Daily Sabah: Turska mora podijeliti Siriju i tako spriječiti priljev milijuna izbjeglica

Joint Chiefs of Staff vojska
47 komentara

Budući da Moskva i Damask očigledno slijede vlastite ciljeve u sirijskoj provinciji Idlib i neće podržati Tursku koja nastoji spriječiti priliv migranata iz ove regije, Ankara bi trebala preispitati svoj put prema Siriji  i odustati od nekih ideoloških “ klišeja”, piše Daily Sabah. Prema kolumnistu publikacije, jedan od tih „klišeja“ je važnost teritorijalnog integriteta Sirije. Kako smatra novinar Haki Öcal, Turska se u tovim okolnostima više ne mora obazirati na integritet arapskog susjeda, jer podjela zemlje na više neovisnih entiteta može pomoći u sprečavanju migrantske krize. Zanimljiva teza, posebno kada se radi u tuđoj zemlji, kojoj je već otet teritorij današnje turske pokrajine Hatay, ali poslušajmo što na pamet pada Turcima.

„Američki novinar Jonah Goldberg je u svojoj knjizi „TiranIJa klišeja – Kako nas liberali varaju u ratu ideja“ naglasio apsurdnost starog narativa “da su jedni teroristi, a drugi borci za slobodu”, piše Haki Öcal, kolumnist turskog Daily Sabaha.

Kao što novinar naglašava, autor ovog “postmodernog i relativističkog aforizma” bio je bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima Gene Kirkpatrick, koji je kritizirao administraciju američkog predsjednika Jimmya Cartera zbog korištenja dvostrukih standarda u međunarodnoj politici, ali mnogi su to shvatili kako su sami htjeli.

Kirkpatrick je izgovorio čuvenu frazu iz 1985. kada je na Sveučilištu Harvard govorio o ulozi vjerovanja u međunarodnoj politici, prisjećajući se riječi američkog državnog tajnika pod predsjednikom Franklinom Rooseveltom Cordella Halla o jednom od proameričkih diktatora, kada je rekao: „On je možda kurvin sin, ali on je naš kurvin sin “, kaže Öcal.

Kao što priznaje turski novinar, on je, za razliku od većine nazočnih, događaj napustio s mišlju da “razlika između dobrih i loših momaka još uvijek nije tako nevidljiva, a kasnije je na stranicama svog lista napisao da Washington nije sposoban razlikovati teroriste od boraca za slobodu, zbog čega će se Turskoj najvjerojatnije vrlo teško biti boriti protiv “lažnih izjava separatističke Kurdistanske radničke partije”.

“Bio sam u pravu. Progon naroda Rohingya, koji nije prestao, podržali su dobitnici Nobelove nagrade za mir u ime borbe protiv terorizma. Milijun žena i djece kojima je bila potrebna hrana i voda nazvani su teroristima upravo u zgradi UN-a. Jemence, koji samo žele mirno živjeti, bombardirali su njihovi muslimanski suvjernici, navodno jer su i teroristi. Posljednje žrtve ovog dvostrukog standarda bili su Sirijci u Idlibu”, piše Haki Öcal, ali su ti „Sirijci“ pripadnici raznih islamističkih terorističkih skupina, od kojim mnoge u svojim redovima imaju najmanje Sirijaca.

Prema mišljenju Öcala, u sirijskoj pokrajini tamo ima pravih terorističkih skupina, ali i predstavnika „umjerene  opoziciji“, uključujući naoružanu, ali onu su tamo i ti su ljudi „proglašeni teroristima i počela ih je bombardirati njihova vlastita vlada”. Zanimljiva teza, ako u obzir uzmemo od medija zanemarenu antiterorističku kampanju turske vojske u jugoistoku zemlje, kada su oklopno-mehanizirane brigade „čistile gradove“ od kurdskih militanata. Kampanja traje i danas, iako manjeg intenziteta, dok su u početku korištene kopnene snage i ratno zrakoplovstvo, a kurdski gradovi i sela su pretvarani u ruševine, dok je iz ratnog područja u prvih nekoliko dana izbjeglo 180 000 civila. No, vratimo se zanimljivoj tezi Hakija Öcala.

„Očito je da zaključci Johna Goldberga o apsurdnosti subjektivnog pristupa koncepta terorizma nisu bliski političkom vodstvu Ruske Federacije. Rusija i njen saveznik Bashar Al-Assad kao teroriste vide sve koji pripadaju sunitskoj grani islama, a imaju osobno oružje. Turska nije obvezna davati ove lekcije o ljudskim pravima Moskvi i Damasku, međutim, od potpisivanja sporazuma iz Sočija 2019. Ankara pokušava spriječiti priljev još 4 milijuna sunitskih Sirijaca na svoj teritorij“, piše turski novinar.

„Ako je za Rusiju zadatak da oslobodi Siriju od svih sunita važniji od problema Turske, turske vlasti trebale bi tražiti druge načine kako spriječiti novu migrantsku krizu i preispitati svoj kurs u Siriji, zaključuje Öcal.

Prema Öcalu, sada postaje jasno da suniti u Siriji trebaju “podijeliti ovu zemlju”, a taj se proces ne bi trebao provoditi preko kurdskih organizacija poput Jedinica za samoobranu (YPG), već preko Kurdskog nacionalnog vijeća, odnosno koalicije ENKS, koja je bliska Ankari i zalaže se za autonomiju Kurda u Siriji.

“Kako nas uči Goldberg, upravo se to događa kada se oslobodite tiranije klišeja, na primjer, poput klišeja o teritorijalnom integritetu Sirije”, zaključuje autor.

Daily Sabah

PKKSAAturska vojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Ništa se ne mora. Osim platiti porez, i svakako – umrijeti!

Dopizdilomi
4 godine prije

A da se podijeli Turska?

Siniša
4 godine prije

Ankara — Turska je odlučila da više ne zaustavlja izbeglice iz Sirije koji kopnom i morem pokušavaju stići u Evropu, izjavio je jedan turski zvaničnik, prenosi Rojters.

varjag
4 godine prije

Trebali bi se Kurdi uključiti u gužvu i od turske osloboditi Kurdistan tada će imati svoju državu, inače nikada……………..

Ringo10
4 godine prije

Treba tih Osmanlija poubijati jos mnogo mnogo mnogo mnogo vise … sve je ovo premalo

basso
4 godine prije

Erdogan poziva Siriju da se povuce iz Idliba? Geografija mu ocigledno nije jaca strana.

Duki
4 godine prije

Što se babi snilo ….
Ali najjača je ruska izjava o poginulim turskim vojnicima od sinoć “pa oni nisu tamo niti trebali biti” !! 👍

Suze Roni
4 godine prije

Tursku treba raskomadati na isti nacin kako to Turci rade u Siriji.Naoruzati Kurde i ostale antiturski raspolozene skupine i poceti oruzani otpor.

Umpah Pah
4 godine prije

NEMA ERDOGANA
BEZ MOTIKE !

Miki
4 godine prije

Zašto nebi na turskom teritoriju uz pomoč međunarodne zajednice uspostavili teritorijalnu zonu za penzionisane teroriste i njihove porodice?

Pedro del negro😎
4 godine prije

Koji licemjeri .. prvo u SAA je 80% sunita i bore se svi kao jedan. Drugo kad bombardiraju i ubijaju po Iraku kurde i naravno kod kuće da ne pričam onda to nije operacija protiv terora i treće pa sama muslimanska braća a kojoima Erdogan pripada su proglašena teroristima od sunitskih zemalja kao Saudiska Arabija i druge osim Katra !! Smradovi terorističk!!!!😡😡😡😲😲

Fenix
4 godine prije

Bome izmasakrirase Rusi Tursku vojsku dobro juce takav zestok odgovor nije nitko ocekivao. Rusi su jucer srucili na Turke ogromnu vatrenu silu i pokazali im da Nece dopustiti komadanje Sirije i da se rat mora završiti. Bilo je cak mucno gledati jucer puni kamioni mrtvih Turaka cak su zapljenival i i civilna vozila da prevezu mrtve i ranjene toliko ih je bilo uništena je 65 motorizovane brigada Turske kopnene vojske. Naj jace je to sto je Erdogan zabranio Twitter i Facebook da se nebi siroče informacije i pusta izbjeglice ka Europi.

Davor drugi
4 godine prije

Po zapadnim medijima, oficijelno priznanje Turske u jučerašnjim gubitcima u Siriji su 33 poginula Turska vojnika. Ovog momenta je Turska zatražila potporu od NATO zbog ovog zločina nad nevinim turskim vojnicima. Satanak kriznog stožera NATO i njegovo očitovanje o ovom najnovijem “zločinu protiv čovječnosti sirijskog režima” bit će danas u Briselu. Turska je u fazi priprema, bez obzira na reakciju NATO, za tešku osvetu sirijskom režimu. Kako mali sultan jako dobro zna kojoj ligi pripada i gdje mu je uistinu i mjesto, niti jednog momenta ni kojem kontekstu nije spomenuo Rusiju i njenu moguću krivnju za smrt nevinih turskih vojnika, mada je skoro posve jasno čije bi to zrakoplovstvo moglo tako učinkovito djelovati. Nevjerojatna je doza strahopoštovanja malog sultana prema Rusiji. Mislim da je sad kilava EU preko NATO saveznika na redu u odluci što i kako dalje, a u panici jer su izgledi ukoliko pomoć izostane, eto poštenih i… Čitaj više »

Odisea
4 godine prije

Srbiju ili Siriju ili obe ?

imalijosnade
4 godine prije

Turski pasa ostavljen nakon prvih pravi gubitaka od gospadara kaosa..On traži nato intervenciju a ovi se iza leđa smiju … Traze da s400 koje je već uplatio razmontiraju i….

Kgfjč
4 godine prije

Turčin nadahnutu američkim židovom ima ideju. O jbt!

Adriana
4 godine prije

Teritorijalni integritet Turske je tiranija klišeja.

Zagor
4 godine prije

Turska otvorila ulaze i izlaze za sve izbjeglice na 72 sata. Čak ih organizirano prevoze autobusima.

Ana
4 godine prije

Dati sudbinu EU u ruke “Hitleru'” to moze samo Merkel i kompani!

Ana
4 godine prije

Dati sudbinu i opstanak Europskih naroda i civilizaciju u ruke dostojnom nasljedniku onog histericnog austrijskoj krvoloka, to moze samo Merkel i kompani.

Max
4 godine prije

osmanlija bi tuđe djelio e pa prošla su ta vremena.

Dundić
4 godine prije

Sirija ratuje protiv sunita ? Ovom novinaru svaka riječ smrdi nečovještvom. Lažovčina koja zakuhava, ali očito aje takvo raspoloženje realnost, barem među dijelom Turaka.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI