„Do 200“ militanata ubijeno u ruskom vazdušnom napadu na teroristički kamp u Siriji

Palmyra
21 komentar

Ruski avioni izveli su udar na kamp za obuku terorista sjeveroistočno od Palmire, uništivši 24 vozila i pola tone eksplozivnih materijala i ubivši do 200 militanata, saopštila je ruska vojska.

Nakon potvrde obavještajnih podataka o kamufliranom terorističkom kampu u sirijskoj pustinji, vazduhoplovne snage Rusije izvršile su vazdušni udar i uništile dvije terorističke strukture, „do 200 militanata, 24 kamioneta sa teškim mitraljezima, kao i oko 500 kg municije i komponente za stvaranje improvizovanih eksplozivnih naprava“, rekao je u ponedjeljak kontraadmiral Aleksander Karpov, zamjenik šefa ruskog Centra za pomirenje u Siriju [RRCS].

Baza je korištena kao strateška oblast militanata za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava (IED) i slanje „borbenih grupa“ za izvođenje terorističkih napada širom Sirije, prema Karpovu.

„Teroristi treniraju u militantnim kampovima na teritoriji koja nije pod kontrolom sirijskih vlasti, uključujući zonu At-Tanf, koju kontrolišu američke oružane snage“, dodao je on.

SAD su uspostavile garnizon u Tanfu – duž puta od Damaska do Bagdada – 2016. godine, protivno međunarodnom pravu i uz prigovor sirijske vlade. Moskva i Damask su više puta isticali da to područje služi kao faktički sigurno utočište militanata koji izvode terorističke napade u Siriji.

Admiral nije identifikovao da li militanti pripadaju Islamskoj državi (IS, ranije ISIS) ili nekoj drugoj terorističkoj grupi – kao što je pridruženi Al-Qaeda Hayat Tahrir al-Sham [HTS], koji najviše djeluje u provinciji Idlib pod turskom zaštitom.

Rusija je intervenisala u Siriji na poziv vlade u Damasku u septembru 2015. godine, kada je gotovo 70 odsto zemlje bilo u rukama terorista ID ili drugih militanata, koje zapadni mediji često opisuju kao „umjerene pobunjenike“. Pored mornaričke baze u Tartusu, ruske snage dejstvovale su i iz vazduhoplovne baze Hmeimim u provinciji Latakia.

Od tada je IS izgubio svu teritoriju, a antivladini militanti svedeni su na provinciju Idlib i turski okupiranu duž sjeverne granice Sirije. Kurdske milicije koje podržavaju SAD kontrolišu sjeveroistok zemlje, dok američka vojska direktno kontroliše područje oko At-Tanfa, na granici sa Jordanom na jugu.

rusijasirijavazdušni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Puljke
3 godine prije

Zaista se razocaram na dokaze koji se pruzaju sa ruske strane pa majku mu zar nemaju bolju video tehnologiju , poredeci ovo sa snimcima udara turskih barjaktara ispada smijesno i zaostalo…

Realno
3 godine prije

Mi dižemo čelo i kročimo smjelo, visoko mi stiskamo pest. Samo rokaj slavenski rode. Udri brate, ne žali granateeeeee, vidiš da su ciogovna udarili na teeeee.

Simon
3 godine prije

Bez obzira na relevantnost izvora ovog bombardiranja u Siriji dobro je da postoji ikakva vijest iz Sirije o kojoj više nema vijesti za razliku od prije nekoliko godina kad je vijesti o Siriji bilo kao sada o koroni. Općenito, nema vijesti ni iz Jemena i zaljeva gdje vrijeme također nije stalo.
Nije dobro da se izvještava i analizira samo ono što main stream mediji nameću jer bez obzira na suprotstavljene narative na taj način se globalistima dopušta da se piše, gleda, sluša i priča isključivo o onome što oni žele, a na taj način polovica distrakcije je već obavljena.

3 godine prije

Ja jedino sto primjetim jeste sljedece:

  • ponovno se izbacuje idiotska (R+R) “geopolitika” u prvi plan…
  • pnovo se pojavljuju do zuba naoruzani “ISIL teroristi”… (ko ih je naouruzao i popunio skladista?)… Gdje nestadose za vrijeme PLANdemije…?
  • zaguzvava” se na nekoliko tacaka svijeta…
  • evo u Francuskoj i u EU – pocinju da se “pitaju ponovo o raslojavanju i islamskom terorizmu“… 🤣
  • a NISTA od ovoga NIJE bilo aktivno za vrijeme “PLANdemije”...


Pa ljudi moji, zar vise nije jasno – da ISTA BANDA stoji i iza PLANdemije, kao i iza ovih “terorista” a takodje i iza onih koji te “teroriste unistavaju“...?

Groteskno – koja glupoca goyima…
I sto je najcrnije – uvijek ISTA prica prolazi kod njih…

Kad ne ide PLANdemija – onda dodaj malo idiotske “geopolitike” – i USPJEH zagarantovan…

3 godine prije zadnji put uredio Žx
SULE
3 godine prije

Najnovije vijesti su da je SAA krenula u oslobađanje teritorija od islamskih terorista a Rusi deru avijacijom-20000 vojnika Asadu salje da očisti gamad a to radi jer su svi zauzeti Ukrajinom-možda se ludi Erdogan umjesa

toodom
3 godine prije

MOŽDA SU U BUNARU

Lucija, prva
3 godine prije

Samo rokaj.

Nego da još dođu do Ukrajine.

Doduše, oni koji su bili u Karabahu, shvatili su barem što je Kavkaz.

Trebala bi jedna analiza tog rata. Vojna, prvenstveno, ali ne samo.

fvnwerfvnwoerrfwerfe
3 godine prije

Super, sljedeći put isporučite sto puta više korisnog tereta na altanf i onda skrenite desno izrokajte zračnu luku sa koje teroriziraju Siriju sedamdeset godina. Kad to uradite možda vam povjerujem da ste ispravni.

Dokurčilomi
3 godine prije

Odlično ali bilo bi još bolje da ih je više riješeno.

Max
3 godine prije

Ograničena i precizna akcija Ruske vojske kao uvod u opsežniju kopnenu ofenzivu Sirijske Arapske vojske za oslobođenje tog područja..

gigi pinna
3 godine prije

To neće prekinuti okupaciju Sirije, kao ni gotovo svakodnevne izraelske napade. Uz sve to, i genocidne sankcije ubijaju Siriju možda i gore od direktne agresije.
Ako želi nešto konkretno Rusija napraviti mora uključiti Kurde u pregovore o budućnosti Sirije – inače, ovo je samo beskonačna agonija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI