Haftar obio apel Putina i Erdogana za primirjem: „Rat protiv terora se mora završiti“

Recep Tayyip Erdogan - Vladimir Putin - Khalifa Haftar
23 komentara

Iako su ga da to učini zamolili ruski predsjednik Vladimir Putin i turski vođa Recep Tayyip Erdogan, obzirom na ogromne dobitke na bojnom polju posljednjih tjedana, libijski general Kalifa Haftar ne želi sklopiti primirje s Tripolijem.

Kad je ruski predsjednik Vladimir Putin ovog tjedna prisustvovao ceremoniji otvaranja plinovoda Turski tok, rat u Libiji, koji se brzo razvija, bio je na vrhu popisa teških geopolitičkih kriza u koje je umiješan turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Neki analitičari kažu da će novi sukob u Libiji i rat za kontrolu nafte i plina bogate sjevernoafričke države između Bengazija i vojske generala Kalife Haftara protiv takozvane „Vlade nacionalnog sporazuma“ u Tripoliju, zajedno sa sukobom Sjedinjenim Državama i Iranom, biti vrele geopolitičke teme koje će dominirati svijetom 2020. godine.

Stručnjaci su bili iznenađeni kada su se turski i ruski predsjednici u srijedu dogovorili da zajednički izdaju hitni apel na primirje u Libiji, kojeg su tražili da počne u subotu 12. siječnja u ponoć.

Ovaj iznenađujući sporazum o suradnji,  obzirom na činjenicu da Rusija i Turska ponovo podržavaju suprotstavljene strane u sukobu, kako bi se LNA i islamističke milicije dovele za pregovarački stol, u četvrtak su istovremeno odbili general Haftar i njegova Libijska nacionalna armija (LNA).

To se događa dok broj smrtnih slučajeva i dalje raste, a Haftar opisuje kontinuiranu opsadu Tripolija kao „konačnu ofenzivu“ za oslobađanje i uspostavljenje kontrole nad libijskom prijestolnicom.

Haftar je pojasnio kako je njegova ofenziva „rat protiv terorista koji se ne može završiti do konačne pobjede“. Ako pogledate spisak milicija i zapovjednika na drugoj strani, lako je primijetiti da Haftar govori istinu, ali selafijske milicije bliske Muslimanskom bratstvu ni EU, ni SAD ne smatraju terorističkima, već „naoružanom oporbom“ u Siriji, dok su u Libiji to snage koje podržavaju na brzinu sastavljenu Vladu nacionalnog sporazuma Fayeza Al-Sarraja u Tripoliju, koja je čak dobila legitimitet Vijeća sigurnosti, a da nikakav sporazum nije postigla sa Zastupničkim domom u Tobruku i namjeravala je svoju kontrolu uspostaviti nad cijelom Libijom.

U video izjavi je Haftarov vojni glasnogovornik Ahmed Al-Mismari rekao: “Pozdravljamo Putinov poziv na primirje. Međutim, naša borba protiv terorističkih organizacija koje su okupirale Tripoli i dobile podršku nekih zemalja nastavit će se do kraja.”

Na bojnom polju je situacija u južnom Tripoliju takva da su u južnom predgrađu Hadba, na cesti koja vodi iz zračne luke u grad, islamistički militanti napali LNA, kojoj je u pomoć došlo zrakoplovstvo i počelo provoditi udare po milicijama vlade Fayeza Al-Sarraja.

Milicije iz Misrate tvrde kako će povratiti kontrolu nad mjestom Al-Washkah, gdje se LNA opasno približila njihovim položajima. Jutros rano je Libijska nacionalna armije izjavila kako je preuzela kontrolu nad Al-Ujailatom, zapadno od Sabrate.

Općenito govoreći, LNA nema nikakvog razloga da prihvati ponuđeno primirje i da pregovara s terorističkim milicijama iz Misrate dok ne polože oružje.

Podrucja kontrole LNA (crveno) i islamistickih milicija (zeleno)
Podrucja kontrole LNA (crveno) i islamistickih milicija (zeleno)

FOTO: Područja kontrole LNA (crveno) i islamističkih milicija (zeleno)

Turska vojska u Libiji
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

Sve dok ne dođe Turska vojska u Libiju. Onda će Htjeti pregovarati ali Turci ne budu bili zainteresirani za pregovore.

Ivo
4 godine prije

Putin mu je ispod žita došapnuo da nastavi uništavati terorističku stoku bez milosti. Erdo zna da je to tako. On može praviti smetnje u Siriji, međutim Rusija kontrolira morski prilaz Libiji. Rat se nastavlja, uz patnje stanovništva zahvaćenih država.

Ivo Lola
4 godine prije

Svakome tko dobro pozna anamnezu i povijest bolesti jasno je da je sve unaprijed smišljen scenario.

Tink
4 godine prije

Samo jedno razmisljanje ne vezano direktno za clanak. Ovaj pojam TERORIST i TERORIZAM je potpuno obesmisljen. Nite jedan sukob trenutno y svetu ne postoji gde se sukobljene strane i njihovi saveznici ne caste tom optuzbom da je to postalo tragikomicno.

Tramp i Erdogan
4 godine prije

Su najmocnija snaga na bliskom istoku … Tramp plati porez Erdoganu za Hotel-biznis i Erdogan casti americke vojnike u turskih bazah i Turki moraju povredjivati Tramp hotele

Siniša
4 godine prije

Javio se Iranski oficir koji je naredio obaranje aviona, kaže sistem prepoznao avion kao krstareću raketu!??

Savovic Danilo
4 godine prije

Ma nema nista od primirja,koje bi islamisticke snage iskoristile dok se famozne Turske trupe ne konsoliduju sa njima I organizuju bolju odbranu,u prednosti je LNA I Haftar to dobro zna I zeli zauzeti sto vise terena sad kad je u naletu

Toni
4 godine prije

Kakvo primirje, kakvi bakrači! Zar dopustiti protivniku da se prestroji i naoruža, umjesto navaliti na njega kad je već dezorjentisan i sav sheban.
Kad ga konačno potuku primirje/mir će doći sam po sebi.

samo tako
4 godine prije

Da sultanu odgovara primirje, zbog jačanje vojne i logističke podrške Muslimanskom bratsvu je jasno. Opkruženi su Haftarovim snagama, koji je u sovjetskoj vojnoj akademiji učio o Kalinjingradu krajem 2.svjetskog rata.
Zašto se Putin pridružuje tom apelu je samo njemu jasno; ponekad je bolje šutijeti. Ovako ispada licemjer

Max
4 godine prije

Haftar je u pravu posao treba dovršiti što prije.

imalijosnade
4 godine prije

“na zapadu nista nova” – od kad su lansirali Bina pa insajder job WTC kojeg su sami proizveli; izumili su krilaticu “Rat protiv terora”.. vlastitom narodu omču su stezali da disat nemože!! al su zato za vojsku i naoružanje budžeti rasli i rasli, lobisti profit brali i ruke trtljali…

mali jere
4 godine prije

Putin je naj mudriji politicar u zadnjih 2020 godina.On navodi erdu da turkmenske razbojnike iz Idliba prebaci u Libiju kako bi ih tamo Haftar dokusurio ,ili bar jedan dio, a Asad bi lakse pocistio ostatak Sirije od placenika stranih rezima,,zna se cijih,, Mislim da na cijelom terenu izmedju Teherana i Maroka Putin lagano navodi vodu na svoj mlin i neka mu Dragi Bog pomogne jer da nije Putina bilo bi danas ratova tri puta vise i vjerojatno bi do sada islamisti preko Turske vec napadali Evropu.Osobno bih kao Hrvat volio da se Hrvatska izdvoji niz EU i udje u savez sa Rusijom.Bili bi uskoro napredna drzava a ovako cemo ostati vazali kao i cijelo vrijeme poslije NESTANKA kralja Tomislava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI