Turska tvrdi da 15. ožujka kreću rusko-turske patrole u Idlibu – Je li to uopće moguće?

hts
27 komentara

Tursko ministarstvo obrane priopćilo je da su pregovori između vojnih delegacija Turske i Rusije “u velikoj mjeri” uspješni.

U praksi su dogovoreni sljedeći uvjeti:

  1. Režim za nadzor primirja u Idlibu.
  2. Zajednička patrola autocestom M-4.

Za drugu stavku nisu navedeni nikakvi posebni detalji i nitko ne zna kako će zajedničke patrole točno provesti.

Prema onome što su uspjeli saznati mediji, ako je točno, turska vojska bi čuvala 6 kilometara sigurnosnog područja sjeverno od autoceste M4, a ruska vojska južni pojas.

Službeno se o tom detalju još raspravlja, a prema onome što je Erdogan obećao u Moskvi, patrole bi trebale početi u nedjelju, 15. ožujka.

Turska je potvrdila da primirje djeluje u cijelosti, ali zadržava pravo uzvratiti akcijom ako ga prekrše sirijske trupe. Turska neće povući trupe iz Idliba i navodi „kako očekuje da će primirje biti  dugo“.

Još uvijek nije jasno što će se dogoditi s dijelom teritorija između ruske zone odgovornosti južno od autoceste M-4 i linije fronta koja prolazi kroz sjeverna područja ravnice Al-Ghaab i fronte u području Hazzarina i Kafr-Nabla, ali u slučaju da Turska ispoštuje dogovor teroristi iz tog područja bi e morali povući na sjever, što bi na terenu značilo da cijelo područje, bez borbe, preuzima sirijska vojska.

Sirija Idlib 13.03.2020
FOTO: Područje održavanja primirja i zajedničkih rusko-turskih patrola u Idlibu

Istovremeno, teroristi Hayat Tahrir Al-Shama poručuju kako se oni nisu obvezali ni na što i za njih sporazum iz Moskve ne vrijedi. To znači da će do eskalacije doći puno prije nego što tvrde Turci, koji ni ovaj put gotovo sigurno neće provesti svoje obveze iz obećanja koje je u Moskvi turski predsjednik Erdogan dao Vladimiru Putinu.

Zapravo, sve je pitanje hoće li ili neće sirijska Al-Qaeda, koja je sada de facto saveznik turske vojske u Idlibu, napustiti svoje položaje i povući oružje na sjever pokrajine? Prema svim izjavama koje su dali visoki terenski zapovjednici Hayat Tahrir Al-Shama, to se neće dogoditi, što znači da su bliže istini oni koji tvrde da je nova eskalacija samo pitanje vremena i da će sukobi punom snagom izbiti najkasnije do ljeta ove godine.

Al-QaedaHayat Tahrir al-Sham
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
4 godine prije

Uskoro kreće deratizacija.

Zoran
4 godine prije

Dok nebude službeno nevjerujem, sutra ćemo vidjeti. Ako i bude išta od toga, vjerojatno će biti napadnute Ruske ophodnje.

Laki Topalović
4 godine prije

Općenito govoreći, rata će biti, definitivno, ali ona teza da bi general Mamluk trebao radtiti svim silama da se džihadlije međusobno potamane, najbolja je. Ako treba , neka odabere neku skupinu koju će i naoružati, i to dobro, koju će kasnije ili integrirati ili lako “eliminirati”, samo da ovi sitni obračuni prerastu u pravi rat kao HTS protiv Zenika prošle godine.

Alen
4 godine prije

Dečki samo pratite i možete povremeno da fantazirate parajući kauče ..
Ono što se u stvarnosti dogadja je da je teheran sad pod ruskim mikroskopom , sad ćemo vidjeti kome se žuri i kome će popustiti živci..

Alen
4 godine prije

Evo još jedna zanimljivost !
Na Logičnom se piše o nekakvoj nepostojećoj podjeli šitta i sunita na BI , Babić čak tvrdi : ” dio Bošnjaka je stao na stranu Erdogana, pod izgovorom da se u Siriji vodi rat između Šiita i Sunita ” , a i meni se prebaciva da gledam kroz prizmu primitivnog vjerskog sukoba..

I sad tekst zadnji od novinara @ saša čak 7 puta je upotrebljen naziv
” šiitski ”
Pa tako imamo upotrebljeno u tekstu :

Šiitska Armija
Šiitska Regija
Šiitska Skupina
Šiitska Milicija
Šiitski Borci

Nije li malo previše šiita za ” nepostojeće ” šiitsko-sunitske odnose i za @sašino sekularno a ne primitivno vjersko oko ?
Eto kako sami sebe demantirate i okrećete stvsri kako vama pašu !

Dopizdilomi
4 godine prije

Što uopće traže turske trupe u Siriji?

Max
4 godine prije

Teroristi će pokušati iskoristiti situaciju.

nije bitno tko
4 godine prije

Alen je sunitski vehabija i selafija. S njim nema smisla diskutovati.

Ivan Draskovic
4 godine prije

Ako ste iskreni i dobronamjerni ? Zasto ne pisete pod vlastitim imenom i prezimenom? A glede raznih “umnih savjeta” o uvazavanju ili neuvazavanju necijeg misljenja , slobodan sam iznjeti konstataciju da ce pametan covjek nauciti nesto i od budale, dok budala ne moze nista nauciti ni od lumena. Da bi razumjeli prijepore na bliskome istoku , treba se vratiti daleko u proslost (doslovce do Biblijdkih vremena ili bar do vremena Nabukodonozora) i naravno istu izuciti do uspostave neprirodnih granica iza prvog svjetskog rata , u skladu sa interesima Velike Britanije i Francuske te energetskih interesa svjetskih vele sila glede nafte i plina a u sadasnje vrijema i energije sunca u skoroj buducnosti te naravno vodnih tesursa na tom podrucju (Eufrat i Tigris). Geopoliticka situacija je na tom podrucju iznimno zamrsena (doslovno gordijski cvor). Bez sporazuma velikih i malih sila u “dobroj vjeri” tamo je nemoguce uspostaviti trajan mir, koji je… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI