fbpx

Erdogan novi sultan Libije: “Turci neće otići, oni će i dalje biti tamo za 40 godina”

Erdogan

Turska, jedina vojna sila izravno uključena u Libiju, nesumnjivo se pojavljuje kao najveći pobjednik. Jalel Harchaoui, specijalist za Libiju, objašnjava strategiju Ankare, koja je u suprotnosti s Francuskom, koja sjaji u svojoj nemoći, te Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao glavnim sponzorom generala Haftara.

Uloga Turske u ratu koji se odvija u Libiji u mnogim je aspektima iznimna, a vijesti i dalje potvrđuju strategiju Ankare. Doista, pošto je Recep Tayyip Erdogan izravno podržao Vladu nacionalnog jedinstva (GNA) premijera Sarraja, bitka u Tripoliju završila je neuspjehom za generala Haftara. Jalel Harchaoui, istraživač iz Clingendaelovog instituta za međunarodne odnose u Haagu, Nizozemska, analizira uspjehe Turske:

“Intervencija je do sada bila uspješna s tehničkog stajališta. Možda će Turska pogriješiti, možda će kliznuti, dobiti veće oči od trbuha, ali od 27. studenog do danas, Turska korača bez strateških grešaka”.

Ovaj specijalista u Libiji podjeća da je premijer Sarraj – priznat od Ujedinjenih naroda – izričito zatražio Erdoganovu pomoć,  iako turski vojni doprinos libijskom sukobu predstavlja kršenje embarga na oružja koji datira iz 2011. godine i kojeg je UN nedavno povukao.

Jalel Harchaoui ilustrira tursku predanost i uspjeh u korištenju bespilotnih letjelica, vodećeg oružja u ovom sukobu:

“Izvođenje turskog plana je zaista besprijekorno. A neki aspekti turskih akcija nisu izvedivi za velike NATO-ove sile poput Francuske i Velike Britanije. Francuska, na primjer, ne može proizvesti vlastite naoružane bespilotne letjelice. Francuska nema tu tehnologiju, dok je Turska više od dvadeset godina to smatrala prioritetom i što danas donosi plodove ove investicije.”

Suočen s takvim uspjehom, Pariz sve više i više komunicira s javnošću. Francuska se stalno prisjeća turskog kršenja embarga na oružje u Libiji, a 17. lipnja je digla ton protiv svog saveznika u NATO-u, ističući “izuzetno agresivan” manevar Turske protiv francuskih fregata. 14. lipnja Elizejska palača već je razljutila Ankaru govoreći o “neprihvatljivom ponašanju” u Libiji. Jalel Harchaoui vraća se na ovu reakciju i evocira francusku prijetnju: “Francuska to ne može dopustiti”.

“Jedini razlog zašto su Francuzi toliko šokirani od Turaka je taj što je sve vidljivo i zastrašujuće. Zastrašujuće je vidjeti kako Turska stvara protektoratnu situaciju dostojnu 19. stoljeća. Međutim, bojati se nije politika.”

Specijalista iz Libije dodaje: „Ono što je danas zanimljivo je stanje nemoći Francuske. Turci neće otići. Za dvadeset, trideset, četrdeset godina, oni će još uvijek biti tamo. Zato oni toliko ulažu u kontekstu ekonomske krize.”

Jedan od ključeva razumijevanja postupaka Turske – a samim tim i reakcija Francuske – uglavnom treba potražiti u Abu Dabiju. Ujedinjeni Arapski Emirati su, naime, pravi regionalni protivnik Ankare, posebno na ideološkoj razini.

Prvi pokušava pod svaku cijenu ubiti bilo koji politički islam različit od vlastitog među svojim susjedima, dok drugi podržava Muslimansko bratstvo. A Emirati, vrlo bliski Francuskoj, sponzoriraju protivnika Sarraya. Oni zapravo već nekoliko godina podržavaju generala Haftara financirajući njegov rat i isporučujući mu velike količine oružja.

“Turska je shvatila da su prijatelji Francuske, na primjer u ovom konkretnom slučaju, prekršili sva pravila. Jalel Harchaoui podsjeća da svi akteri uključeni u ovaj sukob zaobilaze pravila. Emirati već nekoliko godina osjećaju da imaju dovoljno financijske, diplomatske i vojne snage, te osjećaju da imaju misiju da upravljaju cijelom regijom, što je logika hegemonije.”, završava Jalel Harchaoui.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
54 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
alex
Gost
alex
5 mjeseci prije

Štoduže budu čmarili po Libiji,to će gore batine dobiti dok se konačno ne povuku. Povijest se ponavlja. A svaka škola je skupa,posebno ponavljanje lekcija.

Mlata
Gost
Mlata
5 mjeseci prije
Reply to  alex

Tačno tako alex….i u naslovu članka se da naslutiti podsmeh

Novi Balow
Gost
Novi Balow
5 mjeseci prije
Reply to  alex

Napadaju…u valovima!ostali psuju kao i ovi na tastaturama! poneki otpor daju…ali ljudi rade!osi laju a karavane prolaze!

Fenix
Gost
Fenix
5 mjeseci prije

Tesko reci o uspjehu jer Turci&co jesu krenuli ali Haftar je slab protivnik. Kada je bio u pitanju Sirt i naftna polja oko njega a poznato je da Rusi tu zele bazu (zapravo je imaju samo nije oficijelna) a prema nekim izvorima su Rusi poručili Turcima da je Sirt crvena linija koja nesmije biti predjena i vidimo na kraju da i nije predjena. Takodje mnogi zaboravljaju da su snage GNA tesko porazene kod Sirta i zaustavljene a koje su bombardirali nepoznati zrakoplovi i mnogo Turskih Bayraktara je oboreno. Turcima Libija bez naftnih polja neznaci nista osim troska a naftna polja drzi Haftar ono sto je nepoznato jeste koliko je Rusija zapravo stvarno umjesana u Libiju a prema svemu do sad nije umjesana nesto naročito intenzivno.

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije
Reply to  Fenix

-Poštovani, Haftar nije slab protivnik, nego je on krenuo u tu svoju avanturu tj u osvajanje Trtipolija, po klasičnom vojnom obrascu misleći da će mu velika prednost u broju vojnika i broju vojne tehnike , tenkova topova, pa i aviona donijeti prednost pred GNA protivnikom, ali nije računao na taj fenomen turske nadmoći u dronovima i to mu se je krvavo osvetilo- Kad je Haftar prije nešto viđe od godine dana krenuo u osvajanje Tripolija, većina komentatora na ovom portalu pisala je, da će mu biti dovoljno 48 sati da postigne svoj cilj. Priznajem, da sam i ja mislio, da su oni branitelji Tripolija u velikim teškoćama još posebno, kad se uzme u obzir, kakve je saveznike imao Haftar i kakve uspjehe je do tada postigao, ali eto, dogodilo se to što se je dogodilo, Turci su iznenadili sve skeptike i razbucali Haftarovu vojsku i sve plaćenike pa i one ruske Vagnerovce i događa se ono o čemu ovaj članak piše. Mislim čak, da ni Rusi sa Asadovcima neće imati lak posao u Idlibu, jer su Turci u sjeni ovih događaja u Libiji silno ojačali svoje i savezničke sile u Idlibu i svaki budući veči sukob na tom području će sigurno imati jako neizvjesan ishod. Pokazalo se je, da stari način ratovanja u kojem su kičmu oružanih sanga sačinjavali tenkovi i oklopnjaci uz potporu avijacije predstavlja prošlost u ratovanju. Turci su u uveli novu dfimenziju ratovanja bezpilotner letjelice, naoružane preciznim navođenim raketama, kojima su više nego uspješno uništavali ne samo tenkove i oklopnjake nego i sredstva PZO kao što je ruski Pancir .s1. Mislim, da se je time turska vojska po kvaliteti i načinu vođenja ratnih operacija približila izraelskoj vojsci, koja joj je zasigurno bila jedan od uzorau odabiru modusa operandi u vođenju borbi i vrlo je izvjesno, da će robotizacija vojske, što masovno uvođenje dronova zasigurno jest, smanjiti ulogu tenkova u vođenju vojnih operacija.

Max
Member
Max
5 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Izvrsno kolega komentator i ja sam bio jedan od onih koji su očekivali Haftara u Tripoliju za 48 sati.

Mlata
Gost
Mlata
5 mjeseci prije
Reply to  Max

Max….pitaj komentatora kočuva turčinu leđa te se tako hurči

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Zar ti nije poznato? Pravi biološki otac Ace Vučića je Albanac Fahri Musliju, novinar na RTV Beograd, koji je radio zajedno s Acinom mamom u istoj kancelariji. Pogledaj malo komentare na srpskim portalima gdje većina komentatora Acu Vučića zovu “Muslija” Možeš i proguglati; Unesi samo “pravi otac Aleksandra Vučića” i vidjet ćeš koliko su slični!

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije
Reply to  Komentator

uvođenje dronova u rat ,je samo u sklopu ove korona poruke “ostajte doma”
školarci se školuju kod kuće, ko god može radi od kuće
a sad i vojska će da ratuje od kuće,pomoću dronova

Doktor
Gost
Doktor
5 mjeseci prije
Reply to  mislim

Upravo tako! Brojnost neke vojske vise nece igrati ulogu nego sofisticiranost opreme koju koriste!

Fenix
Gost
Fenix
5 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Turci su zaustavljeni u Sirtu nakon sto su im nepoznati zrakoplovi razbili vojne kolone nazalost o tome nije posvećeno mnogo pažnje. I nisu Wagnerovci razbacani nego su se povukli iz Tripolija kada je bilo jasno da LNA nemoze isti zauzeti samo bi onda ostali opkoljeni ipak su oni bez problema zaustavili GNA. Kad smo kod dronova mnogo Bayraktara je poobarano samo pancirima ali panciri su pzo malog dometa zato su sada u i oko Sirta doslo sustavi Buk i Tor a to su vec ozbiljne masine.

Doktor
Gost
Doktor
5 mjeseci prije
Reply to  Fenix

Grijesis! Razbucani su itekako! Ne znam iz kojih izvora se informises ali ocigledno da se radi o nerelevantnim izvorima. Uvodjenjem dronova tzv “privatne agencije za regrutovanje terorista koji ratuju za platu” postaje proslost kada su u pitanju “igre velikih” jer privatne agencije nikada nece posjedovati tehnologije da se mogu suprostaviti jakim drzavama.

Mujaga
Gost
Mujaga
5 mjeseci prije

Naravno Turska je napravila novi naćin rata jer niko nema dronove kao Turska ni Rusija ni Francuska ni Amerika ne smiju ništa Turskoj. Ovaj vjek je vijek Turske uskoro će Turska imati dronove koji će moci otvarati i borbene avione.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
5 mjeseci prije
Reply to  Mujaga

Mujaga
Tvoj gornji post izgleda kao da si opet “duvao Tigar-lepak” ili nešto slično… A što se ono “sultan” išao ispričavati u Moskvu kad je Putin istjerao turske građevince zbog rušenja ruskog aviona u Siriji i stavio embargo na uvoz turskih poljoprivrednih proizvoda u Rusiju?

Ringo10
Gost
Ringo10
5 mjeseci prije

MA BiH i Sandzacki muslimani su bukvalno poblesavili za Erdoganom.

Oni nisu etnicki Turci ali su uvijek bili mentalni Turci.

Doktor
Gost
Doktor
5 mjeseci prije
Reply to  Ringo10

Hmmmm u tvom tekstu osjetim dozu ljubomore. Ocigledno da si genetski povezan sa turcima. Pa jos od Svetog Save nema genetski cistog Srbina da ga zlatom placas.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
5 mjeseci prije

Nije Erdogan glup. On itekako pazi da ne naljuti Ruse jer ce posljedice po njegovu sultansku karijeru biti tragicne.

Novi Balow
Gost
Novi Balow
5 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

Pa sta su Rusi!?DA NEMA NUKLERANOG ORUZJA bili bi prva drzava koja bi se raspala!eh,sad posto nema tog oruzja u ov8m ratovima vidimo kako prolaze! Nista spektakularno…voljeti Rusiju znaci zmiriti na jedno oko…uvijek!

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
5 mjeseci prije
Reply to  Novi Balow

I bez nuklearnog oružja za Turske su velesila.Turčin je dovukao teroriste iz Sirije da ratuju za njega,Kad mi budu vraćali Turske u mrtvaćkim vrećama,onda ćeš vidjeti koliko je moćan odnosno nemoćan sultan.I u Siriji je počepo kmečat I tražiti pomoć NATO.Još malo dok traje bal,a onda.

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
5 mjeseci prije
Reply to  Novi Balow

Novi Balo
Da Rusi nemaju nuklearnog oružja, odavno bi ih Anglosaksonci napali takvim oružjem. Churchill je to predlagao Trumanu odmah po svršetku 2. svjetskog rata, ali Truman ipak nije mogao biti takvo đubre kao Churchill. I nedavno je glavni zapovjednik američke vojske pred kongresnom komisijom izjavio kako je on oduvijek bio za to da Ameri prvi napadnu nuklearnim oružjem (šta misliš koga: svemirce ili Ruse)…
Je li Tebi uopće poznato da je 85% njemačkih vojnika koji su poginuli u drugom svjetskom ratu poginulo na “ruskom” frontu? Eto šta su Rusi… I još nešto: nikad nisam bio u Rusiji, nemam namjeru ni da idem tamo (klima mi ne odgovara, držim se Jadrana što više mogu), u životu sam upoznao par Rusa i nikad nisam bio komunist. No, stalo mi je do zdrave ravnoteže moći na kugli zemaljskoj. A otkad je Putin na vlasti, on je najjača garancija za to. Da je izabrana luda baba Kilarija Klintonovska već bi imali 3. svjetski rat (i taj bi bio nuklearni).

Novi Balow
Gost
Novi Balow
5 mjeseci prije

Nema ja nista protiv Rusa…Turaka…Amera …nikog!ama bas nikog!ja volim ljude nije mi bitno ko su…ali drzave imaju svoj interes…vecinom nelegitiman pa obda nenojmo biti sajati i coravi…nekom dati a nekom uzeti pravo!inace podrzavam balans!

Doktor
Gost
Doktor
5 mjeseci prije

Jamping ocigledno da si ucio o 2 svjetskom ratu od Dobrice Cosica, akademika kojem je LAZ najveca inspiracija u zivotu. Da si imalo citao o tom ratu shvatio bi da Njemce nisu porazili Rusi, jer su se kao posljednje picke posakrivali po Sibiru a u klaonicu prema Nijemcima su slali azijske narode koji su zivjeli na teritoriji sovjetskog saveza. Pogledaj snimke iz 2 svjetskog rata ali ne ruske koji su politicki montirani nego britanske i americke! Od 10 ruskih vojnika 8 je bilo sa kosim ocima kao u Mongola! Pametnome dosta a budala neka zivi su svojim mitovima!

Doktor
Gost
Doktor
5 mjeseci prije

Jumping kao pravi Cosicev ucenik prosipa gluposti o povijesti! Glavni zapovjednik americke vojske je govorio u kontekstu McArturove nekadasnje doktrine o preventivnom nuklearnom bombardovanju Kine. Zbog koje je svojevremeno i umirovljen. Ocigledno da u stilu Cosica povrsno pratis desavanja i izvlacis iz konteksta samo ono sto odgovara tvome “diskutabilnom” svjetonazoru. Mislim, niko ti ne brani da svoju ljubav prema Rusiji iskazes trajnim preseljenjem u Sibir. To ze kaze “jak na djelu a ne na rijecima”!

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

Naš Mujaga mu dođe kao nekakav “mladoturčin” ali proće ga to. bez brige.

abopl
Gost
abopl
5 mjeseci prije
Reply to  Mujaga

Doci ce Erdo i na mjesec s dronovima made in Turkey

Suze Roni
Gost
Suze Roni
5 mjeseci prije
Reply to  Mujaga

Daj ne baljezgaj. Otkad su Rusi prebacili preuredjene MiG29 stvari idu sve gore za Turke,koji u panici traze pregovore. Za razliku od starih verzija Pantsir S koje su u Libiju dosli iz UAE i pokazali se neefikasni u rusenju turskih dronova, BUK-3M je najpravio pokolj turskih dronova.Turci ce iz Libije morati otici, milom ili silom.

Doktor
Gost
Doktor
5 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

Suze Roni, na kakvim se ti portalima informises kad dolazis sa vjestima koje nemaju veze sa zdravim razumom? “Rusia Today”? Ne vjerujem da te placaju da pises takve gluposti jer da bi se nekoga placalo taj mora imati barem malo dodirnih tacki sa realnosti. Kako si krenuo neces se zaustaviti dok Marka Kraljevica i Milosa Obilica ne posaljes u Libiju da pomognu razbucanim Vagnerovcima. Daj ne sramoti se! I da dobijes neku bijedu od novca za gluposti koje pises, nije vrijedno tolikog sramocenja. Bolje ne pisi nista nego da valjas gluposti koje postoje samo u tvojoj bolesnoj masti.

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije
Reply to  Mujaga

Ima nešto istine u tvojim tvrdnjama drug Mujaga ali ima i takvih država koje su suma sumarum superiorne nad Turskom i uz čak i bolje i sofisticiranije dronove od tih turskih, a imaju i druga napredna oružja koje Turska još nema. i pri tom mislim u prvom redu na Izrael,

Mlata
Gost
Mlata
5 mjeseci prije
Reply to  Komentator

Mujaga se samo dobro zabavlja…da je mujo pravi turčin ne bi on nama otkrivao finese razne, musliman ćuti i radi

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije
Reply to  Mujaga

Trenutno neće, ali netko će načinioti učinkovito protuoružje za dronove i ta njihova slava neće dugo potrajati!

gost
Gost
gost
5 mjeseci prije
Reply to  Mujaga

Ne samo to nego Turci imaju dronove koji putuju na Saturn! Waaau

ori
Gost
ori
5 mjeseci prije
Reply to  Mujaga

turska sila ha ha .sile su kompaktne.turska je vse nalik na siriju i libiju da je neko napadne odmah bi se razdjelila ko i bosna.i u takve drzave turska je upala i nije se mogla ni pozicionirat.turska kako je upala tako ce i izletit.

Doktor
Gost
Doktor
5 mjeseci prije
Reply to  ori

To sto si napisao vise govori o tebi nego o Turcima. Na stranu tvoja iskompleksiranost Turcima ali tvoje poznavanje povijesti, politivkih i drustvenih odnosa na nivou mog ljubimca labradora. I ti kao i on samo kazes “vau vau” da znamo da si tu. Dobro je da postoje portali kao ovaj jer kako bi ti drugacije lijecio svoje komplekse.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
5 mjeseci prije

Oj Turci …. neće to tako ići Egipat će da vas dodafata . Sirija vam nije bila dovoljna lekcija!?!?🙊🙈

Weteran
Gost
Weteran
5 mjeseci prije

Da!
Kairo je sve nervozniji?!
Trenutno je u Niskom startu, i čeka se Startni pucanj!?

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
5 mjeseci prije

Uskoro prevrat u Turskoj dok masa nosa nečiju glavu.

abopl
Gost
abopl
5 mjeseci prije

Turci i onaj africki NATO su vikali protiv Rusa a pravili zljeb da Turcin udje Europi ispod droba.
Ruse nije briga sto se tamo dogadja, ako mogu neke firme napraviti nesto novca ako ne, sve je OK.
Rusija nije nikad ni imala svoje nacionalne interese u Libiji.
Za vrijeme Gadafija Rusija nije ni imala svoje vojne baze u Libiji a Gadafi je jednom prilikom kupio 100 francuskih aviona Mirage.
Sad nek se EU pipa s Turcima, kad ne znaju stiti svoje interese.

Tony
Gost
Tony
5 mjeseci prije

Još da malo potkreše te brkove sa strane, da ostane samo onaj dio ispod nosa i da ih ofarba u crno …

Nil 1
Gost
Nil 1
5 mjeseci prije

Turci su rak rana u europi… u njih nema proizvodnje samo troše i uživaju.

Doktor
Gost
Doktor
5 mjeseci prije
Reply to  Nil 1

Covjek mora stvarno biti “talentovani kreten” pa da ispali ovakvu glupost. Ako iko proizvodi u Europi onda su to Turci. Sine, ti ocigledno nikada nisi ni bio u zemlji svojih pradjedova pa i ne znas sta se sve tamo proizvodi. Kada Karleusa kupuje markiranu gardarobu onda ide u Istanbul a ne u Milano kretenu, jer se u Turskoj proizvede a prodaje se i u Istanbulu i u Milanu! Postoje samo dva moguca razloga tvoje patoloske mrznje prema Turcima. Ili ti je keva rodila vanbracnog brata sa Turcinom ili ti je pop Kačavenda razbucao dupe pa ti se osladilo. Dokazano je da se ljudi ne radjaju sa mrznjom nego je stjecu tokom zivota. Zato bi bilo dobro znati da li je tebe posjetio Kacavenda ili ti je kevu posjetio neki Karaoglu.

direkt
Gost
direkt
5 mjeseci prije

Sveži podaci: LNA šalje dodatne snage u Sirt. Egipatski predsednik El Sisi poručio je da su nedavna dešavanja u Libiji direktna pretnja za Egipat i naredio vojsci da bude spremna za vojnu intervenciju u Libiji.

putnik83
Gost
putnik83
5 mjeseci prije

Francuska je ozbiljno ljuta zbog Libije.
Jučer sam čitao da su poručili Turcima da se ne igraju s njihovim strpljenjem i interesima.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
5 mjeseci prije
Reply to  putnik83

Francuska je sve samo ne macji kasalj. Oni su vojno puno jaci od Engleza i imaju napredno oruzje u skoro svim vojnim segmentima. Turcima je bolje da se sa Francuzima ne bahate.

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

francuzi imaju legiju stranaca, tako da kad treba ratovati ,boli ih kuac pošalju legiju.

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije

To još ne možemo znati i o tome će se odlučivati na parlamentarnim izborima u Turskoj. Vidjet ćemo u kolikoj mjeri će turski birači zaključiti koliko je Turskoj sve to koristilo i dali je bilo vrijedno tolikog broja života turskih vojnika!

Meß
Gost
Meß
5 mjeseci prije

Tko se usudi , taj pobijedi.
Krilatica SASa

Meštar
Gost
Meštar
5 mjeseci prije
Reply to  Meß

Nisam htio kazati ništa o postrojbi SASa. Već o načinu kako Erdogan funkcionira.
Ovo gore ime mi je poletjelo na maloj tastaturi mobitela.
Inače Erdogan se doista ponaša kao Osmanova dinastija, pitanje je odakle mu resursi za ratovanje. Rat je jako skup ako nije pljačkaški. Znamo, i ovaj je portal pisao o tome , da je Erdoganova obitelj bila upletena u prodaju ISILove nafte. Ali rat strašno košta i pitanje je i dalje odakle sredstva. Kao i Max imam zazor od te politike jer oni gledaju na Balkan, a narodi ovde su vojno slabi. Ako bi popustila Grčka, eto ti ih ponovo do Beča.

Max
Member
Max
5 mjeseci prije

Erdogana treba zaustaviti. Jer ako uspije u Libiji neće se tamo zaustaviti

Komentator
Gost
Komentator
5 mjeseci prije
Reply to  Max

Ne brini, prije ili kasnije će ga netko zaustaviti! Tako je i Hitler nizao uspjehe, dok nije naletio na većega baju od sebe. Isto tako i Napoleon i još mnogi drugi u starom i ovom novijem vijeku!

Zvrk
Gost
Zvrk
5 mjeseci prije

Mogu oni glumiti silnika. Ali to košta. Oni su na njihovu žalost rupa bez dna koju financira Katar da stoje glavom iznad vode. Dokada?
Ironično ili ne, ako budu forsirali ratove, trebat će povećati troškove koji mogu u tren oka još više narasti. Onda može doći do socijalnih nemira u Turskoj. Inače po anketama AKP ne stoji baš najbolje. Čak i u vlastitim redovima nema jasnu potporu. Javnosti baš nisu legle neootomanske ekspedicije. Naročito zbog sve većeg broja lijesova mehmedića tko zna odakle. Dugoročno perspektiva je mračna.

Tuborg
Gost
Tuborg
5 mjeseci prije
Reply to  Zvrk

Ne bi me čudilo da prođe kao Hitler.

gost
Gost
gost
5 mjeseci prije

Rusiji je važnija Turska od Haftara, zato je Haftar zbog svoje tvrdoglavosti i izgubio jednu bitku (ali ne i rat).

Ban Kulin
Gost
Ban Kulin
5 mjeseci prije

“… iako turski vojni doprinos libijskom sukobu predstavlja kršenje embarga na oružja koji datira iz 2011. godine i kojeg je UN nedavno povukao..”

puki
Gost
puki
5 mjeseci prije

Meni osobno uopće ne bi smetalo da je Erdogan stvarni “sultan” i stvarni turski nacionalist i da je on borac za prava muslimana i Palestinaca i da je on stvarni fundamentalist i da je on stvarni borac protiv kabale.. Svakog stvarnog borca protv kabale podržavam,…
Ali on to nije.. On je glumac i blefer, prikriveni cionist, koji radi za Netanjahua i ostalu braću cioniste. Meni nije jasno kako to neki Bošnjaci, još ne uviđaju… On je tražio pomoć NATO-a (najvećeg ubojice muslimana u zadnjih 20 godina na Bliskom istoku) u pohodu na Ildib, on još uvijek drži Tursku u tom NATO-u i on za taj NATO i kabalu ustvari odrađiva prljavi posao u Libiji..
Pa mogli su konačno uvidjeti, prije mjesec i pol, 5.5. , kada je Erdogan također sudjelovao na Gatesovoj sotonskoj donatorskoj konferenciji gdje se skupljala lova za buduće cjepivo i masovno ubojstvo velikog dijela čovječanstva. Sama činjenica da je Erdogan također donirao lovu za smrt mnogih Turaka i muslimana, zajedno sa Netanjahuom, Merkelicom, Macronom, Sebastianom Kurzom (koji inače glumi desničara i “islamofoba”),.. itd., kao i Sa Plenkovićem i Anom Brberić– je dovoljna da se vidi pravo lice Erdogana… A da spomenem još i to, da je on za Bajram u Turskoj, još strožije zatvorio stanovnike u karantenu, nego što su kod nas to radili Plenković i Vučić za Uskrs , odnosno Vaskrs..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik