Haftarove snage uništile tursku bazu u zračnoj luci Mitiga u Tripoliju

Haftar protiv Erdogana
29 komentara

Istovremeno s posjetom libijske delegacije u Damasku i otvaranjem libijske ambasade u sirijskoj prijestolnici, gdje će biti predstavnici vlade „paralelne“ vlade iz Bengazija, Haftarove trupe su provele snažne udare na zračnu luku Mitiga u Tripoliju.

Cilj je bio uništenje turskih sustava protuzračne obrane „Hawk“, od kojih je jedan uništen. Pogođena su skladišta  municije i nekoliko turskih oklopnih vozila, a LNA navodi kako su u napadu  islamističke milicije i Turci imali “teške žrtve”.

Ovoje drugi veliki napad u nekoliko dana, nakon što je 29. veljače LNA granatirala zračnu luku nakon polijetanja oborenog turskog drona iz baze koja je pretvorena u turski zapovjedni i operativni centar u Libiji.

Zapovjednik zapadnih vojnih operacija LNA, general Mabrouk Al-Ghazwi, potvrdio je 28. veljače obaranje turskog bespilotnog zrakoplova južno od Tripolija nakon polijetanja iz turske baze u Mitigi, rekavši da je riječ o kršenju primirja proglašenog u regiji.

Glasnogovornik LNA, general Ahmed Al-Mismari, citirao je Al-Ghazwija, rekavši da je do tog dana LNA oborila 6 turskih napadačkih dronova.

“Turski bespilotni zrakoplovi pokušali su pokrenuti veliku zračnu operaciju protiv vojnih snaga i ciljati više civilnih ciljeva”, dodao je Al-Ghazwi u izjavi za medije u subotu ujutro.

Ukazao je da vojne snage protuzračne obrane još uvijek provode radarske izviđačke operacije u cilju lova na sve neprijateljske bespilotne letjelice u zoni vojnih operacija na zapadu Libije.

LNA je nekoliko dana vršila snažan pritisak na islamističke milicije i turske snage, posebno u zračnoj luci Mitiga i tog je dana ispalila na zračnu bazu 60 raketa iz sustava Grad.

Jučerašnji je udar bio usmjeren na turski vojni kontingent, koji je do jučer imao bazu smještenu upravo u zračnoj luci Mitiga, odakle je Turska pokretala napade dronovima.

Sudeći po požarima, izgorjeli su hangari za zrakoplove i privremene vojarne za turske vojnike.

Prema izjavama zapovjedništva LNA, napadi na aerodrom Mitiga i Turke se provode jer su turske snage zračnu luku pretvorile u bazu međunarodnog terorizma, iz koje podržavaju aktivnosti naoružanih bandi i terorističkih organizacija u Tripolitaniji.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova također je optužilo Tursku za podržavanje terorizma u Libiji, otvoreno izjavljujući da je intervencija Turske Libiju pretvorila centar za širenje međunarodnog terorizma.

Letovi iz Mitige su otkazani i prebačeni u Misratu, a osoblje aerodroma i putnici su nakon napada evakuirani. Na terminalu su ostala dva oštećena putnička zrakoplova, jedan Airbus i jedan Boeing 737.

General Haftar je posljednjih dana postigao određeni napredak u regiji Tripoli. LNA je ponovno zauzela prigradsku četvrt Aziz i stambeni Al-Sidra i napredovala u predgrađu glavnog grada.

Libija i Sirija uspostavili diplomatske odnose i dogovorili borbu protiv Turske

general HaftarlibijaMitigaTurska bazazračna luka
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Haftar ne pravi valove, s vremena na vrijeme mali tsunami je bolje.

Duki
4 godine prije

Moj Erdo kako li ti je noću zaspati ?Pa ovo su PUŠIONE na sve strane !👍
Bravo državniče ! Znaš i gotovo 😁😁😝😝😝😋😛😛😝🙈🐒🙊🖕🖕

mr.no
4 godine prije

prema izjavama LNA prema izjavama LNA, mnogi su sada u ekstazi, ali nazalost nista nije potvrdjeno, zato smanjite dozivljaje, doci ce i LNA na red!

Alex
4 godine prije

Batine na sve strane….sad će Erdogan ići slinit pred Trumpa…a ovaj će pružiti potporu na twitteru.

Kajzer Soze
4 godine prije

Ovaj Erdoan me u zadnje vrijeme podsjeća na onaj vic sa papagajom i Hasom kad ih izbace iz aviona a papagaj pita Hasu ,,što se kurčiš kada ne znaš da letiš” ! Turska jeste velika zemlja i jaka sila sa velikom vojskom ali brate ipak trebaju da znaju svoje mogućnosti i da mečku ne treba da čačkaju u onu stvar jer im lako može dogoditi da na kraju dobiju po pičci ! Nije mi uopšte jasan njihov trip da imaju bilo kakvo pravo da se qrče po Idlibu ili Libiji !

bbb
4 godine prije

Turci dobili po obrazu kojeg nemaju.

Ivex
4 godine prije

Nema vijesti iz Moskve ili vam ne pašu jer izgleda da će Putin lizati čunu Sultanu. Ostaviti Sirijce na cjedilu dok ste se raspisali o velikim uspjesima Rusije po Siriji.

Pero
4 godine prije

Neka su im.
Sada opet 4 minusa od domacih sotonjarskih glavosjeca.

Max
4 godine prije

Haftar izuzetno dobro vodi svoju vojsku a ima i jaku podršku.

nessy
4 godine prije

Pa dobro, otkud Turska baza u Libiji? Je li ih netko zvao? Nije. Baza bila, sad je vise nema. Kako kazu u narodu “sam pao, sam se udario”.

FATIH
4 godine prije

SAMO PRZI MARSALE.
PUKOVNIK CE TI HALALITI IZDAJU.

Borac2
4 godine prije

Pa kako to?? Allmighty turkish army valjda roka sve ispred sebe….. NOT

Ive
4 godine prije

Sve skupa dogadjaji u Turskoj i na granici sa Grckom samo potvrdjuje da Turska nikada i ni pod kojim uvijetima nesmije i nemoze biti primljema u EU, jer joj je glavni i jedini cilj islamizacija Evrope. Nisam religiozan i ne dijelim ljude prema macionlnosti ili religiji, ali postujem kulturna nasljedja i tradicije raznih podneblja.

jura
4 godine prije

samo deri, turci mislili da idu na izlet a ono ušli u medvjeđi brlog ,turci više i ne znaju ko ih pere

Boban
4 godine prije

Turskoj je glavni i jedini cilj islamizacija Evrope.
NIsam religiozan ali znam da Bog postoji jer njegov sam sluga i znam sve što Bog zna,
tako da je to sitnica što znam koji su ciljevi turskog sultana, kao i svih turskih sultana pre njega.

Pesterac
4 godine prije

Aha. Sad je zavrsio u Siriji sace Erdo Haftara malo da utambura. A vidi ovih paljevina!! Neveseli te se pre kraja,tako su i Asadovci pa su zesce batine dobili!! Polao Erdo ide redom cekaj te u red jedan po jedan!! 🤣🤣🤣🤣

Pesterac
4 godine prije

Ada zaboravih. Ovi sto se brinu za Tursku i gubitke Turske koji su neuporedivo manji od gubitka,Kosova i Crkava u Crnoj Gori treba malo da idu da tabanaju na Litije!! To je Bogougodno setanje!! Ostavite vi Velike momke da se svadjaju mali ste vi za njih,imate vi mnogo preca posla. Aaaa da poveceva vam Erdogan populaciju i vi tako pricate kako vas nije sramota!!??? Jos malo pola Srbije ce da govori Arapski a Turski vec govorite!! Kako su vasi preci bili dobri Vazali u Redovima Turskih Janicara!! Pola vasih princeza je bilo Zenke Turskih Sultana,Princeva i ostale Dvorske Svite!! 🤣🤣🤣🤣A vi tako za Erodgana jos idete na Turska letovalista prihvataju vas kao svoje !!! Gledate Turske Serije!! Sve vise Restorana u kojima osoblje govori Tecni Turski jezik!! E oa vama nikako ugoditi!! Ako nije tako demantuj te me!!???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI