Pentagon je potvrdio izvođenje prvog vazdušnog udara u Biden eri protiv Al-Shabaaba u Somaliji

Pentagon
4 komentara

Udar je prvi koji je američka vojska izvela u Somaliji otkako je američka komanda za Afriku (AFRICOM) 19. januara izjavila da su tri ekstremista Al-Shabaab (somalijska teroristička organizacija) ubijena u dva udara u Jamaame i Deb Scinnele.

Američko Ministarstvo odbrane izvelo je prvi vazdušni napad od januarske inauguracije predsjednika Joea Bidena na snage radikalne grupe Al-Shabaab u Somaliji, izvijestila je u utorak agencija France-Presse.

Pozivajući se na glasnogovornicu Pentagona Cindi King, novinska agencija je navela da se udar na ekstremističku grupu al-Shabaab dogodio “u blizini Galkayo, Somalija”, otprilike 692 km sjeveroistočno od Mogadishua.

„Procjena štete u borbi još uvijek je na čekanju zbog trajnog angažmana između snaga al-Shabaaba i somalijskih snaga, međutim, prvobitna procjena komande je da nijedan civil nije povrijeđen ili ubijen kao rezultat ovog udara“, navodi se u izvještaju.

Pojedinačni vazdušni napad izveo je AFRICOM u saradnji sa somalijskom vladom.

Poslije inauguracije, Biden je naložio preispitivanje politike o udarima dronovima i prepadima komandosa van konvencionalnih zona sukoba, kao i nametanje privremenih ograničenja za takve operacije. Tu se razlikuje od njegovog prethodnika Donalda Trumpa, koji je navodno dao američkoj vojsci slobodu u mjestima poput Somalije i Libije u pogledu vazdušnih napada.

U martu su američki mediji izvijestili da je portparol Pentagona John Kirby izjavio da bi svi planirani udari van Avganistana, Sirije i Iraka morali biti prijavljeni Bijeloj kući kako bi „obezbijedili da predsjednik ima potpun uvid u predložene značajne akcije“.

Prema nevladinoj organizaciji Airwars, koja prati civilne žrtve u vazdušnim udarima širom svijeta, udari bespilotnih letjelica znatno su se povećali tokom Trumpovog mandata, popevši se sa 11 u Somaliji 2015. na 64 u 2019. i 54 u 2020. godini.

Radikalna grupa Al-Shabaab (Omladinski pokret mudžahedina) blisko je povezana sa međunarodnom terorističkom organizacijom Al-Qaeda. Vodi oružanu borbu protiv centralne vlade Somalije i ometa humanitarne aktivnosti UN.

Al-ShababBidenPentagonSomalijavazdušni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bosanac
2 godine prije

A poplave u Kini …veće neg u Njemačkoj? Imal kak’ih vijesti o tome?

Max
2 godine prije

AL Qaeda je čedo SAD a AL Shabab je čedo AL Qaede pa tu udari gospodar na slugu.

AnnaDas
2 godine prije

Zracni ili vazdusni napad?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI