fbpx

Erdoganov ultimatum: Ima li Turska snage za sukob protiv SAA i Rusije?

Vojska

U Siriji i dalje traje ofenziva sirijskih snaga koje uništavaju proturske islamističke skupine, sada u zapadno od grada Aleppa i slijede sličan obrazac kao i prethodnim napadima, napadajući iz tri smjera, ostavljaju teroristima koridor za povlačenje u zapadnom smjeru. Na ostalim dijelovima uglavnom nema sukoba, osim sjeverno od Khan Shaykuna na samom jugu Idliba, gdje se širi sigurnosno područje zapadno od autoputa M5. Usprkos velikoj pomoći u vojnoj tehnici, koju im je poslala Turska, teroristi ne uspijevaju obraniti niti jedan položaj kojeg je SAA odredila da mora biti oslobođen. Najkasnije do sredine tjedna bi veliki džep zapadno od Aleppa, uključujući grad Kafr Hamra trebao biti slobodan, a sve to se događa u vrijeme dok turska i ruska delegacija pregovaraju o Idlibu, što je bila tema i razgovora Sergeja Lavrova i Mevluta Cavusoglua na Sigurnosnoj konferenciji u Münchenu.

Alep SIrija 16.02.2020.

FOTO: Situacija u zapadnom Aleppu 16. veljače popodne

U međuvremenu se dogodilo neminovno, a taj razvoj događaja ide u prilog Damasku, u vojnom i političkom smislu.

Kako iz Aleppa izvještava Riyad Farid Hijab, napetost u odnosima dviju terorističkih frakcija je eskalirala financijskom prijevarom pojedinih terenskih zapovjednika skupine Faylaq Al-Sham, koji su preprodavali oružje i opremu isporučenu iz Turske manjim skupinama.

Sirijska vojska nastavlja protuterorističku operaciju u pokrajinama Idlib i Aleppo. Odlučujući napredak vladinih snaga prema zapadu, praćen približavanjem turskoj granici i potpunim oslobađanjem čitave regije, do sada je ometao ključni faktor i to što su teroristi svih vrsta odlučili koristiti civilno stanovništvo kao ljudski štit.

Za izlazak stanovnika s okupiranih teritorija službeni Damask nastavlja graditi kontrolne punktove. Samo jučer su otvorena tri humanitarna koridora u naseljima Miznas, Bjarez i Habbit. Opremljena su mjesta za privremeni boravak ljudi, organizirana je opskrba toplom odjećom, pitkom vodom i hranom. Na kontrolnim mjestima dežuraju i timovi medicinske skrbi.

Međutim, militanti raznih terorističkih skupina, prije svega, Hayat Tahrir Al-Sham, Islamske stranke Turkestana, Faylaq Al-Sham i Huras Al-Din, pokušavaju zastrašiti civilno stanovništvo, prijeteći odmazdom protiv svih stanovnika koji se približe humanitarnim koridorima.

U vezi s tim su nastale prve nesuglasice između militanata Faylaq Al-Shama i njihovih “starijih drugova” iz Hayat Tahrir Al-Shama, a razlog su bile kriminalne radnje jednog od odreda HTS-a, čiji su članovi ubili suprugu i djecu jednog od vođa Faylaq Al-Shama, koji je živio u Kafr Harminu, blizu Idliba, jer su optuženi za pomaganje ljudima koji su pokušali ući na teritorij kojeg kontrolira vlada.

Napetost u odnosima dviju bandi je eskalirala zbog financijske prijevare pojedinih terenskih zapovjednika Faylaq Al-Shama koji su preprodavali oružje i opremu isporučenu iz Turske manjim skupinama. Očito su to saznali turski “kustosi”, kao i vodstvo Hayat Tahrir Al-Shama, koje je odmah odgovorilo na ono što se događa.

Prema informacijama koje su stigle do Aleppa, Kafr Harminu je pritvoreno nekoliko vođa Faylaq Al-Shama koji su pokušali pružiti otpor otvaranjem vatre iz lakog oružja. U sukobu je ubijeno je nekoliko terorista Hayat Tahrir Al-Shama i dva turska vojnika.

Kako bi spriječila sukob da nastane opći sukob, Turska je morala ubaciti dodatne snage u ovo naselje i tamo opremiti novo promatračko mjesto. Prema preliminarnim informacijama, u Kafr Harmin je Turska poslala oko 100 pripadnika specijalnih snaga i desetine artiljerijskih oružja.

Pripadnici Faylaq Al-Shama su napustili grad u punoj snazi i otišli na sjever regije, do mjesta gdje je glavnina snaga ove skupine. Prema sirijskoj vojsci, trenutno vođe skupina, uz sudjelovanje turskih posrednika, pokušavaju riješiti sukob. Međutim, dosad sa sumnjivim uspjehom i postoje dokazi o „manjim sukobima militanata širom sjeverozapada Sirije“.

“Ulje u vatru” dodaju i pokušaji militanata sirijske Al-Qaede, odnosno Hayat Tahrira, da se prikriju kao redovna turska vojska i da pokušavaju uspostaviti veze sa svojim bivšim saveznicima.

Riyad Farid Hijab kaže kako ne želi isključiti mogućnost da je sve ovo lukava kombinacija turske komande, koja namjerno provocira sukob dvije skupine. „Možda će Ankara ovu prilično neobičnu inicijativu ubuduće pokušati prikazati kao svoju uspješnu akciju u regiji u okviru pregovora s ruskom stranom“, tvrdi Riyad Farid Hijab, što ima smisla.

Turska si ne smije priuštiti prekid odnosa s Rusijom

Zašto? Zato što si Turska ne smije prištiti sukob s Rusijom, kao ni sukob sa Sirijom na bojnom polju.

Usred krize u rusko-turskim odnosima i niza bezobraznih izjava, jedini ozbiljan korak koji je poduzeo Erdogan bio je poziv Vladimiru Putinu. Unatoč desecima ranjenih i ubijenih turskih vojnika, čiji je broj puno veći od službeno prijavljenih 14 stradalih, turska delegacija uskoro stiže u Moskvu za sljedeće pregovore. Za što je Turska uistinu sposobna i koliko daleko može ići u sukobu s Rusijom?

Prvo treba analizirati domaću političku situaciju u Turskoj i mogućnosti njezine ekonomije ako dođe do daljnjeg pogoršanja rusko-turskih odnosa.

Unatoč svim optužbama protiv Rusije, postupci turske strane Rusiji zapravo nisu ostavili izbora. Navest ćemo neke od razloga koji su doveli do odluke o provođenju antiterorističke operacije u Idlibu, bez obzira na stav Ankare.

Sporazumi iz Astane i Sočija su obostrano korisni, koji bi, da se provedu, mogli ozbiljno doprinijeti mirnom rješenju krize u Siriji. Turska se obvezala očistiti teritorij zone deeskalacije Idliba od Hayat Tahrir Al-Shama, koalicije terorističkih skupina koja uključuje sirijsku Al-Qaedu i druge terorističke skupine.

Samo su proturske milicije mogle ostati u zoni deeskalacije Idlib, na primjer, „relativno umjerena“ Sirijska nacionalna armija”, koju su uglavnom činili sirijski Turci, koji su etnički povezani s Ankarom. Osim toga, Turci su morali zaustaviti granatiranje s teritorija kojeg su nadzirali teroristi i deblokirati dio autoceste M5 Hama-Aleppo kako bi poboljšali humanitarnu situaciju u zemlji. Ispunjavanje obveza koje je preuzela turska strana moglo je označiti početak mirovnog procesa koji bi uzeo u obzir i interese turske strane. Nažalost, Turska nije učinila ništa kako bi ispunila svoj dio sporazuma.

Terorističke skupine ne samo da nisu uništene, već se zona deeskalacije Idliba pretvorila u leglo terorista pod okriljem Turske. Granatiranje s teritorija kojeg su kontrolirali Turci nije prestajalo. Štoviše, situaciju je ozbiljno pogoršavala činjenica da su s teritorija Idliba, kojeg kontrolira turska vojska, neprestano pokušavani napadi dronovima na rusku zrakoplovnu bazu Hmeymim.

Autoput M5 također nije deblokiran i humanitarna situacija se nastavila pogoršavati. Očito je da Rusija nije beskrajno mogla zanemariti neaktivnost turske strane.

Trenutno je situacija potpuno neprihvatljiva, jer se turske oružane snage nalaze u istim borbenim formacijama s teroristima iz Hayat Tahrir Al-Shama. Štoviše, 12. veljače srušen je sirijski helikopter Mi-17 zapadno od naselja Nairab, nakon čega su se proturski militanti iživljavali nad mrtvim tijelom sirijskog časnika, pilota oborenog helikoptera, točno pred turskim vojnicima, koji ih nisu zaustavili. To još jednom dokazuje da sirijska vojska i ruske zrakoplovne snage nisu imale alternativu već su morali fizički uništiti teroriste.

Politička situacija u Turskoj

Predsjednik Erdogan je 12. veljače održao govor o reakciji Turske na akcije Sirije i Rusije u zoni deeskalacije Idlib. Kako je objasnio turski vođa, vojne će operacije sigurno biti, ali krajem veljače, dakle, gotovo za mjesec dana. Ona neće biti usmjerena protiv ruske vojske, već isključivo protiv „Assadovog zločinačkog režima“, ali samo ako se ne bude mogao dogovoriti s Rusijom.

Glavni dio govora bio je posvećen domaćoj politici. Erdogan je pokušao povezati „güleniste“, s gledišta turskih vlasti teroriste koji su pokušali izvršiti državni udar, s Kemalom Kilicdaroluluom, čelnikom kemalističke Republikanske narodne stranke, glavnom oporbenom strankom u turskom parlamentu.

11. veljače je Kemal Kilicdarolulu oštro kritizirao Erdoganove politike u Siriji. U svom govoru pred članovima stranke rekao je: “Pozivam one koji vladaju državom da spriječe nove žrtve. Ne želimo svađe s našim sirijskim susjedima, a posebno ne želimo biti instrument posredničkog rata. Turska ne bi trebala biti pijun globalnih igrača na Bliskom istoku i naša vojska ne bi trebala platiti tu cijenu.”

Međutim, glavni problem Erdogana nije opozicija, već njegove vlastite pristaše. Erdogan i njegova Stranka pravde i razvitka (AKP) izgradili su svoj politički diskurs na temelju tradicionalnih islamskih vrijednosti i neotomanstva, što podrazumijeva propagandne reference na imperijalnu prošlost Osmanskog carstva, aktivnu vanjsku politiku i predstavljanje moderne Turske kao snažne sile koja je sposobna oživjeti nekadašnju veličinu Osmanlija.

Turska je jaka protiv slabih

Ovdje nije bilo problema sve dok je Turska bila aktivna protiv slabih regionalnih aktera. Lako je bilo predstavljati se kao i moćna sila koja uništava lako naoružane odrede kurdskih PKK ili YPG snaga, slati trupe u Irak rastrganog proturječjima unutar kurdskog korpusa ili u Siriju koja je bila pogođena agresijom i građanskim ratom.

Međutim, potpuno drugačija je stvar u sukobu sa svjetskim silama i to je najveći Erdoganov problem, jer on tursko društvo nije mentalno pripremio za bilo kakav vanjskopolitički poraz. Turska mora biti pobjednik, uvijek i protiv svih, a to iz objektivnih razloga nije moguće.

Opijeni neootomanskom retorikom, turski građani zahtijevaju masovni rat i aktivnije djelovanje u Siriji. Ti su ljudi sigurni da je Turska ozbiljna sila s jednom od najboljih vojski na svijetu, koja lako može slomiti sirijsku vojsku i, ako bude potrebno, može ući u otvoreni sukob protiv Rusije. Građani sa sličnim svjetonazorom glavno su izborno uporište Erdogana i njegove Stranke pravde i razvitka.

S obzirom na to da oporbene stranke zajedno zauzimaju imaju 42% ili 255 od 600 zastupnika u turskom parlamentu, turski vođa ima težak izbor. Ili će ostati neaktivan i izgubiti svoje pristaše, ili će prijeći na aktivne akcije, što znači velike gubitke među vojnim osobljem i velikim ekonomskim troškovima, a u tom slučaju će Erdogan biti ranjiv na retoriku kemalista koji kritiziraju operaciju u Siriji.

Stoga obje mogućnosti mogu dovesti Tursku do unutarnje političke krize. Možda zato Erdogan s jedne strane daje ratne izjave, a s druge ne poduzima odlučne korake i gura naprijed teroriste da se od turskom zastavom bore protiv Assadovih snaga.

Stanje turske ekonomije

Unatoč zbunjujućoj unutarnjoj političkoj situaciji u Turskoj, potrebno je razmotriti ima li ona ekonomske mogućnosti sudjelovanja u vojnom sukobu protiv Rusije, jer u slučaju kampanje u Siriji Rusija neće ostati po strani i branit će sirijske snage u koje je uložila toliko novca, truda i, što je najvažnije, života svojih vojnika koji su poginuli u kampanji u Siriji.

Uzimajući u obzir opće stanje turske ekonomije, može se konstatirati da se nalazi u prilično teškoj situaciji.

U 2018. se tečaj turske nacionalne valute lire gotovo prepolovio, s oko 3,5 na 6 lira za dolar. Trenutačno se tečaj još nije oporavio i iznosi 5,8 lira za jedan američki dolar, a većina kredita turskog gospodarstva se obračunavaju u dolarima.

Nakon pada lire, stopa inflacije je naglo skočila i 2018. godini su cijene porasle za 20%, što se najnegativnije odrazilo na životni standard stanovništva. Jedan od glavnih problema turske ekonomije je značajan trgovinski deficit, koji postoji dugi niz godina.

Tako je prošle godine izvoz Turske u druge zemlje bio 29 milijardi dolara manji od uvoza robe u Tursku. Novac odlazi iz turske ekonomije, a ovu situaciju nije moguće preokrenuti već 17 godina.

U skladu s tim, ne iznenađuje da je proračun Turske također u deficitu. Za 2020. godinu su planirani rashodi od 1,095 milijardi lira, ili 188 milijardi dolara, a deficit je 138,9 milijardi lira, gotovo 24 milijarde dolara ili 12,7% planiranih rashoda. S obzirom na to da turska država ima relativno male zlatne i devizne rezerve, 92 milijarde dolara, te vanjski dug koji brzo raste i dostiže već 685 milijardi dolara ili 44% BDP-a 2019. godine , postaje očito da Turska nije  „ekonomsko čudo Male Azije“, kako se voli predstavljati.

E ovdje treba uzeti u obzir mogući prekid u ekonomskim odnosima s Rusijom i napomenuti da niz sektora turske ekonomije ozbiljno ovisi o Ruskoj Federaciji. Nije bez razloga turski predsjednik u hitnom telefonskom razgovoru s Putinom na kraju govorio o turskim rajčicama i hoće li Rusija otvoriti svoje tržište za ove turske proizvode. Nekome će to izgledati smiješno, ali rajčice za Erdogana mogu biti pitanje opstanka na vlasti, jer veliki broj obitelji u ruralnoj Turskoj radi u tom sektoru, a to je biračka baza AKP stranke.

Turski izvoz u Rusiju u 2019. iznosio je 3,46 milijardi dolara i prekid ekonomskih odnosa značio bi za Turke gubitak ruskog tržišta i povećanje ionako značajnog trgovinskog deficita.

Turska industrija i poljoprivreda najviše će patiti od prestanka izvoza u Rusiju, a svaka će industrija trpjeti gubitke u iznosima od milijarde dolara. S obzirom na nepovoljnu situaciju u svjetskoj ekonomiji, turski izvoznici će teško pronaći zamjenu za rusko tržište.

Turski građevinski biznis će biti teško pogođen, jer su turski izvođači radova dovršili 1939 projekata u Rusiji, zaradivši 64,8 milijardi dolara, ili 20% ukupne inozemne dobiti.

Ne zaboravite na sektor turizma. 30% turističkog toka u Turskoj čine ruski državljani. Bez turista iz Rusije dobit će biti manja za 2 do 3 milijarde dolara. Da bi problem bio veći, Rusi uglavnom provode godišnji odmor u Antaliji, stoga bi ovaj scenarij zadao težak ekonomski udarac turističkom sektoru ove regije, ali i cijeloj turističkoj industriji.

Dakle, izravna šteta turskoj ekonomiji može iznositi do 10 milijardi dolara ili oko 1,5% BDP-a. Uz to, nemojte zaboraviti da će Turci izgubiti i do 10 milijardi dolara investicija u ruskom gospodarstvu.

Ali možda će još strašniji problem turske ekonomije bi bio prestanak uvoza jeftinog ruskog plina.

Trenutno Gazprom zauzima otprilike 37% turskog tržišta plina, opskrbljujući u 2019. godini zemlju s 14,4 do 14,8 milijardi kubnih metara od ukupnog kapaciteta protoka od 39,8 kubnih metara. Naravno, ako prestanu isporuke iz Rusije, Turska će naći druge dobavljače, ali to neće biti jeftini plinovodni plin, već LNG, koji je barem 1,5 puta skuplji.

U tom bi slučaju rast cijena plina pogodio tursku elektroprivredu koja troši više od 40% plina uvezenog u Tursku, a troškovi električne energije znatno bi se povećali. Budući da je industrija glavni potrošač električne energije, troškovi robe koju proizvode turska poduzeća bi se također povećali.

Povećanje troškova robe na domaćem tržištu potaknut će inflaciju i pogoršati životni standard stanovništva, dok će na vanjskom tržištu smanjiti konkurentnost turske robe, što će dovesti do još većeg trgovinskog deficita. Osim toga, plin će postati manje dostupan stanovništvu, što će također značajno pogoršati životni standard.

Teško je izračunati konkretnu cifru koju će Turska izgubiti ako ostane bez plina iz Rusije, ali to će definitivno nanijeti značajnu štetu cijelom turskom gospodarstvu, što u kombinaciji sa štetom gore spomenutih industrija tursku ekonomiju od trenutne krize može dovesti do puno teže sistemske krize.

Gore navedeni problemi su oni s kojima će se Turska suočiti u slučaju prekida ekonomskih odnosa. Ali ako uzmemo u obzir situaciju velikog vojnog sukoba, opisanim problemima treba dodati značajno povećanje vojne potrošnje i socijalne potrošnje za održavanje milijuna novih izbjeglica, uključujući turske državljane.

Teret dodatnih troškova past će na turski proračun, koji je, podsjećamo, trenutno u deficitu. Istodobno, Turska nema velike zlatne i devizne rezerve, što bi zajedno sa sve većim trgovinskim deficitom uzrokovanim teškom ekonomskom krizom moglo dovesti do bankrota turske države.

Dakle, može se bez greške konstatirati da Turska nije spremna ne samo za rat s Rusijom, već čak ni za ozbiljno pogoršanje s naknadnim prekidom ekonomskih odnosa.

Što se tiče Rusije, vjerojatno će neki reći da si ni Rusija to ne može dozvoliti, jer je Turska važno tržište i trgovinski partner.

Međutim, ruska je ekonomska situacija stabilnija. Gubitak turskog tržišta koštao bi Rusiju oko 10 milijardi dolara, što u pozadini općeg trgovinskog suficita od 164 milijarde dolara, prema podacima Svjetske banke za 2018., iako neugodno, nije značajan faktor i neće značajno poremetiti ekonomsku i financijsku situaciju u Rusiji.

Istina, kada govorimo o Erdoganu, rat nije pitanje novca,  ali Turska si takav luksuz jednostanvo ne može prištiti. U vojnom smislu malo toga treba dodati. Rusija mora braniti Siriju, jer brani dvije baze o kojoj ovisi ruski utjecaj ne samo u Siriji, već na cijelom Bliskom istoku i na sjeveru Afrike. U slučaju da Erdogan pokrene napad na Siriju krajem veljače, Rusija će sigurno braniti arapsku zemlju, ali ne zaboravimo ni Iran i Hezbollah, te iračke šiite, plus Kurde, koji su već najavili da će se u slučaju takvog sukoba pridružiti sirijskoj vojsci. Taj rat Turska ne može dobiti i Erdogan ima manje od dva tjedna vremena da se urazumi.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
80 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

ona mapa gore je vec zastarjela. Onaj kotao zapadno od Alepa je sada crven

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

CrnoBeli sam, volim plavu boju ali crvena mi zbilja sve ljepša 😄
Vele isto da su Rusi tukli neku divan grupu, pobili 40 glavešina.
comment image

neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

Jesu…bio je sastanak od oko 40 zapovjednika HTS-a. Ruski dron je snimio situaciju i po nekim informacijama, Rusi su im Hq unistili sa raketama Kalibar….odose bradonje kod djevica u nebesa

Rover70
Gost
Rover70
8 mjeseci prije

Nema više toliko djevica, već neku godinu opslužuju ih lokalni djevci :)))

Euro
Gost
Euro
8 mjeseci prije

Ajajaj.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
8 mjeseci prije

Alah je ljut…..umjesto djevica dat če jim oronule koze….

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Toliko brzo ide, da je nemoguće pratiti. Kad je pisano? Vjerojatno jučer oko podne, bilo je ovako i već za šest sati je sve zatvoreno. No, ovo s ekonomijom, Turska si definitivno ne može priuštiti pogoršanje odnosa s Rusijom, ne rat i ulazak divizija u Idlib. A ovo što ima tamo je sve….. Ma ništa, dovoljno se sjetiti Saraqiba, četiri punkta na četiri prilaza i na kraju?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

i Negdje je bilo da je SAA pod zidinama Taftanaza, baze … Gledaju ih dalekozorima unutra. Dakle, i to je manje više gotovo. Najbolje rješenje je da sada bacaju kosti kontraobavještajci da bradonje zarate međusobno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Pa zar ne piše ispod, ili gledamo samo slike: FOTO: Situacija u zapadnom Aleppu 16. veljače popodne

neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

SAA ima bazu na dlanu, ali do daljnjega nece pokusavati ulaziti u bazu jer su turci nekidan usred baze podigli osmatracnicu. Ali zato kao i par puta do sada, SAA ih moze okruziti pa nek posmatraju seobu ptica u zraku

Davor drugi
Gost
Davor drugi
8 mjeseci prije

Istina, te mape čini se nebi trebali dnevno, nego svaki sat mijenjati.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Fenomemalno dešavanje….kao što sam rekao, kraj rata u Siriji je samo stvar odluke..
comment image

mladen3x
Gost
mladen3x
8 mjeseci prije

“Kako iz Aleppa izvještava Riyad Farid Hijab, napetost u odnosima dviju terorističkih frakcija je eskalirala financijskom prijevarom pojedinih terenskih zapovjednika skupine Faylaq Al-Sham, koji su preprodavali oružje i opremu isporučenu iz Turske manjim skupinama.”-pa vidiš da im plava boja HDZ-a samo smeta,hahahah….

Malomorgen
Gost
Malomorgen
8 mjeseci prije

Ma nekaj ce dati sultanu……za obraz….. 🤔🤔🤔

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

” Opijeni neootomanskom retorikom, turski građani zahtijevaju masovni rat i aktivnije djelovanje u Siriji. ”
Sad je jasniji hadis koji kaze kako će muslimani osvajati Konstantinopol (u kojem će živjeti muslimani )..

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Jbg…imali su Otomani sreću jer onomad Putin nije bio Car u Carigradu.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

To osvajanje konstantinopola nije ovo o kojem hadis kazuje ..Ovo je sasvim druga tematika , prije i poslje ovog osvajanja konstantinopola čekaju nas jako teške stvari , zato to spominjem..sve ide ka tome..

PiriReis
Gost
PiriReis
8 mjeseci prije

Alene
Ti si već” sve objasnio” na šta je aludirano u hadisu!? Neozbiljno je tako olako shvatati i određivati značenje hadisa koji o ovome govore. Dosta toga je mutnog dole na Blistoku pa ne bih tek tako tumačio riječi onog “koji ne govori po hiru svome.” A ako ti je šiijsko učenje mjerilo onda … ma nema fajde savjetovati.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Naravno , ti možeš dati svoje objašnjenje , zapazanje da vidimo kako brastvo to iterpretira 😃

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Alen 😂😂👍

PiriReis
Gost
PiriReis
8 mjeseci prije

Neću se igrati sa tim, a i tebi preporučujem da se ne igraš.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Nije to igranje , obaveza ti je da misliš glavom..Šta na Kur’an govori o savezima ?

aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
Gost
aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
8 mjeseci prije

Čini mi se da je Imran rekao da klorofilni mogu u savez sa krščanima ali samo sa onima koji nisu u savezu sa pinokijima. Neki dan je nagovarao balkanske muslimane da podrže pravoslavnu braću.

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Moze erdo i protiv EU, Kine, Rusije, Sirije itd.
Sposoban je to decko.
Samo neka salje jadnu vojsku u Siriju, imaju Rusi napalma za njih koliko hoces.

Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Sirijci su čekali da Turci riješe problem Idliba, što je bilo naivno vjerovati. Sada više nema povratka, teroristi moraju nestati.

Il-2
Gost
Il-2
8 mjeseci prije

Zoološki vrt u Idlibu je pred zatvaranjem…
Jučer je u Alepu bilo veliko slavlje po ulicama povodom oslobađanja preostalih predgrađa!

Zvrk
Gost
Zvrk
8 mjeseci prije

Počinjem sve više misliti da je ovo dirigirani igrokaz u ruskoj režiji gdje će najdeblji kraj upravo pobunjenici izvući.

Jack glas razuma
Gost
Jack glas razuma
8 mjeseci prije

Kakvo je to sad pitanje,pa naravno da rusima niko nista ne moze,ipak je to jelte nebeski narod ciji je predsjednik direktor svemira.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

To, Džeki! Napokon… 🙄

Helena
Gost
Helena
8 mjeseci prije

Svi smo mi deca neba i svi smo nebeski narodi. Samo su neki, obuzeti blještavilom savremenog sveta, to zaboravili, a neki to nekako još pamte. E, moj druže.

Petar
Gost
Petar
8 mjeseci prije

Je kako ne … samo su neki nebeskiji od drugih

Helena
Gost
Helena
8 mjeseci prije

Da, neki su i majmunskiji.

Petar
Gost
Petar
8 mjeseci prije

Evo ti plus za ovo

Trubadur
Gost
Trubadur
8 mjeseci prije

Izgleda,da se i posle jučerašnjeg oslobađanja kompletno Anadan platoa zapadno od Alepa, neče stati…. Rusi danas več polijevaju dalje prema zapadu a SAA več danas oslobodila Amyaru, Qasamijah i Hawr…. A što se Turaka tiče, ja zaista ne znam, o čemu bi tu trebali, da pričamo….

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Čak i da trenutne linije fronta ostanu, ovo je dugoročno jako nepovoljno za HTS i Tursku, jer teritorija ima veliku širinu a malu dubinu, i radi se o ravničarskom terenu.comment image

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Trubadur ovo jos nisam cuo, Rusi polijevaju dalje.
😂😂😂😂👍

neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

Trubadur nekako se cini po mapama da pokusavaju cijeli idlib odsjeci od sjevera. Bome idu duboko prema zapadu

aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
Gost
aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
8 mjeseci prije

Jedino pametno i jeste odsjeći ove dolje sa sjevera.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
8 mjeseci prije

Rusija će branit Siriju od Turske jednako ka šta je brani od Izraela. Babiću molim malo više realnosti i objektivnosti. Hvala

Crodaemon
Gost
Crodaemon
8 mjeseci prije

Trenutno 16 minusa, a ni jedan komentar koji negira ispravlja moj. Bravo

aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
Gost
aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
8 mjeseci prije

Istinu mogu podnjeti samo mentalno snažne osobe sa izrazitom emotivnom inteligencijom koje su ujedno brutalno iskrene a ne samo iskrene. Ja znam takovih par, ovdje ljudi vole navijati za pravednu stvar a oslobađanje Sirije to jeste. Babić je nepopravljivi optimista, što je ujedno i dobro i loše. Rusijom, Izraelom, Turskom upravljaju vjerovao ili ne isti.

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

@Crodaemon
Gledaj, nisu bitni ni minusi ni plusevi. Svi mi trebamo prije nego nešto tvrdimo pročitati i saznati ono što nam je dostupno nama običnim smrtnicima. E sad, neki od nas se “pale” na Ruse neki na Turke, neki na Am. itd.
Ali uvijek kada nešto tvrdimo i nastojimo to prezentirati kao svoje mišljenje (a trebalo bi biti tako) zapličemo se u pojedine dijelove texta i čvrsto se držimo stvari onih koji samo nama odgovaraju. Možda to možemo nazvati navijanjem za jednu stranu ali u večini slučajeva se radi o frustraciji i prkosu. Jer, oprostit čete, zar ovaj rat zaista netreba već jednom privesti kraju. A tko je taj presudni faktor koji to može? Složit ćete se samnom da je to Rusija. I naravno da Rusi to ne rade jer jako vole Asada i Sirijce. Rade radi svojih interesa. Sviđalo se to nekom ili ne to su današnje nepobitne činjenice.
A to što Vi kažete da Rusi ne brane Siriju od Izraela i Turske, to nije istina. Itekako su je obranili samom pojavom i bazom iz koje kontroliraju veliki dio Sirijskog neba a po potrebi mogu upravljati (ako se ukaže potreba) PZO zajedno s PZO Sirije.
To što još ne ruše avione iznad Libanona, ništa ne znači. Ali samo piloti znaju kakav je osječaj kad ih osvjetli radar PZO-a a neznaju koja će raketa biti ispaljena. Zato nemojmo navijati, nego komentirajmo naša jednostavna razmišljanja, naravno bez vrijeđanja drugog.
LP

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

HTS ne zna da se pregrupiše i da formira nove linije odbrane, kad im puknu prve linije počinje domino efekat, do sada ofanzivu su zaustavljali Tursko Ruski dogovori, ali toga više nema.

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Riddick kako ce se pregrupirati kada im vođe imaju malu maturu u najboljem slucaju, turska vojska je isto losa po pitanju zapovjednistva. Erdo je pozatvaro Gulenove i ostali su mu njegovi iz ruralnih djelova istocne turske.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

I to je veoma uticajan faktor, komandni kadar je los zato sto cesto gine ali presudan faktor je avijacija ja mislim, to je 2015 godine preokrenulo tok rata, jer je tako onemogucena rotacija trupa i snabdevanje na prvim linijama, kao i grupisanje veceg broja ljudstva i tehnike na malom prostoru radi napada ili odbrane, i zbog nedostatka zastite iz vazduha svi ostali problemi su postajali sve ozbiljniji.
Sada se povrsina koju kontrolise HTS dosta smanjila tako da je i manji prostor pod lupom obavestajaca i povrsina terena za gadjanje se smanjila, a i Hmeimim avio baza je blizu u Latakiji.
HTS pati i od hronicnih nedostataka mehanizacije i artiljerije, kao i ljudstva, svi ti problemi onemogucavaju formiranje bilo kakve linije odbrane.
Ljudstvo je malobrojno u odnosu na duzinu linije fronta i naoruzano gotovo iskljucivo lakim naoruzanjem.

Hash
Gost
Hash
8 mjeseci prije

Moraju patiti od nedostatka ljudstva, kad su nam BiH napunili njima. Puno ih Sa, o Bihaću i Krajini da ne govorim, a i po BL se pojavljuju sve više.
A naši politikanti se prave ludi i zavađaju narod

Davor drugi
Gost
Davor drugi
8 mjeseci prije

Jedno su riječi, a nešto sasvim drugo su djela. Pričati može sto hoće, u cilju smirivanja domaće publike ali i terorista da ih svojom neaktivnošću, koju oni mogu protumačiti kao izdaju, nebi okrenuo protiv sebe. Rusija je tu uložila previše svih resursa da bi sad, nakon sto su uspjeli USA istisnuti, dopustili da im se sad Turčin uvali, pa makar on bio i neokrunjeni sultan Erdogan. Taj svoj status može dalje među domaćom publikom prodavati, a ni u kom slučaju u Siriji. Njegova djela na terenu, govore sasvim suprotno od svega sto mali sultan priča. Ovoga momenta po njegove štićenike u Siriji situacija je jako crna, stoje pred totalnim uništenjem. U takvoj situaciji mali sultan im ne dovodi neka značajna povećanja u ljudstvu i tehnici, nego ih još umanjuje i odvodi na libijsko ratište. Kakav bi trebao biti njegov strateški plan u tom sukobu, umanjivajuci borbenu gotovost snaga direktno na terenu? Po mom viđenju uplitanje malog sultana u direktan sukob u Siriji je ravan nuli, a ukoliko se ipak mimo svih mojih očekivanja to i dogodi, u tom slučaju od malog sultana će posrtati jedan idiot, kakvog Turska od doba osmanlija vidjela nije.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
8 mjeseci prije

Ne bih ni kom slučaju volio zbog Sirije, ljudi su zaista zaslužili mir nakon toliko godina nametnutog im rata, ali bih zbog malog sultana volio da se uključi u sukob i da ga ovi tako napraše, da kada bude umirao, ida mu bude posljednje sto je na ovom svijetu izrekao: “Ne dirajte mi nikada više u Siriju”. I svim Turcima to u amanet ostavio.

varjag
Gost
varjag
8 mjeseci prije

Kako siješ tako češ i požnjeti, to se može reći za erdogana, kraj mu se bliži, glupi pokvarenjak. Ja sam htio kupiti novi auto proizveden u turskoj od jednog renomiranog evropskog proizvođača, sad više neću, jer neću da pomažem erdogana i njegovu biračku bazu………….

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

pobunjenici i islamisti su se morali povući zapadno od Aleppa da nebi ostali okruženi jer su ih s tri strane napali IRGC, Fatemiyoun, Zainebiyoun, Liwa al Quds, libanonski, irački i sirijski Hezbollah, Harakat al Nujaba a iranski i irački zapovjednici su u Aleppu i motiviraju proiranske milicije parolama da se bliži oslobođenje Jeruzalema, bez proiranskih milicija SAA i NDF nebi mogli napredovati kroz gusto urbano područje

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Burt kmeeeeeeee

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

A gde su tvrdokorni ceceni ujguri turkmeni i ostala bagra burte?

Stalno su oni u tvojim komentarima zaustavljali napredovanje SAA kad se pojave na nekoj liniji fronta odmah se ona stabilizuje.

I gde se sada proteze crvena linija podele Sirije posto je SAA zauzela 940 kilometara kvadratnih za 2 nedelje a i dalje napreduju, zanima me vasa poslednja informacija koju posedujete, posto izgleda da ovaj “ludak” Asad hoce da bude predsednik u celoj Siriji zamisli drskosti i bezobrazluka!!!

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

to je planski napravljeno jer postoji demarkacijska linija podjele Idliba na proassadovski i proturski

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Kuda se proteze ta linija ako nije tajna?

aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
Gost
aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
8 mjeseci prije

To ga pitaj tek ako se i kad i gdje uspostavi, on je general poslije bitke.

Riddick
Gost
Riddick
8 mjeseci prije

Ja njega znam 2 godine ovde, poceo je sa predvidjanjima jos za vreme oslobadjanja kvartova Damaska, tad je pricao kako je to Sarajevo, Bejrut, Bengazi, nece pasti jer je dogovorena podela Sirije itd ali bez obzira sto nikad nista za sve to vreme nije tacno predvideo i ako su stvari bile ocigledne ko ce pobediti nikada nije priznao da je pogresio ili da nije u pravu, ali nikad nema sanse da nije u pravu.

Iz zajebancije ga uvek pitam gde je sad crvena linija😀
Inace za njega sve sto se desava u Siriji se desava u korist podele Sirije i sve vise se blizimo podeli.

aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
Gost
aofvnawiefiwuefwqeuduqwedqewdqe
8 mjeseci prije

Burt i Moše žele ostaviti dojam da im direktno đahveman daje svoje planove što će biti u Siriji ili svijetu, onako da se na to upecaju neodlučni, strašljivi, otvorene podsvjesti za programiranje……….imaju istog poslodavca, prozirni su ko šoferšajba….

Kažun
Gost
Kažun
8 mjeseci prije

@Riddick -mapa se brzo mjenja .Linija je Shayk Aqil mountain (555 m)
na sjeveru,južnije od Zahraa i Nubbol-par km.
Južno do naselja Anjarah,kažem odokativno,nije ravna linija.
Ima svega 8-10 km do
Darat Izza gradića.
Cijeli Alep je slobodan,kao i Anadan plain.

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Burt vrlo brzo cemo vidjeti tu tvoju liniju.

burt
Gost
burt
8 mjeseci prije

zauzeli su prometnicu M5 i istočni dio Idliba nakon što je Erdogan zauzeo 4500 kvadratnih kilometara sjeverne Sirije tzv. tursku sigurnosnu zonu, to je povezano jedno s drugim, zato se i bliži trenutak istine u Idlibu, vidiš da su u Aleppo stigli zapovjednici raznih iranskih i iračkih milicija, svi čekaju rasplet situacije jer Erdoganov ultimatum uskoro ističe

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Burt ciji ultimatum?
Erdin?
Nije on u situaciji da postavlja ultimatume.
Kome?
Rusima?
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Ante
Gost
Ante
8 mjeseci prije

Turska je negdje oko 20 000 tisuća FAS vojnika je prebacila u Libiju. U Idbili se očito događa raspada sistema nema više volje za borbu. Ni oni koji se žele boriti ne dobivaju potporu zbog ovih koji preprodaju opremu. Turska kaže da je bombardirala Sirijsku vojsku, ali koliko sam čitao sami sirijski vojnici kažu da su zapravo Turci bombardirali ove koji se više ne žele boriti pa bježe sa bojišta.

Hamilton
Gost
Hamilton
8 mjeseci prije

Zaista dobro objašnjeno, ali… hoće li Rusija zaista krenuti u obračun s Turskom vojskom. Kao što su Turci jednostavno mlatili PKK i YPG, tako su i Rusi iz zraka mlatili po ISIL-u, HTS-u i ostalima iz AQ koalicije – ovo je puno ozbiljnije.

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
8 mjeseci prije

U propaloj kontri zelenih jučer zarobljena tri turska oficira.
Usto uništeno je nekoliko komada turske vojne opreme kojim su friško naoružali HTS

Čuveni Abu Tow jedan od dva najpoznatija ATGM operatora jučer se jedva preživio.
SAA je artiljerijom poklopila njegov položaj . Tom prilikom više zelenih je otputovalo na susret s djevicama. Abu se izvukao s ogrebotinama.
Abu je imao probleme s HTS-om jer se je slikao s cigaretom ispred njihovog natpisa da je cigareta haram nakon čega su ga uhapsili.

Zeleni su pokušali s više SVBIED-a ali ni to ime nije pomoglo. Snimka drona jednog SVBIED napada je brutalna. Centar sela je doslovno poravnat

neutrino
Gost
neutrino
8 mjeseci prije

LNT… jel mislis na ona tri turcina sa fotke koja je od jucer pocela kruziti net-om? Ta tri vojnika imaju na lijevoj strani prsa tursku oznaku. No, ustanovljeno je sa stopostotnom sigurnoscu da su oznake fotoshopirane. Radi se o irackim vojnicima, ali se ne zna iz koje godine. Vidio sam tu identicnu sliku, razlika je u oznakama na uniformi. Ova koje ko fol prikazuje turke, sva je mutna. Originalna je ostrija. Tako da, nazalost, ipak nisu turci

LNT_Iluvatar
Member
LNT_Iluvatar
8 mjeseci prije

@neutrino

Hebeni twitteras, dobro me je ….grrrrrrrrr
Neutrino hvala na ispravci i isprika svekolikom pučanstvu logičnog na prenošenju nevjerodostojne info

P.S.
Još mi bilo čudno da Boris ništa ne piše o tome…

RENEW
Gost
RENEW
8 mjeseci prije

Ima NATO pogum za rusko atomsko bombo?

Pero
Gost
Pero
8 mjeseci prije

Situacija oko Alepa gotova, turci gologuzi bjeze.
Sada cemo vidjeti sto Burt prica o nekakvoj liniji razgranicenja.

Tau
Gost
Tau
8 mjeseci prije

-BulgarianMilitary.com 24/7 – War in Syria: Who controls what and what happens

(BM) – A few hours ago, the ships of the Russian Navy launched a large number of cruise missiles at the positions of terrorists preparing to counterattack the Russian, Syrian and Iranian military, as well as members of groups and organizations that took part in the liberation of Aleppo, learned BulgarianMilitary.com, citing AviaPro
(BM) – Russian bombers destroyed Turkish tanks, 18 MLRS installations and about 50 armored personnel carriers, learned BulgarianMilitary.com citing news agency Aviapro publication. Read more: BulgarianMilitary.com 24/7 – War…

sve ovo je na -BulgarianMilitary.com

Sto dolazi posli ovog izmedu Turske i Rusije.?……….Rastava braka ili ce Erdo pogaziti sve svoje prijetnje o napadu na Siriju u svakom slucaju ovo je pocetak kraja Erdogena . sada bi mogao napraviti jos vece greske (gluposti) ..Osobno mislim da se priblizava kulmincija cijelog ovog slucaja u kojem ce se odrediti daljni pravac dogadaja na bliskom istoku. Iako to ne mora biti je politika nema logike. ..Nesto je utihnuo Sultan ili….

Sparkling
Gost
Sparkling
8 mjeseci prije

@Tau
Da to sam i ja pretpostavljao da bi se moglo dogoditi ali je bilo malo pretencijozno pisati tako nešto. Međutim ovo mi je još jedna potvrda onoga što sam več naglasio: Lavrov je upozorenje i najava onoga koji dobro prati njegove izjave.

Tau
Gost
Tau
8 mjeseci prije

Upravo tako Sparkling, Vise manje u posvijesti znalo se da ce se ovo kad tad dogodit. Mnogo toga se dogada iza kulisa, za koje javnost nema pojma pa donosi preuranjene pretpostavke. Situacija je jako napeta ,i prijeti eskalaciji u dolazecim danima. Ili ce se postepeno smirit ili ce odusit uz veliki prasak. To potvrduje
ono sto se dogada u Turskoj , tensije rastu , prijeti se Rusima i Sirijcima, kao da neko priprema javnost na rat,
Ali ujedno bi se moglo srusiti i Erdi na glavu kao kontra reakciju od Erdine duple igre….malo sa Amerikancima …malo sa Rusima a najvise sa teroristima …Ostalo je jos malo vrimena, dali ce pamet pobijedit pokazat ce u dolazeciem vrimenu.
Mozemo se samo nadat, ako pukne svi cemo osijetiti, jako , jako opasna situacija , poslijedice ce biti katastrofalne.

puki
Gost
puki
8 mjeseci prije

kad sam ja još davno ovdje pisao, da je Erdo cionistički igrač i da Rusija nema ama baš nikakve koristi od savezništva sa njim, dobivao sam minuse za to.
Erdo ima skriveno khazarsko podrijetlo iz Gruzije i on radi za svoju braću, Netanjhaua, Sorosa i ostale. On samo glumi velikog muslimana i nekakvog sultana.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
8 mjeseci prije

Zasto su ga onda htjeli skinut?

mmne
Gost
mmne
8 mjeseci prije

pa zna se zasto….odigra ulogu, pa samar-silazi otle, ili se naglo razboli da se ubrza proces…konacno metod, sadam, gadafi, causesku,,,,,,

eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
Gost
eofvibeifvbeibfviewifrbwiefwhfwf
8 mjeseci prije

Tko kaže da su ga željeli skinuti? Isto kao što on napada braću mu u Izraelu da turci i ostali klorofilni pomisle vidi kako je dobar “musliman i turčin” a nije ni jedno ni drugo. Ne nasjedati na te zexkraten obmanjujuće za podsvjest dimne bombe.

kervnewirfveirfviewrrferferwferwfverfer
Gost
kervnewirfveirfviewrrferferwferwfverfer
8 mjeseci prije

Forde ima nas još što znamo tko je Eđi, Istražuj na primjer, jako dobro kuži svu igru oko Turske i “turaka” još dok su bili hazari tamo u stepama.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
8 mjeseci prije

Erdo se opet prezderao graha sa pasuljem, pa nekontrolirano prdi

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Tekst je vrlo dobar i u njemu je sve navedeno jedno je bilo upadati u Sadamov Irak koji je bio slab i nije smio učiniti ništa da to spriječi.. Sirijska Arapska Vojska je regionalna vojna sila opremljena novim Ruskim oružjem (tenkovi T 90 npr) brojna i prekaljena u u bitkama A tu su i Rusija i Iran mnogo je više u igri od uvoza rajčica. I ako ni to nije zanemarivo) Mislim npr na nabavu Ruskog sustava S 400 proizvodnju istog po licenci ; nabavu ili proizvodnju novog aviona 5 generacije i tako dalje.

Ive
Gost
Ive
8 mjeseci prije

Hitno promjenite Erdi ishranu, manje kiselog kupusa, graha i luka, pa ce biti tisi.

Matador
Gost
Matador
8 mjeseci prije

Ovdje su se nekad objavljivali ozbiljni clanci! Kom normalnom moze pasti na pamet rat izmedju Rusa i Turaka…i zbog cega??? Ovo je text koji cisto hipoteticki pise “sta bi bilo kad bi bilo”. Ne razumijem svrhu??? Ko bi normalan dopustio sebi takav rat…pa jedino da su oba izgubili razum? Dajte ljudi neku ozbiljnu analizu koja se zasniva na cinjenicama bez suludih predpostavkim. Za ovo sto se desava kriv je HTS, zna se ko ga finansira. Turci pokusavaju zastititi svoj teritorij od tih budala…sto je nemoguce ako Sirijci izmu cijeli Idlib.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
80
0
()
x