Milicije sirijskih Kurda odbacuju ponudu Damaska da se zajedno suoče s Turcima

Kurdi tenk T-55 PKK i YPG
33 komentara

Proteklih dana su trajali pregovori vlade u Damasku i predstavnika sirijskih Kurda o „zajedničkoj borbi protiv istog agresora“, kako stoji u priopćenju vlade Bashara Al-Assada. Jasno je da ove konzultacije sugeriraju mogućnost  predstojećih borbi protiv islamističkih militanata i turskih snaga u Idlibu, čak i na sjeveru pokrajina Aleppo i Raqqa.

Međutim, većinski kurdske Sirijske demokratske snage (SDF) se nastavljaju samostalno osposobljavati i opskrbljivati svoje oružane snage, odbijajući poziv Sirije da se “pridruže regularnoj vojsci Sirijske Arapske Republike”.

Podsjetimo, ministarstvo obrane Sirije više je puta pozvalo kurdske milicije na sjeveroistoku zemlje da se pridruže jedinicama sirijske vojske kako bi se zajednički suprotstavili “turskoj agresiji”.

„Nakon uspostavljanja kontrole nad regijom Hasaka, Glavno zapovjedništvo oružanih snaga Sirijske Arapske Republike je spremno prihvatiti borce ove skupine koji se žele pridružiti sirijskoj vojsci, te regulirati njihov status ako nisu završili vojnu službu, nisu su bili rezervisti ili su traženi”, stoji u priopćenju sirijskog ministarstva obrane.

“Protiv nas je jedan neprijatelj u Siriji, a mi, ljudi jedne zemlje, bilo Arapi, Kurdi i drugi, trebali bismo se posvetiti oslobađanju svakog centimetra voljene domovine”, kaže ministarstvo obrane.

Odgovor Sirijskih demokratskih snaga je redovito neagresivan, ali se zasad s  Damaskom načelno nisu uspjeli dogovoriti.

„Izuzetno cijenimo napore na objedinjavanju obrane Sirije i suzbijanju turske agresije na našu zemlju i naš narod“, kaže se u izjavi Sirijskih demokratskih snaga.

“Naš je stav bio jasan od samog početka, a to je da ujedinjenje redova treba započeti političkim rješenjem koje prepoznaje i čuva ekskluzivnost Sirijskih demokratskih snaga i njegove strukture, ali koje će također stvoriti pouzdan mehanizam za restrukturiranje sirijskog vojnog establišmenta, kao sveobuhvatne osnove za udruživanje snaga”, poručuje SDF.

Konkretno, to znači da se milicije sirijskih Kurda ne žele ujediniti u borbi protiv islamističkih terorističkih skupina i turskog agresora sve dok im Damask ne legalizira ove paravojne formacije i prizna politički status okupiranih područja na kojima Kurdi nikada prije nisu živjeli.

Kurdska područja u kojima su činili relativnu većinu 2011. i područja koja SDF kontrolira od 2018.
FOTO: Kurdska područja u kojima su činili relativnu većinu 2011. i područja koja SDF kontrolira od 2018.

“Osim toga, pripadnici Sirijskih demokratskih snaga, u svim njihovim različitim oblicima i pred čitavim svijetom, bili su najbolji sirijski borci koji su se borili protiv Islamske države i uništili njezin navodni kalifat u obrani Sirije i svijeta u cjelini”, navodi se u priopćenju zapovjedništva SDF snaga.

“Stoga ovi heroji zaslužuju pohvalu i čast, a ne uspostavljanje statusa i dekrete za amnestiju, poput onih koji se donose protiv kriminalaca i terorista. Također potvrđujemo da su članovi SDF-a disciplinirani vojnici s vojnom organizacijom i s institucionalnom strukturom. Mi kategorički odbacujemo ovaj jezik upućen pojedincima, jer sirijsko ministarstvo obrane prvo mora predati svoju izjavu Visokom zapovjedništvu Sirijskih demokratskih snaga kako bi otvorilo vrata iskrenoj želji za udruživanjem snaga, a ne da izbjegava stvarnost i vlastitu odgovornost”, poručuju sirijki Kurdi.

Vođa siirjskih Kurda, koji je otprilike u isto vrijeme prošle godine rekao da će “podići sirijsku zastavu” ako Damask prizna Sirijske demokratske snage kao dio “nacionalnih snaga”, također je kritizirao poziv sirijskog ministarstva obrane.

“Oblik i pristup izjave ministarstva obrane Sirije i apeli pripadnicima naših snaga da “pojedinačno komuniciraju” sa sirijskom vojskom nisu dobrodošli”, napisao je u srijedu čelnik SDF snaga.

“Umjesto toga, ministarstvo bi trebalo predložiti rješenje u svjetlu onoga što smo predložili, a to bi sačuvalo ekskluzivnost SDF snaga u njihovim područjima prisutnosti, kako bi bile dio sirijskog obrambenog sustava”, rekao je.

Razmjena izjava ističe povijest nepovjerenja dviju frakcija pred zajedničkim neprijateljima, ali i različite vizije političke budućnosti Sirije.

Nema sumnje da su sirijski Kurdi ohrabreni trenutnom prisutnošću američkih vojnika na sjeveroistoku Sirije, koji su tamo od kad je Pentagon službeno stupio u partnerstvo sa Sirijskim demokratskim snagama 2015. godine, nakon što su propali svi napori u svrgavanju sirijskog predsjednika pomoću dominantnih islamističkih terorističkih skupina.

Američko ministarstvo obrane je u Sirjji žurno brzo promijenilo opunomoćenike neposredmno nakon ulaska ruske vojske u rat, a ta se suradnja nastavila i nakon poraza Islamske države, što je dobivena bitka koju Kurdi pripisuju sebi i američkoj koaliciji.

Turska, koja još uvijek podržava sirijske islamističke militantne skupine, protivila se tom savezu jer s pravom smatra da su glavna komponenta Sirijskih demokratskih snaga ogranak zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK), sirijske Narodne samoobrambene snage (YPG).

Podsjetimo da su Kurdi već jednom odbili ovakvu suradnju, kada su u turskoj invaziji ostali bez „kantona“ Afrin. Baš kao sad, i tada su obili suradnju sa sirijskom vojskom, što je dovelo do egzodusa stotina tisuća Kurda i prebacivanja YPG milicija u Manbij i istočno od Eufrata.

PKKSirijski KurdistanYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
4 godine prije

““Stoga ovi heroji zaslužuju pohvalu i čast, a ne uspostavljanje statusa i dekrete za amnestiju, poput onih koji se donose protiv kriminalaca i terorista.”
Pa, tu su u pravu.

Ništa od kurdistana
4 godine prije

Ovi Kurdi stvarno više ne znaju kaj bi………..da jim se j….. a da jim ne uđe. E pa neče moći.
Da su od početka uz Siriju najbolje bi prošli i davno bi završija ovi besmisleni rat.
Vrime je da prestanu izigravat korisne idiote.

Dopizdilomi
4 godine prije

Hebli vas ameri, opet će te nahebati a onda cviliti. Kada shvatite da živite u Siriji i s njima trebate razgovarati bit će kasno.

basso
4 godine prije

Kurdi igraju na samostalnu regiju ili drzavu u drzavi.Tu igru ce sigurno izgubiti,i vec ih vidim kako u kolonama idu kod gospodje Merkel.

crna guja
4 godine prije

opet shema ako i kurdi izgube jer nemaju drzave eto rezervni polozaj eu bas su oridjidji

mnc
4 godine prije

Ogromna vecina tih Kurda su izbeglice iz Turske gde su proganjani. Onda im je u Siriji bilo lepse jer ih je Asad lepo ugostio. Kada su se materijalno stabilizovali onda ih je zamolio da napuste Siriju i predju u Iracki kurdistan kod svojih. Nisu to uradili nego sada koriste situciju pa hoce da najbogatiji deo Sirije bude njihov.

eks
4 godine prije

Očigledno da Kurdi ne odustaju od svoje države na teritoriji države Sirije, što su im obećali Amerikenjci . U Turskoj su Kurdi najbrojniji , ali tamo ne mogu dobiti od Erdogana teritoriju za svoju državu, niti im Amerikenjci mogu, niti hoće, to napraviti. U Siriji bi mogli dobiti autonomiju u okviru države Sirije, ali oni to neće. Ne razmišljaju o onoj “bolje vrabac u ruci, nego golub na grani” . A moglo bi se desiti da im i vrabac i golub odlete .

Ringo10
4 godine prije

Istjerat Amerikance i riješio bi se i problem Kurda

MatijaVZHR
3 godine prije

Da sirijske vlasti upute zahtjev “Visokom zapovjedništvu Sirijskih demokratskih snaga”. Demokratske kao i Hrvatska “demonkratska” zajednica. Snage pod kontrolom Pentagona.
Poštenije bi bilo kada bi Damasku odgovorili da se za sve obrate direktno Pentagramu…..hoću reći Pentagonu.

Nil 1
3 godine prije

Munjeno

tuf
3 godine prije

Dobre vijesti iz Iraka, štakori se povlače: “The US-led coalition forces led by the United States officially transferred K1 Air Base in the northern Iraqi province of Kirkuk to the Iraqi Armed Forces on Sunday, Brig. Gen. Vincent Barker, the sustainment director of combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR) said.”

varjag
3 godine prije

Kurde vode nesposobni političari i srljaju u katastrofu, misle da će im usa dati državu u tuđoj državi, koju podržavaju Rusija i Iran. Naivni su i ne vide dalje od nosa, nema im pomoći. Sami su si krivi.

Duki
3 godine prije

Kao i uvijek u povijesti
U pravo vrijeme na krivoj strani ! Sada kad će Sirija sigurno biti 100% suverena ,ovi bi htjeli još malo više !A možda zanošenje jaja u krivini,
moji Kurdići uzmite što vam se nudi ili idite na isto mjesto gdje ste i bili=nigdje t.j.u p.m.
Možete promijeniti tijek povijesti-primarno svoje ili opet nitko na sirijskoj zemlji !💪💪😁

Frenky
3 godine prije

Stvarno se nekada zapitam je li moguće da medu svim tim Kurdima ne postoji niti jedan da na glas kaže da SAD boli neka stvar i za njih i za njihove interese. Jednostavno bi svi skupa trebali sjesti za stol i dogovoriti se da prvo izbace SAD i Tursku iz Sirije, nakon toga treba sjesti i dogovoriti ustav po kojemu bi svi odgovarali za svoja zlodjela jer će ih u suprotnom još 50 zajebavati SAD i Turska.

Alen
3 godine prije

Hah , po ovome napisanom u članku nisu ni budale da izadju .. Što bi ? Ovako turci ih neće dirati , neće ni oni turke , assd
tvrdi da su kurdi gradjani sirije , eto ga svi zadovoljini..

Dobar predlog btw
” Naš je stav bio jasan od samog početka, a to je da ujedinjenje redova treba započeti političkim rješenjem”
Sasvim dobar predlog , takodjer isti se moze primjeniti i na idlib..
I tako bez prolijevanja krvi svih sirijaca sve se moze riješiti na zadovoljstvo sviju…

Max
3 godine prije

eh oni su oduvijek prevrtljivi.

Rubikon
3 godine prije

Podrška Kurdi a na njihovoj pravednoj borbi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI