fbpx

Libija: Palo posljednje uporište Khalifa Haftara na zapadu

Libija zauzimanje

Vijest o zauzimanju posljednjeg uporišta generala Haftara objavio je Mohamad Gununu, glasnogovornik Vlade nacionalnog jedinstva (GNA) koja je uz pomoć Zapada srušila i ubila generala Gadafija.

Snage GNA su ušle u grad u zoru bez borbe. Zauzimanje ovog grada simbolizira težak poraz za maršala Haftara koji već više od godinu dana pokušava osloboditi Tripoli.

Trupe GNA izvršile su trijumfalni ulazak u grad u noći s četvrtka na petak. Mediji tvrde da ih je jedan dio populacija dočekao s veseljem. Tarhuna, smješten 80 kilometara jugoistočno od Tripolija, bila je pozadinska baza snaga Khalifa Haftara za napad na glavni grad. Te su snage već dva dana započele povlačenje na jug, a iza sebe su ostavile nekoliko vojnih vozila i municiju.

U Tarhunu je stoga formiran posljednji bastion Khalifa Haftara u zapadnoj Libiji, nakon povlačenja iz strateških gradova regije, kao i iz baze al-Watiya, zatim iz zračne luke Tripoli i južno od glavnog grada ovog četvrtka.

Zauzimanje Tarhune od strane GNA-a znači prekretnicu u libijskom sukobu. Time se završava napad maršala Haftara na Tripoli koji je pokrenut 4. travnja 2019. godine.

Libijska nacionalna vojska tek treba komentirati najnovija zbivanja, ali u četvrtak je Ahmad al-Mismari, njihov glasnogovornik, najavio povlačenje iz Tripolija i “preusmjeravanje”. Povlačenje je predstavio kao “dokaz dobre volje” nakon najavljenog nastavka vojnih razgovora UN-a.

Sukob u Libiji posljednjih je mjeseci prati sve veća umiješanosti stranih sila. Povećana vojna podrška turskog saveznika omogućila je GNA-i postizanje uspjeha na terenu i preokret ravnoteže snaga.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
90 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
rudar
Gost
rudar
10 mjeseci prije

Nema predgovora sa neprijateljima. Sedajte u avione i sravnite ih sa zemljom.

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije
Reply to  rudar

Da to ide tako.
Ovo je rezultat pregovora. Haftar se povaci na dogovorene linije. Sisi najavljuje proglasenje primirja i nastavak mirovnih pregovora.
Kad bi Haftar tebe poslusao ostao bi bez municije, rezrevnih dijelova i ostalog.

čitalac
Gost
čitalac
10 mjeseci prije

Izgleda da su se veliki dogovorili.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
10 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Da. Slažem se.

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Kao i to da Haftar nije se baš držao dogovora u početku.

Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije
Reply to  čitalac

Erdy jaše dok ima para, kad presuši onda ga konj zbaci.

Šule
Gost
Šule
10 mjeseci prije

E moj Generale Haftare tko ti je kriv kad ti je saveznik Putin i Rusija kojeg svi zajebavaju a pogotovo Turci a to je dokazano u Siriji..nikakvi ultimati nisu mogli odvratit Erdogana od Idliba i sad jadni Asad ima državu koja se zove Sirija-Damask a ostale gradove drže sve moguće nacijeTurci,SAD,Francuzi itd..A saveznik Rusija se sakrio u bazu ipolako crpe naftu i plin.Zato Haftare pod hitno raskidaj savezništvo sa Rusima i trči u zagrljaj SAD….sigurno dobivaš državu.

PiriReis
Gost
PiriReis
10 mjeseci prije
Reply to  Šule

Bašarov otac, Hafez, se u miru povukao sa Golana gdje se Izrael “pobjedonosno” ušetao.
Zato i ne čudi sto njegov sin-stomatolog po profesiji i sin “kukavičkog” generala po zivotnoj sudbini ne funkcioniše dobro u ratnim okolnostima, a “u miru” mu šiiti “kroje” po Siriji kako hoće.
Drugim riječima, totalni luzeri poput Haftara, Hafeza, Bašara, Al-Sauda i cio-pudlica u likovima egipatskih generala, jedino mogu iskaljivati svoje bolesne frustracije i ambicije nad golorukim, bespomoćnim narodnim masama u svojim kravljesko-diktatorsko-militarističkim kazamatima.

Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije
Reply to  Šule

Rusiji odgovara stanje beskonaččnog rata u libiji i siriji jer one mogu ugroziti njihov monopolni položaj oskrbljivača evrope energentima tako da će ti ratovi trajati barem još jedno destljeće tj. dok rusi ne isplate svoje inesticije u evropu ili ne postanu vlasnici naftnih i plinskih polja u libiji i na bliskom istoku. Zbog toga se vode ovi ratovi.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije
Reply to  Borik

Borik dobar komentar i to je srz problema zato i Haftar i gubi bitke i rat zahvaljujuci izdajnickom ponasanju Rusije .Rusija je formalno saveznik Haftara a u konacnici u dogovoru sa Turskom iz razloga da plinovod koji podrzavaju Izrael , Egipat Cipar Grcka Francuska nece zaziviti i proci do Europe. Istu stvar radi Rusija i u Siriji u dogovoru sa Turskom jer dok je tako ruski plin nece imati konkurenciju . S par hiljada boraca prebacenih iz Sirije i pricom o nekim dronovima Bajraktar ne dobiva se rat to je za naivne . Haftar je trebo da zauzme Tripoli koji je bio pred padom i ulaskom Turske u rat on sve gubi a pitanje je kako i gdje je pomoc njegovih saveznika . Ispada da je Turska sama jaca od ovog bloka koji podrzava Haftara a to je laz. Turska kao ima najbole dronove na svijetu, ali malo sutrai kao oni su prevaga u ratnom sukobu . Isti scenario koji se desio sad u Libiji desio se je nedavno i u Siriji jer tako hoce Putin .Nece proci dugo vremena i dok se neke globalne stvari ne presloze koje je uzrokovala Amerika svojom pogresnom politikom , Rusija ce biti najurena… Pročitaj više »

Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Točno, u pozadini je rat za energetske puteve i resurse, u ovom slučaju Rusija ratove vodi preko Turske.

iuysrngunyswgfrwezuwaefzewf
Gost
iuysrngunyswgfrwezuwaefzewf
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Z.A., samo ću se osvrnuti na CCCP, on je aktivno branio i Egipat i Siriju i sa S-200 i svojim posadama rušio i ciokaubojske i beben zrakoplove nad Egiptom i Sirijom u operacijama Kavkaz anj und cvaj. U Sirji su srušili pet A-6, tri F-14, jedan F-4, rusi su rekli da su srušili i četiri beben lovca i dva ciofrancuska palubna lovca a i da su srušili E-2.

Z.A.
Gost
Z.A.
10 mjeseci prije

Sve sto si naveo Subaru je tacno i posade na Migovovima su vecinom bile ruske ali su gubili egipcani rat u sukobu s Izraelom.Tebi barem ne trbam objasnjavati zasto im se Egipat zahvalio na pomoci i raskinuo saradnju sa SSSR i priklonio se SAD .Nije samo do Sadata koji je bio prozapadno orijentiran vec i zbog samog SSSR koji je uvijek imao u vidu ostvarenje svojih ciljeva a koji su za posljedicu imali da su egipcani redovito gubili ratove. Nikad Egipat nije imao onu pomoc od strane SSSR koju je imao Izrael od strane zapada . Ovdje se provlace teze od mnogih komentatora kako su arapi nesposobni i to argumentuju na primjer kako neznaju rukovati Pancirima jer ih turci i Izraelci unistavaju i na taj nacin se skida bilo kakva odgovornost sa rusa.Samo cu ti reci politiku koju sad vodi Rusija na BI nije politika drzave nego politika jednog lica i to Putina i meni je iz dana u dan sve jasnija . Ti meni vjerovo ili ne Rusija ce dozivjeti istu sudbinu SSSR i morat ce napustiti BI.

iuysrngunyswgfrwezuwaefzewf
Gost
iuysrngunyswgfrwezuwaefzewf
10 mjeseci prije
Reply to  Z.A.

Cilj je bio i onda a i sada da kaos i rat traju a da se protivnici onog grosse uništavaju u ratovima. Ondašnji CCCP (kojeg su stvorili isti koji stvoriše i jewropu i čemeriku i beben a ti isti su i ga uništili a beben ostavili na životu i uvalili Nosferatua da glumi rusa) jeste pomagao više Siriju nego istu danas Nosferatu no barem su onda obarali zrakoplove a ne ko danas ovi udaraju po Siriji a Nosferatu je ne štiti već štiti svog ahbaba po krvi Eđija na račun Sirije. Ni onda CCCP nije bio tu da pobjedi beben već da kaos traje duže a stvor voli kaos pogotovo ako od njega ima korist njegova beben. Kad sam ovdje jednom rekao da je Eđi jedan od par najačih stvorovih operativaca širenja kaosa po planetu ovdje su mi se smijali, nek se i dalje smiju. Rok trajanja današnje Rusije drže isti koji joj podvališe Petra lažnjaka i sve ostale poslije njega.

Neutralan
Gost
Neutralan
10 mjeseci prije

Turska je dokazala u Libiji i Siriji da je vojna sila svjetskog kalibra,uz to sto je medju top 15 najjacih ekonomija svijeta.

Obzirom da oko 25 % stanovnika Libije cine Turci,jasno je da ce se te dvije zemlje tek sad cvrsto i neraskidivo povezati i postati jedno,sto ce ih uz tursko vojno-ekonomsko znanje i libijsko bogatstvo uciniti prakticno vladarima Mediterana,ogromna tursko-arapska drzava sa preko 100 miliona stanovnika i ogromnom povrsinom preko 2 600 000 km2,koja ce snabdijevati cijelu EU naftom i plinom…..

Svakako da bi BiH procvjetala kada bi postala dio tako mocne drzave,a nasi Srbi,Hrvati i Bosnjaci ne bi morali ici u EU za poslom…

Brave new world
Gost
Brave new world
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Odakle crpis pogrešan podatak da su četvrtina libijaca Turci?

Neutralan
Gost
Neutralan
10 mjeseci prije

brawe new world

nije pogresan,25 % stanovnika Libije su porijeklom Turci kao sto su i preko 25 miliona stanovnika Egipta..

Libija,Turska i Egipat su jedno tijelo koje ce vremenom biti vladar Mediterana,zato bi se i BiH trebala vratiti matici i biti dio te mocne drzave,pa nasi Srbi,Hrvati,Ostali i Bosnjaci ne bi morali ici u EU za poslom,jer bi Turska od BiH napravila Belgiju..

Brave new world
Gost
Brave new world
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Neutralan, pa napisao si da su Turci a sad objasnjavas da su porijeklom Turci. Naime radi se o mješancima turaka i lokalnih stanovnika, a ne o Turcima kao etničkoj manjini kojih je u Libiji oko 50k.
Ma mislim da od te Turske nema neke vajde jer propala carstva se ne uzdižu ponovno, a u Turskoj će prije ili kasnije buknuti građanski rat kad Erdogan ne bude na vlasti.

piždro
Gost
piždro
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Kakav ‘neutralan’ !?

Max
Member
Max
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

@guest_430918 Kolega Turci su pokušavali osvojiti moju zemlju stoljećima a okolne su i osvojili , Turaka nitko nije željan.

iuysrngunyswgfrwezuwaefzewf
Gost
iuysrngunyswgfrwezuwaefzewf
10 mjeseci prije

Nisu oni turci, već su kao i oni iz Misrate “turci” prešli na islam a prije bili šabatijanci. Zato ih Eđi, koji je i sam to isto, toliko voli i šalje vojsku a stvor uživa kako njegov top fimf operativac pravi kaos gdje stigne i kurči se jer zna da mu nitko ne može ništa.

sobravia
Gost
sobravia
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Neutralan, jel znaš da su tvoji predci prodali za večeru: vjeru i kršćanske vrednote ???

Sam
Gost
Sam
10 mjeseci prije
Reply to  sobravia

A sta su tvoji preci prodali za krscanske vrednote i sta ti imas pri sebi od istih?
I ko ti je to slagao?
Ilija Garasanin ili Seselj?
I evo sada imamo svi da jedemo i pijemo i niko nikog ne tjera da mijenja vjeru i obicaje a ti me ubijedi da imas sta za ponuditi pa da vidimo.
Nemas ti nista jarane,prazan si ko balvan istruhnuli.

Neutralan
Gost
Neutralan
10 mjeseci prije
Reply to  sobravia

sobravia

ne za veceru vec dobrovoljno i svim srcem su Bosnjaci odbacili dotadasnji nacin zivota i prihvatili svim srcem ono sto je jedino ispravno a sto je doslo s bracom Turcima.

I do danas,preko 500 godina,nesto sto je srcem i dusom primljeno ne moze nestati,vec samo jacati,a da je kako kazes prodano za veceru,pa nakon odlaska Turaka su mnogi nudili bolje vecere ali Bosnjaci su ostali cvrsti na svom putu,sto je jasno da nema govora o prevrtljivosti i prodaji za neki profit,tzv.veceru…..

Sam
Gost
Sam
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Ma pusti sobraviu druze.
Zivi u lazi i umrijece tako.
Ne zna je li posao ili dosao.
Sta on zna drugo da kaze nego ta floskula o vjeri i veceri.
Jadno

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Da , “braca Turci” … Ostavili su trag krvi uzduz i popreko Balkana a sad vi sa svojom “bracom Turcima” ponovo ostrite sablje i koceve za Hriscane .

Sam
Gost
Sam
10 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

Ti si hajvan po rodjenu jer covjek nisi sigurno a hriscanin nikako.
Po tebi su turci sabljama posjekli sve hriscane i nabili na kolac prezivjele a ostavili u zivotu hajvane(hajvan znaci zivotinja ili stoka).
I eti ti kao vrli hajvan pretece nekako.
I to znas koji hajvan,jer turci nisu svo meso hajvana jeli.
I ovdje zelim podvuci da nemam namjeru ni u primisli uvrijediti nijednog hriscanina i cestita covjeka.
Samo ovog hajvana koji za sebe tvrdi da nije covjek.
Mene je ubijedio.

Inat
Gost
Inat
10 mjeseci prije
Reply to  Sam

A ti od filma Boj na Kosovu ni dan danas nisi odmakao i pedlja..

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Čime te hrane pa si tako neutralan..?, 😁

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
10 mjeseci prije

Neutralni keksici .

zumba
Gost
zumba
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

@guest_430918
Nisam siguran da će Egipat, Grčka, UAE i Francuska dozvoliti Turskoj toliko baškarenje u Libiji. Ali videćemo, jer rat nije gotov. Postoje izveštaji u kojima se tvrdi da se Haftar taktično povlači da bi konsolidovao snage i zatim krenuo na sve ili ništa u novu bitku na Tripoli.

Neutralan
Gost
Neutralan
10 mjeseci prije
Reply to  zumba

zumba
Egipat je siromasna zemlja sa preko 100 miliona stanovnika,bez energetskih resursa,znaci pustinja,zato na rat ne smiju ni da pomisle,imaju ekstremno jaku vojsku i tehniku da pokore pola Afrike ali rat kosta a oni za logistiku nemaju novca ni za 5 dana rata,dok Turska bez problema i uz minimalne troskove postize izvrsne vojne uspjehe u Siriji i Libiji

Grcka..sta reci za zemlju koja je duzna 300 milijardi eura,tigar od papira koji ni u snu nema snagu ni resurse ni za ozbiljniju svadju,o ratu da ne govorimo,a Turska postize ogromne uspjehe na vojno politickom planu u Mediteranu i u svijetu uopce

UAE ni u Jemenu nista ne postizu a godinama su zaglibili u ratu,imaju ogromno bogatstvo i vojnu tehniku a rasturise ih bosonogi Huti u Jemenu,znaci u vojno-ekonomsko-politickom smislu nemaju sposobnih ljudi a Turska ih ima za izvoz

Francuska je preopterecena unutrasnjim problemima a davno je prestala biti svjetska kolonijalna sila,njen sadasnji krajnji domet su siromasne propale africke zemlje za koje je BiH svemirski brod

Konsolidacija snaga nakon gubitka teritorije velicine BiH za mjesec dana je smijesna i jasno je kako ce se sad stvari odvijati

zumba
Gost
zumba
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

@guest_430918
Ako si pratio vesti, tri najveće turske banke su na izdisaju. Turska ima još obavezu da isplati sve islamista koje je prebacila iz Sirije u Libiju. Odakle? Jedino ako pare padaju s neba. Što se Egipta tiče, El Sisi je oslobodio celu zemlju od Muslimanske braće i pored uništene ekonomije. Postoji još jedna caka. Egipat manje košta kopnenim putem prebaciti trupe u Libiju nego Turskoj preko mora. A Francuzi dugo pomažu Haftaru i nema najava da će prestati.

Konsolidacija je radjena i pre sa gubitkom mnogo veće teritorije. Ovaj put biće im lakše povratiti sve izgubljeno jer znaju sve prednosti i mane terena.

Sam
Gost
Sam
10 mjeseci prije
Reply to  zumba

Ti svunoc pravio strategiju za Sisija kako da umarsira u Libiju a?
A samo tvoje glorifikovanje tog ubice i drzavnog teroriste govori vise o tebi nego o njemu.
A pratis i turske banke vjerovatno da kuois akcije dok su jos jeftine.
Pa nece to bas tako lahko kako si mislio.
Imaces ti jos neprospavanih noci ili si to na sabah rano ustao.

Neutralan
Gost
Neutralan
10 mjeseci prije
Reply to  zumba

zumba
I europske banke su bile na izdisaju pa su bogate eu zemlje danas jace nego ikad.

Bankrot par firmi,u ovom slucaju banaka,ne znaci propast drzavne ekonomije vec konsolidaciju,smijesno je da pad par banaka moze ugroziti ekonomiju Turske,jedne od najmocnijih drzava svijeta.

Libija je bogata zemlja koja svakako ima novca da pokrije troskove medjunarodno priznate i sasvim legalne vojne intervencije Turske u Libiji,koja je dosla na poziv medjunarodno priznate vlade u Tripoliju.

Sisi nije oslobodio nista vec je silom dosao na vlast i drzi vojsku pod kontrolom,a narod ga nije izabrao i ne podrzava ga,legalni predsjednik koji je izabran na demokratskim izborima voljom velike vecine od 100 miliona egipcana je silom svrgnut od strane sisija i to dovoljno govori

Caka o kojoj govoris je nebitna u vojnom smislu,dugotrajna logistika je nesto sasvim drugo

Francuzi ce kao Italijani da odaberu stranu koja pobjedjuje,do neki dan su Italijani podrzavali haftara a sad su se okrenuli Tripoliju

Recenicom o prednostima i manama terena si dokazao da si i u vojnom smislu potpuni laik,kao i politicko-ekonomskom i ne bih vise trosio vrijeme na tebe

mr.no
Gost
mr.no
10 mjeseci prije
Reply to  zumba

jedini izvjestaj koji postoji je da je warlord haftar izgubio i da je turska ta koja se pita kako dalje u libiji!

Mr.No
Gost
Mr.No
10 mjeseci prije
Reply to  mr.no

@mr.no :halali,ali ne kradi- ime-nik Jes’l cit’o uopšte Mr.No??

Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Libija i sirija igraju samo dok kvazi sultan jaše na qatarskim parama, i dok je na vlasti, vrijeme radi protiv Erdija

jablan u zitu
Gost
jablan u zitu
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

I da ponovimo 500 godina Otomanske Imperije ….

Borik
Gost
Borik
10 mjeseci prije
Reply to  jablan u zitu

jablan u zitu
I da ponovimo 500 godina Otomanskog genocida nad slavenskim narodima.
Treba to naplatiti

mali jere
Gost
mali jere
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Ti nisi ,,neutralan,,nego nepismen ako mislis da ,, oko 25 % stanovnika Libije cine Turci,..,, pa u Libiji je po naj novijoj nauhki tristadevetnest posto thuraka i Thureska je naj jaca drzava na shvitu ,broji devedesetsedam mihlijardi shtanovnika i ima naj hjacu vojsku na shvitu baze na mhjesecu a samo u Bohsni ima devehstotina ahtomskih bohjevnih glahva.Jedina zehmlja na duhnjaluku gdje thurci nisu devesthopostotni stahnovnici je Ishland gdje zive dva nepoznata bica pohrijeklom iz Khaknja i Vhisokog.Ipak si u jednom bolji i od thuraka osvojio si vrhunac mihnusa.

Komentar
Gost
Komentar
10 mjeseci prije
Reply to  mali jere

Nije on nepismen već je opasan…takvi bi ti sutra pod grlo nož stavili u ime svoje religije…

Neutralan
Gost
Neutralan
10 mjeseci prije
Reply to  Komentar

Pisanje o istini koju je potvrdio medjunarodni sud u Hagu ni u kom slucaju se ne moze nazvati provokacija niti onog ko pise provokatorom

Pisanje o istini o srpskim zrtvama u Jasenovcu niti nakon 80 godina ne moze biti provokacija vec podsjecanje i opomena novim generacijama da ne zaborave i da se suoce s nedjelima njihovih predaka da bi bili bolji ljudi i da bi odbacili sve ideologije koje zele zlo drugim i drugacijim

Pisanje o istini ne bi smjelo biti cenzurisano na portalima koji zele biti objektivni,nepristrasni i pravedni,kao i kriticni prema negativnim pojavama u drustvu.

Sam
Gost
Sam
10 mjeseci prije
Reply to  Komentar

Ti to iz iskustva?
To…noz,zica itd a?
Plaho si nesto pitom i uljudan,da te covjek na ranu privije.

Neutralan
Gost
Neutralan
10 mjeseci prije
Reply to  Sam

Sam
u pravu si,komentar i njemu slicni slave masovne ubice i ratne zlocince i uzvikuju “noz zica Srebrenica”zlocince i teroriste koje su popovi blagoslovili da idu u koljacke pohode na Bosnjake u ime svoje religije

Komentar
Gost
Komentar
10 mjeseci prije
Reply to  Komentar

Ma ti si idiot isto

Mate
Gost
Mate
10 mjeseci prije
Reply to  Neutralan

Sta rec za budalu nema te rici bosna i turska ima povenicu ko amerika i iran …

xxx
Gost
xxx
10 mjeseci prije

poslije gadafija uopce vise nije nista vazno,nema tamo vise zivota,nikada. tocka

mane
Gost
mane
10 mjeseci prije

General se skolovao u americi a Rusija mu saveznik

PiriReis
Gost
PiriReis
10 mjeseci prije
Reply to  mane

Nije on general, on je stara, mokra i prnjava čarapa!

Šule
Gost
Šule
10 mjeseci prije
Reply to  mane

Slabo se on školovao kad ga Turci razbucaše sa dronovima..a vojska koda mu je bila na ispaši sa ovcama..onako biježat i ostavit svu tehniku mogu samo čobani i plačenici po danu..zato Haftare bježi u Rusiju tamo će ti Putin dat komad zemlje pa napravi ranč sa kozama i ovcama..nisi ti nikakav budući predsjednik libije..a saveznici če se dogovorit sa Turcima tu erdogan ima iskustva,osim ako ga Grci isprovociraju.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
10 mjeseci prije
Reply to  mane

Kad je Haftar bio ofenzivi ovaj portal (Logično) na sva usta hvalio njegovo školovanje u Rusiji na Fruzeu. Sad kad su turci razguzili i njega i njegove ruse sad je kao školovani u americi. Ajde, ajde jedinica za glupost=1 rusofil. Rusofilima i ruskoj infrastrukturi je zajedničko to da su zaostali.

SIN BOSNE
Gost
SIN BOSNE
10 mjeseci prije
Reply to  Kaj ti

Hahaha svaka cast na komentaru

Kaj ti
Gost
Kaj ti
10 mjeseci prije
Reply to  SIN BOSNE

Svaka cast tebi sin od bosne. Radis u nemackoj?

Kaj ti
Gost
Kaj ti
10 mjeseci prije
Reply to  Kaj ti

Slaba ti inspiracija trolicu

Gledamokosebe
Gost
Gledamokosebe
10 mjeseci prije
Reply to  Kaj ti

Frunze

Sam
Gost
Sam
10 mjeseci prije
Reply to  Kaj ti

Ti navikao na lazi i otvoreno navijanje pa ti tesko prihvatiti jedan korektan clanak,je li?
I ako hoces malo lazi,eto jutros mi javise da je Haftar usao u Tripoli zajedno sa americkim i ruskim generalima i popisao se na Gadafijev spomenik.
Provjereno

sobravia
Gost
sobravia
10 mjeseci prije

Oteo si mi komentar.

Fenix
Gost
Fenix
10 mjeseci prije

Nije veliki strateški uspjeh GNA Haftar je i onako bio na zapadu Libije prenapregnut. On i dalje kontroliše 85 % Libije i sve naftne resurse i morao se poslije nemogućnosti zauzimanja Tripolija povuci i regrupisati. Rusija sve vise pocinjes dobaciti masovno naoružanje u Siriji ali dosta dolazi u Libiju modernizirani MiG-29 i pvo takodjer Rusi su se stacionirani na dosta naftnih polja u Libiji ono sto je ocigledno da slijedi pregrupisavanje i nastavak ratnih dejstva u Libiji a u Siriji završnica. Inace nesto sam gledao Rusi su u Siriji intervenirali krajem 2015 a 2017 rat je bio skoro završen Isis unositen “oporba” praktično unistena ostale samo enklave koje su se 2018 završile. Dakle Rusija je u Siriji dobila rat praktično za 1/5 ili 2 godine ovo oko Idliba se otegnulo radi Turske do danas i to zato sto Erdogan dobro koristi svoj geostrateški položaj ne toliko zbog snage Turske koja je na kraju imala izmasakrirane vojnike i morala da prihvati Moskovski memorandum koji je ostavio veci dio Idliba pod Saa i demilitarizacija oko autoceste i to isključivo na teritoriji terorista. Sto je ravno kapitulaciju. Vrijeme je da se u Siriji završi stvar.

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije

Sve je to dil..to se moglo zakljucit joskod zadnjih bitaka u Siriji..al to nije ni blizu kraja.
Mene zanima ko je Tripiloju dao ime. Jel kad se analizira ispadne tri polja

Weteran
Gost
Weteran
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Antička Tripolitanija. “Regio Tripolitana” – Region tri grada ( grad – polis).
Tripoli je samo kontinuitet tog vremena i prostora.

Bosnanac
Gost
Bosnanac
10 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Weteran,
Znači tri poljane, tri grada? 🙂

Fenix
Gost
Fenix
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Bosanac@ e vidi o tome nisam razmišljao bukvalno ime ima značenje samo na Slavenskim jezicima kao i Troja,Krit a Zeus je na Kritu SAKRIO djevojku Europu kao i Kipar. Svi ti nazivi se mogu slikovito objasniti samo na Slavenskim jezicima.

Nekdo.
Gost
Nekdo.
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Sigurno Srbi ili Hrvati. Možda čak Bosanci onog doba? Moron!

Tripolis – grčko, tri mjesta (Tria polis, Τρίπολις).

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije
Reply to  Nekdo.

Nekdo.,
a možda i Makedonci? 🙂

Sam
Gost
Sam
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Srbi mu dali ime!
Pitaj onog profesora koji kaze da su i jevreji nastali od srba.
Tripolitana,Tripolinus,Tripolis,Tripolija,Tripoli i na kraju Zajecar😉

Bosanac
Gost
Bosanac
10 mjeseci prije
Reply to  Sam

Sam
Ne družim se sa profesorima :), al vidim Ti si načitan pa bi tebe pitao kako se zove rijeka ova gdje su pred Coronu migranti prelazili iz Turske u Grčku

Sam
Gost
Sam
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Ma sta me briga kako se zove.
Ja samo reagujem na tudje uvrede i provokacije a prvi nikoga necu uvrijediti.
Cutam,ucim radi sebe a ne da znam sve rijeke i jezera.

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije
Reply to  Bosanac

Imaš Tripoli u Libanonu.

gost
Gost
gost
10 mjeseci prije

Koga boli ona stvar za tamo nekakve lna ili gna… oboje su isti *****

Weteran
Gost
Weteran
10 mjeseci prije

Kad se slonovi tuku, strada trava.
I sirotinja, raja.

BPC
Gost
BPC
10 mjeseci prije

Imao je Haftar onomad priliku da potpiše mirovni sporazum u Moskvi, a sad mu se kalkulisanje obija o glavu…

PiriReis
Gost
PiriReis
10 mjeseci prije
Reply to  BPC

Ma bravo! Upravo tako!
Mada to nije nikako mirovni sporazum. Haftaru će svi veliki igrači ponuditi šansu da bude “glavni u Libiji” samo pod uslovom da u tim “mirovnim ugovorima” dadne odriješene ruke odnosno preda tu istu Libiju neokolonijalistima koji ga postave za “glavnog”. Tako je sa Sisijem, AlSaudima, Bašarom i ostalom bagrom Blistoka.

Max
Member
Max
10 mjeseci prije

Težak poraz Khalife Haftara , Ja sam bio među onima koji su očekivali njegovu pobjedu ali sam to temeljio na logičnim postavkama jer je GNA bila u rasulu pred predgrađem Tripolija. Ali spasila ih je Turska pomoć Tisuće terorista prebačenih iz Sirije dronovi raketni bacači i ostalo. Pitanje što se sad može oćekivati, Možda ofenziva GNA na teritorij LNA?

Kaj ti
Gost
Kaj ti
10 mjeseci prije

Evo malo tipičnih rusa i rusofila: https://youtu.be/Br9ejaVnD94
Oldy but the goody

BanOvan
Gost
BanOvan
10 mjeseci prije

Neuteralac,
“…a BiH bi samo profitirala na tome,stanovnici BiH ne bi morali ici u EU jer bi Turska uz Libiju mogla napraviti od BiH ekonomsko cudo ranga jedne Belgije..”
Nemaju Turci toliko para koliko Falicu i Baja-Mili treba.
Mislis da Turcima terba jos jedan KurdiStan?

POVEZANE VIJESTI

Izbornik