Libija: Palo posljednje uporište Khalifa Haftara na zapadu

Libija zauzimanje
89 komentara

Vijest o zauzimanju posljednjeg uporišta generala Haftara objavio je Mohamad Gununu, glasnogovornik Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) koja je uz pomoć Zapada srušila i ubila generala Gadafija.

Snage GNA su ušle u grad u zoru bez borbe. Zauzimanje ovog grada simbolizira težak poraz za maršala Haftara koji već više od godinu dana pokušava osloboditi Tripoli.

Trupe GNA izvršile su trijumfalni ulazak u grad u noći s četvrtka na petak. Mediji tvrde da ih je jedan dio populacija dočekao s veseljem. Tarhuna, smješten 80 kilometara jugoistočno od Tripolija, bila je pozadinska baza snaga Khalifa Haftara za napad na glavni grad. Te su snage već dva dana započele povlačenje na jug, a iza sebe su ostavile nekoliko vojnih vozila i municiju.

U Tarhunu je stoga formiran posljednji bastion Khalifa Haftara u zapadnoj Libiji, nakon povlačenja iz strateških gradova regije, kao i iz baze al-Watiya, zatim iz zračne luke Tripoli i južno od glavnog grada ovog četvrtka.

Zauzimanje Tarhune od strane GNA-a znači prekretnicu u libijskom sukobu. Time se završava napad maršala Haftara na Tripoli koji je pokrenut 4. travnja 2019. godine.

Libijska nacionalna vojska tek treba komentirati najnovija zbivanja, ali u četvrtak je Ahmad al-Mismari, njihov glasnogovornik, najavio povlačenje iz Tripolija i “preusmjeravanje”. Povlačenje je predstavio kao “dokaz dobre volje” nakon najavljenog nastavka vojnih razgovora UN-a.

Sukob u Libiji posljednjih je mjeseci prati sve veća umiješanosti stranih sila. Povećana vojna podrška turskog saveznika omogućila je GNA-i postizanje uspjeha na terenu i preokret ravnoteže snaga.

Kalifa Haftarlibija
Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rudar
3 godine prije

Nema predgovora sa neprijateljima. Sedajte u avione i sravnite ih sa zemljom.

čitalac
3 godine prije

Izgleda da su se veliki dogovorili.

Šule
3 godine prije

E moj Generale Haftare tko ti je kriv kad ti je saveznik Putin i Rusija kojeg svi zajebavaju a pogotovo Turci a to je dokazano u Siriji..nikakvi ultimati nisu mogli odvratit Erdogana od Idliba i sad jadni Asad ima državu koja se zove Sirija-Damask a ostale gradove drže sve moguće nacijeTurci,SAD,Francuzi itd..A saveznik Rusija se sakrio u bazu ipolako crpe naftu i plin.Zato Haftare pod hitno raskidaj savezništvo sa Rusima i trči u zagrljaj SAD….sigurno dobivaš državu.

Neutralan
3 godine prije

Turska je dokazala u Libiji i Siriji da je vojna sila svjetskog kalibra,uz to sto je medju top 15 najjacih ekonomija svijeta.

Obzirom da oko 25 % stanovnika Libije cine Turci,jasno je da ce se te dvije zemlje tek sad cvrsto i neraskidivo povezati i postati jedno,sto ce ih uz tursko vojno-ekonomsko znanje i libijsko bogatstvo uciniti prakticno vladarima Mediterana,ogromna tursko-arapska drzava sa preko 100 miliona stanovnika i ogromnom povrsinom preko 2 600 000 km2,koja ce snabdijevati cijelu EU naftom i plinom…..

Svakako da bi BiH procvjetala kada bi postala dio tako mocne drzave,a nasi Srbi,Hrvati i Bosnjaci ne bi morali ici u EU za poslom…

xxx
3 godine prije

poslije gadafija uopce vise nije nista vazno,nema tamo vise zivota,nikada. tocka

mane
3 godine prije

General se skolovao u americi a Rusija mu saveznik

sobravia
3 godine prije

Oteo si mi komentar.

Fenix
3 godine prije

Nije veliki strateški uspjeh GNA Haftar je i onako bio na zapadu Libije prenapregnut. On i dalje kontroliše 85 % Libije i sve naftne resurse i morao se poslije nemogućnosti zauzimanja Tripolija povuci i regrupisati. Rusija sve vise pocinjes dobaciti masovno naoružanje u Siriji ali dosta dolazi u Libiju modernizirani MiG-29 i pvo takodjer Rusi su se stacionirani na dosta naftnih polja u Libiji ono sto je ocigledno da slijedi pregrupisavanje i nastavak ratnih dejstva u Libiji a u Siriji završnica. Inace nesto sam gledao Rusi su u Siriji intervenirali krajem 2015 a 2017 rat je bio skoro završen Isis unositen “oporba” praktično unistena ostale samo enklave koje su se 2018 završile. Dakle Rusija je u Siriji dobila rat praktično za 1/5 ili 2 godine ovo oko Idliba se otegnulo radi Turske do danas i to zato sto Erdogan dobro koristi svoj geostrateški položaj ne toliko zbog snage Turske koja… Čitaj više »

Bosanac
3 godine prije

Sve je to dil..to se moglo zakljucit joskod zadnjih bitaka u Siriji..al to nije ni blizu kraja.
Mene zanima ko je Tripiloju dao ime. Jel kad se analizira ispadne tri polja

gost
3 godine prije

Koga boli ona stvar za tamo nekakve lna ili gna… oboje su isti *****

Weteran
3 godine prije

Kad se slonovi tuku, strada trava.
I sirotinja, raja.

BPC
3 godine prije

Imao je Haftar onomad priliku da potpiše mirovni sporazum u Moskvi, a sad mu se kalkulisanje obija o glavu…

Max
3 godine prije

Težak poraz Khalife Haftara , Ja sam bio među onima koji su očekivali njegovu pobjedu ali sam to temeljio na logičnim postavkama jer je GNA bila u rasulu pred predgrađem Tripolija. Ali spasila ih je Turska pomoć Tisuće terorista prebačenih iz Sirije dronovi raketni bacači i ostalo. Pitanje što se sad može oćekivati, Možda ofenziva GNA na teritorij LNA?

Kaj ti
3 godine prije

Evo malo tipičnih rusa i rusofila: https://youtu.be/Br9ejaVnD94
Oldy but the goody

BanOvan
3 godine prije

Neuteralac,
“…a BiH bi samo profitirala na tome,stanovnici BiH ne bi morali ici u EU jer bi Turska uz Libiju mogla napraviti od BiH ekonomsko cudo ranga jedne Belgije..”
Nemaju Turci toliko para koliko Falicu i Baja-Mili treba.
Mislis da Turcima terba jos jedan KurdiStan?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI