Libijski general Haftar najavljuje prijenos vlasti na vojsku

General Haftar - Tripoli - Libija

Prema televizijskoj poruci koju je u ponedjeljak 27. travnja emitirao general Khalifa Haftar, vlast u Libiji preuzima vojska. General je također najavio povlačenje iz političkog Sporazuma o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, sklopljenog 2015. godine.

Khalifa Haftar, libijski general, najavio je u ponedjeljak, 27. travnja, svoje povlačenje iz političkog sporazuma koji je doveo do formiranja vlade nacionalnog jedinstva, proglasivši dodatno da je vlast prešla na vojsku. Njegovu televizijsku poruku prenio je medijski ured libijskih oružanih snaga. Obraćajući se narodu, naglasio je da se odazvao pozivu da se izvuče iz političkog sporazuma koji je “uništio zemlju” i da prenese ovlasti onome koji je “najviše” dostojan voditi zemlju u ovoj fazi “. Dodao je da su “Libijci zadužili glavno zapovjedništvo za ovu povijesnu misiju”.

“Ponosni smo što su Libijci ovlastili zapovjedništvo da u ovim izuzetnim okolnostima okonča politički sporazum, te time postanu dio povijesti”, rekao je Haftar u svojoj poruci. Haftar je 23. travnja pozvao svoje sugrađane da odbace politički sporazum sklopljen 2015. u Skhiratu, čiji je rezultat bila želja za formiranjem vlade nacionalnog jedinstva.

Parlament zasad nije komentirao najavu generala, precizira AFP. U kaosu od 2011. godine, Libija je podijeljena u dva suparnička tabora. Prvi predstavlja Vladu nacionalnog jedinstva koju vodi Fayez el-Sarraj, sa sjedištem u Tripoliju, te su priznatti je od strane međunarodne zajednice koja im je pomogla da dođu na vlast. S druge strane je paralelna vlade koju podržava general Khalifa Haftar.

10
Ostavite komentar

avatar
10000
 
4 Grupirani komentari
6 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
10 Komentatori
JanošPitacDerimBosanacNole Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Nole
Gost
Nole

Poslije Gadafija, Gadafi.

Kile
Gost
Kile

Nije to nikakav Gadafi, ovo je cijin poltron

Nole
Gost
Nole

Kile
Kako nije kad nosi gadafijevu sliku na reveru..

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec

Priznati od međunarodne zajednice ?? Koje ? Zar iste one koja je uništila i opljačkala Libiju !!??XX Gospodine Haftar uništite tu lopovsku bandu i izborite se za slobodnu Libiju.

Max
Gost
Max

bolje i vojna vladavina nego sadšnji kaos. ali prijelaz je potreban u mirnodopsku denokraciju.

Pitac
Gost
Pitac

Povlaci se, a zbog cega?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik