Snimak sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti prikazuje napad američkih dronova na civile

Vazdusni napad dronovima
10 komentara

Neuspjeli američki vazdušni napad ubio je 10 civila u Kabulu, većinom djece.

Pentagon je objavio video snimke koji pokazuju američki vazdušni napad u kojem je prošle godine ubijeno 10 civila u avganistanskoj prestonici, što je jedna od posljednjih američkih borbenih misija u zemlji kada je Washington okončao dvodecenijski rat.

Objavljen u New York Timesu u srijedu, 25-minutni snimak sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti prikazuje trenutak kada su avganistanski humanitarni radnik i devet drugih civila, uključujući sedmoro djece, ubijeni u američkom napadu, a sve su snimile dvije bespilotne letjelice koje su letjele iznad Kabula tokom Bombaškog napada 29. avgusta 2021.

Dok je vojska prvobitno tvrdila da je napad bio usmjeren na pripadnike Islamske države (IS, ranije ISIS) koji su prevozili eksploziv – a jedan visoki zvaničnik je operaciju smatrao „pravednom“ – kasnije je bio primoran da se povuče i prizna da su u napadu ubijeni samo civili.

Uoči udara, dvije bespilotne letjelice MK-9 Reaper pratile su bijelu Toyotu korolu koju je vozio čovjek koji je kasnije identifikovan kao Zemari Ahmadi, humanitarni radnik američke organizacije za ishranu i obrazovanje. Nakon što je neko vrijeme praćen, Ahmadijev auto je pogođen dok je ulazio na prilaz svoje kuće, što se vidi oko osmog minuta na snimku. Eksplozija je zahvatila imanje, momentalno ubivši Ahmadija i nekoliko djece koja su izjurila da ga pozdrave, kao i druge članove porodice u blizini.

Istraga koju je sprovelo vazduhoplovstvo zaključila je da operacija nije prekršila nijedan zakon i nije preporučila nikakvu disciplinsku akciju. Iako je istraga otkrila da snimci nadzora pokazuju prisustvo najmanje jednog djeteta u blizini mjesta napada oko dva minuta prije nego što je pokrenut, Pentagon je rekao da bi to bilo lako propustiti u realnom vremenu.

„U dvije nezavisne revizije koje sam sproveo, fizički dokazi prisustva djeteta su bili očigledni u periodu od dva minuta. Ali to nije 100 posto očigledno; morate to tražiti“, rekao je generalni inspektor vazduhoplovstva Sami Said novinarima u novembru nakon istrage, ističući da je masakr „greška“, a ne čin „nehata“.

Snimak sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti dobijen je u višemjesečnoj tužbi u vezi sa Zakonom o slobodi informacija koju je vodio Times, koji je prvi koji je otkrio dokaze da napad dronom možda nije ubio nijednog teroristu IS kao što je vojska prvobitno tvrdila. Pentagon je takođe pokušao da za gubitak nevinih života okrivi „sekundarnu eksploziju“ u blizini Ahmadijeve kuće – što sugeriše da je on zaista nosio bombu u svom automobilu – ali je kasnije rečeno da je vatrenu eksploziju vjerovatno izazvao rezervoar propana, što je praktično pobilo svaku ideju da je bio militant.

civiliKabulnapad dronovimaSADvazdušni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Count
2 godine prije

E TU je NATO – NADMOCAN !!!! Potuci djecu bombama ! Svaka cast ! Briljantno !

Rudar
2 godine prije

Ovo je prestrašno, “Istraga koju je sprovelo vazduhoplovstvo zaključila je da operacija nije prekršila nijedan zakon i nije preporučila nikakvu disciplinsku akciju.”
Zamislimo da neka od vojnih sila, Kina ili Rusija naprave to na tlu USA i nakon što ubiju desetak civila izjave da nije prekršen ni jedan zakon !?
Žalosno za napisati ali zaista bi volio da se to desi u americi, zemlji demokracije i slobode kakve na svijetu nema.

Legendarni Grk
2 godine prije

“Istraga koju je sprovelo vazduhoplovstvo zaključila je da operacija nije prekršila nijedan zakon i nije preporučila nikakvu disciplinsku akciju.”

Oni uvijek imaju nekakav neljudski psihopatski odgovor robota, stroja ili “sustava” da opravdaju svaki napad ili očigledno ubojstvo.

Max
2 godine prije

To se znalo i otprije a sad se jasno vidi.

abc
2 godine prije

Nikad nijedan zapadni odnosno anglosaksonski zločinac nije priveden u Haag kao ratni zločinac.

abc
2 godine prije

Eh da mi je vidjeti taj zločinački psihopatski NATO protiv Rusa ili Kineza na otvorenom bojnom polju. Lako se je junačiti na pobijanju djece, žena i staraca….
NATO če uvjek ostati upamčen kao skup bjednih kriminalaca, koji nemaju muda da se biju sa sebi jednakim.

Kum
2 godine prije

Koletaralna steta!!

Boba Lazarević
2 godine prije

Kasnije se čude kad im teroristi donesu osvetu za ovakve masakre na američko tlo. “Oni nas mrze zbog naše slobode”, plaču Ameri. Da, mrze vas zbog vaše “slobode”. Slobode da svuda po svijetu radite što hoćete.

Jery
2 godine prije

Bolesnici!

DEDA
2 godine prije

DOBRO VELI ČOVEK.NEK RUSE TAK NAPADNU AKO SMIJU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI