Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokreće novu operaciju u Jemenu

Saudijska Arabija napad na skladiste nafte
5 komentara

Rijad i njegovi saveznici izveli su vazdušne napade kao odgovor na napad Huti pobunjenika na saudijsko skladište nafte u petak.

Saudijska Arabija i njeni saveznici u takozvanoj arapskoj koaliciji koja se bori protiv Huti pobunjenika u Jemenu pokrenuli su novu vojnu operaciju u ratom razorenoj zemlji. Odluka je donijeta nakon što su Huti raketama i dronovima napali saudijska naftna skladišta u petak.

Koalicija je u subotu izvela vazdušne napade na glavni grad Jemena, Sanu, koji kontrolišu Huti, i glavni lučki grad Hodeidah. Prema saudijskim državnim medijima, vojna operacija Rijada ima za cilj „zaštitu globalnih izvora energije i obezbjeđivanje lanaca snabdjevanja“. Kampanja je očigledno počela, a koalicija insistira da će se nastaviti dok se ne ostvare svi njeni ciljevi.

Rijad i njegovi saveznici upozorili su Hute da će morati da snose posljedice svog „neprijateljskog ponašanja“, a državni mediji navode da su zvaničnici rekli da će se koalicija „direktno baviti izvorima prijetnji“. Saudijske vlasti su navodno upozorile jemenske civile da se drže daleko od svih naftnih postrojenja u luci Hodeidah.

Prema jemenskom TV kanalu Al Masirah, ratni avioni arapske koalicije već su pogodili prostorije elektroprivrede i nekoliko naftnih postrojenja u lučkom gradu, a lokalni stanovnici na koje se poziva Reuters govorili su o vazdušnom bombardovanju u okolini. Takođe je bilo izvještaja o vazdušnim napadima u Sani.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom započela je svoju najnoviju vojnu operaciju nakon što su Huti u petak gađali distributivnu stanicu naftnih derivata Saudijskog giganta Saudi Aramco u gradu Jeddah. Raketni napad, za koji su Huti zvanično preuzeli odgovornost, rezultirao je masivnim požarom, ali nije prijavljeno da ima žrtava. Pored toga, jemenska naoružana grupa saopštila je da je napala rafinerije nafte Ras Tanura i Rabigh koristeći bespilotne letjelice. Koalicija tvrdi da je uspjela da obori dva takva drona, navodno lansirana iz Hodeidah, na nebu iznad Jemena.

Huti su naveli da su raketni udari imali za cilj da primoraju Saudijsku Arabiju da okonča ono što opisuju kao opsadu Jemena. Nekoliko drugih naftnih i gasnih postrojenja takođe se nedavno našlo na udaru, a fabrika Saudi Aramco u Jeddahi je pogođena drugi put u dvije sedmice. U posljednjem slučaju, projektili su pali na grad dok je pripremao svoj prvi trkački događaj Formule 1.

Najnovija eskalacija je nastavak krvavog sedmogodišnjeg rata u Jemenu, koji je počeo kao sukob između jemenske vlade koju podržava Saudijska Arabija i šiitskih Huti pobunjenika. Međutim, u martu 2015. godine, koalicija država na čelu sa Saudijskom Arabijom, uz snažnu podršku SAD i Velike Britanije, intervenisala je, izvodeći masivne vazdušne napade protiv Huta, za koje Saudijci tvrde da ih podržava Iran. Teheran je dosljedno negirao bilo kakvu umiješanost. Završni udarac Rijada u sukobu  bio je ponovna instalacija svrgnutog jemenskog predsjednika Abdrabuha Mansura Hadija, koji je izabran 2012. glasanjem jednog čovjeka.

Saudijska intervencija je imala razoran efekat na Jemen, sa oko 400.000 ljudi ubijenih do kraja 2021. godine, prema procjenama UN. Međunarodni posmatrači tvrde da djeca mlađa od pet godina čine veliki dio žrtava, a mnogi su navodno umrli od „indirektnih“ uzroka, uključujući glad, bolesti i nedostatak lijekova usred blokade jemenskih luka.

HutiJemenrijadsaudijska arabijavazdušni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Praetorian
2 godine prije

A utrku F1 nisu otkazali, sankcije nisu uveli. Nisu poslali svoje reportere, niti se vjesaju zastave napadnutih

Kum
2 godine prije

U Ukrajini napadač (Rusi)i su loši a u Jemenu napadači (Saudijci)su dobri.Takav sam stekao dojam?

Max
2 godine prije

Jedna od najskupljih vojski svijeta ne može ništa ranjenom Jemenu . Samo će protudar biti žešći i razorniji.

Bok123
2 godine prije

Izgleda da su saudijci ovaj put gadno dobili.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI