fbpx

Egipat, Sirija i Libijska nacionalna armija zajedno u antiturskom ključu

Antiturska alijansa - Libija - Egipat i Sirija

Egipat i libijski general Haftar ujedinili su se protiv turskog uplitanja u Libiju. Vlada u Kairu je zapravo dala “zeleno svjetlo” novim pomorskim snagama koje će zajedno s Libijskom nacionalnom armijom (LNA) „neutralizirati“  turske ratne zalihe u lukama Tripoli i Misrata, koje su tamo u znak potpore islamističkoj izvršnoj vladi Fayeza Al -Sarraja, objavila je u ponedjeljak, 9. ožujka, internetska stranica New Arab.

U stvari, pedeset vojnika LNA je kod egipatskih komandosa prošlo posebnu obuku za napade na turske brodove i prošli tjedan su se vratili u istočnu Libiju. Brodice potrebne za operacije osigurat će Ujedinjeni Arapski Emirati, a pod nadzorom egipatskih će biti isporučene jedinicama LNA.

Kao što smo pisali, turski predsjednik Erdogan je 27. studenog s Al-Sarrajem potpisao sporazum o jačanju suradnje između Ankare i Tripolija u vojnoj i trgovačkoj sferi, povećavajući na taj način tursku pomorsku prisutnost u istočnom Sredozemlju, gdje je već u sukobu s Egiptom i Grčkom. Mjesec dana kasnije Erdogan je obećao vojnu potporu „premijeru“ vlade Muslimanskog bratstva u Tripoliju, Fayezu Al-Sarraju, poslavši tako trupe i vojne savjetnike u zapadnu Libiju „da spriječe napredovanje LNA“.

Osim vojske, Erdogan je u Tripoli prebacio i stotine terorista koji su prije bili korišteni u borbi protiv sirijske vlade u Idlibu. Turska im je obećala 2000 dolara mjesečno za poraz LNA i obećanje da će na kraju kampanje dobiti tursko državljanstvo.

Analogije između Sirije i Libije

Strategija koju je Erdogan implementirao u Tripoliju gotovo je jednaka onoj koja je već provedena u Siriji, naime, s upotrebom turske vojske i islamističkih koji su ideološki povezani s Muslimanskim bratstvom. Jedina je razlika što je u Siriji cilj bio svrgnuti Assada, dok Erdogan u Libiji želi pružiti potporu svom marionetskom režimu u borbi protiv LNA, koju podržavaju upravo one zemlje koje su zabranile Muslimansko bratstvo, odnosno Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Rusija.

Nije slučajno što su posljednjih dana dolazila izvješća iz Damaska o sastancima egipatskih i sirijskih obavještajnih vođa, kao i sastanku predstavnika Assadove vlade i izaslanika izvršne vlasti generala Haftara. Nije teško zaključiti da je u tim razgovorima ekspanzionizam Ankare bio središnja tema.

Ako s jedne strane Erdogan, unatoč novim sporazumima potpisanim s Moskvom, i dalje pruža podršku teroristima u Idlibu, s druge strane otvoreno podržava Tripoli i širi se u istočnom Sredozemlju i pritišće grčku granicu koristeći migrante kao “oružje” , Ukratko, Erdogan postaje problem svima, uključujući i Europsku uniju.

Poraz u Idlibu i posljedice za Tripoli

Sporazum potpisan u Moskvi prošlog četvrtka s Putinom za Erdogana ima gorak okus poraza, jer ne samo da nije uspio potisnuti sirijsku vojsku iz područja Idliba, već je bio prisiljen prihvatiti niz uvjeta, među koja i zajedničke patrole s Rusima kroz novu demilitariziranu sigurnosnu zonu koja se proteže duž autoceste M4, zbog čega  će morati zaboraviti na mogućnost kontrole pokrajine od strane militanata.

Nova “zona deeskalacije”, koja jasno koristi Assadu, uz jasno rusko “njet” mogućoj zoni zabrane leta nad Idlibom, koje ostaje pod rusko-sirijskom kontrolom, težak je udarac planovima turskog vođe. Osim toga, Erdogan se obvezao ukloniti sve terorističke skupine koje su aktivne u tom području, prije svega sirijsku Al-Qaidu, odnosno Hayat Tahrir Al-Sham, koji je već odbacio sporazum, ali je zahvalio Turskoj za podršku.

S druge strane, Ankari je dopušteno zadržati promatračka mjesta, ali to je mala utjeha, budući da sporazumi predviđaju uklanjanje turskog teškog naoružanja, što je proces koji je već započeo.

Teški poraz za Erdogana, obzirom na to da je turska vojska nagomilala ogromnu količinu vojne opreme u Idlibu, izgubivši dosta od toga u nedavnim sukobima. Tome dodajmo i veliki broj poginulih vojnika, prema službenim izvorima  šezdesetak, ali ima i onih koji govore o stotinu lijesova koji su vraćeni u Tursku.

Erdogan se u utorak vratio glasno, najavivši da će Ankara dati “još žešći odgovor” u slučaju da Sirijci prekrše primirje, što su izjave koje izgledaju više poput ljutnje onih koji znaju da su izgubili. U međuvremenu, turski čelnik nastavlja tražiti očajnu i malo vjerojatnu podršku od NATO pakta i Sjedinjenih Država.

Više nego upitni komentari  dolaze od američkog predstavnika za Siriju, Jamesa Jeffreyja, koji je govorio o mogućem otvaranju dijaloga sa sirijskom Al-Qaidom, koju je ipak nazvao Hayat Tahrir Al-Shamom, jer “oni ne čine napade na međunarodnoj razini”. Stoga je zaista vrlo teško povjerovati da se Trumpova administracija želi utopiti u močvari u Siriji, nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora.

Erdogan se stoga mora riješiti teškog naoružanja u Idlibu, ali i islamističkih skupina koje su tamo prisutne, uključujući Hayat Tahrir Al-Sham (HTS), a jedno od rješenja moglo bi biti njihovo prebacivanje u Tripoli. Međutim, ovo rješenje bi podrazumijevalo predaju Idliba sirijskim vladinim snagama, s obzirom na to da je HTS najveća borbena formacija unutar antisirijske džihadističke galaksije. Također je dobro zapamtiti da je Hayat Tahrir Al-Sham jasno odbio moskovske sporazume, kao i da su Egipat i Libija u Damask poslali najviše obavještajne i vladine dužnosnike. Logično je zaključiti da se stvara tripartitni savez za borbu protiv turskog ekspanzionizma u okviru kojeg Damask, Bengazi i Kairo već imaju jake saveznike, od kojih najjači akter poput Rusije podržava i jednu u drugu vojsku na terenu.

Teško je i vjerovati da su Egipat i LNA spremni pustiti Ankaru da prebaci dodatne militante u zapadnu Libiju, a sastanci egipatskih i sirijskih i čelnika i političkih i obavještajnih snaga Libijske nacionalne armije to jasno govore. Uz to, treba imati na umu da se Haftar upravo susreo s francuskim predsjednikom Macronom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Turska prisutnost i prisustvo terorista u Libiji će vjerojatno postati ozbiljan problem za sve i sve sugerira da se stvaraju savezi, čvršći ili labaviji, ovisi od zemlje do zemlje, ali sa zajedničkim ciljem da se ta prijetnja trajno eliminira.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
21 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Ujedinjuju se bivše kolonije…Novo Otomansko carstvo propada i prije samog nastanka, što je izvanredan uspjeh, Erdogana prije svega! Turska će se srozat na razinu države pred raspad, i na koncu će im samo Rusi pomoć da opstanu… Što je svojevrsni apsurd.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
6 mjeseci prije

Da. Zato što je Erdogan za Rusiju trenutno bolja opcija nego tamo neki drugi, bez obzira što djeluje za neke suludo ovo što sam napisao.
Pokazalo se do sada da Putin uspijeva nekako izaći na kraj s njim tj. obuzdati ga bar što se Sirije tiče. Za Libiju se mora još pričekati.

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Više Erdogana obuzdavaju ruski turisti,plin i tržište za turske proizvode, ali i vrhunsko naoružanje u pol cijene…Čini se da maheri samo glumataju za javnost,a trguju ispod stola
..i ne samo ispod.

Ora
Gost
Ora
6 mjeseci prije

Rekao sam ja da mi je Erdy drag, svakio jutro nova zabava.

Lumbrak
Gost
Lumbrak
6 mjeseci prije

Pocetak posljednjeg cina.Maske su pale.Ceka se da netko ugasi svjetlo.

Pero
Gost
Pero
6 mjeseci prije

Meni se cini da se primitivcina erđo malo preracunao.
Turku matematika nije u krvi, samo sverc i prevara.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Dobar savez pazi sad , egipat -ksa – uae – iran , koji je ovo miks haha..
Sad kad ksa-uae pošalju svoje plaćenike
( od milja zavne glavosječe ) , isti će preko noći postati borci za slobodu ili ” umjereni ” borci za slobodu..
Hahah , savez svih saveza..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
6 mjeseci prije

Hahaha… Ti Alene što god napisao p pravilu te čekaju minusi. Ne ide ti dobro ovih dana. 😏🤣

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Sutra će već plesati s vehabijama a
” tumač ” islama Laki će pisati kako
” vehabijski islam ” i nije toliko loš , samo ga nije rszumio na prvu u svim ovim uzbudjenjima ..
A zašti rusija čvrsto stoji iza turske tumače kvotama paradajza i broja noćenja ..

Savio
Gost
Savio
6 mjeseci prije

Ako se ne varam, Haftarove snage se bore za sekularnu Libiju, a ne za kalifat.

Cometa
Gost
Cometa
6 mjeseci prije

Nisam ni za koga,ali lupaju ovi….smjesno!

Davor drugi
Gost
Davor drugi
6 mjeseci prije

Ukoliko se želi problem terorista iz Idliba trajno rješiti, tada moraju sve do jednoga iz Idliba prebaciti u Libiju i tamo im prirediti dobrodošlicu, uvažavajući pravo i želju svakog od njih za rajskim djevicama, zaboravio sam koliko bi ih točno trebalo biti.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
6 mjeseci prije

Teška situacija za muslimansku braću napadaju ih svi Erdogan dani su odbrojani …. tko s teroristima HTS tikve sadi na kraju puši ….. 🤣😂😂

PiriReis
Gost
PiriReis
6 mjeseci prije

Pogledajte tog jada od diktatorskih mentaliteta, država i alijansi! KSA, UAE, Egipat, Sudan i kolumbijski lovci na glave te ostali su napali siromašni Jemen kojeg je diktator Saleh iscrpljivao 30 god., a dobro znamo kako ta alijansa dobija po glavi. Egipat pobi svoje ljude na Sinaju i guši Palestince u Gazzi po preporuci velikog brata Izraela, Haftar je Gadafijev general kojeg je vođa džamahirije strpao u zatvor nakon gubitka rata, PAZITE SAD, od Čada! Najveća logistička luka na svijetu za USA, van njene teritorije, je u UAE. MBS u svojoj kraljevini ubija ko u “Ridikovim hronikama”. Što ne spomenete koji su to talozi od kvazi vlada i država i na šta će ličiti ta alijansa, koji će joj biti dometi i svrha?
Osim toga, upravo sami sebe demantirate o, pa i teoretskoj prijetnji nekakvog neoosmanizma kojeg na Balkanu furaju mnogi iluzionisti među Srbima i pokoji “hrvatina”.
R. Turska općenito teško drži kontrolu na svojem vlastitom teritoriju i to je tako još od 1. svj. rata i pokušava nešto pametno uraditi sa svojom ekonomijom. I umjesto da se u tekstu poentira na katastrofi jer te države tvrdoglavo “neće da se dogovore zbog “duhova iz prošlosti” i da konstantno puše istu foru, ovdje se likuje nad (u nečijim glavama osmanlijama). Svi sudionici tu su u startu luzeri, a poslje će tek biti “extra luzeri”. Ali ništa za to; sve će to Rusija, USA, EU, UN … i ostali, znati tim luzerima dobrano naplatiti svoje “robe i usluge”.

eks
Gost
eks
6 mjeseci prije

Piri, tipičan “frustrirani” komentar .

tango
Gost
tango
6 mjeseci prije

Egipat Sirija i tzv LNA su cionistički slugići kao i one države koje ih podržavaju rusija je pokazala svoja muda kad im je izrael pobio špijune u zraku samim tim je dokazala da je manja od jevrejske države koja i dalje poliva po njima i njihovim slugićima a ERDOGANU bi bilo najbolje da odjebe NATO kad nemogu u EU nemogu vam ni čuvat leđa mislim da je taj trenutak blizu

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

A što bi ti, da je Rusija zaratila sa Izraelom (samim time i SAD-om) kada se to desilo?
Da je tako bilo, mi odavno ne bi ovdje komentirali, već bi bili prah i pepeo.
Think tank koji stoji iza Putina drži se strategije Sun Tzu-a, generala i vojnog stratega koji je živio prije 2.500 godina:

http://www.najcitati.net/sun-tzu-25-citati

Što se tiče Erdogana – Tursku nitko neće ni u politički niti vojni niti gospodarski savez dok on vlada.
Taj je zaratio/zamjerio se svim susjedima i svjetskim igračima.

Sole
Gost
Sole
6 mjeseci prije

Turska i Iran financiraju svjetski terorizam.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
6 mjeseci prije

USA, VB i Izrael stvaraju i financiraju terorizam.

Max
Member
Max
6 mjeseci prije

Sasvim logično strateško savezništvo koje će uroditi plodom.

igor
Gost
igor
6 mjeseci prije

mislim da se blizi kraj erdoganu, jedino ako se ne desi nesto neocekivano ?!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
21
0
()
x