Kurdi su napravili pogrešan izračun i sada njima i Amerikancima treba ISIL

Kurdi
23 komentara

U svom intervjuu za televiziju Rusija 24, kojeg u cijelosti možete pročitati na ovom portalu, sirjski predsjednik Bashar Al-Assad je posljednji dio razgovora posvetio sirijskim Kurdima, za koje je rekao da su odžali „na tisuće sastanaka proteklih devet godina, ali su samoproglašene vođe Kurda u Siriji odlučile vjerovati Washigntonu i odbile su zajedničku borbu protiv Turaka i ostalih osvajača, vjerujući da će u savezu s američkim trupama ostvariti svoje separatističke ciljeve“.

Tijekom cijele kampanje u Idlibu su se milicije sirijskih Kurda držale po strani, a oglasili su se s par riječi dan nakon potpisivanja sporazuma Erogana i Putina u Moskvi, dajući nevjerojatne izjave u kojima su glasnogovornik SDF snaga Mustafa Bali i glasnogovornik američkih operacija u Siriji pukovnik Myles Caggins uporno ponavljali kako se bore protiv ISIL-a i čuvaju naftu, ali na pitanja novinara „gdje je taj ISIL i gdje su se vodile bitke“, kratko su odgovarali da su to vojna pitanja, a vode se razgovori treba li obavijestiti medije o tome ili ne. Kasnije, u prijevodu intervjua, možete čuti sav besmisao službenih izjava predstavnika kurdskih milicija i američkih okupacijskih snaga u Siriji. Ovdje se na trenutak zaustavimo na onome što je za Kurde značila kampanja sirijjske vojske u Idlibu, gdje su vladine snage, Hezbollah i proiranske milicije imali prilično velike gubitke u borbi protiv kurdskih arhineprijatelja, Turaka, a da YPG milicije nisu ispalile metka na turske snage koje su im prolazile na dometu pušaka i topova u sjevernom i sjeverozapadnom Aleppu.

2020. je počela s napredovanjem sirijskih vladinih snaga na Idlib, posljednju veliku regiju koja je još uvijek u rukama terorističkih organizacija koje su sklopile vojni pakt s Turskom. Kao što znamo, područje je 2018. godine podijeljeno na dva područja deeskalacije, pod ruskom i turskom kontrolom, a sve s ciljem ograničavanja sukoba i oslobađanja Idliba od ekstremista. Međutim, regija se na kraju pretvorila u još jedno bojno polje između snaga uključenih u gotovo desetljeće dug sirijski rat. Situacija se pogoršala krajem siječnja, kada je prvih osam turskih vojnika ubijeno u operaciji koju su izvele rusko-sirijske snage.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan naredio je neposredan protunapad i zaprijetio da će odgovoriti snažnije ako se vladina vojska ne povuče do kraja mjeseca. Do najnovijeg krhog primirja Assad je uspio povratiti kontrolu nad cijelom autocestom  M5, važnom vezom između Damaska ​​i Aleppa, grada za kojeg se sirijska vlada nada da će ga obnoviti i podići na noge, nakon što su potisnuli terorističku prijetnju, iako je plan sirijske Al-Qaide i Turske uključivao i ponovnu opsadu drugog po veličini grada u Siriji.

Međutim, predsjedniku Erdoganu se nije sviđala takva perspektiva i on je pod svaku cijenu odlučio spriječiti sirijski napredak. Tih nekoliko dan je postojala ozbiljna prijetnja od izbijanja ratana sirijskom teritoriju između Rusije i Turske, koje su, unatoč tome što su na suprotnim stranama, do sada uspjele spriječiti takav scenarij i svaki put pronaći dodirne točke.

No, ovaj se put situacija zakomplicirala, jer je rat na terenu između Turaka i Rusa bio de facto u tijku, iako je Ankara u izvješćima sve pripisivala Sirijcima. Ali bez Rusije i zračne podrške, niti bi bila moguća kampanja u Idlibu, još manje zadržavanje oslobođenih područja, teritorija od gotovo 2000 četvornih kilometara. Zapravo je sve ovisilo o sposobnosti Vladimira Putina da s Erdoganom postigne kompromis, ali je ruski vođa prvo čekao definitivnu pobjedu SAA na cesti M5 i oslobađanja velikih područja južnog Idliba, čime je izbio Erdoganu sve adute, a onda je odlučio da se mogu sastati u Moskvi. Ostalo je „povijest“ i već smo u više navrata analizirali postignuti sporazum.

Međutim, na Idlib nije gledala samo međunarodna zajednica, već i Kurdi. Kritizirajući napredak vlade u Idlibu i upućujući ultimatum u Damasku, Erdogan je također zaprijetio novom intervencijom na sjeveroistoku protiv kurdskih snaga. Nije slučajno što je tih dana došlo do većih napada na gradove Tall Abyad i Ras Al-Ain, koji su pod turskom vojnom kontrolom nakon operacije koju je Turska pokrenula 9. listopada. Islamističke milicije koje su Turci obrijali i presvukli u nove uniforme u tom dijelu fronta nisu postigli osobito sjajne rezultate, jer nisu uspjeli osvojiti nove teritorije od takozvanih „Sirijskih demokratskih snaga“, koje su u međuvremenu s bojnog polja prešle na diplomatsko. Posljednjih dana prije potpisivanja sporazuma u Moskvi, uprava takozvane „Rojave“ se sastala s predstavnicima sirijske vlade u ruskoj vojnoj bazi Hmeymim na inicijativu Rusije. To je protumačeno kao znak „daljnjeg zbližavanja Kurda i Sirijaca“, ali nije sve tako jednostavno kada je vodstvo sirijskih Kurda u pitanju.

Predstavnici većinski kurdskih SDF snaga, kako su potvrdili izvori za Al-Monitor, imaju vrlo malo povjerenja u Sjedinjene Države i sporazum s Putinom i Basharom Al-Assadom vide kao mogućnost zaštite autonomije „Rojave“ i njenog stanovništva. I tu ulazi u igru mogućnost nove eskalacije Rusije i Turske. Kurdi su u jednom trenutku odlučili da će, ako napetosti i dalje budu rasle i dođe do izravnog sukoba dviju sila, oni intervenirati i podržati Assadove snage.

Konkretno, ideja samih Kurda je bila otvoriti drugi front protiv terorističko-turskog saveza na području između Tall Rifaata, Manbija i Jarablusa i napasti proturske milicije prisutne na sjeveroistoku.

Nadalje, u slučaju eskalacije, Rusija bi trebala biti manje tolerantna prema turskoj prisutnosti u „Rojavi“, čime bi olakšala, možda i podržala kurdski otpor na štetu snaga koje podržava Ankara. Sirijski Kurdi su računali da vrijedi čekati i nadati se da će doći do eskalacije između Rusije i Turske, od koje bi oni, bez sumnje, imali koristi.

Ali Rusija nije imala nikakav interes da podrži političke zahtjeve Kurda, niti da ograniči pokrete milicija odanih Turskoj ili samu Tursku na sjeveroistoku.

Zapravo su pregovori Kurda sa sirijskom vladom u bazi Hmeymim tekli u tom smjeru, a nije teško prepoznati čiji rukopis stoji iza želje da Turska i Rusija uđu u izravni sukob. Na kraju se sve riješilo tako da se zamrznuo status quo u Idlibu i sada su u tijeku zakulisne aktivnosti za jačanje pozicija za buduću ofenzivu. Vođe Kurda možda nisu dobile ništa, ali su izgubile više nego što misle. U svom intervjuu je Assad rekao da je ključni prioritet osloboditi Idlib, a onda na red dolazi sjeveroistok zemlje, jer je ustavna dužnost vlade i vojske osloboditi svaki centimetar sirijskog teritorija.

Zajednički brifing kurdskih milicija i američkih snaga u Siriji

Dan poslije sporazuma Erdogana i Putina u Moskvi o Idlibu su u bazi Rmeilan konferenciju za novinare održali glasnogovornik američkih operacija u Siriji, pukovnik Myles Caggins, te glasnogovornik takozvanih „Sirijskih demokratskih snaga“ Mustafa Bali. Poslušajmo što su rekli na konferenciji za novinare na kojoj su bili predstavnici brojnih svjetskih medija.

Mustafa Bali (SDF/YPG): Još jednom pozdravljamo sve danas prisutne medije, posebno lokalne. Podijelit ćemo s vama najnovije informacije o uzajamnim naporima SDF-a i Međunarodne koalicije za borbu protiv ISIL-a i njihovih spavaćih ćelija. Osobito zato što je danas blizu prva obljetnica poraza ISIL-a u Baghouzu. Vjerujem da ste svi, ili gotovo svi danas okupljeni ovdje bili i tamo, nakon rata protiv ISIL-a s fronta u Hajinu, Baghouzu i fronti Deir Ez-Zor. Sada, nakon godinu dana, ponovno smo zajedno kako bismo razgovarali o uspjesima u prošloj godini, kakav je plan za vrijeme koje je pred nama, te kakva je procjena razine rata koji je u tijeku protiv ISIL-a. Još jednom ste dobrodošli, a naši gosti iz koalicije također su dobrodošli ovdje u Rojavi.

Pukovnik Myles Caggins (SAD): Dobro je biti ovdje u Rojavi, kako bismo vas obavijestili o našem napretku u ratu protiv ISIL-a. Prije više od 5 godina međunarodna koalicija odgovorila je na prijetnju ISIL-a u Iraku i Siriji. Od tog vremena, koalicija s više od 77 nacija i 5 međunarodnih organizacija surađivala je sa Sirijskim demokratskim snagama, iračkim snagama sigurnosti i Peshmergama na eliminaciji fizičkog teritorija ISIL-a. I kao što je rekao moj prijatelj Mustafa Bali, približavamo se prvoj fizičkog poraza ISIL-a u bitci kod Baghouza. Ali borba se i dalje nastavlja. ISIL je ugašen, ali ne i izbačen. Znamo da u Deir Ez-Zoru, Hasaki i drugim područjima Sirije postoje spavaće stanice. I zato vojna koalicija ostaje posvećena partnerstvu sa SDF snagama, kako bi osigurala mir i sigurnost naroda Sirije. Radujemo se vašim pitanjima.

Pitanje: Međunarodna koalicija obvezala se poraziti ISIL i postići stabilnost u regiji. Nedavno je bilo incidenata u kojima je Turska bombardirala blizinu granice. Kakav je vaš komentar na to?

Pukovnik Myles Caggins: Koalicija je, naravno, svjesna da je došlo do napada na malo ispražnjeno stajalište SDF-a i koalicijskih trupa blizu granice. Ovaj napad ostaje pod istragom SDF-a i želim istaknuti nešto važno. Dio naše misije na istoku Sirije, u Hasaki i Deir Ez-Zoru, je suradnja sa SDF snagama na zaštiti kritične infrastrukture, uključujući nalazišta nafte. Dakle, bilo kakvi napadi koji utječu na naše snage i naše partnere su znak da postoje entiteti koji žele spriječiti SDF da ima pristup ovoj nafti koja je toliko važna za lokalno gospodarstvo. Ali koalicija ostaje u partnerstvu sa SDF snagama radi zaštite nafte.

Moje pitanje je o napetostima koje su se nedavno dogodile između američkih i ruskih snaga, to bi bio prvi dio pitanja. Drugi dio bi bio kakva je budućnost grada Tal Tamra i područja oko njega?

Pukovnik Myles Caggins: Koalicija je u Hasaki i provinciji Deir Ez-Zor udružena sa SDF snagama. Naravno, da bismo putovali na tom području i provodili patrole na magistralnoj cesti M4 i drugim mjestima, moramo uskladiti svoje operacije s drugim vojnim snagama u regiji. Imamo proces u kojem s Rusima dijelimo informacije u tu svrhu. Taj se proces odvija već nekoliko godina. To je slučaj u zraku i na zemlji. A cilj koalicije je da uvijek deeskalira sve susrete s Rusima. Ne tražimo rat ni s jednom od snaga u regiji i ovdje smo za partnerstvo sa SDF snagama da porazimo ISIL. Uz put djeluju i druge vojne snage, ali mi ne tražimo konfrontaciju, a kad imamo susrete, želimo da mirno završe. I većinu puta završe mirno i ljudi idu zasebnim putevima. To je cilj koalicije. Nismo ovdje da se zapletemo u bilo što drugo.

Prvo bih želio pitati nešto o borbi između sirijske vlade i terorističkih snaga u Idlibu i utjecaju te borbe na regiju. Drugo, godinu dana od poraza ISIL-a, koja je strategija?

Pukovnik Myles Caggins: U prvom dijelu vašeg pitanja, o regiji Idlib, koalicija je prešla iz zapadnih područja Sirije i sada smo fokusirani na istočna područja, Hasaku, Deir Ez-Zor i druga. Također i na garnizon u Al-Tanfu i dekonfliktonoj zoni od 55 km. Bilo je brojnih napetosti i sigurno se nadamo da će se svi pridržavati Rezolucije 2254 UN-a i da postoji mirno rješenje za situaciju u pokrajini Idlib. Za dodatna pitanja upućujem vas na vladu i diplomate. Na vaše drugo pitanje, godinu dana nakon pada Baghouza naše operacije se moraju nastaviti, jer je ISIL-u još uvijek cilj zaživjeti. Ali oni nisu uspjeli ustati, nisu bili sposobni zadržati fizički teritorij, zbog pritiska koji je SDF izvršio na ISIL. Svakodnevno se SDF, koji je mješovita sila kurdskih i arapskih boraca, bori protiv malih uspavanih ćelija ISIL-a, a ono što je zaista izvanredno jest to da u lokalnim zajednicama duž doline rijeke Eufrat i drugih područja postoje članovi koji izvještavaju SDF o odmetnicima ISIL-a, a zatim SDF, ponekad s koalicijom, može krenuti u napad na ISIL i razbiti ove ćelije.

Htio bih malo opisati naš odnos sa SDF-om. Mi smo koalicija koju predvode SAD i nalazimo se u nekoliko baza u sjeveroistočnoj Siriji. Baze u kojima živimo su baze Sirijskih demokratskih snaga. Danas ste došli i vidjeli ste vojnike i straže SDF-a koji su vas pustili u ovu bazu. Mi postojimo u punom partnerstvu sa SDF snagama. Ovo partnerstvo nadilazi sigurnost naših baza. Izvan baza imamo zajedničke patrole u kojima postrojbe SDF-a i koalicije pružaju sigurnost regiji, traže odmetnike i štite kritičnu infrastrukturu. Imamo i obuku. trening. Treniramo SDF osnovnim pješačkim vještinama, ali ovdje imamo najbolje trupe za specijalne operacije u partnerstvu s komandosima SDF, YAT i HAT snaga. A ponekad, ne svaki dan, ali ponekad, krećemo u partnerske napade. Te racije mogu uključivati ​​koalicijske helikoptere.

Recite nam vaš stav o lokalnoj ekonomiji i upravi

Pukovnik Myles Caggins: Vaše je pitanje bilo o lokalnoj ekonomiji, poslovnom sastanku kojeg smo imali jučer i o lokalnoj upravi. Za pitanja o autonomnoj upravi i Sirijskom demokratskom vijeću upućujem vas Mustafi Baliju, jer koalicija nije ovdje da vodi lokalnu politiku. Ali priznajemo da je snažna ekonomija u istočnoj Siriji važna. Da bismo se fokusirali na misiju izvan naših baza za poraz ISIL-a, moramo imati službe unutar naših baza.  Jučer, prvi put nedavno, u bazu Rmeilan smo pozvali smo lokalne rukovoditelje poduzeća da prođu proces registracije za ugovore za podršku bazama koje imaju koalicijske trupe. Dopustite mi da opišem taj postupak. Važno je da prije nego što koalicija i SAD daju novac tvrtke registriramo i ovjerimo. To znači da poduzetnici, vlasnici tvrtki, moraju proći sigurnosnu provjeru i moramo biti sigurni da će novac biti uložen direktno na posao, a ne sirijskoj vladi koja je pod sankcijama ili nekoj od terorističkih skupina. To jučer je bio prvi korak onoga što mislimo da će postati uspješno partnerstvo za poticanje i jačanje lokalnog gospodarstva. Neki će ljudi vjerojatno dobiti dobar posao ili imati neko drugo mjesto za prodaju svoje robe.

Većina regije Hasaka, odavde do Derika, nema aktivnih boraca ISIL-a, jer zajednica to ne bi dopustila. A mi mislimo da je za to važno snažno gospodarstvo, a tu  smo da ekonomskom stimulacijom lokalnim tvrtkama pružimo priliku da se natječu za logističke usluge našim bazama. Želio bih dodati još jednu stvar tome, ako mogu. Drago nam je bilo vidjeti kako je među lokalnim poduzetnicima bilo i muškaraca i žena, Kurda i Arapa, jer koalicija promatra ljude prema onome što mogu ponuditi, a ne odakle su došli. Nadamo se da je ovo uspjelo i da ćemo u tjednima nakon postupka pregleda ugovora imati ažuriranja.

Kažete da ste u partnerstvu sa SDF snagama, ali istovremeno su ih napali Turska i sirijska vlada, a stotine tisuća ljudi raseljeno je na područja u kojima ste nekada bili. Zašto ne pomognete SDF-u u tim napadima?

Pukovnik Myles Caggins: U listopadu je usvojena odluka čelnika vlada koja je rezultirala premještanjem trupa koalicije. Napustili smo Manbij, Tabqu, Raqqu, Sarin zračnu bazu u Kobaneu i premjestili se u istočni dio Sirije. Koalicija nije dio pograničnih tenzija. Kao što smo već rekli, naša misija je poraziti ISIL. I svakako, želimo da ljudi koji ionako pate dobiju humanitarnu pomoć koju trebaju. Ali mi smo s SDFF snagama protiv ISIL-a, južno od granice. A naši saveznici u NATO-u, Turci, njihove su operacije neovisne o vojnoj koaliciji.

Još uvijek postoje prijetnje Turske za sjever i istok Sirije i ipak kažu da će napasti sjeveroistočnu Siriju. Imate li jamstva da zaustavite te napade?

Pukovnik Myles Caggins: Upućujem vas na vladu susjedne zemlje da pitate za njihove namjere. Stajat ćemo rame uz rame sa SDF snagama i ljudima ovog kraja u borbi protiv ISIL-a i kako bi zaštititi kritičnu infrastrukturu. I mislimo da kroz to partnerstvo neće biti prijetnji terorista u ovoj regiji, da će ovo biti dodatna stabilnost na cijelom ovom području.

Kakav je odnos međunarodne koalicije prema sporazumu između autonomne kurdske uprave i sirijske vlade?

Pukovnik Myles Caggins: Ovdje smo da razgovaramo o vojnim operacijama, a to što pitate su odluke koje donose diplomati i politički lideri, pa ćemo prijeći na sljedeće pitanje.

Mustafa Bali (SDF/YPG): Općenito, cijela Sirija je u kriznoj situaciji. Ova kriza zahtijeva političko rješenje. Mi smo vojnici, a naš posao je rat protiv ISIL-a i obrana naših ljudi i institucija. I mi ćemo nastaviti s ovim radom. Ova politička pitanja, ne samo u pogledu autonomne uprave, već cijele Sirije, moraju se riješiti na političkoj razini. Kao vojnici, mi, a vjerujem i koalicija, priznajemo da nam je potrebno političko rješenje.

Rekli ste da se borba protiv uspavanih ćelija ISIS-a nastavlja. Možete li to dokazati? Ne vidim nikakve aktivnosti koje se nastavljaju i ne dopuštate novinarima da sudjeluju u tim operacijama.

Pukovnik Myles Caggins: Dopustite mi da pojasnim nešto. Borbu protiv ISIL-a vodio je SDF. Mi, koalicija, poštujemo više od 10 000 mučenika iz SDF-a i više od 20 000 boraca SDF-a koji su ranjeni oslobađajući ovu zemlju od ISIL-a, a većinu aktivnosti protiv spavaćih stanica Islamske države provodi SDF.

Mustafa Bali: Na ovo pitanje, možda postoje novinari koji žele pratiti operacije koje se provode protiv ISIL-a. Svi članovi tiska žele se pridružiti tim operacijama i slijediti ih. Kao što je SDF priopćio, usred smo pregovora o tome s našim zapovjednicima i u vezi s koalicijom. Nadamo se da ćemo uskoro pronaći rješenje, tako da ćemo nekim novinarima pružiti priliku da prate te operacije i budu svjedoci nastavka operacija protiv ISIL-a, te da vide da je ISIS još uvijek prisutan i da rat protiv njih i dalje traje, kao i njihov dugoročni plan.

Moje pitanje je u vezi s Assadovim komentarima, koji je američke trupe u Siriji nazvao “lupežima”. Što imate za reći na to?

Pukovnik Myles Caggins: Koalicija je ovdje za borbu protiv ISIL-a. Ovdje smo za zaštitu kritične infrastrukture kojom upravljaju ljudi u ovoj regiji. Nema nikoga u američkoj odori koji išta radi na naftnim poljima, osim što ih štite, čuvajući ih od ISIL-a. ISIS je od naftnih polja, posebno u regiji Deir Ez-Zor, zarađivao više od 5 milijuna dolara godišnje. I nećemo dopustiti da se to ponovi. Neki će možda optuživati koaliciju za takve stvari kako bi odvratili pažnju od onoga što rade, od njihovih neselektivnih bombardiranja i ubijanje civila, njih desetine tisuća, što mora prestati, i drago nam je što vidimo da su u posljednje vrijeme rasprave mogle dovesti do mira na sjeverozapadu. Ali mi smo tu samo da zaštitimo naftnu infrastrukturu, i to je to. Te za poraz ISIL-a.

Mustafa Bali: Na temu poraza ISIL-a, mi smo vojne snage. Možemo se boriti na liniji fronta protiv ISIL-a. Možemo ih natjerati na predaju i prihvatiti ih kad nam priđu s podignutim rukama. A nakon što se ti zatvorenici odvedu s linije fronta, to postaje pravno i političko pitanje. Nemamo veze s ovom temom. To je tema s dva dijela, pravnim i političkim. Autonomna uprava odgovorna je za ovu temu, oni i čiji su strani državljani ovdje. O ovoj temi više nemamo što reći.

Kao što znamo, vaša glavna misija je borba protiv ISIL-a. Ali postoji puno izvještaja koji potvrđuju da su sada Ras Al-Ain i Tel Abyad puni boraca ISIL-a. Kao koalicija ste rekli da ćete nastaviti s operacijama protiv ISIL-a, pa možda ćemo vidjeti neku operaciju u tom području, ili možda vi ne vidite te ljude, njihove borce…?

Pukovnik Myles Caggins: Pitanje je geografskog područja na kojem će koalicija pogoditi ISIL. OK, nemamo operacije duž pograničnog područja, nemamo trupe na terenu u zapadnom dijelu zemlje. Ali budite sigurni da je naša misija pobijediti ISIL i udariti na njega na zahtjev SDF-a. Svaki put kad letimo ili se vozimo područjima izvan istočne Sirije, koordinirat ćemo to s Rusijom, ali ako ISIL negdje postoji i možemo ih identificirati, porazit ćemo ih. Veliki primjer toga bio je krajem prošlog listopada, kada su američke snage za posebne operacije otišle na sjeverozapad Sirije, a Abu Bakr Al-Bagdadi se ubio. Dakle, to je primjer kako ćemo pomoći SDF-u da pronađe i napadne ISIL, gdje god on bio.

Surađujete sa SDF snagama iako SDF neki nazivaju teroristima. U međuvremenu surađujete s Turcima, pa kako se nosite s tim? Zovu li i vas teroristima. 

Pukovnik Myles Caggins: Gledajte, naše partnerstvo sa SDF sngama traje već nekoliko godina. A naše partnerstvo počiva na obostranoj posvećenosti porazu ISIL-a u ovoj regiji. I američka vlada nastavila je podržavati SDF tako što je ovdje poslala vojsku, ali u našem najnovijem proračunu imamo desetke milijuna dolara za pomoć, vojnu pomoć SDF-u za borbu protiv ISIL-a. Obuku koju obavljamo sa SDF snagama u provinciji Deir Ez-Zor govori o borbi protiv ISIL-a i da nema nikakvu drugu svrhu. To je moj puni komentar na to.

Ljudi u kurdskim gradovima se plaše da će ih napasti Turska. Kakav bi bio vaš stav da Turska izvrši napad na te gradove, posebno nakon što su raselili stanovništvo iz Ras Al-Ain i Tel Abyada. Kako vam ljudi mogu vjerovati nakon onoga što se dogodilo u Ras Al-Ainu i Tel Abyadu?

Pukovnik Myles Caggins: Objasnio sam zemljopisni put koalicije na sjeveroistoku Sirije, od Hasake i provincije Deir Ez-Zor do gradova poput Qamishlija, Rmeilana, Derika,… to su mjesta gdje se sada nalazimo. Imamo dugogodišnje načelo da svaka vojna skupina, od naše vlastite do bilo koje skupine na svijetu, treba izbjegavati bilo kakve civilne žrtve u sukobu. Rasprave o tome što bi se moglo dogoditi u budućnosti, to su rasprave na visokoj razini koje vode političari, a naše opredjeljenje, ono što bi ljudi u ovoj regiji trebali znati, jeste da ćemo tamo gdje smo sada ostati i tako će biti sve dok budemo fizički partneri SDF-a i učinit ćemo sve da podržimo SDF u borbi protiv ISIL-a.

Abu Bakr Al-Bagdadi ubijen je na mjestu gdje djeluje sirijska opozicija, a znamo svi da su ti ljudi tamo ISIL i nose oznake ISIL-ana uniformama. Svi znaju da su to ljudi koji su napali Ras Al-Ain. Kakav je vaš stav prema tim skupinama?

Pukovnik Myles Caggins: Vojna koalicija sudjeluje u borbi protiv ISIL-a i zato smo izvršili specijalnu operaciju u provinciji Idlib da bismo uhvatili Abu Bakra Al-Bagdadi. Svjesni smo da na sjeverozapadu Sirije postoje i drugi pripadnici ISIL-a, ali pogledajmo zašto postoji toliko mnogo grupa. Sirijski režim, podržan od strane ruske vlade, ubio je toliko Sirijaca i toliko ih je prebjeglo na sjeverozapadnu granicu Sirije. Nadamo se da će biti mirnog rješenja koje će slijediti rezoluciju UN-a 2254, ali vojna koalicija ne djeluje na tim mjestima.

Kažete da ste pobijedili ISIS, ali što je s tim drugim terorističkim skupinama?

Pukovnik Myles Caggins: Za konačni poraz ISIL-a i drugih terorističkih skupina potrebno je da svi zajedno porazimo ideologiju koja ljude pretvara u borce zla. Ovo nije samo vojno rješenje, a mi se približavamo velikom uspjehu vojnog poraza ISIS-a. Ali misija će se i dalje nastaviti i dalje i dalje i dalje, i to bilateralno i međunarodno, bilo je više od 33% … 33% zemalja svijeta odgovorilo je na globalnu koaliciju za poraz ISIS-a, ali svi imamo vojsku i obavještajne podatke i financijske agencije koje se bore protiv ISIS-a izvan geografije Iraka i Sirije; sprečavanje stranih boraca da uđu u ovu regiju; SDF drži 10.000 boraca iz 50 zemalja. Ovo je velika misija, a ta misija će se nastaviti sve dok ne dođe do konačne, konačne rezolucije i neće biti preko noći, i zato Koalicija ostaje posvećena partnerstvu sa SDF-om radi konačnog poraza ISIS-a i drugih terorističkih skupina također bi trebala biti poražena. Ali to je dugoročna misija koja zahtijeva sve zajednice.

Objavljena su izvješća da će se proračun za SDF i Peshmerge smanjiti. Koji je razlog za to?

Pukovnik Myles Caggins: Približavamo se petogodišnjici koalicije i prvoj obljetnici poraza ISIL-a. Kao rezultat uspjeha naših partnera, SDF i kurdskih snaga, Peshmergi i iračkim snagama sigurnosti, vojno vodstvo koalicije razmatra najbolji način za nastavak tih partnerstava. Više nema 1100 granice ISIL-a ni 30 000 do 40 000 njihovih boraca koji trče uokolo. Dakle, prilagođavamo rad s našim partnerom da ga uskladimo s prijetnjom, ali ćemo ostati ispred prijetnje, a tamo gdje je to potrebno prenamijenit ćemo osoblje ili resurse za poraz ISIL-a u ovoj regiji.

Mustafa Bali: Još jednom vam se zahvaljujemo što ste prihvatili naš poziv, proveli ovo vrijeme s nama i podijelili najnovije informacije. Na prvu godišnjicu poraza od ISIL-a, otprilike u ovo vrijeme je i 8. ožujka koji slavimo za sve žene, posebno naše žene. Nadamo se da će se u budućnosti naša suradnja kao vojnog tiska nastaviti na najvišoj razini, a mi ćemo se još jednom sastati kako bismo razgovarali o rezultatima naših specijalnih operacija. Zahvaljujemo vam se i dobrodošli ste.

Pukovnik Myles Caggins: Zahvaljujem vam što ste danas popodne došli na ovu konferenciju za novinare. Počašćen sam putovanjem iz Iraka i Bagdada u sjevernu i istočnu Siriju kako bih razgovarao s novinarima ovdje, tako da možete direktno čuti iz koalicije što vas zanima.

Ako ste uspjeli pročitati cijeli intervju, prilično  dosadan zbog stalnih ponavljanja navodne „borbe protiv ISIL-a“, Bali i Caggins odaju zbunjenost onim što se dan ranije dogodilo u Moskvi, shvatili ste da su Kurdi još jednom napravili pogrešnu procjenu i vjerovali su svojim mentorima da će sigurno doći do eskalacije između Rusije i Turske, što će Kurdima olakšati proces odcjepljenja od Sirijske Arapske Republike, ili barem uspostavu toliko jake autonomije u takozvanoj „Rojavi“ da bi u budućnosti mogla funkcionirati kao država u državi. To se nije dogodilo i sada kurdske snage i američka koalicija očajnički trebaju ISIL da bi stvorili privid da se protiv nekog bore i da je njihova uloga „borba protiv terorizma“.

Zbog svega rečenog ranije i ovoga što su na brifingu u bazu Rmeilan rekli Mustafa Bali i pukovnik Miles Caggins na kurdske vođe u Damasku i diljem Sirije sada gledaju s još većim prijezirom nego prije. Assad naglašava da se taj stav odnosi samo na vođe samoproglašene „Rojave“, ne na Kurde općenito, čime daje prostor za pregovore drugim političkim opcijama iz redova kurdskog naroda. Međutim, najjače frakcije su PYD stranka, političko krilo YPG milicija, te proturski ENKS s vođama koje žive po hotelima u Istanbulu i Ankari.

Stoga, kako je sirijski predsjednik rekao, sada je prioritet Idlib, ali  Kurdi ne bi smjeli zaboraviti da je obećao da poslije Idliba slijedi sjeveroistok zemlje, koji će, uz rusku i iransku, vojnu i diplomatsku podršku, biti oslobođen, a predstavnici „Rojave“ bi već sada trebali biti svjesni da nemaju rezervnu domovinu i da ih nakon rata, kojeg ne mogu dobiti, nitko u susjednim zemljama neće prihvatiti.

FOTO: Američki pukovnik Miles Caggins i glasnogovornik takozvanih „Sirijskih demokratskih snaga“ Mustafa Bali u bazi Rmeilan na sjeveroistoku Sirije

Američki pukovnik Miles Caggins i glasnogovornik takozvanih „Sirijskih demokratskih snaga“ Mustafa Bali

kurdiMustafa BaliPukovnik Myles CagginsSADSDFYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivex
4 godine prije

Dobro Kurde svatko iskoristi zaboravi se da su oni prvi zaustavili Isil prije Rusa Amera i Irana.

Kaj ti
4 godine prije

Ove kurde bi trebalo doslovno pregaziti. Ista bagra kao turci.

Alex
4 godine prije

Za Kurde je karakteristično i simptomatično da su totalna pušiona kad je diplomacija u pitanju…od pamtivjeka.Ili pobijede u borbi,ili ne,ali nikako shvatit gdje se nalaze i skim imaju posla.Zato često ratuju i međusobom…Turski protiv <iračkih,svi oni protiv Iranskih…a na koncu je izgledalo da će Sirijski Kurdi konačno postati jezgra okupljanja, nakon tolikoh godina rata.I ponovno kriva strana i priklanjanje Amerima,koji su ih ostavili na cjedilu u trenutku kad ih više nisu trebali.tTrenutno Ameri ponovno trebaju Kurde za pljačku sirijske nafte,a Kurdi ponovno,poput goveda,po tko zna koji put uljeću u zamku.

Laki Topalović
4 godine prije

A jbt, čitam intervju pola sata kako se bore protiv ISIL-a, na kraju pitanje A gdje su? – Odgovor: Ne znamo gdje su, ali tu su negdje….

shumadinac
4 godine prije

Kurdi su brojan narod koji živi na velikoj teritoriji podeljenoj mađu više država. Kurdi su takođe prilično jaka vojna snaga bez obzira na nedostatak naprednijeg oružja. Ali Kurdi imaju nerealnu želju za ujedinjenjem koja ih sprečava da trezveno razmišljaju. Da li je opravdana želja za zajedničkom državom? To je teško reći, uvek će se naći razlozi za i protiv posebno danas kada se vrši prekrajanje granica bez jasnog međunaronog stava. Ono što je lako reći je da države koje bi trebalo da se odreknu teritorije to neće učiniti dobrovoljno. Turska i Iran su dovoljno jaki da se mogu odupreti čak i značajnom međunarodnom (pa i vojnom) pritisku a Kurdi koji bi tamo nešto pokušali mogu da dožive (i doživljavaju) veliko stradanje. U Iraku je situacija vrlo komplikovana ali će dugoročno gledano Kurdi opet biti svima smetnja. Smetnja prvenstveno zbog separatističkih stavova. Situacija u Siriji je ipak najinteresantnija. SAA je pre… Čitaj više »

Pedro del negro😎
4 godine prije

MustafaBali ima jedna sataro Grčka poslovica ….. Dao ti Bog da živiš zauvjek !!! Tko je gledao film 300 zna o čemu pričam !!

Hezbollah
4 godine prije

Ovi ameri oslobodili cili svit. Najprije su oslobodili cilu Europu od nacista, pa onda u Vijetnamu oslobodili duše od tijela svojih 65000 sunarodnjaka, pa oslobodili pola Sirije i trećinu Iraka od ISIL-a, onda nakon 19 godina u Afganistanu , oslobađaju Afganistan od samih sebe. U međuvrimenu su obranili cili svit od vanzemaljaca nekoliko puta. Za..ban neki narod…

Max
4 godine prije

Ovaj Myles nema veze s mozgom

Ivi.tz
4 godine prije

Zamalo kad nisam povratio citajuci ovo…sve je jasno kao dan.naravno normalnim osobama.

zowa
4 godine prije

Kurdi nemaju zavidnu povijest . Njihovu povijest krasi pokolj ,bavljenjem prljavih poslova , izdaja ma što god netko mislio , sada se vidi u Siriji . Pravili su se odani građani Sirije a kada je izbio rat pokazali se kao veleizdajnici ,otimali teritorij koji je vlada republike Sirije povjerili za zaštitu pučanstva .Pokolj nad 850000-1000000 Armenaca izvršili Kurdi jer turci im obećali da će im dati državu . Gnusni čin bez grižnje savjesti . Buduće vrijeme će pokazati da će to platiti skupo ,kradu zajdno s Amerima sirijsku naftu a neći američki banditi trajno na sirijskom tlu

Ne treba isil
4 godine prije

… jevrejski-SAD bi voljeli isil

Adriano
4 godine prije

Dugo nisam pročitao ovako prazno prosipanje demagogije. Toliko riječi, a ništa rečeno nije. Kurdi će opet ispasti gubitnici i opet će cviliti o zloj sudbini i kako ih nitko ne voli. Pa tko će vas voljeti kada uvijek vučete krive poteze i nalazite loše partnere.

Kruško
4 godine prije

Surađujete sa SDF snagama iako SDF neki nazivaju teroristima. U međuvremenu surađujete s Turcima, pa kako se nosite s tim? Zovu li i vas teroristima.

U sridu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI