Libijska narodna armija korak do oslobođenja grada Derne

Vojne formacije u Libiji
11 komentara

Nakon priopćenja generala Kalife Haftara, zapovjednika Libijski narodne armije (LNA), 7. svibnja 2018. je pokrenuta kampanja oslobađanja grada Derne na sjeveru Libije, 250 kilometara istočno od Bengazija. Grad je od završetka kampanje islamističkih militanata i NATO pakta protiv snaga bivšeg vođe Muammara Gaddafija bio u rukama lokalnih milicija, koje su se kasnije okupile pod nazivom Vijeće mudžahedina Derne, skupine nastale iz Libijske islamske borbene skupine (LIFG), radikalnih islamista Abdelhaqima Belhadja koji gospodare Tripolijem.

Tijekom godina je Vijeće mudžahedina Derne uspostavilo vlastitu upravu u gradu i provodilo šerijatski zakon u Derni po uzoru na ostale islamističke enklave na Bliskom istoku.

Određeno vrijeme su islamističke milicije Derne kohabitirale s teroristima “Islamske države”, ali su s njima ušli u otvoreni sukob zbog raspodijele vlasti i resursa u gradu. ISIL poražen u međusobnim okršajima 2015. godine, ali su u gradu preživjele ćelije ove terorističke skupine, koje su se pridružile neprijatelju u pružanju otpora Libijskoj narodnoj armiji generala Haftara, koji je obećao da će iskorijeniti sve islamističke militantne skupine u zemlji.

Od 2015. godine je Dernu opkolila Libijska narodna armija, koja je zahtijevala od naoružanih militanata da napuste grad. LNA tvrdi da ima jasne dokaze da su islamističke skupine u gradu odane Al-Qaedi.

S tim ciljem je pokrenuta velika kampanja čišćenja Derne od islamističkih skupina. Nakon nešto više od mjesec dana borbi, Vijeće mudžahedina Derne drži još nekoliko četvrti u centru grada, a LNA je oslobodila gradsku luku i upravne zgrade, te zapadne i istočne četvrti i manji pojas u južnom dijelu grada.

U početku kampanje je prvo probijena obrana islamista na zapadnom ulazu  u grad, nakon čega je LNA pokrenula napadi iz svih pravaca. Kako prenosi Libya Herald, armija generala Haftara je do sada preuzela nadzor nad 75% grada.

Iako su na poziv organizacija za ljudska prava UN i francuski predsjednik  Emmanuel Macron pokušali utjecati na generala Haftara da obustavi ofenzivu, nakon terorističkog napada 25. svibnja u Bengaziju, kada je ubijeno 7 ljudi, a ranjeno 20, LNA je pojačala svoje aktivnosti.

Bitka se postupno približava kraju. Snage generala Haftara već kontroliraju veći dio grada i bore se za središnju četvrt grada. Zauzele brojne upravne zgrade, luku, gradsku bolnicu i luksuzni hotel “Pearl”.

derna
FOTO: Libijska narodna armija u Derni

U redovima Vijeća mudžahedina Derne se primjećuju tipični znakovi neorganiziranost i raspada zapovjedne kontrole, što je dovelo do raspada jedinstvenog sustava obrane u zasebne džepove pod kontrolom pojedinih ratnih zapovjednika. Jedan od glavnih vođa obrane već je zarobljen. Snage generala Haftara su zarobile Yahyu Al-Usta Omara, visokog sigurnosnog dužnosnika Al-Qaede i čelnika sigurnosnih službi islamističke koalicije Derne i istoka Libije.

Tijekom urbanih borbi je LNA pretrpjela gubitke u ljudstvu i tehnici, ali su oni bili puno manji nego se očekivalo i nisu bitno utjecali na tijek dobro isplanirane kampanje Haftarovog operativnog zapovjedništva.

Islamističke milicije su se povukle prema moru u nekoliko središnjih gradskih blokova. Ostalo im je malo teško oružja i njihov poraz je pitanje vremena.

Valja napomenuti da vapaji lokalnih militanata o humanitarnoj krizi, te pozivi zapadnim kancelarijama vlade Fayez al-Sarraj iz Tripolija nisu utjecali na bitku i  zanemareni od strane LNA.

To samo potvrđuje slab utjecaj “legitimne vlade” koju su odabrali SAD, Francuska, Velika Britanija i druge zemlje EU, na stvarnu situaciju u zemlji.

Zauzimanje Derne u narednim tjednima će omogućiti generalu Haftaru da ojača  svoj vojni i politički položaj u Libiji i vjerojatno pokrene nove kampanje na različitim dijelovima fronte na zapadu zemlje kojeg kontroliraju islamističke milicije i “vlada” Libije u borbi za vlast nad ruševinama nekada prosperitetne zemlje.

Kalifa HaftarLibijska narodna armijaLIFGLNA
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
general bez vojske
5 godine prije

general Kalif Haftar……..zar nema taj americko drzavljanstvo

Christian
5 godine prije

Najbolji primjer slobode i demokracije te zapadnih vrijednosti je vidljiv na Libiji. Kad je Pukovnik Gadafi htio prebaciti 150 miljardi dolara iz francuskih banaka u švicarsku. Sitni mađarski židov sarkozi je organizirao njegovo svrgavanje, ubojstvo i uništenje zemlje. Gadafija su uhvatili francuski komandosi i izručili ga lokalnim banditma koji su ga ubili. 150 miljardi je ostalo u francuskoj, Libija uništena, nafta prodana u bescjenje, a englezi montirali rotchildovu centralnu banku. Pa ti i dalje vjeruj u slobodu i demokraciju te zapadne vrijednosti.

Antiglobalist
5 godine prije

Radit će oni Gadafija iz blata

Brainstorm
5 godine prije

nesto nisam u toku … zar haftar nije umro?

Bobi
5 godine prije

Francuski dug za naftu koji ovi nikako da plate. Nije Gadafi poslao u koferu 150m $. Prvo se informiraj pa komentiraj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI