Erdogan novi sultan Libije: “Turci neće otići, oni će i dalje biti tamo za 40 godina”

Erdogan
54 komentara

Turska, jedina vojna sila izravno uključena u Libiju, nesumnjivo se pojavljuje kao najveći pobjednik. Jalel Harchaoui, specijalist za Libiju, objašnjava strategiju Ankare, koja je u suprotnosti s Francuskom, koja sjaji u svojoj nemoći, te Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao glavnim sponzorom generala Haftara.

Uloga Turske u ratu koji se odvija u Libiji u mnogim je aspektima iznimna, a vijesti i dalje potvrđuju strategiju Ankare. Doista, pošto je Recep Tayyip Erdogan izravno podržao Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) premijera Sarraja, bitka u Tripoliju završila je neuspjehom za generala Haftara. Jalel Harchaoui, istraživač iz Clingendaelovog instituta za međunarodne odnose u Haagu, Nizozemska, analizira uspjehe Turske:

“Intervencija je do sada bila uspješna s tehničkog stajališta. Možda će Turska pogriješiti, možda će kliznuti, dobiti veće oči od trbuha, ali od 27. studenog do danas, Turska korača bez strateških grešaka”.

Ovaj specijalista u Libiji podjeća da je premijer Sarraj – priznat od Ujedinjenih naroda – izričito zatražio Erdoganovu pomoć,  iako turski vojni doprinos libijskom sukobu predstavlja kršenje embarga na oružja koji datira iz 2011. godine i kojeg je UN nedavno povukao.

Jalel Harchaoui ilustrira tursku predanost i uspjeh u korištenju bespilotnih letjelica, vodećeg oružja u ovom sukobu:

“Izvođenje turskog plana je zaista besprijekorno. A neki aspekti turskih akcija nisu izvedivi za velike NATO-ove sile poput Francuske i Velike Britanije. Francuska, na primjer, ne može proizvesti vlastite naoružane bespilotne letjelice. Francuska nema tu tehnologiju, dok je Turska više od dvadeset godina to smatrala prioritetom i što danas donosi plodove ove investicije.”

Suočen s takvim uspjehom, Pariz sve više i više komunicira s javnošću. Francuska se stalno prisjeća turskog kršenja embarga na oružje u Libiji, a 17. lipnja je digla ton protiv svog saveznika u NATO-u, ističući “izuzetno agresivan” manevar Turske protiv francuskih fregata. 14. lipnja Elizejska palača već je razljutila Ankaru govoreći o “neprihvatljivom ponašanju” u Libiji. Jalel Harchaoui vraća se na ovu reakciju i evocira francusku prijetnju: “Francuska to ne može dopustiti”.

“Jedini razlog zašto su Francuzi toliko šokirani od Turaka je taj što je sve vidljivo i zastrašujuće. Zastrašujuće je vidjeti kako Turska stvara protektoratnu situaciju dostojnu 19. stoljeća. Međutim, bojati se nije politika.”

Specijalista iz Libije dodaje: „Ono što je danas zanimljivo je stanje nemoći Francuske. Turci neće otići. Za dvadeset, trideset, četrdeset godina, oni će još uvijek biti tamo. Zato oni toliko ulažu u kontekstu ekonomske krize.”

Jedan od ključeva razumijevanja postupaka Turske – a samim tim i reakcija Francuske – uglavnom treba potražiti u Abu Dabiju. Ujedinjeni Arapski Emirati su, naime, pravi regionalni protivnik Ankare, posebno na ideološkoj razini.

Prvi pokušava pod svaku cijenu ubiti bilo koji politički islam različit od vlastitog među svojim susjedima, dok drugi podržava Muslimansko bratstvo. A Emirati, vrlo bliski Francuskoj, sponzoriraju protivnika Sarraya. Oni zapravo već nekoliko godina podržavaju generala Haftara financirajući njegov rat i isporučujući mu velike količine oružja.

“Turska je shvatila da su prijatelji Francuske, na primjer u ovom konkretnom slučaju, prekršili sva pravila. Jalel Harchaoui podsjeća da svi akteri uključeni u ovaj sukob zaobilaze pravila. Emirati već nekoliko godina osjećaju da imaju dovoljno financijske, diplomatske i vojne snage, te osjećaju da imaju misiju da upravljaju cijelom regijom, što je logika hegemonije.”, završava Jalel Harchaoui.

libijaTruska
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alex
3 godine prije

Štoduže budu čmarili po Libiji,to će gore batine dobiti dok se konačno ne povuku. Povijest se ponavlja. A svaka škola je skupa,posebno ponavljanje lekcija.

Fenix
3 godine prije

Tesko reci o uspjehu jer Turci&co jesu krenuli ali Haftar je slab protivnik. Kada je bio u pitanju Sirt i naftna polja oko njega a poznato je da Rusi tu zele bazu (zapravo je imaju samo nije oficijelna) a prema nekim izvorima su Rusi poručili Turcima da je Sirt crvena linija koja nesmije biti predjena i vidimo na kraju da i nije predjena. Takodje mnogi zaboravljaju da su snage GNA tesko porazene kod Sirta i zaustavljene a koje su bombardirali nepoznati zrakoplovi i mnogo Turskih Bayraktara je oboreno. Turcima Libija bez naftnih polja neznaci nista osim troska a naftna polja drzi Haftar ono sto je nepoznato jeste koliko je Rusija zapravo stvarno umjesana u Libiju a prema svemu do sad nije umjesana nesto naročito intenzivno.

Mujaga
3 godine prije

Naravno Turska je napravila novi naćin rata jer niko nema dronove kao Turska ni Rusija ni Francuska ni Amerika ne smiju ništa Turskoj. Ovaj vjek je vijek Turske uskoro će Turska imati dronove koji će moci otvarati i borbene avione.

Pedro del negro😎
3 godine prije

Oj Turci …. neće to tako ići Egipat će da vas dodafata . Sirija vam nije bila dovoljna lekcija!?!?🙊🙈

Dopizdilomi
3 godine prije

Uskoro prevrat u Turskoj dok masa nosa nečiju glavu.

abopl
3 godine prije

Turci i onaj africki NATO su vikali protiv Rusa a pravili zljeb da Turcin udje Europi ispod droba.
Ruse nije briga sto se tamo dogadja, ako mogu neke firme napraviti nesto novca ako ne, sve je OK.
Rusija nije nikad ni imala svoje nacionalne interese u Libiji.
Za vrijeme Gadafija Rusija nije ni imala svoje vojne baze u Libiji a Gadafi je jednom prilikom kupio 100 francuskih aviona Mirage.
Sad nek se EU pipa s Turcima, kad ne znaju stiti svoje interese.

Tony
3 godine prije

Još da malo potkreše te brkove sa strane, da ostane samo onaj dio ispod nosa i da ih ofarba u crno …

Nil 1
3 godine prije

Turci su rak rana u europi… u njih nema proizvodnje samo troše i uživaju.

direkt
3 godine prije

Sveži podaci: LNA šalje dodatne snage u Sirt. Egipatski predsednik El Sisi poručio je da su nedavna dešavanja u Libiji direktna pretnja za Egipat i naredio vojsci da bude spremna za vojnu intervenciju u Libiji.

putnik83
3 godine prije

Francuska je ozbiljno ljuta zbog Libije.
Jučer sam čitao da su poručili Turcima da se ne igraju s njihovim strpljenjem i interesima.

Komentator
3 godine prije

To još ne možemo znati i o tome će se odlučivati na parlamentarnim izborima u Turskoj. Vidjet ćemo u kolikoj mjeri će turski birači zaključiti koliko je Turskoj sve to koristilo i dali je bilo vrijedno tolikog broja života turskih vojnika!

Meß
3 godine prije

Tko se usudi , taj pobijedi.
Krilatica SASa

Max
3 godine prije

Erdogana treba zaustaviti. Jer ako uspije u Libiji neće se tamo zaustaviti

Zvrk
3 godine prije

Mogu oni glumiti silnika. Ali to košta. Oni su na njihovu žalost rupa bez dna koju financira Katar da stoje glavom iznad vode. Dokada?
Ironično ili ne, ako budu forsirali ratove, trebat će povećati troškove koji mogu u tren oka još više narasti. Onda može doći do socijalnih nemira u Turskoj. Inače po anketama AKP ne stoji baš najbolje. Čak i u vlastitim redovima nema jasnu potporu. Javnosti baš nisu legle neootomanske ekspedicije. Naročito zbog sve većeg broja lijesova mehmedića tko zna odakle. Dugoročno perspektiva je mračna.

gost
3 godine prije

Rusiji je važnija Turska od Haftara, zato je Haftar zbog svoje tvrdoglavosti i izgubio jednu bitku (ali ne i rat).

Ban Kulin
3 godine prije

“… iako turski vojni doprinos libijskom sukobu predstavlja kršenje embarga na oružja koji datira iz 2011. godine i kojeg je UN nedavno povukao..”

puki
3 godine prije

Meni osobno uopće ne bi smetalo da je Erdogan stvarni “sultan” i stvarni turski nacionalist i da je on borac za prava muslimana i Palestinaca i da je on stvarni fundamentalist i da je on stvarni borac protiv kabale.. Svakog stvarnog borca protv kabale podržavam,… Ali on to nije.. On je glumac i blefer, prikriveni cionist, koji radi za Netanjahua i ostalu braću cioniste. Meni nije jasno kako to neki Bošnjaci, još ne uviđaju… On je tražio pomoć NATO-a (najvećeg ubojice muslimana u zadnjih 20 godina na Bliskom istoku) u pohodu na Ildib, on još uvijek drži Tursku u tom NATO-u i on za taj NATO i kabalu ustvari odrađiva prljavi posao u Libiji.. Pa mogli su konačno uvidjeti, prije mjesec i pol, 5.5. , kada je Erdogan također sudjelovao na Gatesovoj sotonskoj donatorskoj konferenciji gdje se skupljala lova za buduće cjepivo i masovno ubojstvo velikog dijela čovječanstva. Sama činjenica… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI