 100 dolara. Ogromnu zaradu od nafte Gadafi je koristio za kupovinu oružja i formiranje vojske, što su i drugi radili i u čemu im je Zapad obilato pomagao uzimajući im tako dobar deo novca od prodate nafte. Dok je Izrael još bio u povoju, kao hram u koji danas dolaze… Čitaj više »

Legendarni Grk
3 godine prije

“MALI” SUKOB MEDJU POSLOVNIM PRIJATELJIMA Poznavaoci Gadafijevog biznisa znaju da je on bio veoma vešt političar (čitaj trgovac jer to je politika) i veoma aktivan i u onome što se zove korupcija lakomih državnika. To je, takodje, mogao naučiti od J. B. Tita (koji je preko svojih tajnih službi takođe potplaćivao mnoge afričke, latinoameričke “revolucionare”), ali i od Rotšilda, sa kojima je Gadafi takođe bio u biznisu i evidentno je bio uvaženi poslovni partner londonskog trgovačkog transnacionanog kartela. I jednog sina je školovao u Londonu. Ako je finansirao predizbornu kampanju Sarkozija (kako to tvrdi njegov sin Saif), to je od njega kartel možda i tražio kao prilog za “našu stvar” tj. “našeg čoveka” na funkciji francuskog predsednika. Koliko je i na koji način Gadafi finansirao Barluskonija, Buša, Blera (koji mu je bio neka vrsta “poslovnog kurira”) može se samo nagađati. Moamer El Gadafi je očito čovek koji je znao da… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ovo su razloz rušenja Gadafija.: 1 Libija jo pod njegovim vodstvom bila samodostana neovisna zemlja bez duga koju se nije moglo ucjnjivati. 2 Liibijske zalihe naftnoplimskog tipa bile su goleme i htjeli su ih se dokopati. Jer ih ima u golemim količinama a Libijska nafta je načišća i najbolja. 3 Gadafi je držao golen novac na Zapadu i ulagao ga u Europu a plaćao je i stranke vodećih Europskih političara plaćao Putovanja pornorgije raskošne zabave i predizborne kampanje Sarkoziyu Toniyu Blairu Berlusconiju i dr a njegov raddo viđeni gost bio je i predsjednik RH Stjepan Mesić. Libijci su čuvali informacije o tim koruptivnim i bludnim radnjama. 4 Libija ima najviša sunčanih dana pa je kontrola nad njom klijučna za prizvodnju solarne energije. 5 Libija drži “vrata” Sredozemlja i bez njezinog uništenja ne bi bilo moguće proizvesti kaos zvan “migrantska” kriza” : 6 sjeme. Suvereni vođa kao Gadafi sigurno je spremio… Čitaj više »

Mali Mujica
3 godine prije

ZLOČINAĆKI NATO je na zločinu nastao, na zločinu živi, a sa zločinom će i nestati, ali će svima preživjelima suditi za zločine nad humanizmom po zapovijednik odgovornosti. A kazne će biti bez milosti dosljedne.

Pek
3 godine prije

Ovo je dobro. Molio bi autorku da mi da izvor informacije gde su to Italijani bili u borbi u Libiji. Kad je njihov nosač i s kojim avionima sudelovao u borbama. Sve pohvale za tekst. Ovo se zove novinarstvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI