Turska ”bombarduje” irački izbeglički kamp kojem je Erdogan zapretio da će ga sravniti, Kurdi javljaju da su ubijeni civili

izbjeglicki kamp
2 komentara

Turski vazdušni napad pogodio je izbjeglički kamp u Iraku u kojem su smještene kurdske izbjeglice iz Turske, prenose mediji, a kurdski izvori tvrde da su tri osobe ubijene. Ankara je kamp nazvala „terorističkim leglom“.

„Bio je to vazdušni napad i dogodio se u blizini izbjegličkog kampa Makhmour. Prema potvrđenim informacijama, troje ljudi je umrlo”, rekao je Sirvan Barzani, zapovjednik kurdskih vojnih snaga Pešmerga u sjevernom Iraku, lokalnoj novinskoj agenciji Rudav.

Štrajk je usmeren na „vrtić u blizini škole“ u kampu koji podržavaju UN, rekao je AFP lokalni poslanik i zamjenik šefa kancelarije stranke Patriotska unija Kurdistana u gradu Erbilu Rashad Galali, koji je tvrdio da su „tri civila bila ubijena i dvoje ranjenih“.

Video koji je Rudav objavio na društvenim mrežama prikazuje perjanice sivog dima iznad, čini se, kampa. U objektu se nalazi više od 12.000 Kurda koji su pobjegli iz Turske još devedesetih. Nalazi se u Iraku u oblasti koju osporavaju Bagdad i vlada autonomne regije Kurdistan na sjeveru.

Ankara vjeruje da je kamp usko povezan sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) – naoružanom militantnom grupom koja je vodila pobunu protiv Turske, uglavnom u svojim jugoistočnim regionima od 1984. godine, a Ankara i neki njeni NATO saveznici njih smatraju terorističkim entitetom. Sukob je već odnio više od 40.000 života.

U srijedu je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan označio kamp Makhmour terorističkim „inkubatorom“, koji proizvodi nove borce za PKK. Naoružana grupa održava mrežu baza u regiji Mount Kandil duž iračke istočne granice.

„Ako Ujedinjene nacije ne očiste ovaj okrug, učinićemo to kao država članica UN-a“, upozorio je Erdogan, razgovarajući sa turskom televizijskom kućom TRT. Turske trupe imaju svoju mrežu baza u sjevernom Iraku osnovanu sredinom 1990-ih po bezbjednosnom sporazumu sa tadašnjim iračkim liderom Sadamom Huseinom. Uprkos činjenici da je svrgnut nakon invazije koju su SAD vodile davne 2003. godine, sporazum između Bagdada i Ankare očigledno stoji.

Turska na napade PKK odgovara vazdušnim udarima i povremenim kopnenim operacijama. Takođe nije prvi put da gađa kamp Makhmour, prema Rudavu. Ankara trenutno izvodi dvije operacije protiv PKK u provinciji Duhok u iračkoj autonomnoj regiji Kurdistan.

Pešmerga – vojna sila u iračkom autonomnom Kurdistanu, koja je zabranjena za iračke trupe – takođe se sukobila sa PKK. Nekoliko sati pre turskog udara na kamp, pet boraca Pešmerge ubijeno je u borbi protiv militanata PKK, rekao je zamenik ministra za poslove Pešmerge u autonomnoj regionalnoj vladi Serbast Lazkin. PKK je za sukob okrivila Pešmergu, optuživši je da je ušla na teritoriju koju grupa kontroliše i nazvavši njenu akciju „zabijanjem noža u leđa“.

PKKvazdušni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
2 godine prije

A jesu svi jaki kada se dočepaju sirotinje.

Mosha
2 godine prije

nek uzvrate turadi pošteno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI