U rat u Libiji ulaze Egipat i Grčka – LNA napreduje u jugu Tripolija

Libija
20 komentara

U Libiji je ipak „nulti sat“ za islamističke milicije, kojeg je ranije ovog mjeseca najavio zapovjednik Libijske nacionalne armije general Kalifa Haftar.

Nakon isteka ultimatuma u srijedu u ponoć, LNA je čekala do petka, a onda je pokrenula kampanju u kojoj je uspjela ovladati južnom četvrti Tripolija Salahudin i zauzela veći dio ceste koja od zračne luke vodi prema središnjim dijelovima libijske prijestolnice.

Egipat i Grčka zatvorili zračni prostor za turske zrakoplove

U ovim uvjetima je premijer takozvane Vlade nacionalnog sporazuma iz Tripolija, Fayez Al-Sarraj, od Ankare zatražio vojnu pomoć i da uspostavi zonu zabrane leta nad Tripolijem i Misratom, budući da zrakoplovi i dronovi LNA provode udare na zračnu bazu u blizini Misrate gdje su raspoređeni turski napadački dronovi. U napadima su uništene sve bespilotne letjelice koje su snage Fayeza Al-Sarraja dobile od Turske.

Međutim, na namjeru Turske da pomogne milicijama Muslimanskog bratstva u Tripoliju su odgovorili Egipat i Grčka, koji su zatvorili svoje teritorijalne vode i zračni prostor za turske ratne brodove i zrakoplove.

Potvrda ove odluke dolazi uoči današnjeg sastanka generala Kalife Haftara s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom Al-Sisijem u Kairu.

Jučer su dopisnici raznih agencija iz Kaira izvijestili da bi egipatsko ratno zrakoplovstvo moglo dobiti dozvolu za bombardiranje pista na aerodromima Misrata i „Mitiga“ u Tripoliju, koje kontroliraju islamističke milicije odane Al-Sarraju.

Međutim, na terenu se borbe vode iznenađujuće brzo u odnosu na sporo napredovanje LNA od početka kampanje za Tripoli.

Posljednjih dana vidjeli smo najavu „nultog sata“ i početak vojnih akcija pod vodstvom generala Kalife Haftara u Tripoliju. Haftar je pružio priliku milicijama iz Misrate do ponoći u srijedu da napuste gradove Tripoli i Sirte, jer će u protivnom Misrata također postati cilj Libijske nacionalne armije (LNA).

Ako pokrene veći napad s ciljem zauzimanje obalnog grada Sirte, LNA bi, nakon oslobađanja Raas Lanufa, Bin Javada i Nofile na putu Bengazi-Sirte, mogla polako napredovati i preuzeti kontrolu nad Harawom i Soltanom, također i većim dijelom priobalne autoceste prema Misrati i Tripoliju

Nakon zarobljavanja Harawa i Soltana na istočnoj osi, LNA bi mogla napasti Qasr Abu Hadi s južne i istočne strane. Put Sirte-Wudana do Qasr Abu Hadi bi već bio pod kontrolom LNA.

Na trećoj osi nema posebnog pomaka Libijske nacionalne vojske, a prema obrascima operacije LNA pri oslobađanju Derne i ostalih obalnih gradova Libije, očekuje se da LNA napadne zapadnu cestu od Sirte i s ove osi pokušati izvršiti pritisak i okružiti grad. To bi značilo da LNA prvo treba osloboditi pustinjske dijelove jugozapadno od Sirte, a zatim napasti zapadni put kako bi zauzela kompanije i elektranu u zaljevu Bokhariah i Wadi Jaref.

Općenito, poteškoće u vojnim operacijama u pustinjskim područjima Sirte su dvostruke. Haftaru treba mnogo vojne opreme i snaga u ljudstvu, a operacija u Tripoliju pokazuje da LNA trenutno ne raspolaže s tim kapacitetima.
LNA jednostavno ne može istovremeno podnijeti dvije odvojene operacije, ali ambiciozna osoba poput generala Kalife Haftara to može napraviti.

Libija - podrucje Sirte
FOTO: Područje Sirte

LNA napada grad Zawiya zapadno od Tripolija

Libijska nacionalna armija (LNA) započela je novu fazu napada protiv Vlade nacionalnog sporazuma. Tri glavne osi su Salahudin, cesta od zračne luke Tripoli i zapadno od grada Zawiya.

U četvrti Salahudin, neki izvori povezani s LNA, naveli su da su snage Haftara zauzele zgradu Policijske akademije i vode teške borbe u okrugu Zohur i bazi Takbali.

Iz zračne luke Tripoli, što potvrđuju i islamistički izvori, napadi se vode duž ceste koja vodi prema centru Tripolija. Tijekom noći su snage LNA napale su Zawiyu, nakon što su glavninu snaga okupile u Surmanu u zapadnom dijelu ovog grada. Situacija na tom području je još uvijek napeta, a ishod napada je nepoznat.

I za kraj, iako Turska to negira, na društvenim mrežama su objavljene snimke „Divizije Mutasim“, proturske islamističke skupine koja se borila u Siriji, a sada su njeni borci u Tripoliju. To znači da je Ankara uspjela prebaciti jedan dio boraca kako bi pokušala spasiti Fayeza Al-Sarraja od kapitulacije. Na videozapisima se militanti sami predstavljaju kao „Slobodna sirijska vojska“ i „Divizija Mutasim“ divizija koja je djelovala u Aleppu.

Turski dužnosnici su odbacili vijest o upućivanju trupa u Libiju, ali objava ovih fotografija i videozapisa ne samo da pobija turske tvrdnje, već je i omogućila medijima Libijske nacionalne armije da potkopaju kredibilitet Vlade nacionalnog sporazuma Fayeza Al-Sarraja.

FOTO/VIDEO – „Divizija Mutasim“ u Tripoliju: ISW News

Libijska narodna armija
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Savovic Danilo
4 godine prije

Jos jedan igrac na strani Haftara(normalno zbog svojih interesa podjele interesa u Mediteranu) a to je Grcka. Tako da ce Turcima biti jos teze da pomognu “muslimsnsko bratstvo) I famoznu vladu u Tripoliju kojom komanduju islamisticke milicije iz Misurate,Sirte I djelova Tripolija.

čitalac
4 godine prije

“…su odgovorili Egipat i Grčka, koji su zatvorili svoje teritorijalne vode i zračni prostor za turske ratne brodove i zrakoplove.”
???
Turskoj ne treba zračni prostor ni Grčke ni Egipta da dođe do Libije.
Teritorijalne vode od nijedne također.

Weteran
4 godine prije

Na nekim mestima čitam da Ankara posle Nove godine šalje trupe u Libiju!?
Ko će tamo Čvor razvezati ?

samo tako
4 godine prije

Kada je ono otkucao prvi put najavljen “nulti sat” ?

samo tako
4 godine prije

Zatvaranje teritorijalnih voda i zračnih prostora Grčke i Egipta za Tursku je značajno koliko i zatvaranje patent zatvarača na hlačama.
Logistička podrška Egipta gen. Haftaru je ono što ih svrbi

Max
4 godine prije

Haftar dobro napredulje u složenim uvjetima urbanog rata a dobit će svu potrebnu pomoć od saveznika ponajviše Egipta i Rusije.

mane
4 godine prije

Ne mogu da skontam sta ce turska u libiji. Nelogično mi je da ce da ratuju zbog muslimanskog bratstva daleko od kuce

Borac2
4 godine prije

Bradonje u sjeveroistocnoj siriji bjeze od MIT koji ih trazi za prebacivanje u libiju. Tko bi reko. Pa toliko su bili hrabri kad je trebalo odrubljivat glave sirijskoj djeci.

Tripoli
4 godine prije

Ko li su vasi izvori Boze sacuvaj. Informisite se sta se desilo ovim iz Surmana koji su se bili infiltrirali u naselje Abu Isa, Zavija, te sta je uslijedilo naredni dan. Vlada u Tripoliju je legitimna vlada i samo onaj ko nije zivio u Tripoliju moze tako da takve clanke objavljaje. Zapad Libije je u stvari civilizacija….Istok,Bengazi,Marz,Tobruk…..seljakluk bez granica. Koji islamisti, koji teroristi!? Je li i vas angazovao stari prdonja Haftar, koji ne mrda iz svoje Razime (pisete da vodi operaciju wtf!?) Sinove poslao po europi, Sadam opljackao CBL bransa Bengazi sa vise od 180m €, 50m€ dolara pod isprikom “da se sacuva od vlage 😂”. Cijeli Wagner aktivan Libiji, udara Egipat, UAE, od 2014 i na zapadu islamisti. Bljak ste portal, za povracanje….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI